Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-02-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Συνέχιση οικονομικής πολιτικής με συναίνεση»

  • [01] «Συνέχιση οικονομικής πολιτικής με συναίνεση»

    To 2007 θα είναι χρονιά συνέχισης της εφαρμογής του προγράμματος της κυβέρνησης και περαιτέρω προώθησης της δημοσιονομικής εξυγίανσης, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, σε εκδήλωση σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών, που διοργάνωσε η Ένωση Ξένων Ανταποκριτών.

    Ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι η συνέχιση της πολιτικής αυτής επιδιώκεται με τη μέγιστη δυνατή πολιτική και κοινωνική συναίνεση. Ο υπουργός Οικονομίας χαρακτήρισε το προηγούμενο έτος, το 2006, ως πολύ σημαντική και κρίσιμη χρονιά για την οικονομία, καθώς κατά τη διάρκεια του έτους αυτού προχώρησε η δημοσιονομική προσαρμογή, επιταχύνθηκε η οικονομική ανάπτυξη και μειώθηκε η ανεργία. Ο συνδυασμός αυτός δεν είναι κάτι που παρατηρείται συχνά και, όπως είπε ο κ. Αλογοσκούφης, αποδεικνύει τη σωστή κυβερνητική πολιτική.

    Η ελληνική προσπάθεια, πρόσθεσε, αποτελεί ένα υπόδειγμα για ολόκληρη την ευρωζώνη. Το υπόδειγμα αυτό στηρίζεται στην εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας και στη βελτίωση της επιχειρηματικότητας. Επισήμανε, πάντως ο κ. Αλογοσκούφης ότι, παρά τα έως τώρα θετικά αποτελέσματα, δεν βρισκόμαστε παρά "στη μέση του δρόμου, τα αποτελέσματα μας ικανοποιούν αλλά δεν μας αρκούν", όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Συμπλήρωσε επίσης ότι το έλλειμμα μειώνεται, αλλά υπάρχουν ακόμα περιθώρια βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας και κατέληξε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό ή καθυστερήσεις.

    Εξάλλου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την περαιτέρω αποκρατικοποίηση του ΟΤΕ, είπε ότι η προσπάθεια που καταβλήθηκε το 2006 στις αποκρατικοποιήσεις, συνδύαζε την εξυγίανση με την αλλαγή του τρόπου διοίκησης. Πέρυσι, έγιναν αλλαγές στο ασφαλιστικό των τραπεζών και μείναμε πολύ ευχαριστημένοι, είπε ο υπουργός και συμπλήρωσε ότι στον ΟΤΕ έγιναν τα τελευταία χρόνια σημαντικές αλλαγές, καθώς άλλαξε ο τρόπος λειτουργίας, πραγματοποιήθηκε η εθελουσία έξοδος προσωπικού και έγιναν οι απαραίτητες προσαρμογές.

    Έχουμε αποφασίσει, πρόσθεσε ο υπουργός, την περαιτέρω αποκρατικοποίηση του ΟΤΕ και αναζητείται στρατηγικός εταίρος, διότι έτσι θα επιτραπεί στον Οργανισμό να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό και να έχει ισχυρούς συμμάχους. Θα μπορούσε ο ΟΤΕ να προχωρήσει και με ελληνικό μάνατζμεντ το ίδιο καλά, ανέφερε ο κ. Αλογοσκούφης και συμπλήρωσε ότι στο τέλος του τρέχοντος μηνός θα υπάρξει και νέα συνάντηση με τους συμβούλους αποκρατικοποιήσεων, καταλήγοντας ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα στη στρατηγική της κυβέρνησης.

    Η αναθεώρηση του ΑΕΠ

    Εξάλλου, απαντώντας ο υπουργός για το θέμα της αναθεώρησης του ΑΕΠ, υπενθύμισε ότι είναι υποχρεωτικό για τη χώρα μας, αλλά και για τις άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ, να γίνεται αναθεώρηση κάθε πέντε χρόνια. Η Ελλάδα προχώρησε στην τελευταία αναθεώρηση το 1994 και στηρίχθηκε στην απογραφή του 1981, λαμβάνοντας υπόψη και συμπληρωτικά στοιχεία του 1988.

    Έπρεπε να είχε γίνει τουλάχιστον άλλη μία απογραφή, είπε ο κ. Αλογοσκούφης και συμπλήρωσε ότι η προηγούμενη αναθεώρηση του ΑΕΠ στοίχισε σε αύξηση εισφορών για τα έτη 1994 έως σήμερα περίπου 4 δισ. ευρώ και υποστήριξε ότι "χρωστάμε" άλλα 800 εκατ. ευρώ.

    Η αναθεώρηση του 2006 προχωρά και θα δούμε τι θα σημαίνει σε κόστος. "Ασφαλώς θα πληρώσουμε", είπε ο υπουργός και συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να παύσει να βλέπει την ΕΕ ως ταμείο και συμπλήρωσε ότι η χώρα μας δεν είναι πια ο φτωχός συγγενής της ΕΕ, ενώ για την αναθεώρηση είπε ότι έγινε με άψογο τρόπο.

    Αναφερόμενος εξάλλου σε θέματα σχετικά με την ανεργία, την απασχόληση και τις επενδύσεις, είπε ότι τα στοιχεία δείχνουν πως από το 2004 έως το γ' τρίμηνο του 2006 η ανεργία μειώθηκε από το 11,3% στο 8,3%, άρα μειώθηκε κατά 125 χιλιάδες θέσεις εργασίας, ενώ η αύξηση της απασχόλησης έφτασε τις 255 χιλιάδες. Από αυτές τις θέσεις εργασίας οι 200 χιλιάδες δημιουργήθηκαν από τον ιδιωτικό τομέα και οι υπόλοιπες 55.000 δημιουργήθηκαν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

    Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις, αυξήθηκαν κατά 9,5% το 2006 και προήλθαν κυρίως από τον ιδιωτικό τομέα. Ειδικά οι ξένες άμεσες επενδύσεις, όπως σημείωσε, ξεπέρασαν πέρυσι τα 4,3 δισ. ευρώ. Υπάρχουν, πρόσθεσε ο υπουργός, μεγάλες ευκαιρίες για επενδύσεις στις τηλεπικοινωνίες και τον τουρισμό και ως συγκριτικά πλεονεκτήματα χαρακτήρισε τις επενδύσεις εντάσεως κεφαλαίου και τις επενδύσεις στις υπηρεσίες.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη περαιτέρω ιδιωτικοποίηση διαφόρων οργανισμών, συμπεριλαμβανομένων και της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ, είπε ότι για όλες τις επιχειρήσεις το ζητούμενο είναι να λειτουργούν με όρους ιδιωτικού τομέα. Έτσι πρέπει να λειτουργήσει και η ΔΕΗ και η ΕΥΔΑΠ προς το συμφέρον των μετόχων τους, τόνισε και πρόσθεσε ότι σε πολλές επιχειρήσεις χρειάζεται πρώτα η εξυγίανση και μετά η αποκρατικοποίηση.

    Εξάλλου, σε ερώτηση σχετικά με το αίτημα της Κυπριακής Δημοκρατίας να ενταχθεί στην ΟΝΕ, είπε ότι η ένταξη της χώρας αυτής είναι πολύ σημαντικό γεγονός. Παράλληλα, όμως, πρόσθεσε, ότι τα κριτήρια για την ένταξη εξετάζονται πολύ αυστηρά, όπως έγινε με τη Σλοβενία και τη Λιθουανία. Πάντως, όλες οι ενδείξεις, όπως είπε, είναι ότι η Κυπριακή Δημοκρατία πληροί τα κριτήρια και τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει θετική εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ θα ακολουθήσει η εξέταση του θέματος από το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών της ΕΕ (ECOFIN).

    Στόχος της κυβέρνησης είναι να διασφαλιστεί μακροπρόθεσμα η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, προσθέτοντας ότι αναμένονται τα αποτελέσματα της "Επιτροπής Αναλυτή" και θα ζητηθούν και οι θέσεις των κομμάτων.

    Οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις, πρόσθεσε, δεν μπορούν να προχωρήσουν χωρίς ευρεία συναίνεση. Τα κόμματα πρέπει να κάνουν την ιστορική υπέρβαση, είπε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι, ενώ έγιναν μεταρρυθμίσεις από την κυβέρνηση, δεν υπήρξε ούτε η συναίνεση ούτε έστω η ανοχή απέναντι στην κυβέρνηση.

    Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση για το πότε θα γίνει η μεταρρύθμιση στο Ασφαλιστικό, είπε ότι θα γίνει την επόμενη τετραετία και ότι η κυβέρνηση θα μιλήσει ανοιχτά για τα προβλήματα και τις λύσεις που θα προτείνει.

    Επίσης απαντώντας στο ερώτημα εάν πρόκειται να φορολογηθεί η υπεραξία στις μετοχές, είπε ότι στην παρούσα τετραετία δεν θα υπάρξουν άλλες πρωτοβουλίες φορολογικού χαρακτήρα.

    Για το ζήτημα της παιδείας, το οποίο χαρακτήρισε μεγάλο θέμα, είπε ότι η κυβέρνηση ξεκίνησε την προσπάθεια συναίνεσης και αρχικά, ενώ στην αρμόδια επιτροπή συμμετείχαν τα κόμματα, στη συνέχεια αποχώρησαν. Το σχέδιο νόμου για την παιδεία το χαρακτήρισε πρωτοποριακό, αναγκαίο και απαραίτητο, το οποίο θα αλλάξει την κατάσταση στη δημόσια παιδεία.

    Εξάλλου, για την λεγόμενη "εκλογολογία", είπε ότι αυτή προέρχεται από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης και δεν νομίζει ότι έχει διαχυθεί στην κοινωνία. Ολοι περιμένουν, πρόσθεσε, η κυβέρνηση να συνεχίσει και να ολοκληρώσει το έργο της.

    Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την περαιτέρω αποκρατικοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, είπε ότι στόχος είναι η περαιτέρω διάθεση μετοχών στο Χρηματιστήριο και ότι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο θα συνεχίσει την αυτόνομη πορεία του, ώστε να συμβάλει καλύτερα στην εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 21 February 2007 - 15:30:17 UTC