Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-02-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αν. Παπαληγούρας: «Η κάθαρση συνεχίζεται»
  • [02] Ψήφο εμπιστοσύνης θα ζητήσει ο Πρόντι

  • [01] Αν. Παπαληγούρας: «Η κάθαρση συνεχίζεται»

    Η ετήσια Γενική Συνέλευση των μελών της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στην αίθουσα τελετών Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

    Στην συνέλευση παραβρέθηκαν ο υπουργός Δικαιοσύνης Αν. Παπαληγούρας, οι βουλευτές Αλ. Παπαδόπουλος, Αντ. Σκυλάκος και Φ. Κουβέλης, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Γ. Παναγιωτόπουλος, ο πρόεδρος της Εθνικής Σχολής Δικαστών Παν. Πικραμμένος, ο γενικός επίτροπος Επικρατείας των Διοικητικών Δικαστηρίων Π. Ρουμελίωτης, οι πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Πειραιά Δ. Παξινός, Δ. Γαρούφας και Κ. Πεταλάς, αντίστοιχα, οι πρόεδροι των λοιπών δικαστικών Ενώσεων Δ. Κυριτσάκης, Σ. Μπάγιας και Κ. Κουσούλης, ο τέως πρόεδρος του ΣτΕ Χ. Γεραρής και άλλοι.

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης στην ομιλία του, μεταξύ των άλλων, ανέφερε, τα εξής:

    «Πολλές από τις εστίες διαφθοράς στο δικαστικό σώμα έχουν αποκαλυφθεί. Η ηθική τάξη έχει αποκατασταθεί. Το τραυματισμένο κύρος των δικαστικών λειτουργών αναβαθμίζεται. Ο πολίτης μπορεί να σέβεται και πάλι το Νόμο.

    Η διαδικασία, ωστόσο, της κάθαρσης συνεχίζεται. Και θα συνεχισθεί, μέχρι να εξαλειφθεί και η τελευταία σκιά, η τελευταία κηλίδα από το δικαστικό σώμα. Είναι μια αναμφίβολα οδυνηρή, αλλά αναγκαία διαδικασία. Άλλωστε, η αδήριτη ανάγκη να ολοκληρωθεί η κάθαρση δεν ενοχοποιεί συλλογικά το σώμα των Ελλήνων δικαστών. Αποτελεί, αντίθετα, όχι μόνο χρέος αλλά και συμφέρον της μεγάλης πλειονότητας των έντιμων δικαστικών λειτουργών: όσο αποβάλλονται τα νοσηρά στοιχεία, τόσο αποκαθίσταται το κύρος των λειτουργών της Δικαιοσύνης στη συνείδηση της κοινής γνώμης. Γιβ αυτό και το υπουργείο Δικαιοσύνης, από την πρώτη στιγμή ενεργά στήριξε και στηρίζει την προσπάθεια της κάθαρσης. Με τις νομοθετικές του πρωτοβουλίες, με τις δράσεις του, με την αταλάντευτη πολιτική του βούληση, εξόπλισε την ηγεσία της Δικαιοσύνης και τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα με τα αναγκαία μέτρα και μέσα για να φέρουν σε πέρας το εξυγιαντικό τους έργο χωρίς διακρίσεις, χωρίς αναστολές, χωρίς εκπτώσεις.

    Η κάθαρση δεν είναι η μοναδική προτεραιότητα της πολιτικής μας. Βασική μας μέριμνα υπήρξε και η αντιμετώπιση της απαράδεκτης καθυστέρησης στην απονομή της Δικαιοσύνης κατά τα τελευταία χρόνια, που συχνά άγγιζε τα όρια της αρνησιδικίας, δημιουργώντας μια ιδιότυπη δικαστική ομηρία για τους χιλιάδες πολίτες που αναζητούν το δίκιο τους στα δικαστήρια. Θέσαμε ως στόχο την αισθητή επιτάχυνση στους ρυθμούς απονομής της Δικαιοσύνης, και ξεκινήσαμε μια σημαντική προσπάθεια για την εκπλήρωσή του.

    Όσον αφορά στην πολιτική και ποινική Δικαιοσύνη, οι νομοθετικές μας πρωτοβουλίες (οι νόμοι 3327 και 3346/2005) έχουν ήδη συμβάλει στην ταχύτερη περαίωση των υποθέσεων, στην αποσυμφόρηση των ποινικών δικαστηρίων και στην αντιμετώπιση του συσσωρευμένου από το παρελθόν όγκου των προς εκδίκαση υποθέσεων. Εντελώς επιγραμματικά σας αναφέρω ότι στις ποινικές υποθέσεις, ο μέσος χρόνος προσδιορισμού δικασίμων στα πλημμελήματα μειώθηκε από 15 μήνες το 2005 σε 11 μήνες το 2006 (επιτάχυνση κατά ποσοστό 27%), ενώ ο μέσος χρόνος προσδιορισμού ποινικών υποθέσεων μειώθηκε κατά 2 μήνες (επιτάχυνση κατά ποσοστό 13%). Αντίστοιχα αποτελέσματα έχουν επιτευχθεί και στις πολιτικές υποθέσεις. Ενδεικτικά, στο Πρωτοδικείο Αθηνών, το μεγαλύτερο δικαστικό σχηματισμό της χώρας, κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους 2006, ο μέσος χρόνος προσδιορισμού υποθέσεων τακτικής διαδικασίας αρμοδιότητας Μονομελούς Πρωτοδικείου μειώθηκε από 17 μήνες το 2005 σε 12 μήνες το 2006 (επιτάχυνση κατά ποσοστό 30%). Ο μέσος χρόνος προσδιορισμού υποθέσεων τακτικής διαδικασίας αρμοδιότητας Πολυμελούς Πρωτοδικείου μειώθηκε από 16 μήνες το 2005 σε 10 μήνες το 2006 (επιτάχυνση κατά ποσοστό 37%). Ο μέσος χρόνος προσδιορισμού των υποθέσεων ειδικών διαδικασιών μειώθηκε από 7 μήνες το 2005 σε 5 μήνες το 2006 (επιτάχυνση κατά ποσοστό 29%).

    Η βελτίωση είναι αισθητή και μας δημιουργεί την πεποίθηση ότι ανάλογα θεαματικά αποτελέσματα μπορεί να επιτευχθούν και στο χώρο της Διοικητικής Δικαιοσύνης.

    Η νομοπαρασκευαστική επιτροπή που είχαμε συστήσει, από ανώτατους δικαστικούς, εκπροσώπους της ακαδημαϊκής κοινότητας και δικηγόρους, έχει ήδη παραδώσει νομοσχέδιο για την επιτάχυνση της διαδικασίας ενώπιον των Διοικητικών Δικαστηρίων. Το νομοσχέδιο αυτό, αφού τέθηκε στη διάθεση των ενδιαφερομένων μερών, μεταξύ των οποίων και της Ένωσής σας, για να εκθέσουν τις απόψεις τους, έχει ήδη κατατεθεί στην Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της Βουλής και σύντομα θα εισαχθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια. Προχωρήσαμε σε ρηξικέλευθες ρυθμίσεις και σημαντικές καινοτομίες».

    Παράλληλα, ο κ. Παπαληγούρας αναφέρθηκε και στις επικείμενες προσλήψεις και την λύση αιτημάτων των δικαστικών. Συγκεκριμένα ο υπουργός Δικαιοσύνης, τόνισε:

    «Με ταχείς ρυθμούς, εξάλλου, προωθούνται προσλήψεις, για την πλήρωση θέσεων και ολοκληρώνονται οι διαδικασίες διορισμών νέων δικαστικών υπαλλήλων.

    Ειδικότερα, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που ανακύπτουν από τις κενές οργανικές θέσεις δικαστικών υπαλλήλων στις δικαστικές υπηρεσίες της χώρας και μετά τη μετάταξη 400 δικαστικών υπαλλήλων σε θέσεις γραμματέων, το Υπουργείο Δικαιοσύνης εξασφάλισε την έγκριση από τα υπουργεία Οικονομίας και Εσωτερικών για την κατβ εξαίρεση πρόσληψη 465 πρόσθετων δικαστικών υπαλλήλων όλων των κλάδων με διαγωνισμό. Οι διαδικασίες ξεκινούν άμεσα, η τοποθέτηση των επιτυχόντων τους θα πραγματοποιηθεί εντός του 2007, και θα κατανεμηθούν ανάλογα με τις ανάγκες των δικαστικών υπηρεσιών της χώρας. Προβλέψαμε επίσης και ήδη υλοποιείται η διάθεση επί 18μηνο, στα διάφορα δικαστήρια και σωφρονιστικά καταστήματα, ανάλογα με τις καθβ έκαστον ανάγκες, 600 καταρτιζομένων του ΟΑΕΔ που άμεσα θα ανακουφίσουν τη Δικαιοσύνη.

    Δρομολογήσαμε εξάλλου τη λύση για δύο καίρια προβλήματα, που επί χρόνια απασχολούσαν το δικαστικό σώμα. Έχει ήδη παραδοθεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης σχέδιο νόμου από την αρμόδια νομοπαρασκευαστική Επιτροπή, για την επιβαλλόμενη έξοδο εκείνων των δικαστικών λειτουργών οι οποίοι, για διάφορους λόγους, δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους.

    Ακόμη, αναγνωρίζεται ως συντάξιμος, μετά από αίτημά τους και υπό συγκεκριμένους όρους, ο χρόνος δικηγορίας των δικαστικών λειτουργών. Η δαπάνη για την αναγνώριση μέχρι τριών ετών δικηγορίας υπολογίζεται ότι θα ανέλθει σε 1.900.000 ευρώ ετησίως.

    Το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών πείσθηκε να καλύψει τα παραπάνω, σημαντικά ποσά, προκειμένου να δοθεί, επιτέλους, λύση σε χρονίζοντα αιτήματα των δικαστικών λειτουργών. Παράλληλα, το υπουργείο Δικαιοσύνης εξασφάλισε επιπλέον την αύξηση κατά 50 των οργανικών θέσεων των δικαστικών λειτουργών όλων των βαθμίδων, όλων των δικαστηρίων. Μάλιστα, από τον αριθμό αυτόν, η αύξηση θέσεων για την τακτική διοικητική Δικαιοσύνη θα είναι αναλογικά ιδιαίτερα ευνοϊκή υπέρ αυτής. Συνολικά ο αριθμός των δικαστών θα έχει αυξηθεί εντός της τριετίας 2004-2007 κατά 217 άτομα - ένας διόλου ευκαταφρόνητος αριθμός.

    Ακόμη, θέλω να σας γνωρίσω ότι ήδη έχουν αρχίσει οι συζητήσεις της Κυβέρνησης με τις δικαστικές Ενώσεις για την επίλυση των μισθολογικών ζητημάτων των δικαστικών λειτουργών. Υπήρξε μια πρώτη συνάντηση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, εμού και των Προέδρων των Ενώσεών σας. Συμφωνήθηκε να συναντηθούμε εκ νέου στις 28 Φεβρουαρίου και αφού εν τω μεταξύ το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θα έχει ολοκληρώσει την έρευνά του για τις δημοσιονομικές επιπτώσεις των ρυθμίσεων που συζητούμε. Πιστεύω, θέλω να πιστεύω, ότι σύντομα θα έχουμε αποτελέσματα. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης στέκεται ανεπιφύλακτα στο πλευρό του Έλληνα Δικαστή, προκειμένου να εξασφαλίσει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες στην επιτέλεση του δύσκολου όσο και κρίσιμου για την κοινωνία έργου του».

    Τέλος, ο κ.Παπαληγούρας αναφέρθηκε στην σύσταση Συνταγματικού Δικαστηρίου, λέγοντας:

    «Το Συνταγματικό Δικαστήριο θα αποτελεί το διάδοχο του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου, με αυξημένες όμως αρμοδιότητες σε θέματα ελέγχου της συνταγματικότητας των νόμων και ελέγχου του λεγόμενου «πολιτικού χρήματος». Η εποχή μας απαιτεί ασφάλεια δικαίου και ταχύτητα στην επίλυση των διαφορών, και μάλιστα των σημαντικότερων μεταξύ αυτών, όπως είναι οι συνταγματικές διαφορές. Εξάλλου, το Σύνταγμα δεν είναι, όπως παλαιότερα, ένα κείμενο που σπανίως επικαλούνταν οι διάδικοι και σπανίως αναφέρονταν στις διατάξεις του οι αποφάσεις των δικαστηρίων. Οι συνταγματικές διατάξεις αποτελούν σήμερα καθημερινή ύλη και πραγματικότητα στη δικαστηριακή - και όχι μόνο - πρακτική. Είναι το φαινόμενο της λεγόμενης «διάχυσης» του Συντάγματος στην καθημερινή ζωή των πολιτών. Δεν είναι, λοιπόν, ανεκτή η ανασφάλεια δικαίου με τις αλληλοσυγκρουόμενες αποφάσεις, που μοιραίως προκαλεί το σύστημα του αμιγώς διάχυτου και παρεμπίπτοντος ελέγχου της συνταγματικότητας των νόμων. Στην εξάλειψη των προβλημάτων αυτών, πιστεύουμε ότι θα συμβάλει η ίδρυση του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι, η μεγάλη πλειονότητα των ευρωπαϊκών κρατών έχουν επιλέξει την ίδρυση συνταγματικών δικαστηρίων για την επίλυση ζητημάτων ελέγχου της συνταγματικότητας των νόμων.

    Θα πρέπει, πάντως, ιδιαίτερα να τονιστεί ότι με την πρόταση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας δεν καταργείται ο διάχυτος και παρεμπίπτων έλεγχος. Δεν καταργείται το άρθρο 93 παράγραφος 4 του Συντάγματος. Τα δικαστήρια υποχρεούνται, και μετά την πρότασή μας, να μην εφαρμόζουν νόμο που το περιεχόμενό του είναι αντίθετο προς το Σύνταγμα. Δεν διαρρηγνύεται δηλαδή η μακρά συνταγματική μας παράδοση, αλλβ επιχειρείται σύνθεση, όσμωση των δύο συστημάτων, του διάχυτου και του συγκεντρωτικού, με την υιοθέτηση ενός μικτού συστήματος που και την συνταγματική μας παράδοση θα σέβεται και θα συμβάλει στην ασφάλεια και στην ταχύτερη επίλυση των συνταγματικών διαφορών προς όφελος του Έλληνα πολίτη».

    Ο πρόεδρος του ΣτΕ Γ. Παναγιωτόπουλος, στον σύντομο χαιρετισμό του, τόνισε ότι «η Διοικητική Δικαιοσύνη διέφυγε από την λαίλαπα του λεγόμενου παραδικαστικού κυκλώματος αλώβητη» και συνεχίζει «να ασκεί τον θεσμικό της ρόλο του ελέγχου της νομιμότητας της διοικητικής δράσης, ανεπηρέαστη από τα συμφέροντα και τις πιέσεις των οποιωνδήποτε πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών ομάδων».

    Ακόμα, ο κ.Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι οι πολίτες «παραδοσιακά ψέγουν την Διοικητικά Δικαστήρια για καθυστέρηση που επιδεικνύουν στην έκδοση των αποφάσεων τους». Παράλληλα, προσέθεσε ο πρόεδρος του ΣτΕ: «Τα αίτια της καθυστερήσεως είναι πολλά και γνωστά σε όλους μας, τα περισσότερα δε από αυτά εκφεύγουν της σφαίρας του ελέγχου μας». Όμως, συνέχισε ο κ.Παναγιωτόπουλος, «θα ήταν λάθος να αποποιηθούμε πλήρως των ευθυνών μας και να καταδικάσουμε για ακόμη μια φορά την Διοίκηση που παρανομεί και τους πολίτες που επιμένουν να καταφεύγουν με το παραμικρό στα δικαστήρια». Και κατέληξε ο πρόεδρος του ΣτΕ: «πριν εξαπολύσουμε τους μύδρους μας κατά των άλλων, θα πρέπει πρώτα να κάνουμε εμείς, οτιδήποτε είναι ανθρωπίνως δυνατόν, προκειμένου να αντιμετωπισθεί το μείζον πρόβλήμα της καθυστερήσεως».

    Η πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών Ειρήνη Γιανναδάκη, στην ομιλία της τόνισε, μεταξύ των άλλων, τα εξής: «Είναι κοινός τόπος ότι το σύστημα απονομής Δικαιοσύνης στην χώρα μας πάσχει σοβαρά, που σημαίνει ότι κάτι δεν γίνεται σωστά. Ότι οι προτάσεις και οι νόμοι που ψηφίζονται έχουν πυροσβεστικό αποσπασματικό και πρόχειρο χαρακτήρα. Ότι προσπαθούμε να αντιμετωπίσομε την καθημερινότητα αντί να θέσομε τις βάσεις για μελέτη όλου του φαινομένου απονομής της Δικαιοσύνης».

    Ακόμα, η κ.Γιανναδάκη είπε ότι «η βραδύτητα στην απονομή της Δικαιοσύνης έχει εξελιχθεί σε χρόνια -και ελπίζουμε- όχι ανίατη πάθηση». Οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί, ανέφερε η πρόεδρος της Ένωσης, αφού στα Διοικητικά Πρωτοδικεία της χώρας εκκρεμούν για προσδιορισμό 300.000 υποθέσεις και η αύξηση των εκκρεμών υποθέσεων αναμένεται να είναι ακόμη μεγαλύτερη με την μεταφορά και νέων αρμοδιοτήτων από το ΣτΕ».

    [02] Ψήφο εμπιστοσύνης θα ζητήσει ο Πρόντι

    Στο κοινοβούλιο θα επιλυθεί η κυβερνητική κρίση της Ιταλιας. Λίγο πριν απ' το μεσημέρι ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο κάλεσε τον υπό παραίτηση πρωθυπουργό Ρομάνο Πρόντι και του έδωσε την εντολή να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης και να διαπιστώσει αν η κυβέρνηση διαθέτει πλειοψηφία.

    Ο κ. Ναπολιτάνο χαρακτήρισε αυτή την εκλογή «μοναδική» για την επίλυση της κρίσης. Ευχήθηκε μια σταθερή και αξιόπιστη κυβέρνηση και ζήτησε το ταχύτερο να διεξαχθούν οι ψηφοφορίες για την εμπιστοσύνη στη Βουλή και Γερουσία, ώστε να διαπιστωθεί ότι υπάρχει η πλειοψηφία που εγγυήθηκαν οι ηγέτες των κομμάτων της κυβέρνησης. Καταλήγοντας είπε πως δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στην κυβέρνηση Πρόντι και ότι δεν υφίστανται οι προϋποθέσεις για εκλογές.

    Ο κ. Πρόντι δήλωσε ότι θα ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης το ταχύτερο και ότι, με ενωμένη κυβέρνηση και νέες δυνάμεις, θα αγωνισθεί για την έξοδο της χώρας από την κρίση και από την δύσκολη περίοδο που διέρχεται. Οι ψηφοφορίες στη Βουλή και τη Γερουσία θα διεξαχθούν την προσεχή Τετάρτη και Πέμπτη. Στον κεντροαριστερό συνασπισμό προσχώρησε και ο κεντρώος βουλευτής Μάρκο Φολίνι.

    Ετσι στη Γερουσία η κυβέρνηση διαθέτει 158 ψήφους στις οποίες προστίθενται και 4 των ισόβιων γερουσιαστών. Η αντιπολίτευση συμπληρώνει 156 ψήφους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 24 February 2007 - 15:30:14 UTC