Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-02-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ.Αλογοσκούφης: Θετική η αξιολόγηση της οικονομίας
  • [02] Ένα αρχαίο άθλημα στη "μάχη" κατά της άνοιας

  • [01] Γ.Αλογοσκούφης: Θετική η αξιολόγηση της οικονομίας

    Την ικανοποίησή του για τη θετική αξιολόγηση του προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας για την περίοδο 2006-2009 από το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας της ΕΕ (Ecofin) εξέφρασε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης.

    Σε δηλώσεις του προς τους εκπροσώπους του Τύπου ο κ.Αλογοσκούφης είπε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει στην κατεύθυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ενώ σε ό,τι αφορά ειδικότερα στα δημόσια οικονομικά, τόνισε πως η προσαρμογή συνεχίζεται με διαρθρωτικά μέτρα μόνιμου χαρακτήρα, επιδιώκοντας τον μεσοπρόθεσμο στόχο των ισοσκελισμένων ή πλεονασματικών προϋπολογισμών. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας, η εκτίμηση της κυβέρνησης είναι ότι αυτός ο μεσοπρόθεσμος στόχος θα επιτευχθεί μέχρι το 2012 το αργότερο και το δημόσιο χρέος θα παραμείνει σε πτωτική τροχιά χάρη στους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, τα αυξανόμενα πρωτογενή πλεονάσματα, τις μειωμένες προσαρμογές ελλείμματος - χρέους και τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις.

    Ο Γ. Αλογοσκούφης ανέφερε ακόμη ότι η εφαρμογή του προγράμματος μεταρρυθμίσεων αναμένεται να οδηγήσει σε επιτάχυνση του ρυθμού αύξησης της παραγωγικότητας, σε αυξανόμενα ποσοστά συμμετοχής στην αγορά εργασίας και απασχόλησης και σε μειωμένα ποσοστά ανεργίας. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας, η εφαρμογή της πολιτικής αυτής ήδη αποδίδει σημαντικά αποτελέσματα, καθώς τα τελευταία δύο χρόνια το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης μειώθηκε κατά 5 περίπου ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, κυρίως μέσα από τη συγκράτηση των δαπανών και τη βελτίωση της φορολογικής αποτελεσματικότητας. Σημείωσε επίσης πως το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται για το 2006 να είναι 2,6% του ΑΕΠ, κάτω δηλαδή από το όριο του 3%, σε πλήρη συμφωνία με την απόφαση του Συμβουλίου Ecofin στις 17 Φεβρουαρίου 2005.

    Ο κ.Αλογοσκούφης τόνισε επίσης ότι διασφαλίστηκε η οικονομική ανάπτυξη, με την εφαρμογή της μεταρρυθμιστικής στρατηγικής και τον πραγματικό ρυθμό ανάπτυξης να φθάνει το 3,7% για το 2005 και το 4,3% για το 2006. Η επίδοση αυτή παραμένει μία από τις υψηλότερες στην ευρωζώνη και επιτεύχθηκε παρά τις τιμές - ρεκόρ του πετρελαίου και τον σχετικά χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρώπη, όπως είπε.

    Ο κ.Αλογοσκόυφης αναφέρθηκε επίσης στη μεταβολή των ποιοτικών διαστάσεων της ανάπτυξης, καθώς, όπως επεσήμανε, η συμβολή των ιδιωτικών επενδύσεων στην ανάπτυξη αυξάνεται, υποστηριζόμενη από τη μείωση του φορολογικού βάρους για τις επιχειρήσεις, το νέο επενδυτικό νόμο και το νομικό πλαίσιο για τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα. Αναφερόμενος στην πτωτική πορεία της ανεργίας, ο Γ. Αλογοσκούφης είπε ότι μειώθηκε από το 11,3% του εργατικού δυναμικού στις αρχές του 2004, στο 8,3% στο τρίτο τρίμηνο του 2006. Ανέφερε ακόμη πως δημιουργήθηκαν 250.000 νέες θέσεις εργασίας, εκ των οποίων τα τέσσερα πέμπτα στον ιδιωτικό τομέα.

    Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό, ο υπουργός είπε ότι ο κοινωνικός και πολιτικός διάλογος για το θέμα αυτό συνεχίζεται και επιδιώκεται η διαμόρφωση συνθηκών, ώστε η ασφαλιστική μεταρρύθμιση να προωθηθεί από την επόμενη κυβέρνηση σε συνθήκες κοινωνικής και πολιτικής συναίνεσης. «Υπήρχαν πολλοί που αμφισβητούσαν το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της παρούσας κυβέρνησης, όταν ξεκίνησε να υλοποιείται πριν από 2,5 περίπου χρόνια», είπε και πρόσθεσε ότι οι αμφιβολίες αυτές φαίνονταν βάσιμες, δεδομένων των αβεβαιοτήτων που επικρατούσαν εκείνη τη στιγμή και είχαν επικεντρωθεί σε δύο κυρίως τομείς.

    Ο Γ. Αλογοσκούφης είπε ότι κατβαρχήν υπήρχε αβεβαιότητα αναφορικά με την πραγματική δημοσιονομική κατάσταση και επεσήμανε πως ήταν φανερό πως η ελληνική οικονομία βρισκόταν ήδη σε κατάσταση υπερβολικού ελλείμματος, αλλά δεν ήταν ξεκάθαρο ποια ήταν η πραγματική έκταση του υπερβολικού ελλείμματος. Ο υπουργός οικονομίας σημείωσε ότι «μέσα από μια μακρά διαδικασία συνεργασίας μεταξύ Eurostat και ΕΣΥΕ επιλύσαμε τα προβλήματα που υπήρχαν και η Eurostat μπόρεσε να επικυρώσει τα στοιχεία τον περασμένο Οκτώβριο», τονίζοντας παράλληλα ότι δυστυχώς το έλλειμμα για το 2004 αποδείχθηκε ότι ήταν 7,8% του ΑΕΠ.

    Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας, ο δεύτερος τομέας- όπου υπήρχε αβεβαιότητα- αφορούσε την οικονομική ανάπτυξη, ειδικά μετά τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα το 2004, καθώς πολλοί αναλυτές ανέμεναν εξασθένηση της ανάπτυξης, αν όχι και ύφεση, μετά τους Ολυμπιακούς. Αυτές οι ανησυχίες, που γίνονταν αποδεκτές από όλους τους διεθνείς οργανισμούς, λάμβαναν επίσης υπόψη τη σημαντική δημοσιονομική προσπάθεια που έπρεπε να καταβάλει η Ελλάδα προκειμένου να διορθώσει το υπερβολικό της έλλειμμα, σημείωσε ο κ.Αλογοσκούφης.

    Με δεδομένες αυτές τις αβεβαιότητες, ο υπουργός είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση ξεκίνησε την υλοποίηση ενός προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης που βασιζόταν σε δύο πυλώνες: Ο πρώτος πυλώνας αφορά τη δημοσιονομική προσαρμογή με στόχο τον τερματισμό της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος ως το 2006, σε πλήρη συμφωνία με την απόφαση του Συμβουλίου Ecofin στις 17 Φεβρουαρίου 2005. Στο θέμα αυτό ο υπουργός οικονομίας χαιρέτησε την απόφαση του Συμβουλίου να δοθούν στην Ελλάδα δύο χρόνια προσαρμογής αντί για ένα.

    Ο δεύτερος πυλώνας υλοποίησης του ελληνικού Προγράμματος Σταθερότητας αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με στόχο την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης μέσα από ιδιωτικές επενδύσεις, εξαγωγές και υψηλότερη απασχόληση. Αναφερόμενος ειδικότερα στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί και αποδίδουν καρπούς, ο κ.Αλογοσκούφης είπε ότι περιλαμβάνουν:

    Β· Τη φορολογική μεταρρύθμιση:

    Β· Το νέο βελτιωμένο επενδυτικό νόμο

    Β· Το νέο νόμο για τις Συμπράξεις Δημοσίου - Ιδιωτικού τομέα

    Β· Την επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων

    Β· Τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος των τραπεζών

    Β· Τον εξορθολογισμό της λειτουργίας των ΔΕΚΟ

    Β· Τη νέα πολιτική για την ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας

    Β· Την απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης νέων επιχειρήσεων

    Β· Τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και η μείωση του κόστους των υπερωριών

    Β· Τη βελτιωμένη πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση

    Β· Τη νέα Ψηφιακή Στρατηγική που άρχισε να εφαρμόζεται από τον Ιανουάριο 2006

    Β· Την εισαγωγή Η/Υ στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση

    Β· Tο υπό διαμόρφωση νομικό πλαίσιο για έρευνα και ανάπτυξη

    Β· Τη βελτίωση των υποδομών κοινωνικής πρόνοιας

    Β· Τον κοινωνικό διάλογο για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος που ξεκίνησε την άνοιξη 2006 και την θέσπιση της «Επιτροπής Αναλυτή», που θα κάνει προτάσεις για τη μεταρρύθμιση.

    Ερωτηθείς, τέλος, για το θέμα των στοιχείων που αφορούν την αναθεώρηση του ΑΕΠ, ο Γ. Αλογοσκούφης είπε ότι ήδη από τα τέλη Ιανουαρίου έχουν σταλεί όλα τα στοιχεία που ζητούσε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία και πως πλέον προχωρά κανονικά η αξιολόγηση της αναθεώρησης του ελληνικού ΑΕΠ. Ως προς το χρονοδιάγραμμα που θα ακολουθηθεί, ο υπουργός Οικονομίας είπε πως το θέμα αυτό είναι ζήτημα συνεργασίας μεταξύ της Eurostat και της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, επισημαίνοντας πως επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι η αξιολόγηση για τη διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος να γίνει με βάση τα παλαιά στοιχεία, ώστε, όπως είπε, «να μην υπάρξει από οποιονδήποτε η υπόνοια ότι χρησιμοποιήθηκαν τα νέα στοιχεία για τη διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος».

    [02] Ένα αρχαίο άθλημα στη "μάχη" κατά της άνοιας

    Ένα αρχαίο άθλημα, που οι ρίζες του ανάγονται στην αρχαία Αίγυπτο, άρχισε να εφαρμόζεται πειραματικά πριν από ένα μήνα από το ΚΑΠΗ του δήμου Αλικαρνασσού και το Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής-Παράρτημα Ηρακλείου, στοχεύοντας στη βελτίωση των γνωστικών ικανοτήτων των ασθενών με άνοια αλλά και στην ανάπτυξη της κοινωνικότητας και την αποφυγή της περιθωριοποίησής τους. Πρόκειται για το μπότσια, ένα παιχνίδι που είναι δημοφιλές στην Ευρώπη και είναι ενταγμένο στα παραολυμπιακά αθλήματα.

    Το μπότσια έχει ενταχθεί εδώ και δυο χρόνια στο πρόγραμμα του ΚΑΠΗ του δήμου Αλικαρνασσού και μάλιστα έχουν διοργανωθεί και δυο τουρνουά μεταξύ των ΚΑΠΗ του Ηρακλείου όπως επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η φυσικοθεραπεύτρια Ολγα Κοντοπόδη, η οποία παρουσίασε την εφαρμογή του αθλήματος σε ηλικιωμένους στο 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νόσου Αλτσχάιμερ και Συναφών Διαταραχών που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη.

    Οι ρίζες του παιχνιδιού, όπως ανέφερε η κ Κοντοπόδη, ανάγονται στην αρχαία Αίγυπτο όπου σε σαρκοφάγο βρέθηκαν επεξεργασμένες μπάλες τις οποίες χρησιμοποιούσαν για να το παίξουν. Υπάρχουν αναφορές ότι το έπαιζαν Έλληνες και Τρώες κατά τη διάρκεια του τρωικού πολέμου. Έχει θεραπευτικό σκοπό και η θεωρία του ανάγεται στον Ιπποκράτη και τον Γαληνό.

    «Η δύναμή που δίνεται μέσω του παιχνιδιού έχει ευεργετικά αποτελέσματα και είναι μεγάλη η επίδραση του στη θεραπεία των ρευματισμών. Το άθλημα απαιτεί αυτοσυγκέντρωση, συντονισμό, δυνατότητα ελέγχου των μυών, ακρίβεια, ομαδικότητα, συνεργασία και στρατηγική. Είναι ένα άθλημα εύκολο και προσιτό σε όλους τους ηλικιωμένους, συνδυάζει τον αθλητισμό και το μυαλό και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση των γνωστικών ικανοτήτων των ασθενών με άνοια» πρόσθεσε η κ. Κοντοπόδη.

    Όπως εξάλλου ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κοινωνική λειτουργός του Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής-Παράρτημα Ηρακλείου, Αικατερίνη Παντελιδάκη, η πειραματική εφαρμογή του παιχνιδιού και σε ηλικιωμένους με άνοια άρχισε πριν περίπου ένα μήνα και τα αποτελέσματα που θα προκύψουν αναφορικά με την επίδρασή του θα παρουσιαστούν στο επόμενο συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Νόσου Αλτσχάιμερ και Συναφών Διαταραχών. «Με την πειραματική εφαρμογή του στοχεύουμε να δούμε αν θα έχει θετική επίδραση στην κοινωνική και σωματική βελτίωση των ανοϊκών, καθώς και στη συμπεριφορά, τη βελτίωση της μνήμης και του προσανατολισμού» τόνισε η κ. Παντελιδάκη.

    Το μπότσια είναι ένα ανταγωνιστικό άθλημα το οποίο διεξάγεται μεταξύ δύο αθλητών, ζευγαριών ή ομάδων. Όπως ανέφερε η κ. Κοντοπόδη οι αγώνες διεξάγονται σε κλειστό χώρο, στον οποίο χαράσσονται ειδικές γραμμές που οριοθετούν τον αγωνιστικό χώρο. Στόχος των παικτών είναι να προωθήσουν τις μπάλες τους όσο το δυνατόν πιο κοντά σε μία άσπρη μπάλα στόχο. Η σειρά των παικτών καθορίζεται με κλήρωση. Ο αθλητής ή ομάδα που κερδίζει την κλήρωση έχει δικαίωμα να διαλέξει με ποια ομάδα θα αγωνιστεί. Η προώθηση της μπάλας μπορεί να γίνει με το χέρι. Στη συνέχεια οι αντίπαλοι ρίχνουν τις μπάλες τους προσπαθώντας να φτάσουν τη μπάλα στόχο. Στο τέλος κάθε γύρου μετρώνται από το διαιτητή οι πιο κοντινές προς το στόχο αποστάσεις και συγκεντρώνεται η βαθμολογία για να βγει ο νικητής.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 27 February 2007 - 15:30:17 UTC