Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-02-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Απαξίωση του Δημοσίου Συστήματος Υγείας»
  • [02] Νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες για την Παιδεία
  • [03] Αλμούνια: Πιθανή η έξοδος από την επιτήρηση περί τον Μάϊο

  • [01] «Απαξίωση του Δημοσίου Συστήματος Υγείας»

    «Το ΠΑΣΟΚ δεν θα ακολουθήσει την πολιτική της κατσαρίδας», τόνισε σήμερα ο υπεύθυνος του Τομέα Υγείας και Πρόνοιας του Κινήματος Χρήστος Πρωτόπαππας επικρίνοντας σφόδρα την τριετή πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα της Υγεία.

    Ειδικότερα, ο κ. Πρωτόπαππας, σε συνέντευξη Τύπου στη Χαριλάου Τρικούπη, είπε ότι τα τρία χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ οδήγησαν σε συνειδητή απαξίωση του Δημοσίου Συστήματος Υγείας, με πρωτοφανές και απαράδεκτο το φαινόμενο της διαφθοράς, των ελλείψεων και της υποβάθμισης της ποιότητας των υπηρεσιών. Ανακοίνωσε δε ότι μέχρι την προσεχή Κυριακή θα ανακοινωθεί το νέο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ για την Υγεία με επίκεντρο τον πολίτη, ένα εθνικό σύστημα υγείας που θα παρέχει ποιότητα για όλους και για τον καθένα χωριστά.

    Ο Χρ. Πρωτόπαππας αναφέρθηκε στον υπουργό Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο και έκανε λόγο για μεγάλη απόκλιση που χωρίζει τα λόγια από τα έργα του με στόχο να κερδίσει χρόνο.

    Σχετικά με τις εξαγγελίες περί προσλήψεων στην Υγεία, ο κ. Πρωτόπαπας τόνισε ότι αυτές δεν θα πραγματοποιηθούν ούτε τον Μάρτιο, όσο δε θα για το θέμα της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης εξέφρασε το φόβο του ότι 3.000 άτομα θα χάσουν τη δουλειά τους, ενώ 2.800 πάσχοντες θα οδηγηθούν σε εγκλεισμό, γεγονός που θα είναι μία μαύρη κηλίδα για την Ελλάδα στην ΕΕ.

    Κατά την τελευταία τριετία, την οποία χαρακτήρισε ως χαμένη για την Υγεία, σημείωσε ότι έχουν ψηφιστεί 10 νόμοι, αλλά χωρίς αποτέλεσμα ως προς την ποιότητα του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, εκτός από το μοίρασμα των θέσεων και την τοποθέτηση και εναλλαγή διοικητών.

    Γι' αυτό κατηγόρησε την κυβέρνηση για εξαπάτηση του ασθενή παραθέτοντας ένα «δωδεκάλογο» με τις προεκλογικές διακηρύξεις και τα πεπραγμένα και κατέληξε λέγοντας πως το ΠΑΣΟΚ θα ασκήσει πιέσεις για μία γενικευμένη επερώτηση στη Βουλή για τον Τομέα της Υγείας, ενώ θα στηρίξει τις διεκδικήσεις των φορέων των εργαζομένων.

    Τέλος, ο κ. Πρωτόπαππας έθεσε «το μέγα πολιτικό και ηθικό θέμα» γύρω από το πρόσωπο του διοικητή του νοσοκομείου «Χατζηκώστα» των Ιωαννίνων, ο οποίος, όπως είπε, σύμφωνα με δημοσίευμα ηπειρωτικής εφημερίδας φέρεται να διατηρεί ιατρείο, ενώ προσελήφθη με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση στο ΕΣΥ και παράλληλα κατηγορείται ότι διαπραγματευόταν με φακελάκι ιατρικές πράξεις.

    «Ζητούμε σήμερα απαντήσεις από τον υπουργό Υγείας» είπε ο κ. Πρωτόπαππας, προσθέτοντας ότι με αυτό τον τρόπο αναδεικνύεται το γιατί η ΝΔ κατήργησε την αξιολόγηση μάνατζερ και την τοποθέτηση ανθρώπων με αποκλειστικά κομματικά κριτήρια.

    [02] Νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες για την Παιδεία

    Μέσα σε κλίμα έντασης ξεκινά σήμερα στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, η συζήτηση επί του σχεδίου του νέου νόμου για τη δομή και τη λειτουργία των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ.Θ.Ρουσόπουλος προαναγγέλει νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες για την ανώτατη εκπαίδευση.

    Με την ολοκλήρωση του Νόμου-Πλαισίου, η κυβέρνηση θα αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία, εντός της τετραετίας, για δύο συναφή ζητήματα, που τελούν σε εκκρεμότητα: τα μεταπτυχιακά και την έρευνα, δήλωσε ο κ.Ρουσόπουλος απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημειώνοντας πως τα δύο αυτά θέματα αποτελούν σημαντικούς παράγοντες για τη βελτίωση της παιδείας, και πρόσθεσε ότι για την έρευνα θα διατεθούν περί τα 420 εκατ. ευρω από το Δ΄ΚΠΣ.

    Ο κ.Ρουσόπουλος, σε ερώτημα αν η κυβέρνηση θα είναι δεκτική στις τροπολογίες στο Νόμο - Πλαίσιο που τυχόν θα υποβληθούν από Πανεπιστημιακούς κατά την Κοινοβουλευτική διαδικασία που ξεκινά σήμερα, είπε πως «η κυβέρνηση προσήλθε στη διαδικασία με πολύ καλή διάθεση, με διάλογο που απέφερε αποτελέσματα και είμαι βέβαιος ότι η Υπουργός Παιδείας θα κινηθεί στην ίδια λογική και στην υπόλοιπη Κοινοβουλευτική διαδικασία».

    Ως προς τις αλλαγές για την αποσύνδεση του Λυκείου από το Πανεπιστήμιο, ο εκπρόσωπος επιβεβαίωσε αυτή την κατεύθυνση της κυβερνητικής πολιτικής και απαντώντας σε σχετική ερώτηση σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για τη βελτίωση τόσο της Ανώτατης όσο και της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και προς τούτο παρέπεμψε ενδεικτικά σε παλαιότερες δηλώσεις του πρωθυπουργού υπέρ ενός «ποιοτικότερου Λυκείου».

    Ο Θ. Ρουσόπουλος υπενθύμισε επίσης ότι η κυβέρνηση προ διετίας κατήργησε τις εξετάσεις στη Β΄Λυκείου και σημείωσε ότι το μέτρο αυτό κατευθύνεται «στην αυτονόμηση του Λυκείου - καθώς το Λύκειο πρέπει να αποκτήσει την αυταξία του. Το επόμενο βήμα θα είναι η ολοκληρωτική αυτονόμηση του Λυκείου από την γνωστή διαδικασία των Πανελληνίων εξετάσεων».

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε, παράλληλα, ότι «οι όποιες αλλαγές γίνουν και όταν γίνουν, θα είναι γνωστές στους μαθητές και τις οικογένειές τους πολύ νωρίτερα (τουλάχιστον τρία χρόνια πριν) ώστε να μην αιφνιδιαστούν. Αυτό το λέμε,διότι κατά την άποψή μας η Παιδεία δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιείται χάριν αιφνιδιασμού».

    Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα, την κατάργηση των εξετάσεων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι η εισαγωγή στα Πανεπιστήμια δεν μπορεί να γίνεται άνευ εξετάσεων. Τα Πανεπιστήμια ορίζουν τον αριθμό των φοιτητών που δέχονται ανά τμήμα και η βάση του 10 έγινε δεκτή ως μέτρο αξιολόγησης της ποιότητας της παιδείας, είπε.

    «Δεν μπορούμε να δεχτούμε, όμως, ότι όλοι θα μπαίνουν στο Πανεπιστήμιο ανεξαρτήτως της βαθμολογίας που είχαν στο Λύκειο. Θα πρέπει να υπάρχει ένα είδος εξεταστικής διαδικασίας, διότι δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο Πανεπιστήμιο που να μην ζητά από τους υποψήφιους φοιτητές του να πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις»,σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Και πρόσθεσε ότι οι αλλαγές στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα γίνουν «μετά από τις επόμενες εκλογές, αφού πιστεύουμε ότι θα είμαστε και πάλι κυβέρνηση, και μετά από μακρύ διάλογο. Θα πρέπει δε, το κράτος να εγγυάται την αντικειμενικότητα των εξετάσεων».

    Συμπερασματικά, ο Θ. Ρουσόπουλος παρατήρησε ότι ο νόμος για την αξιολόγηση των Πανεπιστημίων που έχει ψηφιστεί, ο νόμος-πλαίσιο, τα μεταπτυχιακά και η έρευνα, είναι «τα τέσσερα στοιχεία που ενισχύουν και δίνουν μια τελείως διαφορετική προοπτική στα ελληνικά Πανεπιστήμια».

    Απάντηση Μιχ. Χρυσοχοΐδη

    Ο υπεύθυνος Παιδείας του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σχολιάζοντας σημερινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Θόδωρου Ρουσόπουλου για την Παιδεία ανέφερε πως "η κυβέρνηση, πανικόβλητη από την κατακραυγή που ξεσήκωσαν η προχειρότητα και οι ελλείψεις του νόμου-πλαισίου, αποφάσισε επιτέλους, έστω και στον τέταρτο χρόνο της θητείας της, να ασχοληθεί με θέματα μεταπτυχιακών και έρευνας".

    Ο κ. Χρυσοχοϊδης σημείωσε πως "είναι βέβαιο πως η όποια κυβερνητική πρωτοβουλία θα αποτελέσει, για άλλη μια φορά, μνημείο προχειρότητας, αποσπασματικότητας και εντυπωσιοθηρίας" και πρόσθεσε ότι "τα απροκάλυπτα ψεύδη, στα οποία κατέφυγε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος καταδεικνύουν την έλλειψη σοβαρότητας με την οποία η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα θέματα Παιδείας".

    Ειδικότερα, ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης είπε πως "η κυβέρνηση παρουσιάζει το νομοσχέδιο ως προϊόν διαλόγου με τους εμπλεκόμενους φορείς, τη στιγμή που ακόμη κι οι ίδιοι οι πρυτάνεις των πανεπιστημίων διαμαρτύρονται, γιατί δεν είχαν καμία ενημέρωση για το περιεχόμενό του και το πληροφορήθηκαν από τον Τύπο. Με άλλοθι τη συζήτηση για το προσχέδιο του περασμένου Μαΐου, η κυβέρνηση επιχειρεί να επιβάλει χωρίς διάλογο ένα εντελώς διαφορετικό νομοσχέδιο".

    Και πρόσθεσε:

    "Ο κ. Ρουσόπουλος τολμά, επίσης, να ισχυρίζεται πως δεν επιτρέπεται αιφνιδιασμός στα θέματα της Παιδείας, τη στιγμή που όλοι γνωρίζουμε ότι η «βάση του 10» νομοθετήθηκε από τη ΝΔ σε μια νύχτα, αιφνιδιάζοντας δεκάδες χιλιάδες οικογένειες. Με περισσό θράσος, μάλιστα, μιλώντας εξ ονόματος των πολιτών και των ακαδημαϊκών, ισχυρίζεται ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση έγινε δεκτή ως «μέτρο αξιολόγησης της ποιότητας της παιδείας». Κάτι τέτοιο μπορεί να ισχύει στην εικονική πραγματικότητα της ΝΔ, δυστυχώς όμως γιβ αυτήν, η ελληνική κοινωνία έχει βιώσει την συγκεκριμένη αυταρχική ρύθμιση ,ως άλλο ένα μέτρο αποκλεισμού και κοινωνικής διάκρισης".

    Και κατέληξε λέγοντας:

    "Όσο για τον ισχυρισμό πως τα πανεπιστήμια ορίζουν τον αριθμό των φοιτητών που δέχονται ανά τμήμα, θα συνιστούσαμε στον κυβερνητικό εκπρόσωπο να διαβάσει καλύτερα το νόμο-πλαίσιο, ώστε να διαπιστώσει πως κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται και να μεταφέρει την άποψή του, με την οποία το ΠΑΣΟΚ συμφωνεί, στην υπουργό Παιδείας".

    [03] Αλμούνια: Πιθανή η έξοδος από την επιτήρηση περί τον Μάϊο

    Η έξοδος της Ελλάδας από τη διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος θα μπορούσε να τοποθετηθεί περί τον Μάϊο του 2007, εφόσον βεβαίως επαληθευθούν οι υπάρχουσες εκτιμήσεις περί συρρίκνωσης των ελληνικών ελλειμμάτων κάτω από το 3% του ΑΕΠ, τόσο το 2006 όσο και το 2007.

    Αυτό επανέλαβε εκ νέου σήμερα ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις Επίτροπος Χοακίν Αλμούνια, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε λίγο μετά το πέρας των εργασιών του Συμβουλίου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ. Ο Ισπανός Επίτροπος ανέφερε ακόμη ότι συζήτησε το θέμα αυτό με τον υπουργό Οικονομίας & Οικονομικών Γιώργο Αλογοσκούφη, σήμερα το πρωϊ στις Βρυξέλλες.

    Σε ό,τι αφορά τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος στην Ελλάδα, ο Επίτροπος δήλωσε, ερωτηθείς σχετικά, ότι γνωρίζει πως επίκεινται εκλογές και ότι το θέμα αυτό θα έλθει στο προσκήνιο μετά τη διενέργειά τους.

    Γ. Αλογοσκούφης: Ικανοποίηση για τη θετική αξιολόγηση του προγράμματος Σταθερότητας

    Την ικανοποίησή του για τη θετική αξιολόγηση του προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας για την περίοδο 2006-2009 από το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας της ΕΕ (Ecofin) εξέφρασε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης.

    Σε δηλώσεις του προς τους εκπροσώπους του Τύπου ο κ.Αλογοσκούφης είπε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει στην κατεύθυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ενώ σε ό,τι αφορά ειδικότερα στα δημόσια οικονομικά, τόνισε πως η προσαρμογή συνεχίζεται με διαρθρωτικά μέτρα μόνιμου χαρακτήρα, επιδιώκοντας τον μεσοπρόθεσμο στόχο των ισοσκελισμένων ή πλεονασματικών προϋπολογισμών. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας, η εκτίμηση της κυβέρνησης είναι ότι αυτός ο μεσοπρόθεσμος στόχος θα επιτευχθεί μέχρι το 2012 το αργότερο και το δημόσιο χρέος θα παραμείνει σε πτωτική τροχιά χάρη στους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, τα αυξανόμενα πρωτογενή πλεονάσματα, τις μειωμένες προσαρμογές ελλείμματος - χρέους και τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις.

    Ο Γ. Αλογοσκούφης ανέφερε ακόμη ότι η εφαρμογή του προγράμματος μεταρρυθμίσεων αναμένεται να οδηγήσει σε επιτάχυνση του ρυθμού αύξησης της παραγωγικότητας, σε αυξανόμενα ποσοστά συμμετοχής στην αγορά εργασίας και απασχόλησης και σε μειωμένα ποσοστά ανεργίας. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας, η εφαρμογή της πολιτικής αυτής ήδη αποδίδει σημαντικά αποτελέσματα, καθώς τα τελευταία δύο χρόνια το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης μειώθηκε κατά 5 περίπου ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, κυρίως μέσα από τη συγκράτηση των δαπανών και τη βελτίωση της φορολογικής αποτελεσματικότητας. Σημείωσε επίσης πως το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται για το 2006 να είναι 2,6% του ΑΕΠ, κάτω δηλαδή από το όριο του 3%, σε πλήρη συμφωνία με την απόφαση του Συμβουλίου Ecofin στις 17 Φεβρουαρίου 2005.

    Ο κ.Αλογοσκούφης τόνισε επίσης ότι διασφαλίστηκε η οικονομική ανάπτυξη, με την εφαρμογή της μεταρρυθμιστικής στρατηγικής και τον πραγματικό ρυθμό ανάπτυξης να φθάνει το 3,7% για το 2005 και το 4,3% για το 2006. Η επίδοση αυτή παραμένει μία από τις υψηλότερες στην ευρωζώνη και επιτεύχθηκε παρά τις τιμές - ρεκόρ του πετρελαίου και τον σχετικά χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρώπη, όπως είπε.

    Ο κ.Αλογοσκόυφης αναφέρθηκε επίσης στη μεταβολή των ποιοτικών διαστάσεων της ανάπτυξης, καθώς, όπως επεσήμανε, η συμβολή των ιδιωτικών επενδύσεων στην ανάπτυξη αυξάνεται, υποστηριζόμενη από τη μείωση του φορολογικού βάρους για τις επιχειρήσεις, το νέο επενδυτικό νόμο και το νομικό πλαίσιο για τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα. Αναφερόμενος στην πτωτική πορεία της ανεργίας, ο Γ. Αλογοσκούφης είπε ότι μειώθηκε από το 11,3% του εργατικού δυναμικού στις αρχές του 2004, στο 8,3% στο τρίτο τρίμηνο του 2006. Ανέφερε ακόμη πως δημιουργήθηκαν 250.000 νέες θέσεις εργασίας, εκ των οποίων τα τέσσερα πέμπτα στον ιδιωτικό τομέα.

    Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό, ο υπουργός είπε ότι ο κοινωνικός και πολιτικός διάλογος για το θέμα αυτό συνεχίζεται και επιδιώκεται η διαμόρφωση συνθηκών, ώστε η ασφαλιστική μεταρρύθμιση να προωθηθεί από την επόμενη κυβέρνηση σε συνθήκες κοινωνικής και πολιτικής συναίνεσης. «Υπήρχαν πολλοί που αμφισβητούσαν το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της παρούσας κυβέρνησης, όταν ξεκίνησε να υλοποιείται πριν από 2,5 περίπου χρόνια», είπε και πρόσθεσε ότι οι αμφιβολίες αυτές φαίνονταν βάσιμες, δεδομένων των αβεβαιοτήτων που επικρατούσαν εκείνη τη στιγμή και είχαν επικεντρωθεί σε δύο κυρίως τομείς.

    Ο Γ. Αλογοσκούφης είπε ότι κατβαρχήν υπήρχε αβεβαιότητα αναφορικά με την πραγματική δημοσιονομική κατάσταση και επεσήμανε πως ήταν φανερό πως η ελληνική οικονομία βρισκόταν ήδη σε κατάσταση υπερβολικού ελλείμματος, αλλά δεν ήταν ξεκάθαρο ποια ήταν η πραγματική έκταση του υπερβολικού ελλείμματος. Ο υπουργός οικονομίας σημείωσε ότι «μέσα από μια μακρά διαδικασία συνεργασίας μεταξύ Eurostat και ΕΣΥΕ επιλύσαμε τα προβλήματα που υπήρχαν και η Eurostat μπόρεσε να επικυρώσει τα στοιχεία τον περασμένο Οκτώβριο», τονίζοντας παράλληλα ότι δυστυχώς το έλλειμμα για το 2004 αποδείχθηκε ότι ήταν 7,8% του ΑΕΠ.

    Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας, ο δεύτερος τομέας- όπου υπήρχε αβεβαιότητα- αφορούσε την οικονομική ανάπτυξη, ειδικά μετά τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα το 2004, καθώς πολλοί αναλυτές ανέμεναν εξασθένηση της ανάπτυξης, αν όχι και ύφεση, μετά τους Ολυμπιακούς. Αυτές οι ανησυχίες, που γίνονταν αποδεκτές από όλους τους διεθνείς οργανισμούς, λάμβαναν επίσης υπόψη τη σημαντική δημοσιονομική προσπάθεια που έπρεπε να καταβάλει η Ελλάδα προκειμένου να διορθώσει το υπερβολικό της έλλειμμα, σημείωσε ο κ.Αλογοσκούφης.

    Με δεδομένες αυτές τις αβεβαιότητες, ο υπουργός είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση ξεκίνησε την υλοποίηση ενός προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης που βασιζόταν σε δύο πυλώνες: Ο πρώτος πυλώνας αφορά τη δημοσιονομική προσαρμογή με στόχο τον τερματισμό της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος ως το 2006, σε πλήρη συμφωνία με την απόφαση του Συμβουλίου Ecofin στις 17 Φεβρουαρίου 2005. Στο θέμα αυτό ο υπουργός οικονομίας χαιρέτησε την απόφαση του Συμβουλίου να δοθούν στην Ελλάδα δύο χρόνια προσαρμογής αντί για ένα.

    Ο δεύτερος πυλώνας υλοποίησης του ελληνικού Προγράμματος Σταθερότητας αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με στόχο την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης μέσα από ιδιωτικές επενδύσεις, εξαγωγές και υψηλότερη απασχόληση. Αναφερόμενος ειδικότερα στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί και αποδίδουν καρπούς, ο κ.Αλογοσκούφης είπε ότι περιλαμβάνουν:

    Β· Τη φορολογική μεταρρύθμιση:

    Β· Το νέο βελτιωμένο επενδυτικό νόμο

    Β· Το νέο νόμο για τις Συμπράξεις Δημοσίου - Ιδιωτικού τομέα

    Β· Την επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων

    Β· Τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος των τραπεζών

    Β· Τον εξορθολογισμό της λειτουργίας των ΔΕΚΟ

    Β· Τη νέα πολιτική για την ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας

    Β· Την απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης νέων επιχειρήσεων

    Β· Τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και η μείωση του κόστους των υπερωριών

    Β· Τη βελτιωμένη πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση

    Β· Τη νέα Ψηφιακή Στρατηγική που άρχισε να εφαρμόζεται από τον Ιανουάριο 2006

    Β· Την εισαγωγή Η/Υ στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση

    Β· Tο υπό διαμόρφωση νομικό πλαίσιο για έρευνα και ανάπτυξη

    Β· Τη βελτίωση των υποδομών κοινωνικής πρόνοιας

    Β· Τον κοινωνικό διάλογο για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος που ξεκίνησε την άνοιξη 2006 και την θέσπιση της «Επιτροπής Αναλυτή», που θα κάνει προτάσεις για τη μεταρρύθμιση.

    Ερωτηθείς, τέλος, για το θέμα των στοιχείων που αφορούν την αναθεώρηση του ΑΕΠ, ο Γ. Αλογοσκούφης είπε ότι ήδη από τα τέλη Ιανουαρίου έχουν σταλεί όλα τα στοιχεία που ζητούσε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία και πως πλέον προχωρά κανονικά η αξιολόγηση της αναθεώρησης του ελληνικού ΑΕΠ. Ως προς το χρονοδιάγραμμα που θα ακολουθηθεί, ο υπουργός Οικονομίας είπε πως το θέμα αυτό είναι ζήτημα συνεργασίας μεταξύ της Eurostat και της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, επισημαίνοντας πως επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι η αξιολόγηση για τη διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος να γίνει με βάση τα παλαιά στοιχεία, ώστε, όπως είπε, «να μην υπάρξει από οποιονδήποτε η υπόνοια ότι χρησιμοποιήθηκαν τα νέα στοιχεία για τη διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος».

    Δήλωση Β. Παπανδρέου

    "Ο κ. Αλογοσκούφης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας μας και το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που υλοποιεί η κυβέρνηση της ΝΔ. Είναι ικανοποιημένοι γιατί με πρωτοβουλία τους και με τα στοιχεία που αυτοί έδωσαν, έθεσαν τη χώρα υπό επιτήρηση και με τα στοιχεία που τώρα μόνοι τους δίνουν, θα τελειώσει το καθεστώς επιτήρησης", δήλωσε η υπεύθυνη Οικονομίας του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Βάσω Παπανδρέου.

    "Η συντριπτική πλειοψηφία όμως των πολιτών όχι μόνο δεν είναι ικανοποιημένη, αλλά αντίθετα είναι πολύ δυσαρεστημένη από την πολιτική που ακολουθούν και τις επιπτώσεις της στην καθημερινή ζωή τους", πρόσθεσε η κα Παπανδρέου και επισήμανε ότι "η Ελλάδα έπεσε στην 22η θέση το 2006, από την θέση 17 που ήταν το 2005, στην κατάταξη που δείχνει την πορεία των μεταρρυθμίσεων στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

    Δήλωση Π. Λαφαζάνη

    "Οι σημερινές, γεμάτες αλαζονεία, θριαμβολογίες του κ. Γ. Αλογοσκούφη για την πορεία της οικονομίας δείχνουν ότι, τόσο ο ίδιος όσο και συνολικά η κυβέρνηση, έχουν χάσει κυριολεκτικά την επαφή τους με τη δύσκολη ελληνική κοινωνική πραγματικότητα", δήλωσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ, αναφερόμενος στις δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας μετά τη συνεδρίαση του Ecofin.

    "Η Ελλάδα μπορεί να βγει τους επόμενους μήνες, τυπικά, από την Κοινοτική επιτήρηση, αλλά μόνο και μόνο για να εισέλθει, σύμφωνα με τις απαράδεκτες υποδείξεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που υιοθέτησε ο κ. Γ. Αλογοσκούφης, σε ένα νέο πρόγραμμα ουσιαστικής και σκληρότερης επιτήρησης", πρόσθεσε ο κ. Λαφαζάνης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 27 February 2007 - 17:30:20 UTC