Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-02-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεργασία Κ.Καραμανλή-Γ.Αλογοσκούφη για την οικονομία
  • [02] "Ατολμο το νομοσχέδιο για την Παιδεία"

  • [01] Συνεργασία Κ.Καραμανλή-Γ.Αλογοσκούφη για την οικονομία

    Συνεργασία με τον υπουργό Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη θα έχει ο πρωθυπουργός, στις 11:00 στο Μέγαρο Μαξίμου. Νωρίτερα, θα συναντηθεί με τον υφυπουργό Αθλητισμού Γ.Ορφανό.

    Το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την αντιμετώπιση της διαφθοράς στον ιδιωτικό τομέα, ενέκρινε η Κυβερνητική Επιτροπή, η οποία συνεδρίασε χθες υπό την προεδρία του κ.Κώστα Καραμανλή,.

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης Αναστάσης Παπαληγούρας, μετά τη συνεδρίαση υπογράμμισε πως ''η αντιμετώπιση της διαφθοράς παραμένει πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης''.

    Ο κ Παπαληγούρας είπε ότι η Κυβερνητική Επιτροπή ενέκρινε ομοφώνως την εισήγησή του για την αντιμετώπιση της διαφθοράς στον ιδιωτικό τομέα. "Για πρώτη φορά τιμωρείται η δωροδοκία στον ιδιωτικό τομέα και η παράνομη άσκηση επιρροής", τόνισε ο κ. Παπαληγούρας.

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης σημείωσε ότι μετά τη ψήφιση του σχετικού νόμου η χώρα μας θα βρίσκεται σε πλήρη αντιστοιχία με τα υπόλοιπα κράτη της ΕΕ.

    Παρουσίαση του νομοσχεδίου από τον τον υπουργό Δικαιοσύνης

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης Αναστάσης Παπαληγούρας παρουσίασε μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, το νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της διαφθοράς στον ιδιωτικό τομέα, παρουσία του πρώην Αρεοπαγίτη Μιχάλη Μαργαρίτη, ο οποίος ήταν ο πρόεδρος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής του εν λόγω νομοσχεδίου.

    Ο Αναστάσης Παπαληγούρας ανέφερε ότι "η κυβέρνησή μας -και προσωπικά ο πρωθυπουργός- έχει θέσει ως προγραμματικό στόχο την καταπολέμηση της διαφθοράς, που απετέλεσε μάστιγα της κοινωνίας κατά το πρόσφατο παρελθόν".

    Στη σύγχρονη πραγματικότητα - συνέχισε ο υπουργός Δικαιοσύνης - η διαφθορά δεν διακρίνεται σε διαφθορά δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου. Τα διαβρωτικά φαινόμενα είναι αντίστοιχα στον ιδιωτικό, όπως και στον δημόσιο τομέα και πολύ συχνά αλληλοδιαπλέκονται λειτουργούντα ως συγκοινωνούντα δοχεία, είπε.

    Ο κ. Παπαληγούρας συνέχισε λέγοντας:

    "Μια σύγχρονη συντεταγμένη πολιτεία οφείλει να αντιμετωπίζει τη διαφθορά χωρίς ονομασία προέλευσης, να την καταπολεμά σε όλους τους τομείς, σε όλα τα επίπεδα, χωρίς διακρίσεις, χωρίς εξαιρέσεις. Αυτή είναι η πολιτική βούληση της κυβέρνησής μας".

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης κατέληξε :

    "Για όλους αυτούς τους λόγους η κυβέρνησή μας δίνει αδιαπραγμάτευτα τη μάχη κατά της διαφθοράς, που κατά το πρόσφατο παρελθόν είχε προσλάβει στη χώρα μας τη μορφή λερναίας ύδρας. Το νομοσχέδιο αυτό αποτελεί μία εύγλωττη πολιτική πρωτοβουλία και παρέχει ένα νέο ισχυρό όπλο στην εξυγιαντική προσπάθεια της πολιτείας".

    Αναφερόμενος στο περιεχόμενο του εν λόγω νομοσχεδίου, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι για πρώτη φορά τιμωρείται ποινικά το αδίκημα της δωροδοκίας στον ιδιωτικό τομέα. Συγκεκριμένα, τιμωρείται με φυλάκιση από ένα μέχρι 5 έτη, όποιος με πρόθεση κατά την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας υπόσχεται ή παρέχει οποιοδήποτε μη οφειλόμενο πλεονέκτημα ή αντάλλαγμα σε πρόσωπο που εργάζεται σε φορείς του ιδιωτικού τομέα για ενέργεια ή παράλειψη κατά παράβαση των καθηκόντων του.

    Με την ίδια ποινή τιμωρείται και κάθε εργαζόμενος με οποιαδήποτε ιδιότητα σε φορείς του ιδιωτικού τομέα, ο οποίος απαιτεί ή λαμβάνει παρόμοιο αντάλλαγμα.

    Ακόμα, θεμελιώνεται, για πρώτη φορά, ως ποινικό αδίκημα η προσφορά και άσκηση παράνομης επιρροής στον ιδιωτικό τομέα και ειδικότερα, τιμωρείται με φυλάκιση από τρεις μήνες έως πέντε έτη.

    Παράλληλα θεσπίζεται για πρώτη φορά αυτοτελής ευθύνη και νομικών προσώπων για αδικήματα διαφθοράς που τελέστηκαν προς όφελός τους.

    Τέλος, για πρώτη φορά τιμωρείται με φυλάκιση και χρηματική ποινή όποιος δόλια καταρτίζει ή κάνει χρήση τιμολογίου ή άλλου λογιστικού εγγράφου, το οποίο περιλαμβάνει ψευδείς ή ελλιπείς πληροφορίες ή παραλείπει παράνομα την καταχώρηση πληρωμής.

    Σε ερώτηση των δημοσιογράφων εάν το νομοσχέδιο έχει σχέση με πρόωρες εκλογές, ο υπουργός Δικαιοσύνης απάντησε:

    "Δεν έχει σχέση με εκλογές αυτό το νομοθέτημα και κανένα άλλο. Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους. Πότε είναι η ώρα τους; Αν δεν απατώμαι, δεν έχει αλλάξει τίποτα. Από τις 7 το πρωί μέχρι τις 7 το βράδυ".

    [02] "Ατολμο το νομοσχέδιο για την Παιδεία"

    «Η κυβέρνηση παρακολουθεί τις δημοσκοπήσεις της, προσπαθώντας εναγωνίως να βρει στηρίγματα για ένα νομοσχέδιο άτολμο, αντιφατικό, συντηρητικό και πρόχειρο. Αν με ρωτούσαν στο δρόμο, θα απαντούσα κι εγώ, «ναι στις μεταρρυθμίσεις, αλλά όχι στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης Καραμανλή». Εκυοφορείτο τρία χρόνια, αναστάτωσε το σύμπαν, εξαγγέλθηκε πολλαπλές φορές και σήμερα, δημιουργεί νέα αδιέξοδα», τόνισε ο κ. Γ.Παπανδρέου στην ομιλία στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό, πως σκόπιμα πυροδοτεί την πόλωση, εντάσσοντάς την στους «μικροκομματικούς του σχεδιασμούς γύρω από τις ημερομηνίες των εκλογών» και «προσπαθώντας συνειδητά να διχάσει τους έλληνες πολίτες στο κυρίαρχο θέμα της εκπαίδευσης των παιδιών τους».

    «Ο Πρωθυπουργός, άφησε τα θέματα παιδείας να τα χειρίζονται ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, μβ αυτή την περίεργη σχέση πια που έχει αναπτυχθεί μεταξύ αστυνομίας και κουκουλοφόρων, που προσπαθεί να απαξιώσει μια ολόκληρη νέα γενιά της χώρας - μια γενιά, που ούτε τεμπέληδες είναι, ούτε κουκουλοφόροι, ούτε αδιάφοροι, αλλά νέοι που ανησυχούν για το μέλλον τους».

    Από την άλλη, «ο υπουργός Οικονομίας, ξέρει μόνον να κόβει για τις κοινωνικές δαπάνες, αλλά απαράδεκτο ρόλο έχει παίξει και ο υπουργός Προεδρίας, που υποβάθμισε πτυχία και σπουδές με την κατάφορη παραβίαση της αξιοκρατίας και τις προσλήψεις «γαλάζιων παιδιών» από το παράθυρο».

    Σε σχέση με την παρουσία του στην Επιτροπή της Βουλής, ο κ.Γ. Παπανδρέου διευκρίνισε πως αποτελεί προσπάθεια υπέρβασης του αδιεξόδου: «Δεν ήρθα εδώ για να σας ζητήσω να αποσύρετε το νομοσχέδιό σας. Υπάρχει λύση. Και η λύση δεν βρίσκεται στις διατάξεις του νομοσχεδίου που καταθέσατε, που χειραγωγεί τα πανεπιστήμια».

    «Καλώ για τελευταία φορά τον Πρωθυπουργό να επανεξετάσει τη θέση του. Προτείνω να αντικατασταθούν τα άρθρα του πρόχειρου και χωρίς όραμα νομοσχεδίου, με τέσσερα απλά και σαφή άρθρα που θέτουν τις βάσεις για ένα νέο Πανεπιστήμιο στη χώρα μας».

    Χαρακτηριστική της τοποθέτησης του κ. Γ.Παπανδρέου, υπήρξε και η αναφορά του στην μελλοντική σύσταση μη-κρατικών πανεπιστημίων, (αξιολογούμενων στο ίδιο πλαίσιο με τα δημόσια), η θέση του ότι η καθολική συμμετοχή των φοιτητών στις πρυτανικές εκλογές «θα κομματικοποιήσει ακόμα περισσότερο τα πανεπιστήμια», αλλά και η αναφορά του στο πανεπιστημιακό άσυλο, για το οποίο πρότεινε «να αποτελεί εσωτερική υπόθεση των πανεπιστημίων». Ο κος Παπανδρέου πρότεινε «ριζική αλλαγή του τρόπου διοίκησης των ΑΕΙ, σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια, σύμφωνα με τις καλύτερες πρακτικές που υπάρχουν διεθνώς», «αυτοδιοίκηση, αξιολόγηση και χρηματοδότηση», «υποβολή των εσωτερικών κανονισμών του κάθε Πανεπιστημίου σε Ανεξάρτητη Αρχή Αξιολόγησης και Πιστοποίησης, που θα αξιολογεί και θα πιστοποιεί τα κρατικά και, μεθαύριο, τα μη κρατικά πανεπιστήμια», «ανεξάρτητη εσωτερική αξιολόγηση από τους φοιτητές», «τετραετή προγραμματισμό δραστηριοτήτων με βάση τον οποίο θα γίνει και η συμφωνία με το κράτος για τη χρηματοδότηση του Πανεπιστημίου, επί τη βάσει μετρήσιμων στόχων».

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επεσήμανε πως το νομοσχέδιο δεν αναφέρεται καθόλου στους εργαζόμενους φοιτητές και τους λεγόμενους «αιώνιους φοιτητές», υποστήριξε πως «η αυτοδιοίκηση είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη» και πως η φοιτητική συμμετοχή, όπως προβλέπεται, «θα κομματικοποιήσει ακόμα περισσότερο τα πανεπιστήμια».

    Σε ό,τι αφορά δε, το πανεπιστημιακό άσυλο, ο κ.Γ. Παπανδρέου ανέφερε πως «είναι ένα θέμα που έχει πολύ βαθύτερες ρίζες για την ελευθερία της σκέψης και την ακαδημαϊκή ελευθερία, που οπωσδήποτε πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσα από τα πανεπιστήμια - και δεν θα αντιμετωπιστεί με το νόμο τον οποίο εσείς έχετε φέρει».

    Τέλος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέφερε την πρότασή του για «δημοψήφισμα για την παιδεία, με βάση ρηξικέλευθες και ριζοσπαστικές προτάσεις ουσίας και όχι πασαλείμματα επικοινωνιακά, όχι άσκοπες πολώσεις».

    Σχολιάζοντας την παρέμβαση του Γ. Παπανδρέου, η υπουργός Παιδείας, Μαριέττα Γιαννάκου, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αυτό που καταλαβαίνω από την ομιλία του, (μιλώντας για 4ετή προγραμματισμό και διεθνές πανεπιστήμιο), είναι ότι μας είπε πως στην βάση του πυρήνα των μεταρρυθμίσεων, δεν είναι αντίθετος. Αυτές οι αρχές προφανώς υπάρχουν και στο παρόν νομοσχέδιο. Λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη αυτήν την διακριτική και κάτω από τις γραμμές τοποθέτησή του».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 28 February 2007 - 5:30:12 UTC