Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-02-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στη Βουλή οι αλλαγές στα ΑΕΙ
  • [02] Παπαρήγα: Αντιαγροτική η πολιτική της κυβέρνησης
  • [03] Τιμητικές διακρίσεις από τον κ.Κ.Παπούλια

  • [01] Στη Βουλή οι αλλαγές στα ΑΕΙ

    Θετικές κρίσεις για το νόμο-πλαίσιο που προτείνει το Υπουργείο Παιδείας, εξέφρασαν, ενώπιον της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, οι εκπρόσωποι των Συνόδων των Πρυτάνεων και των Προέδρων ΑΕΙ και ΤΕΙ, της ΟΣΕΠ-ΤΕΙ, της «Πρωτοβουλίας» των χιλίων πανεπιστημιακών - που εμφανίστηκε πρόσφατα με θέσεις της για την τριτοβάθμια εκπαίδευση - καθώς και της προσκείμενης στην ΝΔ, φοιτητικής παράταξης ΔΑΠ-ΝΔΦΚ.

    Οι εκπρόσωποι των πρυτανικών και προεδρικών Συνόδων, κ.κ. Μπαγιάτης και Κουρουμπάς τόνισαν πως το νομοσχέδιο περιλαμβάνει αρκετές από τις προτάσεις που έχουν οι ίδιες οι Σύνοδοι διατυπώσει - προσέθεσαν, ωστόσο, ότι σε ορισμένα σημεία χρήζει περαιτέρω αποσαφήνισης, καθώς και διευκρίνησης των υποχρεώσεων του κράτους απέναντι στα Ιδρύματα.

    Επεσήμαναν, εξ άλλου, τις ανεπάρκειες του διοικητικού προσωπικού τους στο να ανταποκριθεί στις διευρυμένες αρμοδιότητες που προβλέπει το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ, ενώ εμφανίστηκαν αντίθετοι με το προβλεπόμενο χρονικό όριο περάτωσης των σπουδών (σε χρονικό διάστημα διπλάσιο εκείνου του προγράμματος σπουδών) ζητώντας περισσότερη εντατικοποίησή τους.

    Στο συναινετικό κλίμα που επεκράτησε στη συνεδρίαση, η Υπουργός Παιδείας απεδέχθη το αίτημα των εκπροσώπων των πρυτάνεων και προέδρων να ορίζουν τα ίδια τα Ιδρύματα, στο πλαίσιο του 4ετούς προγραμματισμού τους, τον αριθμό των εισακτέων που είναι σε θέση να απορροφήσουν.

    Αντιθέτως, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού Λάζαρος Απέκης, αρνήθηκε να εκθέσει τις απόψεις του, θεωρώντας, όπως είπε, «προσχηματική» τη διαδικασία και περιορίστηκε να καταθέσει υπόμνημα των θέσεων της ΠΟΣΔΕΠ.

    Την ίδια στάση τήρησε ο προσκεκλημένος εκπρόσωπος της νεολαίας του Συνασπισμού Γιάννης Μπάρκας, ο οποίος δήλωσε πως αρμόδιοι για να μιλήσουν επί του νομοσχεδίου είναι οι ίδιοι οι φοιτητές με τις γενικές τους συνελεύσεις και το Πανελλαδικό Συντονιστικό τους - ζητώντας να κληθεί εκπρόσωπός του.

    Σύμφωνα, πάντως, με τον προεδρεύοντα της συνεδρίασης Αναστάσιο Σπηλιόπουλο, ο εκπρόσωπος του φοιτητικού Συντονιστικού όταν προσεκλήθη από τις υπηρεσίες της Βουλής, ζήτησε να μην ενοχληθεί περαιτέρω.

    Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέκος Αλαβάνος, σε παρεμβάσεις του, αμφισβήτησε την αντιπροσωπευτικότητα του δείγματος των κληθέντων φορέων στο να εκφράσει τις διαθέσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας απέναντι στον προτεινόμενο νόμο-πλαίσιο και, μαζί με τον πρώην Πρόεδρο της Βουλής Απ. Κακλαμάνη, επέμειναν να τοποθετηθούν εκτενέστερα οι προσκεκλημένοι της Επιτροπής στο φλέγον ζήτημα του πανεπιστημιακού ασύλου, όπου δεν παρατηρήθηκε τελικώς, σύμπτωση απόψεων.

    Η Υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου, σχολιάζοντας την πρόταση που κατατέθηκε να αναγνωριστεί ως πανεπιστημιακό άσυλο ολόκληρος ο χώρος του Πανεπιστημίου, σημείωσε πως κάτι τέτοιο δεν είναι νομοτεχνικά εφικτό, λόγω της πληθώρας των χώρων που αποτελούν περιουσία των πανεπιστημίων (ορισμένοι εκ των οποίων ενοικιάζονται).

    Αντιθέτως - σημείωσε - η προτεινόμενη διάταξη δίνει στο κάθε Ίδρυμα τη δυνατότητα να ορίσει τους χώρους ισχύος του ασύλου, σύμφωνα με τις επιλογές του.

    Η κα Γιαννάκου παρατήρησε πως ο συγκερασμός των κατατεθειμένων απόψεων στον προτεινόμενο νόμο-πλαίσιο υπήρξε κατόρθωμα του υπουργείου.

    «Συνεκτιμούμε το γεγονός πως υπάρχουν αντιδράσεις, καταλήψεις κλπ, αλλά ο χώρος της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης πρέπει να διέπεται από κανόνες και να υπάρχει κοινός στόχος. Δεν είναι δυνατόν να επιθυμούμε να διατηρήσουμε το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο και να μην μπορούμε να σταθούμε ανταγωνιστικά απέναντι σε δομές, όπως των ΗΠΑ και της Κίνας», ανέφερε, μεταξύ άλλων, η υπουργός Παιδείας.

    [02] Παπαρήγα: Αντιαγροτική η πολιτική της κυβέρνησης

    Τις θέσεις του ΚΚΕ για τα αγροτικά ζητήματα ανέπτυξε στην Καρδίτσα η Γενική Γραμματέας του κόμματος κα Αλέκα Παπαρήγα,τονίζοντας, μεταξύ άλλων,πως οι αγρότες αποτελούν αντικείμενο εμπαιγμού και εκμετάλλευσης για την εκάστοτε κυβέρνηση.

    Η κα Παπαρήγα ζήτησε αγώνες ρήξης και ανατροπής προκειμένου να αντιμετωπισθεί, όπως είπε, η σκληρή αντιαγροτική πολιτική, στη δε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε επιτέθηκε στην κυβέρνηση, αλλά και στο ΠΑΣΟΚ για την πολιτική στήριξης της ΚΑΠ,λέγοντας πως οι μικρομεσαίοι αγρότες δεν πρέπει να έχουν πλέον αυταπάτες.

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ανέφερε πως η επίσκεψή της στην Καρδίτσα ήταν, κατά κύριο λόγο, αφιερωμένη στην αγροτιά και στους μικροιδιοκτήτες και πρόσθεσε ότι "η πρόσοχή στρέφεται στους νέους που προσπαθούν να επιβιώσουν στην ύπαιθρο και αναγκάζονται να βρουν και δεύτερη δουλειά».

    Υποστήριξε ότι με το μητρώο αγροτών επιχειρείται μείωση του αγροτικού πληθυσμού, το χαρακτήρισε δε «πονηρό στοιχείο» που "επιδιώκει να συγκεντρωθεί το χρήμα από την παραγωγή σε λίγα χέρια".

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ διερωτήθηκε «ως ποτέ η αγροτιά που υποφέρει, θα γίνεται αντικείμενο εμπαιγμού και εκμετάλλευσης από την εκάστοτε κυβέρνηση» και έκανε λόγο για "αυταπάτες που σπέρνουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για να «τουμπάρουν» τον αγροτικό κόσμο".

    Αναφερόμενη στις αγροτικές κινητοποιήσεις,σημείωσε πως "πρέπει να οπλίσουν τους αγρότες με υπομονή, αποφασιστικότητα και θάρρος", ενώ πρόσθεσε ότι "υπάρχει μια σκληρή πολιτική που μπορεί να κάνει πίσω με ρήξη και ανατροπή".

    Συμπερασματικά δήλωσε ότι ο αγώνας πρέπει να έχει στο στόχαστρό της την ΚΑΠ και το "διμέτωπο κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ".

    Ξεχωριστή αναφορά έκανε η κα Παπαρήγα στις προτεραιότητες που θέτει το ΚΚΕ.

    Όπως είπε το κόμμα μελετά μια συνολική πρόταση, υιοθετώντας αιτήματα που συμφέρουν και συσπειρώνουν τους αγρότες.

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ έκανε λόγο για ελάχιστες εγγυημένες τιμές στα προϊόντα, μείωση του κόστους παραγωγής, με εφόδια που θα τα εγγυάται η κρατική πολιτική, ρύθμιση των χρεών και καταβολή του συνόλου των επιδοτήσεων, πλήρη ασφάλιση στην αγροτική παραγωγή, άμεσο διπλασιασμό των συντάξεων και δωρεάν δημόσιες κοινωνικές υπηρεσίες.

    Ακόμη τόνισε ότι οι τιμές πρέπει να καθορίζονται με βάση το πραγματικό κόστος και έκανε λόγο για τη δημιουργία δημοσίου ασφαλιστικού τομέα για την αγροτική παραγωγή και το αγροτικό κεφάλαιο.

    Η κα Παπαρήγα υποστήριξε ότι "η ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έρχονται ισοπαλία στην αντιλαϊκή πολιτική, καθώς στηρίζουν την ΚΑΠ,που συμπαρέσυρε όλα τα αγροτικά προϊόντα".

    [03] Τιμητικές διακρίσεις από τον κ.Κ.Παπούλια

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας απένειμε σήμερα ανώτερες τιμητικές διακρίσεις της ελληνικής Δημοκρατίας σε επιφανείς προσωπικότητες της Ελλάδος και του εξωτερικού.

    Κατά την τελετή επίδοσης των διακρίσεων στο Προεδρικό Μέγαρο - στην οποία παρευρέθησαν ο επίτιμος Πρόεδρος της ΝΔ, πρώην πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης Γ.Καλαντζής οι υφυπουργοί Οικονομικών Π.Δούκας και Χ.Φώλιας και Εξωτερικών Ε.Στυλιανίδης - ο Κάρολος Παπούλιας υποδέχθηκε τους τιμώμενους τονίζοντας την σημαντική προσφορά του καθενός στον τομέα που υπηρετεί ή υπηρέτησε.

    «Άλλοι τιμάσθε για την προσφορά σας στα ιδανικά της ελευθερίας και της Δημοκρατίας, άλλοι για την προσφορά σας στον πολιτισμό και την επιστήμη, άλλοι, τέλος, για πράξεις σας ή στάση ζωής σας που αποτελεί παράδειγμα ή για την έμπρακτη αγάπη σας για την Ελλάδα, είτε σαν παιδιά της στο εξωτερικό, είτε σαν Έλληνες με την ευρύτερη σημασία του όρου», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας .

    Σημείωσε ακόμη ότι καμιά ανθρώπινη κρίση δεν είναι τέλεια, γι αυτό, όπως είπε, δεν είναι δυνατόν να είναι πλήρης ο κατάλογος αυτών που αξίζουν δημόσιας τιμής.

    «Πιστεύω, όμως, ότι όλοι σας έχετε συμβάλλει στο να ανέβουμε πιο ψηλά, να πλησιάσουμε αυτό που ονειρευόμαστε να είναι η πατρίδα μας», κατέληξε.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απένειμε:

    - Το Μεγαλόσταυρο του Τάγματος της Τιμής στο Γιάννη Χαραλαμπόπουλο (πρώην Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, πρώην υπουργό Εξωτερικών και πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας)

    - Το Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Φοίνικος στο Γιάννη Βαρβιτσιώτη (επικεφαλής της Ομάδας των Ευρωβουλευτών της ΝΔ και πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας) και στον Πέτρο Μολυβιάτη (πρώην υπουργό Εξωτερικών).

    - Τον Ανώτερο Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής στους:

  • Στρατηγό Μοχάμαρ Αμπντέλ Σαλάμ Ελ Μαχγκούμπ (Mohammar Abdel Salam El Mahgoub) υπουργό Επικρατείας επί θεμάτων Τοπικής Ανάπτυξης της Αιγύπτου και πρώην διοικητή Αλεξανδρείας

  • Βαλεντίνα Ιβάνοβαν Ματβιένκο (Valentina Ivanova Matvienko)κυβερνήτη Αγίας Πετρούπολης

  • Κώστα Νικολάου, πρώην βουλευτή και ευρωβουλευτή

  • Αντώνη Βρατσάνο, Αγωνιστή Εθνικής Αντίστασης

    - Τον Ανώτερο Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος στους:

  • Μιχαήλ Μπιλιράκη (Michael Bilirakis) πρώην βουλευτή της Πολιτείας της Φλόριντας

  • Ευθύμιο Μητρόπουλο, Γενικό Γραμματέα Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού

  • Δημήτρη Μπέη, πρώην Δήμαρχο Αθηναίων

    - Τον Ανώτερο Ταξιάρχη του Τάγματος της Ευποιϊας στην τραγουδίστρια Νάνα Μούσχουρη

    - Τον Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής στους:

  • Θόδωρο Αντωνίου, συνθέτη, καθηγητή σύνθεσης στο Boston University

  • Αντώνιο Διαματάρη, διευθυντή και εκδότη του «Εθνικού Κήρυκα» Νέας Υόρκη

  • Σόνια Ιλίνσκαγια - Αλεξανδροπούλου, καθηγήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

  • Έλση Μαθιοπούλου, καθηγήτρια Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Βόννης

  • Θόδωρο Μπεχράκη, ευεργέτη, επιχειρηματία

  • Ζυλ Ντασσέν, σκηνοθέτη, πρόεδρο του Ιδρύματα «Μελίνα Μερκούρη»

  • Αλεξ Σπάνος (Alex Spanos) ευεργέτη, επιχειρηματία

  • Μιχάλη Τζαχάρη, ευεργέτη, επιχειρηματία, αντιπρόεδρο Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου Αμερικής

  • Γεώργιο Τσακόπουλο, ευεργέτη, ιδρυτή Western Policy Center Καλλιφόρνιας

  • Γεώργιο Χατσόπουλο, καθηγητή Θερμοδυναμικής Πανεπιστημίου ΜΙΤ, επιχειρηματία

    - Τον Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος στους:

  • Γκαμπριέλ Βαλντές (Gabriel Valdes), πρώην υπουργό Εξωτερικών Χιλής, πρώην γερουσιαστή, πρόεδρο της Χιλιανής Επιτροπής για την επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα

  • Καστίγιο Ντιντιέ (Castillio Didier) καθηγητή, διευθυντή Κέντρου Βυζαντινών και Ελληνικών Σπουδών Πανεπιστημίου Χιλής

  • Ηλία Δημτρακόπουλο, δημοσιογράφο Αντιστασιακό

  • Πάτρικ Λη Φέρμορ (Patrick Leigh Fermour) αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, συγγραφέα

    - Τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Τιμής στους:

  • Μαρία Λαρεντζάκη, πρώην αθλήτρια, πολύτεκνη με κινητικό πρόβλημα

  • Ελένη Παππά, πρόεδρο της Φοιτητικής Ομάδας Εθελοντικής Αιμοδοσίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

  • Άννα Τσακίρη, βρεφοκόμο του βρεφονηπιακού σταθμού Τήλου

  • Δημήτριο Φραγκόπουλο, διανοούμενο με προσφορά στα ελληνικά γράμματα

  • Κωνσταντίνο Χρυσοστάλη, δημοσιογράφο

    - Τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικος στους:

  • Μιχαήλ Βισκαδουράκη, πλοίαρχο του υπό ελληνική σημαία Φ/Γ «Κρόνος»

  • Παντελή Κολλάκη, ιδιοκτήτη ναυτιλιακής εταιρείας

  • Ιωάννη Κυπριάδη, λιμενοφύλακα Κεντρικού Λιμεναρχείου Χίου
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 28 February 2007 - 15:30:18 UTC