Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-02-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υπερψηφίστηκε στην Eπιτροπή ο νόμος-πλαίσιο

  • [01] Υπερψηφίστηκε στην Eπιτροπή ο νόμος-πλαίσιο

    Υπερψηφίστηκε από τους βουλευτές της πλειοψηφίας στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, το προτεινόμενο νομοσχέδιο - πλαίσιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

    Κλείνοντας την συνεδρίαση, ο υφυπουργός Παιδείας, Σπύρος Ταλιαδούρος, σημείωσε πως «μια απλή σύγκριση της πρότασης που παρουσίασε η κυβέρνηση προς συζήτηση τον Ιούνιο και του σημερινού νομοσχεδίου, καταδεικνύει ότι διάλογος έγινε και ενσωματώθηκαν προτάσεις».

    «Το σχέδιο νόμου είναι προϊόν εκτενούς διαλόγου, έχει συγκεκριμένο θέμα, εντάσσεται σε συνολικό πλαίσιο στρατηγικού σχεδιασμού, έρχεται να δέσει τη χρηματοδότηση στο πλαίσιο του 4ετούς σχεδιασμού με δεσμευτική συμφωνία. Η χρηματοδότηση είναι διαρκώς αυξανόμενη, τίθεται θέμα καλύτερης αξιοποίησης κονδυλίων και πόρων, θέμα κοινωνικής λογοδοσίας (γιατί τα χρήματα είναι του ελληνικού λαού) και είναι μεταρρυθμιστικό και όχι αποσπασματικό.

    Έπονται σχέδια νόμου για την έρευνα (σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης), νόμος για μεταπτυχιακά, νόμος για την εισαγωγή στα ΑΕΙ. Ανοίγουμε το διάλογο και συζήτηση γιβ αυτό το θέμα για να έρθει στη συνέχεια, μετά τις εκλογές η σχετική ρύθμιση» τόνισε ο κος Ταλιαδούρος.

    «Αν θέλετε συναίνεση να δεχθείτε δικές μας προτάσεις. Σας καλώ μετά τα επεισόδια στη Νομική, να σκεφτείτε πολύ σοβαρά την υπόθεση αυτή, γιατί τα αποτελέσματα μπορεί να είναι εφιαλτικά. Μην ανάβουμε φωτιά σε πεδία που είναι πάρα πολύ εύφλεκτα» απάντησε για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

    Κατά τα άλλα, ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, εξέφρασε, μαζί με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τη δυσφορία του για την διερμήνευση της ομιλίας του Γ. Παπανδρέου την Τρίτη ως «στήριξης στην κυβέρνηση» και τόνισε πως «οι προτάσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ είναι εκ διαμέτρου αντίθετες με εκείνες του νομοσχεδίου».

    Ο κος Κακλαμάνης εκτίμησε πως το νομοσχέδιο δεν πρόκειται να βελτιώσει την κατάσταση που χαρακτηρίζει την εφαρμογή του πανεπιστημιακού ασύλου: «Νομίζετε πως θα υπάρξει πρυτανικό συμβούλιο που την ώρα που οι φοιτητές θα κάνουν κατάληψη, θα πει να έρθει η αστυνομία; (...) Τα άρθρα δεν θα λύσουν κανένα πρόβλημα. Αν τα πανεπιστήμια είναι σε κατάσταση διάλυσης, θα κάνουν τους εσωτερικούς κανονισμούς, την ώρα που δεν μπορεί το κράτος να κάνει 4ετή προϋπολογισμό;» αναρωτήθηκε.

    Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Τόγιας, υποστήριξε πως η κυβέρνηση «εκμεταλλεύτηκε λαϊκιστικά τους αιώνιους φοιτητές και τα επεισόδια» για να περάσει το νομοσχέδιό της που «δεν συνιστά μεταρρύθμιση, αλλά κάποιες διευθετήσεις προς διάφορες κατευθύνσεις».

    «Δεν είναι το πρόβλημα της εκπαιδευτικής αναβάθμισης και μεταρρύθμισης, ο αιώνιος φοιτητής και το άσυλο. Το πρόβλημα των Πανεπιστημίων είναι ο κρατισμός, που διεθνώς απαντάται με την αυτοδιοίκηση και τη χρηματοδότηση. Αν δεν εξασφαλιστούν αυτές οι δύο προϋποθέσεις, δεν μιλάμε απλώς για ευχολόγια, για τρύπα στο νερό και ρυθμίσεις χωρίς περιεχόμενο, αλλά σκέτη κοροϊδία. Δεν εξασφαλίζετε τις προϋποθέσεις αυτές, γιατί δεν έχετε κανένα σχέδιο και πρόγραμμα τομών - και από κει και πέρα, ό,τι θυμάται ο καθένας χαίρεται» ανέφερε ο κος Τόγιας.

    Στο ίδιο πνεύμα, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ (και πρώην στέλεχος της Νεολαίας του), Ρόζα Βρεττού, υποστήριξε πως «το πραγματικό ζήτημα είναι να καλλιεργήσει το πανεπιστήμιο μια αναβαθμισμένη κοινωνική κουλτούρα και οι απόφοιτοι να αποκτούν πραγματικούς τίτλους σπουδών και πραγματικό περιεχόμενο. Αλλά εκείνο που ενδιαφέρει την κυβέρνηση, είναι να στέκονται στην ουρά για μια οκτάμηνη σύμβαση».

    Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Άγγελος Τζέκης, χαρακτήρισε «αποκαλυπτική» τη χθεσινή συζήτηση, όπου η υπουργός Παιδείας τόνισε πως η ελληνική εκπαίδευση δεν μπορεί να μείνει εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου.

    Με δεδομένο ότι και τα δύο μεγαλύτερα κόμματα στέκονται στις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Μπολόνια, ο κος Τζέκης, εκτίμησε πως «η αναφορά που γίνεται από την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση στις ΗΠΑ και την ΕΕ σκοπίμως αποκρύπτει την πρόθεση για μεταφορά στην Ελλάδα εκείνου που συμβαίνει εκεί: Πανεπιστήμια με δίδακτρα και άμεση σχέση με επιχειρηματικούς ομίλους που ελέγχουν την γνώση, το πρόγραμμα, την έρευνα και το προϊόν της έρευνας».

    «Το ΚΚΕ έχει στραμμένη την προσοχή του σε μια κατεύθυνση πολιτικής και όχι στο ποιος την εφαρμόζει» κατέληξε ο κος Τζέκης.

    Ο πρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, Αναστάσιος Σπηλιόπουλος, είπε πως το ελληνικό πανεπιστήμιο χαρακτηρίζεται από βαθειά και πολύπλευρη κρίση, με χαρακτηριστικά την εσωστρέφεια και την αδιαφάνεια.

    «Στο ελληνικό πανεπιστήμιο, επεκράτησε μια διαχειριστική αντίληψη στην αντιμετώπιση των πραγμάτων, ο εύκολος δρόμος. Οι αλλαγές που προτείνονται είναι ρεαλιστικές, κομίζουν την κοινή λογική και το αυτονόητο - και γιβ αυτό ενοχλούν. Αυτοί που ενοχλούνται είναι εκείνοι που δεν θέλουν νβ αλλάξει τίποτα στο Πανεπιστήμιο και φοβούνται μήπως ξεβολευφτούν. Πρώτη φορά στην ιστορία των παντός είδους κινημάτων, βλέπω στόχος να είναι το να μην αλλάξει τίποτα» σχολίασε ο κος Σπηλιόπουλος και κατέληξε:

    «Όσοι δουλεύουν στο Πανεπιστήμιο είναι δημόσιοι λειτουργοί και είναι εγκληματικό να κλείνουν τα πανεπιστήμια. Τα πανεπιστήμια πρέπει νβ ανοίξουν - κι από κει και πέρα, κανείς δεν στερεί από κανέναν το δικαίωμα να αντιδράσει και να πει ό,τι θέλει. Τα πνεύματα θα καταλαγιάσουν, εύχομαι να καταλαγιάσουν».

    Αποδοχή αιτήματος των πρυτάνεων

    Θετικές κρίσεις για το νόμο-πλαίσιο που προτείνει το Υπουργείο Παιδείας, εξέφρασαν, ενώπιον της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, οι εκπρόσωποι των Συνόδων των Πρυτάνεων και των Προέδρων ΑΕΙ και ΤΕΙ, της ΟΣΕΠ-ΤΕΙ, της «Πρωτοβουλίας» των χιλίων πανεπιστημιακών - που εμφανίστηκε πρόσφατα με θέσεις της για την τριτοβάθμια εκπαίδευση - καθώς και της προσκείμενης στην ΝΔ, φοιτητικής παράταξης ΔΑΠ-ΝΔΦΚ.

    Οι εκπρόσωποι των πρυτανικών και προεδρικών Συνόδων, κ.κ. Μπαγιάτης και Κουρουμπάς τόνισαν πως το νομοσχέδιο περιλαμβάνει αρκετές από τις προτάσεις που έχουν οι ίδιες οι Σύνοδοι διατυπώσει - προσέθεσαν, ωστόσο, ότι σε ορισμένα σημεία χρήζει περαιτέρω αποσαφήνισης, καθώς και διευκρίνησης των υποχρεώσεων του κράτους απέναντι στα Ιδρύματα.

    Επεσήμαναν, εξ άλλου, τις ανεπάρκειες του διοικητικού προσωπικού τους στο να ανταποκριθεί στις διευρυμένες αρμοδιότητες που προβλέπει το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ, ενώ εμφανίστηκαν αντίθετοι με το προβλεπόμενο χρονικό όριο περάτωσης των σπουδών (σε χρονικό διάστημα διπλάσιο εκείνου του προγράμματος σπουδών) ζητώντας περισσότερη εντατικοποίησή τους.

    Στο συναινετικό κλίμα που επεκράτησε στη συνεδρίαση, η Υπουργός Παιδείας απεδέχθη το αίτημα των εκπροσώπων των πρυτάνεων και προέδρων να ορίζουν τα ίδια τα Ιδρύματα, στο πλαίσιο του 4ετούς προγραμματισμού τους, τον αριθμό των εισακτέων που είναι σε θέση να απορροφήσουν.

    Αντιθέτως, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού Λάζαρος Απέκης, αρνήθηκε να εκθέσει τις απόψεις του, θεωρώντας, όπως είπε, «προσχηματική» τη διαδικασία και περιορίστηκε να καταθέσει υπόμνημα των θέσεων της ΠΟΣΔΕΠ.

    Την ίδια στάση τήρησε ο προσκεκλημένος εκπρόσωπος της νεολαίας του Συνασπισμού Γιάννης Μπάρκας, ο οποίος δήλωσε πως αρμόδιοι για να μιλήσουν επί του νομοσχεδίου είναι οι ίδιοι οι φοιτητές με τις γενικές τους συνελεύσεις και το Πανελλαδικό Συντονιστικό τους - ζητώντας να κληθεί εκπρόσωπός του.

    Σύμφωνα, πάντως, με τον προεδρεύοντα της συνεδρίασης Αναστάσιο Σπηλιόπουλο, ο εκπρόσωπος του φοιτητικού Συντονιστικού όταν προσεκλήθη από τις υπηρεσίες της Βουλής, ζήτησε να μην ενοχληθεί περαιτέρω.

    Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέκος Αλαβάνος, σε παρεμβάσεις του, αμφισβήτησε την αντιπροσωπευτικότητα του δείγματος των κληθέντων φορέων στο να εκφράσει τις διαθέσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας απέναντι στον προτεινόμενο νόμο-πλαίσιο και, μαζί με τον πρώην Πρόεδρο της Βουλής Απ. Κακλαμάνη, επέμειναν να τοποθετηθούν εκτενέστερα οι προσκεκλημένοι της Επιτροπής στο φλέγον ζήτημα του πανεπιστημιακού ασύλου, όπου δεν παρατηρήθηκε τελικώς, σύμπτωση απόψεων.

    Η Υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου, σχολιάζοντας την πρόταση που κατατέθηκε να αναγνωριστεί ως πανεπιστημιακό άσυλο ολόκληρος ο χώρος του Πανεπιστημίου, σημείωσε πως κάτι τέτοιο δεν είναι νομοτεχνικά εφικτό, λόγω της πληθώρας των χώρων που αποτελούν περιουσία των πανεπιστημίων (ορισμένοι εκ των οποίων ενοικιάζονται).

    Αντιθέτως - σημείωσε - η προτεινόμενη διάταξη δίνει στο κάθε Ίδρυμα τη δυνατότητα να ορίσει τους χώρους ισχύος του ασύλου, σύμφωνα με τις επιλογές του.

    Η κα Γιαννάκου παρατήρησε πως ο συγκερασμός των κατατεθειμένων απόψεων στον προτεινόμενο νόμο-πλαίσιο υπήρξε κατόρθωμα του υπουργείου.

    «Συνεκτιμούμε το γεγονός πως υπάρχουν αντιδράσεις, καταλήψεις κλπ, αλλά ο χώρος της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης πρέπει να διέπεται από κανόνες και να υπάρχει κοινός στόχος. Δεν είναι δυνατόν να επιθυμούμε να διατηρήσουμε το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο και να μην μπορούμε να σταθούμε ανταγωνιστικά απέναντι σε δομές, όπως των ΗΠΑ και της Κίνας», ανέφερε, μεταξύ άλλων, η υπουργός Παιδείας.

    Επεισόδια έξω από τη Νομική Σχολή μεταξύ φοιτητών

    Αψιμαχίες και επεισόδια, σημειώθηκαν το απόγευμα, έξω από τη Νομική Σχολή, μεταξύ φοιτητών αντίθετων παρατάξεων.

    Όλα συνέβησαν αφού ολοκληρώθηκε η γενική συνέλευση που είχε γίνει μέσα στη Σχολή. Η απόφαση ήταν υπέρ της συνέχισης της κατάληψης, ενώ έξω υπήρχαν φοιτητές από την παράταξη της ΔΑΠ και από την παράταξη της Πανσπουδαστικής αλλά και από άλλους φοιτητές αριστερών παρατάξεων. Άρχισαν αντεγκλήσεις που δεν άργησαν να εξελιχθούν σε χειροδικίες. Αποτέλεσμα ήταν να τραυματιστεί ένας φοιτητής της ΔΑΠ και μία φοιτήτρια που ανήκει στην Πανσπουδαστική. Και οι δύο παρατάξεις κατηγορούν η μία την άλλη ότι άρχισε πρώτη και προκάλεσε τα επεισόδια.

    Ανάλογες σκηνές εκτυλίχθηκαν και στο Πάντειο, που επίσης τμήματά του τελούν υπό κατάληψη.

    Ωστόσο είναι χαρακτηριστικό ότι οι σχολές που τελούν υπό κατάληψη, μειώνονται σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Η μεγαλύτερη μείωση παρατηρείται στα Τμήματα της Θεσσαλονίκης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 28 February 2007 - 21:30:11 UTC