Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-03-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ.Παπανδρέου: Ρηξικέλευθο και ριζοσπαστικό πρόγραμμα
  • [02] Ολική έκλειψη σελήνης ορατή από την Ελλάδα

  • [01] Γ.Παπανδρέου: Ρηξικέλευθο και ριζοσπαστικό πρόγραμμα

    Καθήκον μας είναι να απαλλάξουμε τον τόπο από την επικίνδυνη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας σήμερα στο Εθνικό Συμβούλιο του Κινήματος. Ο κ. Παπανδρέου ανέπτυξε στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου τη φιλοσοφία του νέου προγράμματος του ΠΑΣΟΚ, ενώ πρόσθεσε μία ακόμα δέσμευση στις δέκα δεσμεύσεις που ανέλαβε, ανακοινώνοντας το πρόγραμμα την περασμένη Πέμπτη. Η νέα δέσμευση είναι ότι θα κυβερνήσει, όπως τόνισε, με το λαό, για το λαό και την πατρίδα, χωρίς παρωπίδες και δογματισμούς.

    Στην ομιλία του ο κ. Παπανδρέου, εκτός της παρουσίασης του προγράμματος, περιέλαβε και πολλές επιθέσεις κατά της κυβέρνησης και του κ. Καραμανλή. Το πρόγραμμα, ανέφερε, αποτελεί μια νέα αφετηρία ελπίδας και προοπτικής, τόσο για τη χώρα όσο και για το ίδιο το Κίνημα. Το χαρακτήρισε ρηξικέλευθο και ριζοσπαστικό και τόνισε ότι κινείται σε τρεις άξονες. Πρώτον στη ριζοσπαστική αποκέντρωση του κράτους, δεύτερον στην αναδιάρθρωση του ευρύτερου συστήματος πρόνοιας και τρίτον στη νέα "πράσινη" αναπτυξιακή ταυτότητα της χώρας.

    Στο σημείο αυτό διατύπωσε την πρώτη επίθεση κατά της κυβέρνησης και της ΝΔ, τονίζοντας ότι η ΝΔ θα προσπαθήσει να απαξιώσει το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, αλλά, όπως ανέφερε, τα κόλπα της είναι γνωστά και δεν πιάνουν στον ελληνικό λαό. Τόνισε επίσης ότι η ΝΔ τα τρία τελευταία χρόνια προσπάθησε να βάλει πολλά εμπόδια στην πορεία του ΠΑΣΟΚ, πρώτα με το σύνθημα "για όλα φταίει το ΠΑΣΟΚ" για να κρύψει τις δικές της πολιτικές, στη συνέχεια με το "όλοι είναι ίδιοι", αμέσως μετά θέτοντας το ερώτημα αν το ΠΑΣΟΚ έχει θέσεις και όραμα και αφού το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε το πρόγραμμα έθεσε θέμα κοστολόγησης και εξεύρεσης πόρων για τη χρηματοδότησή του.

    Χρήματα, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, υπάρχουν, αλλά η κυβέρνηση της ΝΔ τα διοχετεύει στους λίγους. Και χαρακτήρισε τη ΝΔ τοποτηρητή συμφερόντων, ενώ αναφερόμενος στον πρωθυπουργό τόνισε ότι ο κ. Καραμανλής προσέφερε πολλά σε ημετέρους, αλλά δεν προσέφερε στη χώρα και το λαό.

    Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο εκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ, το οποίο χαρακτήρισε πλήρως αναξιόπιστο, αναφέρθηκε στην απογραφή η οποία, όπως τόνισε, έγινε για να καλυφθούν οι αντιλαϊκές πολιτικές της ΝΔ, στα δεκα δισ. που θα εξοικονομούσε από τον περιορισμό της σπατάλης και τελικά δεν βρήκε, στην υπόσχεση για αύξηση στο 5% του ΑΕΠ για την παιδεία, αλλά στη συνέχεια μείωσε τις δαπάνες σε τρεις συνεχόμενους προϋπολογισμούς. Και υπογράμμισε ότι η ΝΔ βρίσκει χρήματα μόνο όταν θέλει να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα συμφέροντα.

    Ο κ. Παπανδρέου κάλεσε τη ΝΔ να απαντήσει σε ορισμένα ερωτήματα, όπως αν είναι αναγκαία ή όχι η αύξηση των δαπανών για την παιδεία. Είναι ή όχι αναγκαία η πρόσληψη νοσηλευτών στα νοσοκομεία και η αύξηση των δαπανών για την υγεία; Είναι ή όχι αναγκαία η σημαντική ενίσχυση των κατώτατων συντάξεων; Είναι ή όχι αναγκαία η ενίσχυση της οικογένειας και των νέων ζευγαριών; είπε.

    Αναφερόμενος στις τελευταίες κινήσεις του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι ήταν δημοκρατικό καθήκον για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να υποβάλει την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, αλλά και να αποχωρήσει από τη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος, την οποία χαρακτήρισε οπερέτα.

    Κατηγόρησε επίσης τη ΝΔ ότι έχει πάρει τον κατήφορο και ότι σ΄αυτό τον κατήφορο θέλει να παρασύρει και τη χώρα, προσθέτοντας ότι προκειμένου να σταματήσει αυτός ο κατήφορος είναι απαραίτητο να γίνουν τώρα εκλογές.

    Επίσης χαρακτήρισε τη ΝΔ εμπόδιο για το μέλλον της χώρας και τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι ανίσχυρος διαπραγματευτής στα εθνικά μας θέμετα, συρρικνώνει το παραγωγικό δυναμικό, ενώ εσχάτως υπονομεύει και τη δημοκρατία. Η νεοδεξιά, τόνισε, έχει κάνει σημαία της την ανασφάλεια και την αποξένωση του πολίτη και υποτάσσει τη χώρα σε συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα.

    Το ΠΑΣΟΚ τόνισε ο κ. Παπανδρέου, είναι ενάντια στην αδικία, στη συσσώρευση πλούτου, στην άδικη αναδιανομή εισοδήματος, και είναι υπέρ της διαφάνειας του υγιούς ανταγωνισμού και του συμφέροντος του καταναλωτή.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στις δημοσκοπήσεις, τονίζοντας ότι δεν θα αφήσουμε τους δημοσκόπους να αποφασίσουν για τον ελληνικό λαό και πρόσθεσε ότι είναι ο ίδιος ο λαός που θα αποφασίσει για την κυβέρνησή του.

    Οπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, με τη σημερινή διαδικασία ανοίγει διάλογος με τους πολίτες, ο οποίος θα έχει ως κατάληξη τη νίκη του Κινήματος στις εκλογές. Παράλληλα το ΠΑΣΟΚ διατάσσεται εκλογικά και ξεκινά τη διαδικασία συγκρότησης των ψηφοδελτίων του.

    Ο κ. Παπανδρέου κλείνοντας την ομιλία του είπε ότι ο ίδιος είναι σίγουρος για τη νίκη του ΠΑΣΟΚ, ενώ πρόσθεσε πως όσο και αν κρύβεται ο κ. Καραμανλής, θα αποκαλυφθεί στις εκλογές.

    [02] Ολική έκλειψη σελήνης ορατή από την Ελλάδα

    Ολική έκλειψη Σελήνης θα σημειωθεί απόψε και θα είναι πλήρως ορατή από την Ελλάδα.

    Το φαινόμενο θα αρχίσει στις 22.18 σήμερα και θα ολοκληρωθεί στις 04.23 της Κυριακής.

    Η διάθλαση του φωτός του ηλίου στην ατμόσφαιρα της γης, θα προσδώσει στη σελήνη μια απόχρωση βαθέος κόκκινου, με χαλκοπράσινες ανταύγειες.

    Στις 28 Ιουλίου του 2007 θα έχουμε νέα έκλειψη Σελήνης που θα είναι ορατή από περιοχές των ΗΠΑ, της Ασίας, του Ειρηνικού και της Αυστραλίας, όχι όμως και από την Ελλάδα.

    Ο καλός σημερινός καιρός αλλά και η διαύγεια της ατμόσφαιρας προσφέρονται για νυχτερινές ρομαντικές παρατηρήσεις της "μικρής αδελφής της γης" που θα αλλάξει χρώμα και θα χαθεί...έστω και για λίγο από το οπτικό μας πεδίο. Αν μείνετε μέσα οπλιστείτε με κιάλια και μικρά τηλεσκόπια και βγείτε σε ταράτσες και μπαλκόνια. Αν βγείτε έξω διακόψτε για λίγο το φαγητό και το χορό και μετά τις 10.30 στρέψτε τα μάτια σας στον ουρανό.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 3 March 2007 - 13:30:12 UTC