Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-03-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ευθυμίου: "Χρειάζεται μια άλλη πολιτική"
  • [02] Επιτροπή για την επενδυτική πολιτική των ταμείων

  • [01] Ευθυμίου: "Χρειάζεται μια άλλη πολιτική"

    To νέο κτίριο του υπουργείου Παιδείας, το οποίο επισκέφθηκε ο Πρωθυπουργός, είναι η απόδειξη ότι "αυτή η κυβέρνηση είναι ανίκανη να χειριστεί ακόμα και έτοιμες ιστορίες", δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Ευθυμίου ανέφερε ότι το συγκεκριμένο κτίριο παραδόθηκε έγκαιρα για να αποτελέσει το νέο χώρο του υπουργείου Παιδείας, τον Απρίλιο του 2004. Χρησιμοποιήθηκε για τη φιλοξενία των δημοσιογράφων της Ολυμπιάδας, αλλά, όπως πρόσθεσε, υπήρχε ενιαία προκήρυξη του έργου που προέβλεπε εγκατάσταση του υπουργείου τον Απρίλιο του 2006.

    Το έργο, τόνισε ο κ. Ευθυμίου, καθυστέρησε με τρόπο που μόνο η ΝΔ γνωρίζει και δεν μπορεί να φέρει σε πέρας ό,τι βρήκε έτοιμο.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις καταγγελίες του κ. Παπανδρέου περί "παράγκας συμφερόντων με ονοματεπώνυμο" και αν προτίθεται να αναφέρει ονόματα, δήλωσε ότι "ονοματεπώνυμο έχουν τα συμφέροντα που υπηρετεί η κυβέρνηση" με τις πολιτικές της. Και ανέφερε, ως παράδειγμα, τη φορολογική απαλλαγή στα διανεμόμενα κέρδη των επιχειρήσεων, που στοιχίζουν ένα δις Ευρώ το χρόνο. Και πρόσθεσε ότι "πίσω από κάθε πολιτική της ΝΔ φωτογραφίζονται οι λίγοι και ισχυροί που ευνοούνται".

    Σε ερώτηση σχετικά με τον αποδέκτη της προειδοποίησης του κ. Παπανδρέου ότι δεν πρόκειται να συμβιβαστεί, ο κ. Ευθυμίου δήλωσε ότι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εννοούσε πως κάθε κόμμα που θέλει να κυβερνήσει τη χώρα πρέπει να είναι προσηλωμένο στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων του ελληνικού λαού.

    Σχετικά με το αν η γενική αναφορά σε συμφέροντα είναι βολική, ο κ. Ευθυμίου δήλωσε ότι όλα συνδέονται με το κομματικό κράτος της ΝΔ και αναφέρθηκε ειδικότερα στην υπόθεση της χρηματιστηριακής εταιρίας "ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ", καθώς και στον υπουργό Απασχόλησης, τον οποίο κατηγόρησε ότι τοποθέτησε διοικήσεις φιλικές προς αυτόν και συνέδεσε την υπόθεση με τον Ειδικό Γραμματέα του υπουργείου Ευγένιο Παπαδόπουλο, ο οποίος εποπτεύει τις σχετικές διαδικασίες. Και ρώτησε αν ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας είχε εμπλακεί σε παρόμοια υπόθεση επί κυβέρνησης Μητσοτάκη.

    Αναφορικά με τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών για το αν υπάρχουν χρήματα ή όχι για τη χρηματοδότηση του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Ευθυμίου τόνισε ότι χρήματα υπάρχουν, αλλά χρειάζεται μια άλλη πολιτική, η οποία να κατευθύνει το κοινωνικό πλεόνασμα σε μια αναδιανομή υπέρ των πολλών και όχι σε μια αναδιανομή υπέρ των λίγων.

    Σε ερώτηση σχετικά με την αναφορά του κ. Παπανδρέου στα ΜΜΕ, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι "πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι τα ΜΜΕ πρέπει να είναι αχειραγώγητα".

    Τέλος, σε ερώτηση αν το ΠΑΣΟΚ προτίθεται να αναλάβει κάποια πρωτοβουλία για να ανοίξουν τα Πανεπιστήμια, ο κ. Ευθυμίου απάντησε ότι είναι πάγια θέση του Κινήματος τα ανοιχτά πανεπιστήμια και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι τα κρατά κλειστά και αυτό είναι "συνειδητή επιλογή". Και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση μεταχειρίζεται τα θέματα παιδείας με διαχείριση του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης.

    [02] Επιτροπή για την επενδυτική πολιτική των ταμείων

    Τις προτάσεις και το πόρισμα των εργασιών της σχετικά με την αξιοποίηση της περιουσίας των ταμείων παρέδωσε στον υπουργό Απασχόλησης Σάββα Τσιτουρίδη η Επιτροπή Αξιοποίησης της Περιουσίας των Ασφαλιστικών Οργανισμών υπό τον υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Παναγιώτη Θωμόπουλο.

    Ο κ. Θωμόπουλος σημείωσε ότι το σημερινό πλαίσιο αξιοποίησης δεν ανταποκρίνεται πλέον στις συνθήκες της ελεύθερης αγοράς και των αναγκαίων γνώσεων που απαιτούνται για την αξιοποίηση της περιουσίας των ταμείων. Υπογράμμισε ότι στόχος των προτάσεων της Επιτροπής είναι η βελτίωση στην αποτελεσματικότητα της διαχείρισης, η ασφάλεια των περιουσιακών στοιχείων των ταμείων μέσω μιας συνετούς διαχείρισης και κυρίως η διαφάνεια και ο σωστός έλεγχος σε όλες τις πράξεις διαχείρισης της περιουσίας των ταμείων.

    Προς αυτή την κατεύθυνση, όπως είπε, προτείνεται η δημιουργία μιας Επιτροπής υποστήριξης της επενδυτικής πολιτικής των ασφαλιστικών οργανισμών, που θα έχει ως στόχο την εμπέδωση ενός ενιαίου πλαισίου, ώστε να είναι εφικτές οι μετρήσεις και οι συγκρίσεις στην απόδοση, αλλά και η δημιουργία κανόνων διακυβέρνησης και αποτελεσματικότητας στη διαχείριση της περιουσίας.

    Ο κ.Τσιτουρίδης υπογράμμισε ότι δεν θα μπορούσε να συνεχίσει το επί πολλά χρόνια παρωχημένο πλαίσιο διαχείρισης της κινητής και ακίνητης περιουσίας των ταμείων. "Θωρακίζουμε και εκσυγχρονίζουμε", είπε, 'αυτό το πλαίσιο με στόχο την απόλυτη διαφάνεια και τη μετρήσιμη αποδοτικότητα".

    Ο υπουργός Απασχόλησης σημείωσε ότι αφού καταγράφηκε η κινητή και ακίνητη περιουσία των ταμείων, που θα παρουσιάζεται σύντομα από αντίστοιχη ιστοσελίδα σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, αλλά και μετά από κοινωνική διαβούλευση, θα προχωρήσουν οι αναγκαίες νομοθετικές πρωτοβουλίες.

    Ο κ. Θωμόπουλος, ερωτηθείς από δημοσιογράφους για το όριο επένδυσης σε χρεώγραφα που θέτει ο νόμος (23%), απάντησε ότι το όριο αυτό είναι δεδομένο, ώστε να διασφαλίζεται η μέγιστη δυνατή ασφάλεια της περιουσίας των ταμείων. Σημείωσε ότι αν και η αυτονομία και ανεξαρτησία των ταμείων είναι δεδομένη, η Επιτροπή που θα δημιουργηθεί, θα μπορεί να αξιολογεί αν η υπέρβαση του 23% αποτελεί κίνδυνο και να προτείνει τρόπους διόρθωσης, ώστε να προσαρμόζονται τα ταμεία στο όριο επένδυσης 23% των αποθεματικών τους σε χρεώγραφα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 5 March 2007 - 21:30:12 UTC