Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-03-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το ασφαλιστικό στο Κοινοβουλευτικό Συμβούλιο
  • [02] Στην Ολομέλεια της Βουλής ο νόμος για τα ΑΕΙ

  • [01] Το ασφαλιστικό στο Κοινοβουλευτικό Συμβούλιο

    Ως "πολιτικά και απόλυτα υπεύθυνο για το 'γαλάζιο σκάνδαλο' στο Επικουρικό Ταμείο των Δημοσίων Υπαλλήλων, που φέρνει στο προσκήνιο το σοβαρό ζήτημα της οικονομικής διαχείρισης των αποθεματικών των Ταμείων", το ΠΑΣΟΚ θεωρεί τον υπουργό Απασχόλησης Σάββα Τσιτουρίδη, ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου για το ασφαλιστικό η υπεύθυνη του Τομέα Μαρία Δαμανάκη, υποβάλλοντας παράλληλα στον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή το ερώτημα εάν παρέχει κάλυψη στον κ.Τσιτουρίδη.

    Η κ.Δαμανάκη, παρουσιάζοντας τις πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ σχετικά με το θέμα της διαχείρισης των αποθεματικών του Ταμείου των Δημοσίων Υπαλλήλων από την χρηματιστηριακή εταιρία "Ακρόπολη", επισήμανε ότι σε πρώτη φάση θα υπάρξει σχετική επερώτηση στην Βουλή, ενώ ταυτόχρονα θα τεθεί το θέμα στην Επιτροπή Διαφάνειας και Θεσμών της Βουλής.

    Η κ.Δαμανάκη κάλεσε τον κ.Τσιτουρίδη να απαντήσει εάν ο διορισμένος πρόεδρος του Ταμείου των Δημοσίων Υπαλλήλων γνώριζε ότι στην εταιρία Ακρόπολη έχει επιβληθεί πρόστιμο 1 εκατ. ευρώ για πλασματικές εγγραφές και γιατί δεν προτιμήθηκε συνεργασία με μια από τις εταιρίες επενδύσεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Επίσης κάλεσε τον κ.Τσιτουρίδη να απαντήσει στο ερώτημα εάν η συναλλαγή ΤΕΑΔΥ και Ακρόπολης ΕΧΕΠΕΥ ήταν σε γνώση του αρμοδίου για το συντονισμό των Ασφαλιστικών Ταμείων, Ειδικού Γραμματέα του υπουργείου Απασχόλησης και στενού συνεργάτη του υπουργού, Ευγένιου Παπαδόπουλου. Το ΠΑΣΟΚ επίσης άσκησε κριτική γιατί δεν λειτουργεί η συσταθείσα με νόμο του 99 Επιτροπή για τη διαχείριση των ταμείων.

    Μιλώντας γενικότερα για το ασφαλιστικό, η κ.Δαμανάκη τόνισε ότι εάν είχε εφαρμοσθεί πλήρως ο νόμος Ρέππα που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, το ασφαλιστικό σύστημα θα είχε μεσοπρόθεσμη επιβίωση τουλάχιστον μέχρι το 2020, ενώ σήμερα από όλους τους σοβαρούς αναλυτές, όπως είπε, εντοπίζονται άμεσοι κίνδυνοι με ορίζοντα το 2008-2010. "Το ασφαλιστικό σύστημα την τελευταία τριετία βρίσκεται σε μια συνεχή πορεία επιδείνωσης. Πρόκειται για μια συνειδητή κυβερνητική επιλογή με μετεκλογικό ορίζοντα και στόχο την κατεδάφιση του Δημοσίου Ασφαλιστικού Συστήματος προς όφελος της ιδιωτικής ασφάλισης και τη συρρίκνωση των ασφαλιστικών δικαιωματων των εργαζομένων", ανέφερε η κ.Δαμανάκη.

    Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Ευθυμίου επισήμανε ότι το ασφαλιστικό θα αναδειχθεί τελικά σε ένα από τα κρίσιμα ζητήματα στην εκλογική αναμέτρηση, επισημαίνοντας ότι το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ παρέχει εγγύηση τριμερούς χρηματοδότησης του ασφαλιστικού συστήματος και πλήρη διασφάλιση της βιωσιμότητας των Ταμείων, σε αντίθεση με το πρόγραμμα της ΝΔ που, μεταξύ άλλων, υπονομεύει την τριμερή χρηματοδότηση.

    Απάντηση Σ. Τσιτουρίδη

    Η κυβέρνηση θωρακίζει και εκσυγχρονίζει το σύστημα διαχείρισης της κινητής και ακίνητης περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων, με στόχο την απόλυτη διαφάνεια και τη μετρήσιμη αποτελεσματικότητα, δήλωσε ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Σάββας Τσιτουρίδης, απαντώντας σε σημερινές δηλώσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ.

    "Κατανοώ ότι υπάρχουν πολλοί που θίγονται από την πολιτική μας αυτή", τόνισε ο υπουργός. "Οι πράξεις όμως μιας χρηματιστηριακής εταιρείας και των όποιων ενδεχομένων ευθυνών προκύψουν, δεν μπορεί να αποτελέσουν άλλοθι σε όσους θέλουν ή σκοπεύουν να ευτελίσουν και να ματαιώσουν τη θωράκιση που ξεκίνησε, στέλνοντας βορά την περιουσία των ασφαλισμένων σε συμφέροντα που καραδοκούν. Αυτό θα ήταν το σκάνδαλο."

    Ειδικότερα για την εμπλεκόμενη χρηματιστηριακή εταιρεία "Ακρόπολη", ο κ. Τσιτουρίδης σημείωσε ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ανέστειλε τη λειτουργία της, το υπουργείο Απασχόλησης έδωσε εντολή για κατεπείγοντα διαχειριστικό έλεγχο και το ΤΕΑΔΥ προσέφυγε στη δικαιοσύνη. Τα αποτελέσματα των ελέγχων, είπε ο υπουργός, θα δημοσιοποιηθούν και, εφόσον υπάρχουν ευθύνες, θα αποδοθούν.

    Ο κ. Τσιτουρίδης προκάλεσε τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ "να δείξουν έστω και ένα βήμα που αυτοί έκαναν κατά την περίοδο της διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, που να μπορεί να συγκριθεί με το άλμα διαφάνειας", που, όπως είπε, πραγματοποιείται σήμερα, κάνοντας λόγο για "αδιαφάνεια, αναποτελεσματικότητα και πολιτικά παιχνίδια στο χρηματιστήριο κατά την προηγούμενη περίοδο διακυβέρνησης".

    Ο κ. Τσιτουρίδης έκανε επίσης λόγο για προσωπικές επιθέσεις και συκοφαντίες σε βάρος του, επισημαίνοντας ότι αυτές δεν θα σταματήσουν την πολιτική που ήδη έχει ξεκινήσει στο υπουργείο Απασχόλησης.

    [02] Στην Ολομέλεια της Βουλής ο νόμος για τα ΑΕΙ

    Κατά 435 είναι αυξημένος ο αριθμός των εισακτέων φέτος στα πανεπιστήμια, αφού, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Ανδρέας Καραμάνος, πέρυσι οι εισακτέοι ήταν 36.765 και φέτος το υπουργείο τούς καθόρισε σε 37.200. Ομως, στα ΤΕΙ είναι μειωμένος ο αριθμός κατά 960, αφού πέρυσι ήταν 42.270, ενώ φέτος είναι 41.310.

    Ο γγ του υπουργείου Παιδείας είπε ότι φέτος θα εισαχθούν συνολικά 82.394 υποψήφιοι, έναντι 83.268 πέρυσι. Τόνισε επίσης ότι φέτος έχουμε περίπου 5.000 λιγότερους υποψήφιους, γεγονός που ενδεχομένως, όπως είπε, οφείλεται στην υπογεννητικότητα. Σχολιάζοντας, όμως, τον αριθμό εισακτέων που ανακοινώθηκε, είπε ότι είναι πάνω κάτω στα ίδια επίπεδα, τόνισε ότι έχουμε περίπου 450 περισσότερες θέσεις στα περιφερειακά ιδρύματα, ενώ επισήμανε ότι καταβάλλεται προσπάθεια να εξομοιωθεί ο αριθμός των θέσεων που ζητούν τα πανεπιστήμια σε σχέση με αυτόν που τελικά καθορίζει το υπουργείο Παιδείας.

    Ως παράδειγμα αναφέρεται το ότι το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης πρότεινε για φέτος 3.395 θέσεις και το υπουργείο καθόρισε 6.550. Στα υπόλοιπα πανεπιστήμια δεν υπάρχουν θεαματικές διαφορές.

    Ο κ. Καραμάνος απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, σύμφωνα με τις οποίες ο αριθμός των εισαγόμενων τελικά αυξάνεται και λόγω των μετεγγραφών, είπε ότι "το υπουργείο Παιδείας το απασχολεί το θέμα των μετεγγραφών", χωρίς όμως να προβεί σε άλλες λεπτομέρειες.

    Σε ερώτηση αν θα υπάρξουν κενές θέσεις είπε ότι αυτό δεν μπορούμε να το προσδιορίσουμε από τώρα, ενώ αναφέρθηκε και στο νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή για την Παιδεία, λέγοντας ότι προβλέπει διάταξη ώστε να περιλαμβάνεται ο αριθμός των εισακτέων για μία τετραετία στις τετραετείς συμφωνίες που θα γίνονται από τα πανεπιστήμια και το υπουργείο, αλλά και πάλι θα γίνεται διαπραγμάτευση μεταξύ τους και το υπουργείο θα έχει τον τελευταίο λόγο για τον αριθμό εισακτέων.

    Σε ερώτηση αν θα λάβει υπόψη του το υπουργείο τις παρατηρήσεις της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής για διατάξεις του νομοσχεδίου ο κ. Καραμάνος τόνισε ότι και άλλες φορές γίνονται παρατηρήσεις σε νομοσχέδια, "δεν δηλώνουμε αλάθητοι ούτε και οι άλλοι είναι αλάθητοι, οι παρατηρήσεις θα συνεκτιμηθούν και θα γίνουν αποδεκτά όσα μπορούν να γίνουν".

    Σε ερώτηση αν θα συζητηθεί τώρα το θέμα του διαλόγου για το νέο εξεταστικό σύστημα ο κ. Καραμάνος είπε ότι δεν μπορεί να προσδιορίσει το χρόνο, αλλά σύμφωνα με τους υπολογισμούς του δεν μπορεί να γίνει αυτό πριν από το καλοκαίρι.

    Τέλος, επισημαίνεται ότι οι πανελλαδικές εξετάσεις προγραμματίζονται να αρχίσουν μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου και να ολοκληρωθούν μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου 2007.

    Δήλωση Μ. Χρυσοχοϊδη

    "Ο αριθμός των εισακτέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, που ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας, είναι απόλυτα πλασματικός. Όπως πέρσι έτσι και φέτος, η «βάση του 10» εγγυάται ότι χιλιάδες θέσεις θα μείνουν κενές, χιλιάδες νέοι θα αποκλειστούν από τα δημόσια ΑΕΙ, για να ενισχυθεί η πελατεία των ιδιωτικών κολεγίων και η φοιτητική μετανάστευση, και χιλιάδες ελληνικές οικογένειες θα επιβαρυνθούν με το δυσβάσταχτο οικονομικό βάρος αυτού του αποκλεισμού", δήλωσε ο υπεύθυνος Παιδείας του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, σχετικά με τον αριθμό των εισακτέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και πρόσθεσε:

    "Αφού επέβαλε αιφνιδιαστικά, ισοπεδωτικά και αυταρχικά τη «βάση του 10», η ΝΔ επιχειρεί τώρα να μας πείσει ότι ο αριθμός των εισακτέων διατηρείται στα επίπεδα των 80.000 περίπου. Δυστυχώς, όμως, για τους νέους μας και τις οικογένειές τους, αυτό ισχύει μόνο στα χαρτιά. Η πραγματικότητα, όπως πολύ σύντομα θα αποδειχθεί, είναι πολύ διαφορετική. Η κυβέρνηση συνεχίζει, δυστυχώς, να πολιτεύεται στα θέματα της παιδείας, με κύρια εργαλεία τον εμπαιγμό, τις ψεύτικες υποσχέσεις και την εντυπωσιοθηρία".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 6 March 2007 - 17:30:19 UTC