Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-03-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην Ολομέλεια της Βουλής ο νόμος για τα ΑΕΙ
  • [02] Η Φ. Πετραλιά στην Έκθεση Τουρισμού Βερολίνου

  • [01] Στην Ολομέλεια της Βουλής ο νόμος για τα ΑΕΙ

    Ξεκίνησε το απόγευμα στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νόμου-πλαισίου για τα ΑΕΙ-ΤΕΙ.

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Κοινοβούλιο πραγματοποίησαν φοιτητές και σπουδαστές. Κρατώντας αναμμένους πυρσούς και φωνάζοντας συνθήματα οι διαδηλωτές εξέφρασαν για μια ακόμη φορά την αντίθεσή τους στο νόμο - πλαίσιο που προωθεί η κυβέρνηση.

    Φοιτητές και σπουδαστές προειδοποίησαν ότι θα συνεχίσουν και θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους ακόμα και όταν ψηφιστεί ο νόμος - πλαίσιο λέγοντας ότι δεν θα επιτρέψουν να εφαρμοστεί στην πράξη ο νέος νόμος.

    Νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στην Αθήνα.

    Αύξηση του αριθμού των εισακτέων στα Πανεπιστήμια

    Κατά 435 είναι αυξημένος ο αριθμός των εισακτέων φέτος στα πανεπιστήμια, αφού, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Ανδρέας Καραμάνος, πέρυσι οι εισακτέοι ήταν 36.765 και φέτος το υπουργείο τούς καθόρισε σε 37.200. Ομως, στα ΤΕΙ είναι μειωμένος ο αριθμός κατά 960, αφού πέρυσι ήταν 42.270, ενώ φέτος είναι 41.310.

    Ο γγ του υπουργείου Παιδείας είπε ότι φέτος θα εισαχθούν συνολικά 82.394 υποψήφιοι, έναντι 83.268 πέρυσι. Τόνισε επίσης ότι φέτος έχουμε περίπου 5.000 λιγότερους υποψήφιους, γεγονός που ενδεχομένως, όπως είπε, οφείλεται στην υπογεννητικότητα. Σχολιάζοντας, όμως, τον αριθμό εισακτέων που ανακοινώθηκε, είπε ότι είναι πάνω κάτω στα ίδια επίπεδα, τόνισε ότι έχουμε περίπου 450 περισσότερες θέσεις στα περιφερειακά ιδρύματα, ενώ επισήμανε ότι καταβάλλεται προσπάθεια να εξομοιωθεί ο αριθμός των θέσεων που ζητούν τα πανεπιστήμια σε σχέση με αυτόν που τελικά καθορίζει το υπουργείο Παιδείας.

    Ως παράδειγμα αναφέρεται το ότι το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης πρότεινε για φέτος 3.395 θέσεις και το υπουργείο καθόρισε 6.550. Στα υπόλοιπα πανεπιστήμια δεν υπάρχουν θεαματικές διαφορές.

    Ο κ. Καραμάνος απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, σύμφωνα με τις οποίες ο αριθμός των εισαγόμενων τελικά αυξάνεται και λόγω των μετεγγραφών, είπε ότι "το υπουργείο Παιδείας το απασχολεί το θέμα των μετεγγραφών", χωρίς όμως να προβεί σε άλλες λεπτομέρειες.

    Σε ερώτηση αν θα υπάρξουν κενές θέσεις είπε ότι αυτό δεν μπορούμε να το προσδιορίσουμε από τώρα, ενώ αναφέρθηκε και στο νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή για την Παιδεία, λέγοντας ότι προβλέπει διάταξη ώστε να περιλαμβάνεται ο αριθμός των εισακτέων για μία τετραετία στις τετραετείς συμφωνίες που θα γίνονται από τα πανεπιστήμια και το υπουργείο, αλλά και πάλι θα γίνεται διαπραγμάτευση μεταξύ τους και το υπουργείο θα έχει τον τελευταίο λόγο για τον αριθμό εισακτέων.

    Σε ερώτηση αν θα λάβει υπόψη του το υπουργείο τις παρατηρήσεις της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής για διατάξεις του νομοσχεδίου ο κ. Καραμάνος τόνισε ότι και άλλες φορές γίνονται παρατηρήσεις σε νομοσχέδια, "δεν δηλώνουμε αλάθητοι ούτε και οι άλλοι είναι αλάθητοι, οι παρατηρήσεις θα συνεκτιμηθούν και θα γίνουν αποδεκτά όσα μπορούν να γίνουν".

    Σε ερώτηση αν θα συζητηθεί τώρα το θέμα του διαλόγου για το νέο εξεταστικό σύστημα ο κ. Καραμάνος είπε ότι δεν μπορεί να προσδιορίσει το χρόνο, αλλά σύμφωνα με τους υπολογισμούς του δεν μπορεί να γίνει αυτό πριν από το καλοκαίρι.

    Οι πανελλαδικές εξετάσεις προγραμματίζεται να αρχίσουν μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου και να ολοκληρωθούν μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου 2007.

    Δήλωση Μ. Χρυσοχοϊδη

    "Ο αριθμός των εισακτέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, που ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας, είναι απόλυτα πλασματικός. Όπως πέρσι έτσι και φέτος, η «βάση του 10» εγγυάται ότι χιλιάδες θέσεις θα μείνουν κενές, χιλιάδες νέοι θα αποκλειστούν από τα δημόσια ΑΕΙ, για να ενισχυθεί η πελατεία των ιδιωτικών κολεγίων και η φοιτητική μετανάστευση, και χιλιάδες ελληνικές οικογένειες θα επιβαρυνθούν με το δυσβάσταχτο οικονομικό βάρος αυτού του αποκλεισμού", δήλωσε ο υπεύθυνος Παιδείας του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, σχετικά με τον αριθμό των εισακτέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και πρόσθεσε:

    "Αφού επέβαλε αιφνιδιαστικά, ισοπεδωτικά και αυταρχικά τη «βάση του 10», η ΝΔ επιχειρεί τώρα να μας πείσει ότι ο αριθμός των εισακτέων διατηρείται στα επίπεδα των 80.000 περίπου. Δυστυχώς, όμως, για τους νέους μας και τις οικογένειές τους, αυτό ισχύει μόνο στα χαρτιά. Η πραγματικότητα, όπως πολύ σύντομα θα αποδειχθεί, είναι πολύ διαφορετική. Η κυβέρνηση συνεχίζει, δυστυχώς, να πολιτεύεται στα θέματα της παιδείας, με κύρια εργαλεία τον εμπαιγμό, τις ψεύτικες υποσχέσεις και την εντυπωσιοθηρία".

    [02] Η Φ. Πετραλιά στην Έκθεση Τουρισμού Βερολίνου

    Η "ώρα της αλήθειας", της συνειδητοποίησης δηλαδή ότι η ραγδαία επιδείνωση της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη δεν μπορεί να αφήσει στο απυρόβλητο κανέναν τομέα οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας, έφτασε και στο "Διεθνές Χρηματιστήριο Τουρισμού" (ΙΤΒ), όπως ονομάζεται η μεγαλύτερη παγκοσμίως διεθνής έκθεση τουρισμού. Η έκθεση ανοίγει τις πύλες της απόψε στο Βερολίνο, "σπάζοντας" για ακόμη μία φορά όλα τα αριθμητικά ρεκόρ με τη συμμετοχή 184 χωρών και σχεδόν 11.000 εκθετών σε 160.000 τετραγωνικά μέτρα εκθεσιακού χώρου.

    Παρούσα από ελληνικής πλευράς είναι η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Φάνη Πάλλη-Πετραλιά που έφτασε στη γερμανική πρωτεύουσα, συνοδευόμενη από τον πρόεδρο του ΕΟΤ κ. Δημήτριο Λαμπαδάριο, βουλευτές και άλλους παράγοντες. Η κ. Πετραλιά θα παρευρεθεί στην καθιερωμένη δεξίωση έναρξης της ΙΤΒ, που παραθέτει ο κυβερνήτης δήμαρχος του Βερολίνου, ενώ αύριο θα εγκαινιάσει το ελληνικό περίπτερο και θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους διεθνών τουριστικών φορέων.

    Πέρυσι ήταν η Ελλάδα τιμώμενη χώρα, φέτος είναι η Ινδία, αλλά στην πραγματικότητα την "τιμητική" της στη φετινή ΙΤΒ έχει η αμηχανία αντιμετώπισης του προβλήματος της γενικότερης κλιματικής αλλαγής και της απειλής του φαινομένου του θερμοκηπίου, δυο εικοσιτετράωρα πριν από τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις Βρυξέλλες, που έχει σαν κύριο αντικείμενο ακριβώς τον περιορισμό της ενεργειακής σπατάλης και της εκπομπής ρυπογόνων αερίων, προκειμένου να αποτραπεί το χειρότερο.

    Τα εκατομμύρια των τουριστικών αεροπορικών πτήσεων (τσάρτερ και μη) και τα εκατομμύρια των ΙΧ αυτοκινήτων που εξορμούν για διακοπές, μολύνοντας εκ των πραγμάτων την ατμόσφαιρα, βρέθηκαν τις τελευταίες μέρες στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης στη Γερμανία, χαλώντας τη διάθεση των -"πρωταθλητών" σε τουριστικές αναζητήσεις- Γερμανών, αλλά και -σε μεγάλο βαθμό- του τουριστικού κλάδου.

    Οι προοπτικές για μια δραστική αύξηση των αεροπορικών εισιτηρίων (της τάξης του 40%), με τη φορολόγηση της κηροζίνης και την επιβολή πρόσθετων τελών στα αεροδρόμια, η κυοφορούμενη αλλαγή επί το αυστηρότερον της φορολογίας των αυτοκινήτων, με μέτρο την εκπομπή του διοξειδίου του άνθρακος, το οποίο σημαίνει πρακτικά ένα πολλαπλάσιο φόρου για τα μεγάλα αυτοκίνητα με συμβατική τεχνολογία - που δημοσιοποίησαν ως "σκέψεις" και προθέσεις οι υπουργοί Περιβάλλοντος και Συγκοινωνιών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και Βόλφγκανγκ Τίφενζε - δίνουν μια πρόγευση των επερχόμενων προβλημάτων για τη διαμόρφωση τιμών και προσφορών για μακρινούς τουριστικούς προορισμούς.

    Ταυτόχρονα, οικολογικές οργανώσεις και περιβαλλοντικά Ινστιτούτα έχουν ήδη ξεκινήσει διαφωτιστικές καμπάνιες σχετικά με τον καταστροφικό - για το κλίμα - χαρακτήρα των προσφορών για διακοπές "Σαββατοκύριακου" με αεροπλάνο ή με εκκλήσεις του τύπου "κάντε διακοπές στη Γερμανία και αποφύγετε τα μεγάλα ταξίδια, αν θέλετε να κάνετε κάτι για το κλίμα".

    Το αν και "πως " θα επηρεάσουν οι παράγοντες αυτοί αφενός τις επιλογές των πολιτών - καταναλωτών και αφετέρου τις συμπεριφορές του τουριστικού κλάδου, είναι ένα από τα βασικά ζητούμενα στη φετινή έκθεση ΙΤΒ. Εκπρόσωποι των τουριστικών μεγαθηρίων, όπως η "Thomas Cook " και η "TUI", αναγνώρισαν ότι πρέπει να υπάρξουν κάποιες "διορθωτικές κινήσεις", συνέστησαν όμως ψυχραιμία και αποφυγή υπερβολών.

    "Αυτοί που αντιδρούν σαν τη στρουθοκάμηλο, δεν έχουν μέλλον", δήλωσε στη χτεσινή εναρκτήρια συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της ΙΤΒ Μάρτιν Μπουκ, προβλέποντας ότι ο βαθμός της συνειδητοποίησης των πολιτών - καταναλωτών σχετικά με το κλίμα είναι ο κατ΄εξοχήν παράγοντας που θα καθορίσει και τη μελλοντική φυσιογνωμία του τουρισμού.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 6 March 2007 - 19:30:15 UTC