Browse through our Collection of Directories for Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-03-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ
  • [02] ΠΑΣΟΚ:Βίβλος αναξιοπιστίας της κυβέρνησης

  • [01] Συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ

    Για την τριετή διακυβέρνηση της χώρας από τη ΝΔ και τις προοπτικές που χαράσσονται, αναμένεται να αναφερθεί ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, στις 10.00 το πρωί.

    Θέματα του Yπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και κυρίως το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης που συζητήθηκε στο ECOFIN την προηγούμενη εβδομάδα, συζήτησε χθες η Κυβερνητική Επιτροπή που συνεδρίασε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

    Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης υπογράμμισε σε δηλώσεις του ότι το πρόγραμμα σχετίζεται και με την πορεία της ελληνικής οικονομίας μέχρι σήμερα, αλλά και με τη μελλοντική της πορεία τα επόμενα τρία χρόνια.

    Η Ελλάδα, είπε ο κ. Αλογοσκούφης, κατάφερε τα τελευταία τρία χρόνια να κάνει σημαντική πρόοδο στη δημοσιονομική εξυγίανση, αλλά, όπως τόνισε, αυτό από μόνο του δεν θα είχε τόση σημασία αν η πρόοδος αυτή δεν είχε σημαδευτεί από πολύ υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και μείωση της ανεργίας.

    Η ανεργία μειώθηκε κατά 130.000 ανέργους, είπε και πρόσθεσε ότι η πρόοδος στα δημοσιονομικά δεν θα είχε σημασία "αν δεν είχαν υπάρξει σημαντικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και για τη διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής, όπως οι αυξήσεις στις χαμηλές συντάξεις, στις συντάξεις του ΟΓΑ και τη μείωση των φορολογικών συντελεστών για νοικοκυριά και επιχειρήσεις".

    Ο υπουργός Οικονομίας τόνισε επίσης πως "το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης προχωρά και τα επόμενα χρόνια θα συνεχιστεί και θα έχει θετικά αποτελέσματα και για την οικονομία και για την κοινωνία".

    Απαντώντας σε ερώτηση για την πρόσφατη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από πιστοληπτικό οργανισμό, δήλωσε ότι "είναι μια πολύ καλή ένδειξη για τη θετική πορεία της οικονομίας".

    Ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας τόνισε σε δηλώσεις του ότι η ανάπτυξη επεκτείνεται σε ολόκληρη τη χώρα και σ' όλους τους τομείς, δημιουργώντας νέες θέσεις δουλειάς και νέες ευκαιρίες, καθώς και νέες δυνατότητες ανάπτυξης κυρίως στην περιφέρεια. Οι μεταρρυθμίσεις ιδιαίτερα στον ενεργειακό τομέα δημιουργούν νέες προοπτικές, ανέφερε ο κ. Σιούφας και πρόσθεσε ότι "προς την κατεύθυνση αυτή μας προτρέπουν οι πολίτες να συνεχίσουμε ακόμη πιο αποφασιστικά και πιο σταθερά για να ολοκληρώσουμε το κυβερνητικό πρόγραμμα και τις δεσμεύσεις που αναλάβαμε απέναντι στο λαό".

    Στην εισήγησή του στην κυβερνητική επιτροπή, ο υπουργός Οικονομίας σημείωσε πως θα πρέπει να συνεχίσουμε και τα επόμενα χρόνια να αυξάνουμε την αξιοπιστία της πολιτικής της χώρας μας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ο κ. Αλογοσκούφης είπε, επίσης, σε σχέση με την αξιοπιστία της πολιτικής της Ελλάδας, ότι μετά τη θετική αξιολόγηση του προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης στο τελευταίο συμβούλιο υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών (ECOFIN), ο μεσοπρόθεσμος στόχος, που είναι οι ισοσκελισμένοι ή ελαφρά πλεονασματικοί προϋπολογισμοί, θα επιτευχθεί το αργότερο ως το 2012.

    Το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι θα διατηρηθεί η ισχυρή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κατά το χρονικό διάστημα 2007-2009 με ένα μέσο ρυθμό 4%.

    Προβλέπεται επίσης ο πληθωρισμός να συνεχίσει την πτωτική πορεία του, ενώ η απασχόληση αναμένεται να αυξηθεί με μέσο ρυθμό 1,8% τα επόμενα χρόνια και να μειώνεται η ανεργία, ώστε να περιοριστεί στο 6,5% το 2009.

    Εξάλλου, οι εξαγωγές θα συνεχίσουν να αυξάνονται με υψηλούς ρυθμούς (6,5% το 2007, 7,3% το 2008 και 7,6% το 2009).

    Ο κ. Αλογοσκούφης στην εισήγησή του απέδωσε μεγάλη σημασία στο γεγονός ότι αξιολογήθηκε θετικά το πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης από το Συμβούλιο ECOFIN και πρόσθεσε ότι ταυτόχρονα είναι σημαντικό πως, ενώ έγινε τα τελευταία χρόνια μια μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή, παράλληλα διασφαλίστηκε η οικονομική ανάπτυξη.

    Επισήμανε, επίσης, ότι η ανάπτυξη δεν προέρχεται πια από τις δημόσιες δαπάνες και από τις δημόσιες επενδύσεις, διότι υπάρχει πλέον πολύ μεγάλη συμβολή των ιδιωτικών επενδύσεων.

    Σημείωσε, δε, ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για ενίσχυση της εξωστρέφειας της οικονομίας, το οποίο έχει αρχίσει να αποδίδει και γι' αυτό το λόγο οι εξαγωγές έχουν βοηθήσει σημαντικά την αναπτυξιακή διαδικασία.

    Συναντήσεις με N.Μπακογιάννη και E.Μεϊμαράκη

    Πριν από τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής, ο πρωθυπουργός είχε κατ' ιδίαν συναντήσεις με την υπουργό των Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και στη συνέχεια με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ακολούθως δε συζήτησαν και οι τρεις μαζί.

    Η κα Μπακογιάννη απαντώντας σε ερώτηση εάν "τα βρήκε" με τον Κώστα Καραμανλή είπε ότι "τα πράγματα είναι εξαιρετικά και δεν είχαμε χάσει τίποτα για να το βρούμε".

    Σε άλλη ερώτηση εάν κάποιοι θέλουν να την πλήξουν, η υπουργός των Εξωτερικών απάντησε ότι "δεν θα μπω στη σεναριολογία". "Οχι δεν υπάρχει κανείς και δεν έχω καμιά διαφωνία με τον κ. Μεϊμαράκη. Οπως ξέρετε, η υπουργός Εξωτερικών και υπουργός Αμυνας είναι σε στενή και συνεχή συνεργασία, όπως πρέπει να είναι", τόνισε.

    Η κα Μπακογιάννη απαντώντας σε ερώτηση για το χρόνο επίσκεψης του Τούρκου Υπουργου Εξωτερικών στην Αθήνα είπε ότι θα γίνουν ανακοινώσεις "όταν θα είμαστε έτοιμοι να τις κάνουμε".

    Ο υπουργός Αμυνας υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει καμιά διαφωνία με την κα Ντόρα Μπακογιάννη και πρόσθεσε ότι "υπάρχει μια άριστη συνεργασία των επιτελών των δυο υπουργείων και πολύ περισσότερο με την κα Μπακογιάννη".

    Σε ερώτηση για την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών ανέφερε ότι "εμείς βρισκόμαστε σε μια συνεχή, γόνιμη συνεννόηση με το υπουργείο Εξωτερικών και προσωπικά με την κα Μπακογιάννη για την ενδεχόμενη έλευση του Αμπντουλάχ Γκιούλ".

    Εξ άλλου απαντώντας σε ερώτηση αν συμφωνεί με την επίσκεψη του κ. Αμπ. Γκιούλ, ο υπουργός είπε ότι "βεβαίως και συμφωνώ".

    "Συμφωνώ στην κυβερνητική πολιτική που έχει χαραχθεί για να έχουμε τους διαύλους συνεννόησης και επικοινωνίας και στη δημιουργία μιας ατμόσφαιρας που θα μας επιτρέψει να οικοδομήσουμε τα μέτρα εμπιστοσύνης που είναι απαραίτητα για να συμβιώνουμε", πρόσθεσε.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, σύμφωνα με την οποία υποβαθμίστηκε το θέμα που δημιουργήθηκε με τις τουρκικές αιτιάσεις στο ΝΑΤΟ για τον Αϊ- Στράτη, ο υπουργός Αμυνας είπε:

    "Το θέμα του Αϊ-Στράτη δεν υποβαθμίζεται, ούτε αναβαθμίζεται. Είναι ένα συγκεκριμένο θέμα. Αυτά μπορείτε να τα λέτε εσείς ως πολιτικές εκτιμήσεις, αλλά είναι ένα συγκεκριμένο θέμα και έχει πάρει το δρόμο του, ενώ έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες, που έπρεπε να γίνουν και αναμένουμε την απόφαση".

    Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση εάν θα πραγματοποιηθεί η ελληνοκυπριακή άσκηση στα τέλη Μαρτίου, ο υπουργός είπε πως "ό,τι έχει προγραμματιστεί θα συνεχίσει".

    Π. Λαφαζάνης για δηλώσεις Γ. Αλογοσκούφη

    "Οι αναπτυξιακοί ρυθμοί της οικονομίας δεν στηρίζονται, όπως επιμένει ο κ. Γ. Αλογοσκούφης, τόσο στις νέες άμεσες ιδιωτικές επενδύσεις, αλλά στον υπερδανεισμό του Δημοσίου, πρώτα απβ όλα των νοικοκυριών και στα αυξανόμενα εξωτερικά ελλείμματα. Η ανάπτυξη με αυτό το χαρακτήρα δεν είναι διατηρήσιμη, ενώ από αυτή επωφελούνται οι λίγοι, κυρίως οι Τράπεζες, σε βάρος των πολλών", αναφέρει σε δηλώσεις του ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, μέλος της ΠΓ και υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ, αναφερόμενος στην εισήγηση του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών στην κυβερνητική επιτροπή.

    "Το επικαιροποιημένο πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης της κυβέρνησης είναι ένα πρόγραμμα νέας επβ αόριστον λιτότητας σε μισθούς και συντάξεις, ενίσχυσης των επιχειρηματικών κερδών, νέων αντικοινωνικών μεταρρυθμίσεων και κυρίως μετεκλογικής κατεδάφισης των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των εργαζομένων", πρόσθεσε ο κ.Λαφαζάνης.

    [02] ΠΑΣΟΚ:Βίβλος αναξιοπιστίας της κυβέρνησης

    Ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης, ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Δημήτρης Ρέππας, και ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος, Πέτρος Ευθυμίου, θα παρουσιάσουν το μεσημέρι τη Βίβλο Αναξιοπιστίας της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, τρία χρόνια από τις εκλογές της 7ης Μαρτίου του 2004.

    Η διαχείριση της περιουσίας των Tαμείων και γενικότερα το ασφαλιστικό συζητήθηκαν στη συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.

    Ως "πολιτικά και απόλυτα υπεύθυνο για το 'γαλάζιο σκάνδαλο' στο Επικουρικό Ταμείο των Δημοσίων Υπαλλήλων, που φέρνει στο προσκήνιο το σοβαρό ζήτημα της οικονομικής διαχείρισης των αποθεματικών των Ταμείων", το ΠΑΣΟΚ θεωρεί τον υπουργό Απασχόλησης Σάββα Τσιτουρίδη, ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου για το ασφαλιστικό η υπεύθυνη του Τομέα Μαρία Δαμανάκη, υποβάλλοντας παράλληλα στον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή το ερώτημα εάν παρέχει κάλυψη στον κ.Τσιτουρίδη.

    Η κ.Δαμανάκη, παρουσιάζοντας τις πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ σχετικά με το θέμα της διαχείρισης των αποθεματικών του Ταμείου των Δημοσίων Υπαλλήλων από την χρηματιστηριακή εταιρία "Ακρόπολη", επισήμανε ότι σε πρώτη φάση θα υπάρξει σχετική επερώτηση στην Βουλή, ενώ ταυτόχρονα θα τεθεί το θέμα στην Επιτροπή Διαφάνειας και Θεσμών της Βουλής.

    Η κ.Δαμανάκη κάλεσε τον κ.Τσιτουρίδη να απαντήσει εάν ο διορισμένος πρόεδρος του Ταμείου των Δημοσίων Υπαλλήλων γνώριζε ότι στην εταιρία Ακρόπολη έχει επιβληθεί πρόστιμο 1 εκατ. ευρώ για πλασματικές εγγραφές και γιατί δεν προτιμήθηκε συνεργασία με μια από τις εταιρίες επενδύσεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Επίσης κάλεσε τον κ.Τσιτουρίδη να απαντήσει στο ερώτημα εάν η συναλλαγή ΤΕΑΔΥ και Ακρόπολης ΕΧΕΠΕΥ ήταν σε γνώση του αρμοδίου για το συντονισμό των Ασφαλιστικών Ταμείων, Ειδικού Γραμματέα του υπουργείου Απασχόλησης και στενού συνεργάτη του υπουργού, Ευγένιου Παπαδόπουλου. Το ΠΑΣΟΚ επίσης άσκησε κριτική γιατί δεν λειτουργεί η συσταθείσα με νόμο του 99 Επιτροπή για τη διαχείριση των ταμείων.

    Μιλώντας γενικότερα για το ασφαλιστικό, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι εάν είχε εφαρμοσθεί πλήρως ο νόμος Ρέππα που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, το ασφαλιστικό σύστημα θα είχε μεσοπρόθεσμη επιβίωση τουλάχιστον μέχρι το 2020, ενώ σήμερα από όλους τους σοβαρούς αναλυτές, όπως είπε, εντοπίζονται άμεσοι κίνδυνοι με ορίζοντα το 2008-2010. "Το ασφαλιστικό σύστημα την τελευταία τριετία βρίσκεται σε μια συνεχή πορεία επιδείνωσης. Πρόκειται για μια συνειδητή κυβερνητική επιλογή με μετεκλογικό ορίζοντα και στόχο την κατεδάφιση του Δημοσίου Ασφαλιστικού Συστήματος προς όφελος της ιδιωτικής ασφάλισης και τη συρρίκνωση των ασφαλιστικών δικαιωματων των εργαζομένων", ανέφερε η κ.Δαμανάκη.

    Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Ευθυμίου τόνισε ότι το ασφαλιστικό θα αναδειχθεί τελικά σε ένα από τα κρίσιμα ζητήματα στην εκλογική αναμέτρηση, επισημαίνοντας ότι το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ παρέχει εγγύηση τριμερούς χρηματοδότησης του ασφαλιστικού συστήματος και πλήρη διασφάλιση της βιωσιμότητας των Ταμείων, σε αντίθεση με το πρόγραμμα της ΝΔ που υπονομεύει την τριμερή χρηματοδότηση.

    Απάντηση Σ. Τσιτουρίδη

    Η κυβέρνηση θωρακίζει και εκσυγχρονίζει το σύστημα διαχείρισης της κινητής και ακίνητης περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων, με στόχο την απόλυτη διαφάνεια και τη μετρήσιμη αποτελεσματικότητα, δήλωσε ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Σάββας Τσιτουρίδης, απαντώντας σε σημερινές δηλώσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ.

    "Κατανοώ ότι υπάρχουν πολλοί που θίγονται από την πολιτική μας αυτή", τόνισε ο υπουργός. "Οι πράξεις όμως μιας χρηματιστηριακής εταιρείας και των όποιων ενδεχομένων ευθυνών προκύψουν, δεν μπορεί να αποτελέσουν άλλοθι σε όσους θέλουν ή σκοπεύουν να ευτελίσουν και να ματαιώσουν τη θωράκιση που ξεκίνησε, στέλνοντας βορά την περιουσία των ασφαλισμένων σε συμφέροντα που καραδοκούν. Αυτό θα ήταν το σκάνδαλο."

    Ειδικότερα για την εμπλεκόμενη χρηματιστηριακή εταιρεία "Ακρόπολη", ο κ. Τσιτουρίδης σημείωσε ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ανέστειλε τη λειτουργία της, το υπουργείο Απασχόλησης έδωσε εντολή για κατεπείγοντα διαχειριστικό έλεγχο και το ΤΕΑΔΥ προσέφυγε στη δικαιοσύνη. Τα αποτελέσματα των ελέγχων, είπε ο υπουργός, θα δημοσιοποιηθούν και, εφόσον υπάρχουν ευθύνες, θα αποδοθούν.

    Ο κ. Τσιτουρίδης προκάλεσε τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ "να δείξουν έστω και ένα βήμα που αυτοί έκαναν κατά την περίοδο της διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, που να μπορεί να συγκριθεί με το άλμα διαφάνειας", που, όπως είπε, πραγματοποιείται σήμερα, κάνοντας λόγο για "αδιαφάνεια, αναποτελεσματικότητα και πολιτικά παιχνίδια στο χρηματιστήριο κατά την προηγούμενη περίοδο διακυβέρνησης".

    Ο κ. Τσιτουρίδης έκανε επίσης λόγο για προσωπικές επιθέσεις και συκοφαντίες σε βάρος του, επισημαίνοντας ότι αυτές δεν θα σταματήσουν την πολιτική που ήδη έχει ξεκινήσει στο υπουργείο Απασχόλησης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 7 March 2007 - 5:30:16 UTC