Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-03-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην Ολομέλεια της Βουλής ο νόμος-πλαίσιο

  • [01] Στην Ολομέλεια της Βουλής ο νόμος-πλαίσιο

    Συνεχίζεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ και αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο με την ψήφισή του.

    «Ο νόμος είναι αυτός που χρειάζεται: Κάνει όσα τα πανεπιστήμια της Ευρώπης, με πολύ περισσότερες ελευθερίες και δημοκρατικές διαδικασίες και μέχρι εκεί που χρειάζεται για να δουλέψει και να λειτουργήσει», ανέφερε η υπουργός Παιδείας, Μαριέττα Γιαννάκου, παρουσιάζοντας το ν/σ.

    Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις κατευθυντήριες γραμμές της ευρωπαϊκής ανώτατης εκπαίδευσης, επικαλέστηκε στην αγόρευσή της, η Γενική Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα για να στηρίξει την αντίθεση του κόμματός της στο νόμο - πλαίσιο.

    Η ανακοίνωση της Επιτροπής την οποία κατέθεσε η κα Παπαρήγα και στα πρακτικά της συνεδρίασης, προκρίνει ως στόχο την «ανταγωνιστικότητα» των ευρωπαϊκών ΑΕΙ και προτρέπει σε «παροχή κινήτρων για εταιρικές σχέσεις των πανεπιστημίων με την επιχειρηματική κοινότητα», «αναγνώριση ότι οι σχέσεις των ΑΕΙ με την επιχειρηματική κοινότητα έχουν στρατηγική σημασία και αποτελούν μέρος της δέσμευσής τους να υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον», «κριτική θεώρηση των διδάκτρων και των συστημάτων υποστήριξης των ΑΕΙ σε σχέση με την πραγματική αποτελεσματικότητα και ισότητά τους», «χρηματοδότηση των πανεπιστημίων, περισσότερο για όσα πράττουν και όχι για ό,τι είναι», «διαφορετική βάση αξιολόγησης και χρηματοδότησης των πανεπιστημίων με ενεργό ερευνητική δράση, σε σχέση με άλλα ΑΕΙ, που ενσωματώνουν φοιτητές από μειονεκτούσες ομάδες, ή προωθούν ενεργά την τοπική βιομηχανία των υπηρεσιών».

    «Τι έρευνα θα γίνεται;», αναρωτήθηκε η κα Παπαρήγα.

    «Θα γίνεται κατβ αρχήν έρευνα για προϊόντα με γρήγορη απόδοση της έρευνας, που παραγγέλνουν επιχειρηματίες, παρασκευή του προϊόντος και γρήγορο ξεπέταγμά του στην αγορά. Έρευνα που θα μελετήσει μια σειρά ζητήματα που πιθανόν να θέλουν 10-20 χρόνια (π.χ. AIDS, καρκίνος κλπ), δεν θα γίνεται. Και αυτή είναι διεθνής τάση μέσα στον καπιταλισμό», τόνισε.

    «Η αξιολόγηση, η απόδοση των πανεπιστημίων, θα γίνεται με βάση τις συμπράξεις με τις επιχειρήσεις», συνέχισε η ΓΓ του ΚΚΕ και πρόσθεσε:

    «Θα αρχίσουν τα δίδακτρα από την πάνω οροφή και θα κατεβαίνουν σταδιακά, περιορίζοντας την δωρεάν παιδεία μόνον στην «ακραία φτώχεια», η οποία όμως δεν θα τελειώνει ούτε το λύκειο. Θα γίνεται διάκριση μεταξύ των πανεπιστημίων. Παραλλήλως, θα γίνεται κυνήγι εγκεφάλου, ώστε τα πανεπιστήμια να είναι σε θέση να προσελκύουν τους καλύτερους επιστήμονες και ερευνητές. Το κάθε πανεπιστήμιο θα κυνηγά τον εκάστοτε Ροναλντίνιο του κάθε κλάδου. Και εκείνο το μέρος της πανεπιστημιακής κοινότητας που δεν έχει πλήρη ταξική συνείδηση όσον αφορά την παιδεία, θα πέσει στη λούμπα, με ομαδοποίηση, μικρές εταιρείες, συνεργασίες. Ο ένας θα τρώει το μάτι του άλλου και μόνο στη μετάδοση γνώσης και στην ανάπτυξη της έρευνας δεν θα έχουν το μυαλό τους».

    Απάντηση της Υπουργού Παιδείας

    Η Υπουργός Παιδείας Μαριέτα Γιαννάκου στην απάντησή της δέχθηκε ότι το κοινοτικό έγγραφο «πράγματι δίνει κάποιες κατευθύνσεις», αλλά τόνισε ότι «τα πανεπιστήμια έχουν σχέση και με την απασχόληση, η οποία έχει σχέση και με την ανάπτυξη».

    «Το έγγραφο τονίζει ότι τα ΑΕΙ πρέπει να αυτοδιοικούνται με κοινωνική λογοδοσία και περιγράφει γιατί δεν στέκονται πια ανταγωνιστικά σε σχέση με τα αμερικανικά και ιαπωνικά πανεπιστήμια», τόνισε η Υπουργός Παιδείας.

    «Αυτή τη στιγμή, η κοινωνία της γνώσης και οι εξελίξεις, είναι καταλυτικές. Είναι κακό να είμαστε στην πρωτοπορία στο χώρο της επιστήμης; Είναι κακό τα πανεπιστήμια να μπορούν να εξασφαλίσουν μέσω της επιστημονικής γνώσης, πιο αναβαθμισμένες και υψηλές θέσεις για το λαό; Συμφωνούμε κι εμείς ότι ο κάθε πανεπιστημιακός δεν μπορεί να κάνει ό,τι θέλει με διάφορες επιχειρήσεις. Όμως, κάποιοι από τους πανεπιστημιακούς που αντιδρούν - και μάλιστα βιαίως - κάνουν πλήθος ερευνών σε διάφορα ιδρύματα και προσπορίζονται χρήματα που δεν τα διανέμουν όπως πρέπει. Εμείς τα διανέμουμε και με κανόνες?», ανέφερε η κα Γιαννάκου.

    Από την πλευρά του ο υφυπουργός Παιδείας Σ. Ταλιαδούρος τόνισε πως με το νόμο-πλαίσιο αυξάνεται η ευθύνη της ακαδημαϊκής κοινότητας και εξορθολογίζονται οι πόροι για την ανώτατη εκπαίδευση.

    «Καλείται πλέον η ακαδημαϊκή κοινότητα να διαχειριστεί μόνη της τα του οίκου της. Μόνη της θα ορίζει τι θα περιλαμβάνεται στο άσυλο. Μόνη της θα καθορίζει τις λειτουργίες της. Μόνη της θα διαλέγει τα προγράμματα και τις έρευνες που την ενδιαφέρουν. Μόνη της η ακαδημαϊκή κοινότητα θα διαχειριστεί με τον καλύτερο τρόπο, τους διαθέσιμους από την πολιτεία πόρους και θα αξιολογείται, βεβαίως, διότι οφείλει να λογοδοτεί στον ελληνικό λαό για τον τρόπο που αξιοποιεί τα χρήματά του», ανέφερε ο υφυπουργός Παιδείας.

    Ο κ.Ταλιαδούρος δήλωσε ικανοποιημένος από την έκταση του διαλόγου που προηγήθηκε της κατάθεσης του νόμου-πλαισίου, υπογραμμίζοντας πως «ενεργοποίησε ομάδες πανεπιστημιακών που εμπλούτισαν το δημόσιο διάλογο, καλύπτοντας το κενό όσων προτίμησαν την αποχή από αυτήν την πρωτοφανή δημόσια διαβούλευση».

    Όσο για τις προτάσεις που παρουσίασε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, ο υφυπουργός Παιδείας σημείωσε πως «η μία (ανεξάρτητη αρχή για την αξιολόγηση) αποτελεί εδώ και δύο χρόνια νόμο του κράτους, ενώ άλλες έχουν ήδη περιληφθεί ως συγκεκριμένα άρθρα στο παρόν νομοσχέδιο και όχι ως γενικόλογες σκέψεις, απόψεις και κατευθύνσεις».

    Έντονο υπήρξε το ενδιαφέρον των βουλευτών για το νομοσχέδιο, καθώς για τον σχολιασμό του, έχουν εγγραφεί πάνω από 130.

    Ο πρώην υπουργός Παιδείας του ΠΑΣΟΚ Γεράσιμος Αρσένης διέκρινε «θεσμικό κενό», ανάμεσα στις επιταγές του νομοσχεδίου για αυτοδιοίκηση των ιδρυμάτων και την κεντρική εκπαιδευτική πολιτική που εκπορεύεται από το υπουργείο Παιδείας.

    «Προκαλέσατε μια άνευ προηγουμένου πόλωση. Νομοθετείτε με πείσμα και αλαζονεία και ταυτόχρονα με ελαφρότητα και επιπολαιότητα. Κάτι θέλετε να κάνετε, αλλά δεν ξέρετε, ούτε τι, ούτε το πώς» υποστήριξε ο Φίλιππος Πετσάλνικος για να αναρωτηθεί: «Πώς θα κάνει τον 4ετή προγραμματισμό του το πανεπιστήμιο, αφού δεν θα γνωρίζει ποιος θα είναι ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης;»

    «Το νομοσχέδιο αποτελεί άθροισμα αυτονόητων ρυθμίσεων. Είναι μεταρρύθμιση, γιατί δυστυχώς, το αυτονόητο εξακολουθεί να είναι το ζητούμενο», υποστήριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Θα μπορούσε να είναι πιο τολμηρό - είναι, όμως, μια πέτρα που τάραξε το τέλμα που μολύνει και πνίγει τα πανεπιστήμια».

    «Πολύ σημαντική αρχή για την αναβάθμιση του δημοσίου διαταξικού πανεπιστημίου», χαρακτήρισε το νομοθέτημα ο Πάνος Παναγιωτόπουλος. «Η κυβέρνηση εξάντλησε τα περιθώρια διαλόγου. Και αν περνούσε από την κυβέρνηση η ιδέα να κάνει πίσω, ή να ακολουθήσει βήμα σημειωτόν, έστω και ένα δευτερόλεπτο, αυτό που θα μας απέμενε, είναι να τα μαζέψουμε και να πάμε σπίτι μας. Η δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία στη χείριστη εκδοχή της και η πυρπόληση των ελληνικών πανεπιστημίων και των εθνικών συμβόλων, δεν μπορεί να συνεχιστεί».

    H βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, προέβλεψε πως «θα πάμε στο ιδιωτικό πανεπιστήμιο, όπου το πώς θα λειτουργεί εσωτερικά ο κανονισμός, θα παράγεται η έρευνα και θα μπαινοβγαίνουν οι φοιτητές, θα είναι απόφαση των σεκιουριτάδων που θα προστατεύουν το άσυλο του ιδιώτη χορηγού και χρηματοδότη».

    Αιτιολόγησε δε την απόφαση του ΚΚΕ να μην συμμετάσχει στην επί των άρθρων συζήτηση του νομοσχεδίου, τονίζοντας πως «δεν έχει νόημα να συζητάμε ένα προς ένα τα άρθρα της φαλκίδευσης της ακαδημαϊκής, πνευματικής και πολιτισμικής ελευθερίας».

    «Το νομοσχέδιο επιχειρεί να ρηγματώσει με έναν πολιτικά πρωθύστερο τρόπο, το δημόσιο χαρακτήρα του πανεπιστημίου και να αναθεωρήσει εμμέσως το άρθρο 16 του Συντάγματος» υποστήριξε ο Φώτης Κουβέλης (ΣΥΝ).

    «Δεν συμφωνούμε με την δήθεν «απαράδεκτη» κατάσταση και με τις αναφορές περί δήθεν κατώτερης θέσης των ελληνικών πανεπιστημίων στην παγκόσμια κατάταξη. Τα στοιχεία αυτά, αξιοποιούν ένα στοιχείο: Τη σύνδεση του πανεπιστημίου με την αγορά. Εμείς έχουμε άλλη αντίληψη: Το πανεπιστήμιο δεν το θέλουμε εξαρτημένο από την αγορά - θέλουμε να έχει εξασφαλισμένη την ελευθερία του, η οποία δεν τελειώνει στο πανεπιστημιακό άσυλο - και να καθορίζει μόνο του το εκπαιδευτικό του αντικείμενο»,ανέφερε ο κ. Κουβέλης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 7 March 2007 - 17:30:11 UTC