Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-03-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός
  • [02] "Εφάπαξ επίδομα για κάθε νεογέννητο"
  • [03] «Σύγχρονα αιτήματα για την πραγματική ισότητα»

  • [01] Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός

    Στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που αρχίζουν το απόγευμα στις Βρυξέλλες, θα συμμετάσχει ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Το μεσημέρι ο πρωθυπουργός παρέστη στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ενώ το απόγευμα, πριν από την έναρξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θα έχει συνάντηση με τον αρμόδιο επίτροπο για τα οικονομικά της ΕΕ Χοακίν Αλμούνια, τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου και επικεφαλής του "Γιουρογκρούπ" Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον επικεφαλής του Ευρωκοινοβουλίου Χανς Γκερτ Πέτερινγκ.

    Ο κ.Καραμανλής προσερχόμενος στη Σύνοδο του ΕΛΚ λίγο πριν αρχίσει η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, υπογράμμισε ότι βασικό θέμα συζήτησης και στις δύο Συνόδους είναι οι κλιματικές αλλαγές στον πλανήτη και τόνισε ότι "οφείλουμε και στην Ελλάδα να προσαρμόσουμε τις δράσεις μας και τις πρωτοβουλίες μας προς την κατεύθυνση να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα και αυτό ακριβώς είμαστε αποφασισμένοι να πράξουμε με ταχύτερους ρυθμούς".

    Ακόμη ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι οι επιπτώσεις από τις κλιματικές αλλαγές έχουν αρχίσει να γίνονται αισθητές στη ζωή μας εδώ και πολύ καιρό. "Εχουμε υποχρέωση απέναντι στη σημερινή και προ πάντων στις μελλοντικές γενιές να εργαστούμε για την αντιμετώπιση αυτού του ανησυχητικού φαινομένου" τόνισε και συμπλήρωσε: "Πρέπει να εργαστούμε από κοινού συστηματικά και οργανωμένα, τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και στη χώρα μας", είπε.

    Στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος έχει προσκληθεί ο Έλληνας Κοινοτικός Επίτροπος Σταύρος Δήμας, ο οποίος έχει ως αρμοδιότητα το περιβάλλον, προκειμένου να ενημερώσει τους ηγέτες που συμμετέχουν.

    [02] "Εφάπαξ επίδομα για κάθε νεογέννητο"

    Ο διπλασιασμός των βρεφονηπιακών σταθμών και των νηπιαγωγείων μέσα σε τέσσερα χρόνια, η πλήρης κάλυψης των αναγκών φύλαξης παιδιών και νηπίων στις δυο επόμενες τετραετίες, η χρηματοδότηση και ενίσχυση της κατ' οίκον φύλαξης παιδιών κι η ανάπτυξη των υποδομών ώστε να ενισχυθεί η λειτουργία των ολοήμερων σχολείων, αποτελούν βασικές προτεραιότητες για το ΠΑΣΟΚ, ανέφερε ο Πρόεδρός του Γιώργος Παπανδρέου στη διάρκεια σημερινής του επίσκεψής του στον πρότυπο Παιδικό Σταθμό Καλλιθέας.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου επισκέφθηκε σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, το σταθμό, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση που του απηύθυναν οι εκλεγμένες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση γυναίκες των δήμων Καλλιθέας, Μοσχάτου και Ταύρου.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε την προγραμματική θέση του Κινήματος για εφάπαξ παροχή 2.000 ευρώ για κάθε νεογέννητο - με εισοδηματικά κριτήρια - και την κατάθεση, σε προθεσμιακό επενδυτικό λογαριασμό, των πρώτων 1.000 ευρώ για το παιδί αυτό, από τον κρατικό προϋπολογισμό.

    Τα χρήματα υπάρχουν, το ζήτημα είναι ποιές προτεραιότητες θέτει κάποιος, είπε ο κ. Παπανδρέου και τόνισε ότι το κόμμα του είναι έτοιμο να εφαρμόσει το πρόγραμμα από την επόμενη τετραετία.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξήρε το ρόλο της γυναίκας και απέτισε φόρο τιμής στην προσφορά της στην πολιτική, την επιστήμη, τον πολιτισμό, την εργασία, την κοινωνία και την οικογένεια, ενώ είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τις συγκεντρωμένες γυναίκες και να απαντήσει στις ερωτήσεις που του έθεσαν.

    Στο πλαίσιο αυτού του διαλόγου, ο κ. Παπανδρέου είπε μεταξύ άλλων ότι στόχος είναι τα νηπιαγωγεία να λειτουργούν όλες τις απαραίτητες ώρες και να μην είναι κλειστά στη διάρκεια του καλοκαιριού και επιπλέον να λειτουργούν βρεφονηπιακοί σταθμοί ακόμα και το καλοκαίρι στους τόπους διακοπών.

    Επίσης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι μπορούν να ενισχυθούν προγράμματα που να προσφέρουν "πιστοποίηση" για γυναίκες ότι είναι ικανές για φύλαξη παιδιών, έτσι ώστε οι γονείς να ξέρουν ότι τα παιδιά τους είναι σε καλά χέρια κάποιες ώρες, αλλά και οι γυναίκες αυτές να μπορούν να αποκτούν ένα επιπλέον εισόδημα.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου είπε ότι ο θεσμός της πρόσθετης διδακτικής στήριξης για τον οποίο κάποιες γυναίκες είπαν ότι παρουσιάζει κάμψη, θα επανέλθει και θα ενισχυθεί.

    Ενα ιδιαίτερο θέμα που έθεσαν οι γυναίκες στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ήταν εκείνο του αποκλεισμού τους από την αγορά εργασίας, που εγκυμονεί τον κίνδυνο και του κοινωνικού αποκλεισμού και στο σημείο αυτό ο κ. Παπανδρέου επέκρινε την κυβέρνηση ότι μετέτρεψε, όπως είπε, σε ρουσφετολογικά τα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε λόγο για χρηματοδότηση προγραμμάτων "δεύτερης ευκαιρίας" σε γυναίκες για την παρακολούθηση των προγραμμάτων αλλά και του ανοιχτού πανεπιστημίου και τέλος αναφέρθηκε στη σύνδεση των προγραμμάτων με επιχειρήσεις και τις ανάγκες της οικονομίας, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί και η επαγγελματική αποκατάσταση των άνεργων γυναικών.

    [03] «Σύγχρονα αιτήματα για την πραγματική ισότητα»

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα επισκέφθηκε σήμερα τη Φαρμακοβιομηχανία "Βιανέξ" και σε δηλώσεις της ανέφερε ότι η σημερινή μέρα, 8 Μαρτίου, "δεν είναι μέρα γυναικογιορτής, ούτε γυναικοπαρέας, όπως προβάλλεται, αλλά μια σημαδιακή μέρα, γιατί οι εργάτριες, το πιο πρωτοπόρο δηλαδή κομμάτι των εργαζομένων γυναικών, διεκδίκησε 8ωρο πριν από 150 χρόνια και ίση αμοιβή".

    Η κα Παπαρήγα πρόσθεσε ότι "σήμερα ο αγώνας αυτός διατηρεί αιτήματα παλιότερα, αλλά, προπάντων, πρέπει να υιοθετήσει σύγχρονα αιτήματα για την πραγματική ισότητα της γυναίκας, για τη διευκόλυνση της οικογένειας και, πάνω από όλα, το κέντρο του βάρους για εμάς είναι οι νέες γυναίκες, τα νέα ζευγάρια».

    Ερωτηθείσα για τις σημερινές καταλήψεις ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων από την «Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας», η κα Παπαρήγα τόνισε:

    «Είναι γνωστό ότι κάποια μεγάλα επιχειρηματικά εκπαιδευτικά συγκροτήματα προετοιμάζονται να αναγορευτούν σε μη κρατικά, δηλαδή ιδιωτικά πανεπιστήμια, ισότιμα με τα δημόσια. Νομίζω ότι αυτή η ενέργεια είχε αυτό το συμβολικό χαρακτήρα. Να καταδείξει ποιοι είναι αυτοί που περιμένουν με ανοιχτό το στόμα να φάνε κυριολεκτικά, περιμένουν τη δυνατότητα να ληστέψουν την παιδεία».

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ με απολυμένες γυναίκες της εταιρίας ΝΟΤΟΣ

    O πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος, τιμώντας την Ημέρα της Γυναίκας, παραβρέθηκε μαζί με τον Δημ. Στρατούλη μέλος της ΠΓ και υπεύθυνο για την εργατική πολιτική του κόμματος, σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας του Σωματείου Αισθητικών Ελλάδος της επιχείρησης ΝΟΤΟΣ, για τις απολύσεις 15 εργαζόμενων γυναικών, μεταξύ των οποίων και δύο μελών του Δ.Σ. του σωματείου.

    «Σήμερα θα έπρεπε η κυβέρνηση να έρθει εδώ για να μας δείξει πώς τιμάει την Ημέρα της Γυναίκας» δήλωσε ο κ.Αλαβάνος και τόνισε πως είναι αντίθετο σε κάθε ιδέα συνδικαλιστικής ελευθερίας να απολύονται από επιχειρήσεις όπως η ΝΟΤΟΣ εργαζόμενες επειδή έχουν πρωτοστατήσει στη δημιουργία ενός σωματείου στην επιχείρηση. «Εμείς ζητάμε από την κυβέρνηση να παρέμβει, προκειμένου να αρθούν αυτές οι εκφοβιστικές απολύσεις, να σταματήσουν οι αυθαιρεσίες της εργοδοσίας και να μπορούν οι νέες γυναίκες στη χώρα μας να δουλέψουν και να συνδικαλιστούν, χωρίς το φόβο ότι θα πεταχτούν στο δρόμο, όπως έγινε εδώ πέρα» κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΝ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 8 March 2007 - 13:30:20 UTC