Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-03-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ. Καραμανλής: Συνεχίζονται οι μεταρρυθμίσεις
  • [02] Έκοψε... και πήρε το μισό σπίτι

  • [01] Κ. Καραμανλής: Συνεχίζονται οι μεταρρυθμίσεις

    Συνεχίζουμε τις μεταρρυθμίσεις που έχουμε ξεκινήσει, η οικονομία πηγαίνει καλύτερα, τόνισε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής από τις Βρυξέλλες, όπου ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο κ. Καραμανλής επισήμανε ότι η Ελλάδα ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το πρωτόκολλο του Κιότο, προσθέτοντας ότι "απαιτήσαμε από 150 επιχειρήσεις να μειώσουν τις εκπομπές αερίων ρύπων".

    Στο μεταξύ, οι 27 ηγέτες των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης υιοθέτησαν σήμερα ένα δεσμευτικό πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη που συνίσταται στην ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έτσι ώστε οι πηγές αυτές να αντιπροσωπεύουν το 20% της κατανάλωσης ενέργειας στην ΕΕ έως το 2020.

    Ορισμένα κράτη μέλη που αρχικά εμφάνισαν κάποιους δισταγμούς, όπως η Γαλλία και η Φινλανδία, αλλά και οι δημοκρατίες της Βαλτικής, κατέστησαν σαφές ότι θα αποδεχτούν τον στόχο του 20%, υπό την προϋπόθεση ότι θα ληφθούν υπόψιν οι ενεργειακές ιδιαιτερότητες των επί μέρους χωρών, όπως για παράδειγμα ότι η πυρηνική ενέργεια θα πρέπει να μπορεί να συνεισφέρει στην επίτευξη του στόχου ως ενεργειακή πηγή χαμηλού άνθρακα.

    Δηλώσεις Κ. Καραμανλή για ενεργειακό και κλιματικές αλλαγές

    Η Ελλάδα είναι στην πρωτοπορία για τη μείωση των εκπομπών αερίων ρύπων του φαινομένου του θερμοκηπίου, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, λίγο μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι με τις σημερινές αποφάσεις η Ευρωπαϊκή Ένωση τίθεται στην πρωτοπορία για την αντιμετώπιση του φαινομένου των κλιματικών αλλαγών σε παγκόσμιο επίπεδο.

    "Λάβαμε σημαντικές αποφάσεις και καθορίσαμε φιλόδοξους στόχους σε μια σειρά από θέματα, όπως η διεύρυνση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η μείωση των εκπομπών αερίων του διοξειδίου του άνθρακα" επισήμανε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας παράλληλα τη σημασία του Σχεδίου Δράσης για την περίοδο 2007-2009, το οποίο προβλέπει δράσεις όπως η ασφάλεια του εφοδιασμού, η επίσπευση της κοινής προσέγγισης για την εξωτερική ενεργειακή πολιτική και η θέσπιση στρατηγικού σχεδίου για τις ενεργειακές τεχνολογίες.

    Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι εφαρμόζεται μία ολοκληρωμένη πολιτική, με στόχο την ανταπόκριση της χώρας στις υποχρεώσεις που απορρέουν από το Πρωτόκολλο του Κυότο. Ο Κ. Καραμανλής ανέφερε ενδεικτικά την αναθεώρηση του ισχύοντος εθνικού προγράμματος μείωσης εκπομπών αερίων ρύπων, καθώς και την κατάρτιση του πρώτου εθνικού σχεδίου κατανομής ρύπων για την περίοδο 2005-2007, που προβλέπει μείωση των εκπομπών ρύπων θερμοκηπίου κατά 2,1% και το οποίο εγκρίθηκε, όπως ακριβώς το υπέβαλε η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Σε ό,τι αφορά το μέλλον, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι για την περίοδο 2008-2012, η κατανομή θα είναι ακόμα αυστηρότερη, όπως άλλωστε προβλέπεται στο δεύτερο εθνικό σχέδιο κατανομής, το οποίο η Ελλάδα υπέβαλε εμπρόθεσμα, δηλαδή πριν από την 1η Σεπτεμβρίου 2006, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Με το σχέδιο αυτό, σημείωσε ο Κ. Καραμανλής, ζητείται από τις 150 πλέον ρυπογόνες επιχειρήσεις της χώρας να μειώσουν κατά 8,9% τις εκπομπές τους.

    Για τη στρατηγική Λισαβόνας

    H Ελλάδα τάσσεται υπέρ της ενίσχυσης της κοινωνικής διάστασης της ΕΕ, μέσω της δίκαιης αμοιβής της εργασίας και τον καθορισμό ελάχιστων κοινωνικών προδιαγραφών, τόνισε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, συνοψίζοντας τις θέσεις που υποστήριξε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αναφορικά με τη στρατηγική της Λισαβόνας για την ανάπτυξη και την απασχόληση.

    Ο Κ. Καραμανλής εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για την ενίσχυση της εσωτερικής αγοράς στην Ευρώπη, την αύξηση της ανταγωνιστικότητάς της, την προώθηση της απασχόλησης και την ανάπτυξη του ευρωπαϊκού κοινοτικού μοντέλου. Ο Κ. Καραμανλής σημείωσε επίσης ότι η πρόσφατη ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες που έχουν δρομολογηθεί. «Η Ελλάδα ενστερνίζεται πλήρως τις προσπάθειες της ΕΕ, για ενίσχυση της ανταγωνιστικής της θέσης παγκοσμίως. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Συνεχίζουμε τις μεταρρυθμίσεις που έχουμε προγραμματίσει. Ταυτόχρονα διασφαλίζουμε ότι τα οφέλη από αυτή την ανάπτυξη διαχέονται σε όλη την κοινωνία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

    Αναφερόμενος, ειδικότερα, στην Ελλάδα, σημείωσε ότι «έχουμε ισχυρή ανάπτυξη εδώ και κάποια χρόνια», υπενθυμίζοντας, ωστόσο, ότι «με την ανάληψη της διακυβέρνησης, το Μάρτιο του 2004, υπήρχαν σημαντικές αβεβαιότητες για τις προοπτικές της οικονομικής ανάπτυξης». «Αποφασίσαμε να δώσουμε τέλος στις πολιτικές του παρελθόντος και να προχωρήσουμε με ένα διαφορετικό μείγμα οικονομικής πολιτικής. Ένα μείγμα βασισμένο στη δημοσιονομική πολιτική και διαφάνεια, καθώς και στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Αυτή η πολιτική είναι πλήρως συμβατή με τις αρχές που ακολουθούμε εδώ, στο Συμβούλιο, τα τελευταία χρόνια. Μπορώ να πω τώρα ότι η προσπάθειά μας ανταμείβεται», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

    Συνεχίζοντας ο Κ. Καραμανλής επισήμανε ότι η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να αναπτύσσεται γοργά χωρίς πλέον να βασίζεται στις δημόσιες δαπάνες. «Η ανάπτυξη στηρίζεται πλέον στην αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων, των εξαγωγών, που έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ και στις άμεσες ξένες επενδύσεις που αναλογούν στο 2,2% του ΑΕΠ. Η ανεργία έπεσε κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες τα τελευταία τρία χρόνια. Θέτουμε τις βάσεις για ισχυρή ανάπτυξη στο μέλλον και μέρος της προσπάθειας αυτής στηρίζεται στη δημοσιονομική προσαρμογή που έχουμε επιτύχει», ανέφερε επίσης ο πρωθυπουργός.

    Ερωτηθείς, εξάλλου, ο πρωθυπουργός «αν θα υπάρξουν και νέα κύματα μεταρρυθμίσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά ότι δεν υπάρχουν «κύματα μεταρρυθμίσεων», αλλά μία συνεπής μεταρρυθμιστική προσπάθεια η οποία συνεχίζεται και θα συνεχιστεί. Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε στο ασφαλιστικό, υπενθυμίζοντας ότι η κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της πρώτης τετραετίας έθεσε ως στόχο το διάλογο και την αποτύπωση της πραγματικότητας, ώστε να ωριμάσουν οι συνθήκες και «η όποια κυβέρνηση προκύψει μετά τις εκλογές στο τέλος της τετραετίας να αναλάβει την πρωτοβουλία να φέρει ένα σχέδιο που θα είναι η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος για τις μέλλουσες δεκαετίες».

    Ο Κ. Καραμανλής υπενθύμισε, επίσης, ότι το ελληνικό δημοσιονομικό έλλειμμα, έπεσε από το 7,8%, κάτω από το 3% φέτος και ότι ανάλογες τάσεις υπάρχουν αναφορικά και με το δημόσιο χρέος. Σε σχέση με την έξοδο από τη διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος, επανέλαβε ότι στο εξής εναπόκειται στην Επιτροπή και στο Συμβούλιο να λάβουν τις σχετικές αποφάσεις, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «εμείς παραμένουμε σταθεροί στους στόχους μας για δημοσιονομική εξυγίανση επιδιώκοντας να πετύχουμε ισοσκελισμένους ή πλεονασματικούς προϋπολογισμούς μέχρι το 2012». «Η οικονομία αναπτύσσεται με καλούς ρυθμούς» πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής.

    Σε άλλη ερώτηση σχετικά με τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με την πρόταση για μείωση της γραφειοκρατίας κατά 25% ο κ Καραμανλής ανέφερε «δεν το αρνηθήκαμε, το δεχθήκαμε και μας δεσμεύει όπως όλους του εταίρους. Ξέρουμε ότι για εμάς η προσπάθεια είναι μεγαλύτερη γιατί η κατάσταση στην Ελληνική Δημόσια Διοίκηση ήταν πολύ χειρότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Το θεωρώ μεγαλύτερη πρόκληση να τρέξουμε με ακόμα γρηγορότερους ρυθμούς». Σε άλλη ερώτηση αν θα προχωρήσει σε παροχές προς τους οικονομικά ασθενέστερους ο κ Καραμανλής τόνισε «Η οικονομία πηγαίνει καλύτερα αλλά χρειάζεται ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια για να φθάσουμε στο σημείο που θέλουμε, να είμαστε μια κοινωνία που παράγει, εξάγει, γεννά πλούτο τον οποίο θα κατανέμει δικαιότερα η κυβέρνηση σε όσους έχουν ανάγκη. Όμως η πάγια πολιτική που υλοποιείται καθημερινά και περισσότερο από την κυβέρνηση δεν έχει σχέση με ανέξοδες παροχολογίες, ειδικά τις παραμονές των εκλογών. Ξέρετε ότι είναι τελείως αντίθετο με την βαθύτερη πολιτική μου φιλοσοφία. Δεν το κάναμε και δεν θα το κάνουμε».

    Στην ερώτηση αν θα συζητηθεί και με τον Αμερικανό υφυπουργό για τα ενεργειακά, το θέμα του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη κατά την επίσκεψη του την Δευτέρα στην Αθήνα, ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι «εμείς προωθούμε την πολιτική που πιστεύουμε. Δεν βλέπω το λόγο για τον οποίο θα έπρεπε να είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης με κανέναν. Έχουμε πολύ καλές σχέσεις και συνεργασία με τη Ρωσία, έχουμε πολύ καλές σχέσεις και συνεργασία με τις ΗΠΑ».

    [02] Έκοψε... και πήρε το μισό σπίτι

    Ένας Γερμανός χώρισε στα δύο ένα σπίτι που είχε με τη γυναίκα του και, ενόψει της έκδοσης του διαζυγίου τους, το έκοψε στη μέση με αλυσοπρίονο και πήρε μαζί του το μισό με γερανό.

    Ο έμπειρος 43χρονος οικοδόμος μέτρησε τη μονοώροφη θερινή κατοικία --η οποία είχε μήκος περίπου 8 μέτρων και πλάτος 6 μέτρων-- και έκοψε στη μέση με αλυσοπρίονο την ξύλινη οροφή και τους ξύλινους τοίχους της, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία της πόλης Ζόνεμπεργκ, στην ανατολική Γερμανία.

    "Ο άνδρας είπε ότι πήρε μόνο το μερίδιό του", σχολίασε εκπρόσωπος της αστυνομίας. "Όμως δεν νομίζω ότι η σύζυγός του ευχαριστήθηκε πολύ", πρόσθεσε.

    Όταν τελείωσε με το κόψιμο, ο 43χρονος πήρε το δικό του μισό με περονοφόρο φορτηγό που είχε μαζί του και πήγε στο σπίτι του αδελφού του, όπου μένει έκτοτε.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 9 March 2007 - 15:30:22 UTC