Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-03-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Οι νόμοι πρέπει να γίνονται σεβαστοί»

  • [01] «Οι νόμοι πρέπει να γίνονται σεβαστοί»

    "Στις δημοκρατίες οι νόμοι πρέπει να γίνονται σεβαστοί», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος ερωτηθείς για δηλώσεις πανεπιστημιακών καθηγητών περί μη εφαρμογής του Νόμου - Πλαισίου.

    Ο εκπρόσωπος απαντώντας σε άλλη σχετική ερώτηση τόνισε ότι «το φοιτητικό Κίνημα έχει προσφέρει στη δημοκρατία και κανείς δεν δικαιούται,για να παίξει τα δικά του παιχνίδια, να το εκμεταλλεύεται προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση».

    Ο κ. Θ. Ρουσόπουλος κλήθηκε, επίσης, να σχολιάσει δήλωση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης Βύρωνα Πολύδωρα ότι απαιτείται η συναίνεση της αντιπολίτευσης για να αντιμετωπισθεί το θέμα των «κουκουλοφόρων-φοιτητών» και παρατήρησε ότι για το θέμα των κινητοποιήσεων που γίνονται με αφορμή τον Νόμο - Πλαίσιο, από ανθρώπους, που έχουν επιλέξει τη βία και προσπαθούν να κάνουν γνωστές τις απόψεις τους,αν έχουν απόψεις, η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί.

    Σε ό,τι αφορά στα πρόσφατα επεισόδια,ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι «γίνεται προσπάθεια από την Αστυνομία να αντιμετωπιστούν τέτοιου είδους φαινόμενα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

    Εξ άλλου, αναφορικά με το αίτημα του Προέδρου του ΣΥΝ Αλέκου Αλαβάνου να επισκεφθεί στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής συλληφθέντες στα τελευταία επεισοδια, ο εκπρόσωπος δήλωσε πως δεν θα σχολιάσει μια «πολιτική πρωτοβουλία που αναλαμβάνει αρχηγός κόμματος», σε συναφείς δε ερωτήσεις ο υπενθύμισε ότι ο Ποινικός Κώδικας είναι σαφής ως προς τις επισκέψεις σε συλληφθέντες.

    Στο μεταξύ, νέα εβδομάδα κινητοποιήσεων ξεκινούν σήμερα οι πανεπιστημιακοί καθηγητές, ενώ την Τρίτη αναμένεται να ψηφιστεί στην Ολομέλεια της Βουλής, στο σύνολό του, το νομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση. Υπό κατάληψη εξακολουθούν να βρίσκονται από φοιτητές, περισσότερα από 250 πανεπιστημιακά τμήματα. Το απόγευμα διοργανώνεται από εκπαιδευτικούς και φοιτητές συναυλία στο Σύνταγμα, ενώ το πρωί φοιτητές απέκλεισαν συμβολικά κεντρικούς δρόμους στην Αθήνα και μοίρασαν φυλλάδια με τα αιτήματα τους. Την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο.

    Απολογούνται οι συλληφθέντες

    Απολογούνται ενώπιον του 26ου τακτικού ανακριτή οι εννέα, από τους συλληφθέντες στα επεισόδια της περασμένης Πέμπτης στο κέντρο της Αθήνας, οι οποίοι κατηγορούνται σε βαθμό κακουργήματος.

    Μέχρι στιγμής έχουν απολογηθεί τρεις, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της απόπειρας σκοπούμενης σωματικής βλάβης, αντίστασης κατά της αρχής με όπλο, διατάραξη κοινής ειρήνης, σύσταση και συμμορίας και παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία.

    Στο μεταξύ αναβλήθηκε -για τις 21 Μαρτίου- από το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο η δίκη των 49 νεαρών, που κατηγορούνται σε βαθμό πλημμελήματος.

    Η δίκη αναβλήθηκε προκειμένου να παραλάβουν τη δικογραφία και να ενημερωθούν όλοι οι συνήγοροι υπεράσπισης.

    Νωρίτερα, δημιουργήθηκε ένταση έξω από το κτίριο του Αυτοφώρου, όταν γονείς και φίλοι των κατηγορουμένων προσπάθησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να εισέλθουν στη δικαστική αίθουσα. Οι συγκεντρωθέντες απωθήθηκαν από άνδρες των ΜΑΤ, ενώ έγινε χρήση χημικών.

    Μετά το τέλος της διαδικασίας, οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων δήλωσαν ότι θα μεταβούν άμεσα στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας κ. Παναγιώτη Πούλιο, από τον οποίο θα ζητήσουν να διενεργηθεί έρευνα και να διαταχθεί η σύλληψη του επικεφαλής της ομάδας των ΜΑΤ και των υπευθύνων για τη χρήση των χημικών.

    Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή το βράδυ το Αυτόφωρο Τριμελές διέταξε να αφεθούν ελεύθεροι οι 49 κατηγορούμενοι πλην ενός, ενώ το Σάββατο απολογήθηκαν στον ανακριτή και αφέθηκαν ελεύθεροι τρεις νεαροί που αντιμετώπιζαν κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος.

    «Οι φοιτητές δεν είναι ταραξίες, ούτε πρωταγωνιστές τυφλής βίας, όπως ορισμένοι τους κατηγορούν ». Αυτό επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Πρυτανείας του Μετσοβείου Πολυτεχνείου,στην οποία αναφέρεται ότι «οι μαζικές συλλήψεις φοιτητών στο τελευταίο ογκώδες συλλαλητήριο και η επιχειρούμενη απόδοση συλλογικής ευθύνης, καταστρατηγούν τη βασική αρχή του Ποινικού Δικαίου, περί ατομικής ευθύνης». Η Πρυτανεία τονίζει ότι «στεκόμαστε στο πλευρό των φοιτητών, όπως έχουμε χρέος ως πανεπιστημιακοί δάσκαλοι τους και διαμορφωτές του χαρακτήρα τους, θέτοντας ταυτοχρόνως, τους εαυτούς μας στην διάθεση των δικαστικών αρχών».

    Επίσης, με ανακοίνωση τους, 63 πανεπιστημιακοί καθηγητές, υπογράφουν κείμενο στο οποίο τονίζουν μεταξύ άλλων : «Αν θεωρείται κακούργημα και "σύσταση και συμμορία", η συμμετοχή στο Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο της 8ης Μαρτίου 2007, τότε μοιραζόμαστε την ίδια ευθύνη με τους φοιτητές μας. Αν οι φοιτητές μας είναι ένοχοι, τότε είμαστε το ίδιο ένοχοι με αυτούς.»


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 12 March 2007 - 17:30:12 UTC