Read the UN Convention on the Rights of the Child (20 November 1989) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-03-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ε.Αντώναρος: «Δεν υπάρχει κρατική βία»
  • [02] Επίσημη επίσκεψη Κ.Παπούλια στην Κροατία
  • [03] Η ταινία "300" εξοργίζει τους Ιρανούς

  • [01] Ε.Αντώναρος: «Δεν υπάρχει κρατική βία»

    «Δεν υπάρχει κρατική βία, ούτε θέλω να υπεισέλθω σε θέματα επιχειρησιακής ετοιμότητας της αστυνομίας», τόνισε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την επίδειξη «κρατικής βίας από την αστυνομία».

    «Η αστυνομία στο πλαίσιο πολύ δύσκολων περιστάσεων, καλείται να εκτελέσει το καθήκον της διαφύλαξης της τάξης, της ασφάλειας, της ζωής και της περιουσίας των ελλήνων πολιτών και το πράττει αποτελεσματικά», τόνισε επιπρόσθετα ο κ. Ευ. Αντώναρος, απαντώντας σε άλλη ερώτηση σχετική με τη χθεσινή ρίψη δακρυγόνων στο Δικαστήριο σε βάρος γονέων των συλληφθέντων για τα πρόσφατα επεισόδια.

    Αναφορικά, εξ άλλου με μια επικριτική για τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ δήλωση του Υπουργού Πολιτισμού Γ. Βουλγαράκη, ο εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι και ο ίδιος επανειλημμένως έχει δηλώσει ότι η θέση του κ.Γ. Παπανδρέου στα θέματα της Παιδείας είναι «η καλύτερη απόδειξη της αναξιοπιστίας του ΠΑΣΟΚ και του Προέδρου του».

    Σε ερώτηση σχετική με τα αποτελέσματα έρευνας της ΓΣΕΕ για το κόστος της Παιδείας που καλούνται να καταβάλλουν οι ελληνικές οικογένειες, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος παρατήρησε ότι «ακριβώς επειδή η παιδεία κοστίζει ακριβά, αποδεικνύεται η μεγάλη ανάγκη αλλαγών που πραγματοποιούνται από τη σημερινή κυβέρνηση».

    Ο Ευάγγελος Αντώναρος παρέπεμψε σχετικά στη σημερινή ψήφιση του νόμου-πλαισίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και στην εξαγγελία ανάπτυξης ενός διαλόγου για την καλύτερη λειτουργία του Λυκείου.

    «Ας μη ξεχνάμε», τόνισε, «ότι η ανάγκη που προέκυψε για τις ελληνικές οικογένειες μεγάλων συμπληρωματικών δαπανών, προήλθε κι οξύνθηκε από την αναποφασιστικότητα των κυβερνήσεων των τελευταίων ετών να προωθήσουν αυτές τις αναγκαίες αλλαγές". "Και αυτές οι αλλαγές", είπε, «μεταξύ άλλων, θα απαλλάξουν τις οικογένειες από τις πρόσθετες δαπάνες».

    [02] Επίσημη επίσκεψη Κ.Παπούλια στην Κροατία

    Νέα ώθηση στις ήδη πολύ καλές σχέσεις Ελλάδας - Κροατίας αναμένεται να δώσει η επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια στο Ζάγκρεμπ, σήμερα και αύριο.

    Αυτή ήταν, άλλωστε, και η κοινή διαπίστωση των προέδρων Παπούλια και Μέσιτς μετά τη συνάντηση που είχαν σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο της Κροατίας και προέκυψε και από τις δηλώσεις που έκαναν μετά τις συνομιλίες τους, τις οποίες χαρακτήρισαν εγκάρδιες,φιλικές και ειλικρινείς.

    Τόσο στην κατ΄ιδίαν συνάντηση των δύο προέδρων όσο και στη διευρυμένη συνάντηση,με συμμετοχή αντιπροσωπειών των δύο χωρών, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στις διμερείς σχέσεις,σε θέματα και προβλήματα της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων αλλά και θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος.

    Όπως δήλωσε ο Κάρολος Παπούλιας διαπιστώθηκε ότι μεταξύ των δύο χωρών υπάρχει κοινή γραμμή σε ό,τι αφορά στην επίλυση των προβλημάτων και η κοινή αυτή γραμμή "λέει" ότι πρέπει να επιλύονται με ειρηνικά μέσα, διαπραγματεύσεις και διάλογο.

    Ο Πρόεδρος Παπούλιας τόνισε ότι είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας και της Κροατίας να λυθούν με αυτό τον τρόπο τα προβλήματα της περιοχής, η οποία υπέφερε αρκετά από συγκρούσεις που δεν ωφέλησαν κανέναν.

    Ο Κάρολος Παπούλιας αναφέρθηκε στην υποψηφιότητα της Κροατίας να ενταχθεί στην ΕΕ,τονίζοντας ότι η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή υποστήριξε αυτή την προσπάθεια και πρόσθεσε ότι η ένταξη αυτή θα αποτελέσει ιστορικό γεγονός για την περιοχή και θα ενισχύσει τον βαλκανικό πυρήνα της Ενωσης. Επίσης θα αποτελέσει την αρχή για την ολοκλήρωση της ένταξης των δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ.

    Απαντώντας εξ άλλου σε σχετική ερώτηση, ο Κ. Παπούλιας τόνισε ότι η υποστήριξη που δίνει η Ελλάδα στην Κροατία είναι συνεπής προς το όραμα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής ότι τα Βαλκάνια τόσο τα Ανατολικά όσο και τα Δυτικά, πρέπει να είναι στην Ευρωπαϊκή Ενωση, κάτι που θα συμβάλει στην ανάπτυξή τους, αλλά και γιατί αποτελούν ιστορικά σημαντικό κομμάτι της Ευρώπης.

    Αναφερόμενος στις διμερείς οικονομικές και εμπορικές σχέσεις ο Πρόεδρος δήλωσε ότι υπάρχουν πολύ μεγάλα περιθώρια ανάπτυξής τους και πρόσθεσε ότι το σημερινό επίπεδό τους δεν ανταποκρίνεται στις πολύ εγκάρδιες πολιτικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

    Ο πρόεδρος της Κροατίας Στέπαν Μέσιτς τόνισε ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών αναπτύσσονται τελευταία εντατικά και ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Παπούλια για την διαρκή και συγκεκριμένη στήριξη που παρέχει η Ελλάδα στη χώρα του για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ.

    Επίσης ανέφερε ότι φέτος η Κροατία γιορτάζει τα 15 χρόνια από την αποκατάσταση και τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων και επιβεβαίωσε ότι με τον Ελληνα ομόλογό του είχαν ταυτόσημες απόψεις για τα προβλήματα της περιοχής και τις εστίες κρίσης στον κόσμο.

    Ο Πρόεδρος της Κροατίας απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με ορισμένες κινήσεις στην Ευρώπη και αν υπάρχει δυνατότητα επανάληψης του ψυχρού πολέμου, αλλά και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η καθυστέρηση της ένταξης της χώρας του στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση, απάντησε ότι σε ό,τι αφορά στην καθυστέρηση, αυτή είναι αποτέλεσμα του πολέμου που υπήρχε στην περιοχή. Μιλώντας δε για την Ευρώπη τόνισε ότι παλαιότερα οι πόλεμοι στην ήπειρο είχαν ως κίνητρο το εδαφικό. Τέτοιο κίνητρο, τόνισε, δεν υπάρχει σήμερα και χαρακτήρισε επίτευγμα του αιώνα τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τόνισε επίσης ότι η Κροατία επιθυμεί να δημιουργηθεί στην περιοχή ειρηνική ατμόσφαιρα, να ανοίξουμε τα σύνορά μας και να συνεργαστούμε.

    Αναφερόμενος στις εθνικές μειονότητες τόνισε ότι πρέπει να αποτελούν γέφυρες για τη συνένωση των κρατών και όχι να θεωρούν οι πλειοψηφίες ότι είναι δικαίωμά τους να κυβερνούν στη χώρα.

    Πριν τις συναντήσεις (κατ΄ιδίαν των δύο προέδρων και τη διευρυμένη) ο κ. Παπούλιας παρασημοφορήθηκε από τον Κροάτη ομόλογό του με το παράσημο "Βέλερετ" που είναι η ανώτατη διάκριση, η οποία, όπως τόνισε ο κ. Μέσιτς, απονέμεται σε πρόσωπα που προσέφεραν εξαιρετικές υπηρεσίες. Και σήμερα, πρόσθεσε, δίνεται σε σωστά χέρια.

    Ο κ. Μέσιτς αναφέρθηκε στη συμβολή του κ. Παπούλια για την ειρήνευση στην περιοχή, τονίζοντας ότι πάντοτε είχε μια δίκαιη στάση και εργάστηκε για τη δίκαιη λύση των προβλημάτων.

    Επλεξε επίσης το εγκώμιο του κ. Παπούλια τον οποίο χαρακτήρισε δοκιμασμένο αντιφασίστα και πολιτικό με ευρωπαϊκο προσανατολισμό.

    Τόνισε ότι οι προσπάθειες του κ. Παπούλια ως ειρηνοποιού ξεπέρασαν τα όρια της Ελλάδας και της περιοχής και ειδικά οι σχέσεις του με τον αραβικό κόσμο τον έκαναν διάσημη προσωπικότητα στους διεθνείς κύκλους.

    Ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας απαντώντας στον κ. Μέσιτς εξέφρασε την συγκίνησή του για την τιμητική διάκριση, η οποία, όπως είπε, απονέμεται κυρίως στον ελληνικό λαό.

    Ο κ. Παπούλιας αναφέρθηκε στις ιστορικές εμπειρίες που συνδέουν τις δύο χώρες και πρόσθεσε ότι ο ίδιος είτε ως υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας είτε ως προεδρεύων του Συμβουλίου Υπουργών προσπάθησε να συμβάλει στην ειρήνευση της περιοχής.

    Τόνισε ότι θεωρεί πως η μέρα της ένταξης της Κροατίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα είναι μια γιορτή και εξέφρασε την ευχή και την επιθυμία να είναι ο πρώτος επίσημος επισκέπτης την ημέρα της ένταξή της στην Ενωση.

    [03] Η ταινία "300" εξοργίζει τους Ιρανούς

    Η χολιγουντιανή ταινία "300", που είναι βασισμένη στη μάχη των Θερμοπυλών, έχει προσελκύσει την οργή του ιρανικού Τύπου επειδή εμφανίζει τους Πέρσες ως "αγρίους", ενώ ένας κυβερνητικός αξιωματούχος είδε σ' αυτήν ένα "ψυχολογικό πόλεμο" των Ηνωμένων Πολιτειών.

    "Το Χόλιγουντ κηρύσσει τον πόλεμο στους Ιρανούς", διακηρύσσει στην πρώτη σελίδα της η εφημερίδα "Αγιαντέχ-Νο" που υποστηρίζει τους μεταρρυθμιστές. Σύμφωνα με την εφημερίδα, "το μήνυμα προς το θεατή είναι πως το Ιράν, το οποίο αποτελεί τώρα μέρος του 'άξονα του κακού', είναι εδώ και καιρό μια πηγή κακού και πως οι πρόγονοι την Ιρανών είναι οι άγριοι και ανόητοι φονιάδες που περιγράφονται στο '300'".

    Ένας σύμβουλος του προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ σε πολιτιστικά θέματα είδε στην ταινία αυτή "έναν αμερικανικό ψυχολογικό πόλεμο εναντίον του Ιράν".

    "Οι αμερικανοί αξιωματούχοι του πολιτισμού πίστεψαν ότι θα μπορούσαν να αντλήσουν πνευματική ικανοποίηση λεηλατώντας το ιστορικό παρελθόν του Ιράν και προσβάλλοντας αυτό τον πολιτισμό", δήλωσε ο Τζαβάντ Σαμαγνταρί, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Mehr.

    Τρεις βουλευτές ζήτησαν από το υπουργείο Εξωτερικών να διαμαρτυρηθεί επισήμως εναντίον της παραγωγής και της διανομής αυτής της "αντι-ιρανικής χολιγουντιανής ταινίας", σύμφωνα με το πρακτορείο Fars.

    Οι ξένες ταινίες σπάνια εγκρίνονται για να προβληθούν στο Ιράν, αλλά η αγορά των πειρατικών αντιτύπων τους ανθεί.

    Ένας 30χρονος Ιρανός που είδε την ταινία, ο Αλί, εξήγησε πως "οι Ιρανοί έχουν γίνει πολύ ευαίσθητοι αφού εδώ και 30 χρόνια παρουσιάζονται σαν να ήταν απολίτιστοι τρομοκράτες".

    Ιρανοί χρήστες του Ίντερνετ έχουν κυκλοφορήσει διακήρυξη στην οποία επικρίνουν την ταινία "300" επειδή, όπως γράφουν, ο βασιλιάς Ξέρξης εμφανίζεται ως "ένας ομοφυλόφιλος" και ο περσικός στρατός ως μια συμμορία "τεράτων χωρίς ανθρώπινο χαρακτήρα".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 13 March 2007 - 15:30:22 UTC