Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-03-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ταμείο για την Αντιμετώπιση της Φτώχειας

  • [01] Ταμείο για την Αντιμετώπιση της Φτώχειας

    Οι μεταρρυθμίσεις αποδίδουν και οι καρποί της προσπάθειάς μας μάς επιτρέπουν να προχωρήσουμε σε στοχευμένες παρεμβάσεις για την υλοποίηση των κοινωνικών προτεραιοτήτων της κυβέρνησης. Αυτό ανέφερε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, παρουσιάζοντας σε συνέντευξη Τύπου τα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής για την τριετία από τότε που ανέλαβε η κυβέρνηση.

    Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι θα δημιουργηθεί ειδικό Ταμείο για την Αντιμετώπιση της Φτώχειας, στο οποίο σταδιακά θα διατεθούν πόροι, έτσι ώστε σε ετήσια βάση και στο τέλος της επόμενης πενταετίας το ταμείο αυτό να διαχειρίζεται κονδύλια ύψους 2 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής. Ο υπουργός ανέφερε ακόμη ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να βελτιωθούν περαιτέρω οι συντάξεις, το ΕΚΑΣ, καθώς και το επίδομα ανεργίας.

    Ωστόσο ο κ. Αλογοσκούφης διαμήνυσε ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για γενικευμένη παροχολογία και γενικευμένη χαλάρωση της οικονομικής πολιτικής, ενώ ασκώντας κριτική στην πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, είπε ότι οι λανθασμένες επιλογές του παρελθόντος δεν πρόκειται να επαναληφθούν.

    Αναφερόμενος στις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η οικονομία, ο υπουργός κατέταξε σε αυτές το ασφαλιστικό, καλώντας ουσιαστικά σε συναίνεση το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

    Ανέφερε επίσης ότι η χώρα έχει δεσμευτεί απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την προστασία του περιβάλλοντος, με βάση τις αποφάσεις που ελήφθησαν στο πρόσφατο Συμβούλιο Κορυφής, ενώ τόνισε ότι ο στόχος που έχει θέσει η κυβέρνηση είναι η επίτευξη ισοσκελισμένου προϋπολογισμού έως το 2012. Αυτό, όπως διευκρίνισε ο υπουργός, θα επιτευχθεί με τη μείωση κάθε χρόνο από τώρα και στο εξής κατά 0,5% του ελλείμματος ως ποσοστού του ΑΕΠ. Έτσι, όπως είπε ο υπουργός, η κυβέρνηση θα έχει και τα περιθώρια να εξυπηρετήσει τις κοινωνικές προτεραιότητες που έχει θέσει.

    Αναφερόμενος στους τρέχουσες προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι σ'αυτές εντάσσεται η απλοποίηση της διαχείρισης του 4ου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (2007-2013), η οποία θα υλοποιηθεί με σχετικό νόμο που βρίσκεται σε επεξεργασία, καθώς και η σύσταση της Εθνικής Επιτροπής για τη φοροδιαφυγή, η οποία μαζί με άλλες ρυθμίσεις που θα προωθηθούν, θα οδηγήσουν στον περαιτέρω περιορισμό του φαινομένου αυτού.

    Σε ό,τι αφορά τις προγραμματικές εξαγγελίες του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι είναι πρόχειρες και ότι με βάση τις μετρήσεις που έχουν κάνει οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, η υλοποίησή τους θα οδηγούσε σε αύξηση του ελλείμματος από φέτος και κάθε ένα από τα επόμενα χρόνια σε επίπεδα πάνω από 3% του ΑΕΠ που είναι το όριο που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Το κόστος των εξαγγελιών αυτών, είπε ο υπουργός, αγγίζει τα 10 δισ. ευρώ, ενώ τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν αναφέρει με ποιον τρόπο σκοπεύει να το καλύψει, αναρωτώμενος αν αυτό θα γίνει με αύξηση του ΦΠΑ ή με αύξηση των φορολογικών συντελεστών.

    Σε ό,τι αφορά τις διεκδικήσεις των δικαστικών, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι περιμένουμε να δούμε τις αποφάσεις των δικαστηρίων, αλλά σε κάθε περίπτωση ο στόχος της κυβέρνησης είναι να διασφαλίσει τη δημοσιονομική πειθαρχία. Τόνισε χαρακτηριστικά ότι καμία επαγγελματική τάξη δεν μπορεί να καθορίζει από μόνη της τους μισθούς της και μάλιστα αναδρομικά. Θα δούμε ποια είναι η επιβάρυνση που προκύπτει από τις αποφάσεις των δικαστηρίων και ανάλογα θα πράξουμε, δήλωσε ο υπουργός.

    Σε ό,τι αφορά την υπογραφή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, ο κ. Αλογοσκούφης δήλωσε ότι πρόκειται για ένα έργο μεγάλης προτεραιότητας για τη χώρα, το οποίο θα την αναβαθμίσει γεωπολιτικά, ενώ θα έχει και μία σειρά θετικές επιπτώσεις σε διάφορους τομείς της ελληνικής οικονομίας.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετική για τις αναταράξεις που υπάρχουν στα χρηματιστήρια, είπε ότι δεν πρόκειται να επηρεάσουν το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της κυβέρνησης. Οι δύο άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης στον τομέα αυτό είναι η περαιτέρω αποκρατικοποίηση του ΟΤΕ για την οποία αναμένεται η εισήγηση των συμβούλων, καθώς και η εισαγωγή ποσοστού του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στο Χρηματιστήριο. Σε κάθε περίπτωση και οι δύο προτεραιότητες θα ξεδιπλωθούν, όπως είπε, αφού προηγουμένως οι δύο εταιρίες παρουσιάσουν τα οικονομικά αποτελέσματά τους για το 2006.

    Σε άλλη ερώτηση σχετική με τους ελέγχους της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι η Επιτροπή κάνει καλά τη δουλειά της. Ο ίδιος, πρόσθεσε, ότι ασφαλώς και υπάρχουν ολιγοπωλιακά φαινόμενα στην ελληνική αγορά και ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει την προσπάθειά της για την αντιμετώπισή τους όπου αυτά υπάρχουν.

    Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής στη συνέντευξη Τύπου, στην οποία συμμετείχαν και οι υφυπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών κ. Χρήστος Φώλιας και Αντώνης Μπέζας, ο κ. Αλογοσκούφης αναφέρθηκε στη μεγάλη μείωση των δημοσίων ελλειμμάτων από 7,8% του ΑΕΠ το 2004 στο 2,6% το 2006, στη μείωση του πληθωρισμού, καθώς και στην αύξηση των εξαγωγών και τη μείωση της ανεργίας που επιτεύχθηκε στο διάστημα αυτό.

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Αλογοσκούφης στην επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης το 2006 στο 4,3%, ενώ για την ανεργία επισήμανε ότι από 10,5% κατά μέσο όρο το 2004 μειώθηκε στο 8,9% κατά μέσο όρο το 2006. Οι ελληνικές εξαγωγές αυξήθηκαν επίσης στο 9,8% του ΑΕΠ το 2006, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός.

    Ο κ. Αλογοσκούφης έκανε απολογισμό και των μεταρρυθμίσεων που υλοποίησε η κυβέρνηση στο διάστημα της τριετίας. Αυτές είναι:

    α. η φορολογική μεταρρύθμιση

    β. η μεταρρύθμιση του επενδυτικού νόμου

    γ. ο νόμος-πλαίσιο για τις Συμπράξεις του Δημοσίου και του Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) σε ό,τι αφορά τη δημιουργία σημαντικών έργων, υγείας, παιδείας και άλλων κοινωνικών τομέων. Μέχρι σήμερα, όπως είπε, έχουν εγκριθεί τέτοιες συμπράξεις για έργα 2,5 δισ. ευρώ.

    δ. η υλοποίηση της νέας γενιάς αποκρατικοποιήσεων, ο στόχος των οποίων, όπως είπε ο υπουργός, είναι η ενίσχυση του ανταγωνισμού και η εισροή υψηλού επιπέδου νέας τεχνολογίας.

    ε. η υλοποίηση της πολιτικής για την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας και την τόνωση των εξαγωγών, μέσα από την αναδιοργάνωση του ΟΠΕ και άλλες παρεμβάσεις που έκανε η κυβέρνηση.

    στ. ο νόμος για τον εκσυγχρονισμό των ΔΕΚΟ

    ζ. ο σχεδιασμός για την υλοποίηση του 4ου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης 2007-1013.

    Στο σημείο αυτό ο κ. Αλογοσκούφης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ψηφιακή στρατηγική της κυβέρνησης με στόχο να κλείσει το ψηφιακό χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στην Ελλάδα και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Όπως είπε ο υπουργός, το 2004 το 0,1% του πληθυσμού είχε πρόσβαση στο γρήγορο Ιντερνετ. Σήμερα έχει το 4,5% , ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου εκτιμάται ότι το ποσοστό αυτό θα φθάσει στο 7,5%.

    Δήλωση Β. Παπανδρέου

    "Ο κ.Αλογοσκούφης παρουσιάζει μια ειδυλλιακή εικόνα για το κυβερνητικό έργο στην οικονομία. Στην πραγματικότητα το μοναδικό έργο της κυβέρνησης την τριετία, πέρα από το έγκλημα της απογραφής, είναι η τεράστια αναδιανομή του εισοδήματος υπέρ των ολίγων και εις βάρος των πολλών", ανέφερε η υπεύθυνη Οικονομίας του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Βάσω Παπανδρέου, σχετικά με τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών.

    "Ο λαός έχει πλέον ξεκάθαρη εικόνα για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, ξέρει τι συμβαίνει καθημερινά στη ζωή του. Οι νέες υποσχέσεις δεν πείθουν κανέναν.Τώρα όμως υπάρχει διέξοδος, η διέξοδος αυτή είναι το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ", πρόσθεσε η κα Παπανδρέου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 14 March 2007 - 15:30:16 UTC