Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-03-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υπογράφεται αύριο η τελική συμφωνία για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη

  • [01] Υπογράφεται αύριο η τελική συμφωνία για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη

    Η τελική συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, υπογράφεται αύριο το πρωί στην Αθήνα, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και του Βούλγαρου ομολόγου του, Σεργκέι Στάνισεφ.

    Ο Πρόεδρος της Ρωσίας αναμένεται το βράδυ στην Αθήνα, ενώ ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας έφθασε το απόγευμα. Οι δυο ηγέτες θα παρακαθήσουν σε δείπνο που θα παραθέσει προς τιμήν τους ο πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής.

    Τη συμφωνία που δίνει το "πράσινο φως" στις εταιρίες που θα συμμετάσχουν στο έργο να προχωρήσουν στη σύσταση διεθνούς εταιρίας κατασκευής και διαχείρισης, θα υπογράψουν ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Δ. Σιούφας, ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας κ. Β. Κριστένκο και ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Δημοσίων Εργων της Βουλγαρίας Ασεν Γκαγκαούζοφ.

    Ο στόχος που τέθηκε από τον περασμένο Σεπτέμβριο όταν δεσμεύτηκαν μέσω του Μνημονίου των Αθηνών για την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας, είναι η κατασκευή του έργου να ξεκινήσει εντός του 2008 για να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2011.

    Ο αγωγός, μήκους 288 χλμ, θα έχει δυναμικότητα 35 εκατ. τόνων ετησίως πετρελαίου που θα μεταφέρεται από το ρωσικό λιμάνι του Νοβοροσίσκ στη Μαύρη Θάλασσα με πλοία στο βουλγαρικό λιμάνι του Μπουργκάς και από εκεί μέσω του αγωγού στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

    Ο πρωθυπουργός θα έχει αύριο το πρωί κατ' ιδίαν διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο Πούτιν και τον πρωθυπουργό Στάνισεφ στο Μέγαρο Μαξίμου και ακολούθως οι τρείς άνδρες θα μεταβούν στο Προεδρικό Μέγαρο για την τελετή της υπογραφής της συμφωνίας για τον Αγωγό.

    Εξ άλλου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος επιστρέφει αργά απόψε τη νύχτα από το Ζάγκρεμπ, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, θα έχει αύριο το πρωί κατ' ιδίαν διαδοχικές συναντήσεις με τους κ.κ. Πούτιν και Στάνισεφ, ενώ ο Υπουργός των Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη θα συναντηθεί στο Υπουργείο με τον ρώσο ομόλογό της Σεργκέι Λαβρόφ.

    Οι κ.κ. Πούτιν και Στάνισεφ θα αναχωρήσουν από την Αθήνα για τις πατρίδες τους αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας, ενώ προβλέπεται και διμερής συνάντησή τους στο αεροδρόμιο, πριν την απογείωση των αεροσκαφών τους.

    Η Ελλάδα εντάσσεται στον διεθνή ενεργειακό χάρτη

    "Για τη χώρα μας και τον ελληνικό λαό πρόκειται για μια ιστορική στιγμή", δήλωσε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης Δ.Σιούφας, αναφερόμενος στην αυριανή υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας.

    "Αύριο η χώρα μας θα βρίσκεται στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος", είπε ο κ.Σιούφας και πρόσθεσε ότι "μία εκκρεμότητα δεκατεσσάρων ετών ολοκληρώνεται με τον καλύτερο τρόπο. Η σημασία αυτού του έργου είναι προφανής για όλους. Για την Ελλάδα, για τους πολίτες, για τη χώρα μας και για τη Βουλγαρία που με την κατασκευή και λειτουργία αυτού του αγωγού μπαίνουν στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη».

    «Η Ελλάδα εντάσσεται στον διεθνή ενεργειακό χάρτη», υπογράμμισε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος και τόνισε ότι με την αυριανή συμφωνία,τη συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου Τουρκίας - Ελλάδας και Ιταλίας, που θα τεθεί σε λειτουργία τον Ιούνιο και τη δημιουργία ενεργειακής κοινότητας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης «η Ελλάδα εντάσσεται στον ενεργειακό διάδρομο Ανατολής-Δύσης».

    Χρ. Παπουτσής: Γεγονός εξαιρετικής σημασίας η υπογραφή

    Γεγονός εξαιρετικής σημασίας χαρακτήρισε ο υπεύθυνος Ανάπτυξης, Τουρισμού και Ναυτιλίας του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής την αυριανή υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας για τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, καθώς, όπως τόνισε, αναβαθμίζει την θέση της Ελλάδας και τον ρόλο της στους γεωστρατηγικούς και γεωπολιτικούς σχεδιασμούς της ευρύτερης περιοχής και όλων των κρατών της περιοχής. Ο Χρήστος Παπουτσής, ο οποίος θα εκπροσωπήσει τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Α. Παπανδρέου στην αυριανή τελετή της υπογραφής της Συμφωνίας, υπενθύμισε σε δήλωσή του πως πρόκειται για ένα έργο για το οποίο "εργάστηκαν με μέθοδο, συνέπεια, σχέδιο και συνεχείς διαπραγματεύσεις οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, οι κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου και του Κώστα Σημίτη και προσωπικά ο Γιώργος Παπανδρέου ως υπουργός Εξωτερικών».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 14 March 2007 - 17:30:16 UTC