Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-03-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο σήμερα
  • [02] Νηφάλιοι οι Ελληνες στην κατανάλωση αλκοόλ

  • [01] Νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο σήμερα

    Νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο πραγματοποιούν το μεσημέρι φοιτητές και πανεπιστημιακοί καθηγητές.

    Η ΟΛΜΕ κήρυξε τρίωρες στάσεις εργασίας για να διευκολύνει τους εκπαιδευτικούς να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο. Ετσι, καθορίζονται στάσεις εργασίας από τις 11 π.μ. ως τις 2 μ.μ. για τον πρωινό κύκλο λειτουργίας των σχολείων και από τις 2 μ.μ. μέχρι τις 5 μ.μ. για τα σχολεία του απογευματινού κύκλου. Στάσεις εργασίας κήρυξε και η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ).

    Στο μεταξύ επεισόδια προκλήθηκαν χθες το απόγευμα στο οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου πραγματοποιείτο γενική συνέλευση των φοιτητών. Μέλη αντιεξουσιαστικών παρατάξεων φορώντας κράνη και κρατώντας λοστούς και ρόπαλα στα χέρια επιτέθηκαν εναντίον άλλων φοιτητών, με αποτέλεσμα να υπάρξουν τραυματίες.

    [02] Νηφάλιοι οι Ελληνες στην κατανάλωση αλκοόλ

    Στους «γερούς πότες» συγκαταλέγεται το 6% των Ελλήνων και το 13% των Ευρωπαίων, ενώ το 20% των Ελλήνων και το 25% των Ευρωπαίων δηλώνουν ότι τον τελευταίο χρόνο δεν ήπιαν καθόλου. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την κοινοτική δημοσκόπηση ευρωβαρόμετρο, σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ στην ΕΕ, που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Η κατάχρηση και η κακή χρήση οινοπνεύματος προκαλεί το θάνατο 195.000 ατόμων ετησίως στην ΕΕ, ενώ ένας στους τέσσερις θανάτους νέων ηλικίας 15-29 ετών οφείλεται στην επιβλαβή κατανάλωση οινοπνεύματος, υπογραμμίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 6% των Ελλήνων δηλώνει ότι τον τελευταίο χρόνο ήπιε αρκετές φορές την εβδομάδα πάνω από πέντε ποτά τη φορά. Επίσης, ένας στους δέκα Έλληνες δηλώνει ότι πίνει τουλάχιστον ένα ποτήρι αλκοόλ ημερησίως, ενώ σχεδόν τρεις στους δέκα Έλληνες (29%) δηλώνουν ότι πίνουν μία φορά την εβδομάδα.

    Οι πιο «ασυγκράτητοι πότες» στην ΕΕ, είναι οι Ιρλανδοί, οι Φινλανδοί, οι Άγγλοι και οι Δανοί. Συγκεκριμένα, το 34% των Ιρλανδών και σχεδόν ένας στους τέσσερις ερωτηθέντες από τη Φινλανδία (27%), τη Μεγάλη Βρετανία (24%) και τη Δανία (23%) δηλώνουν πως, συνήθως, καταναλώνουν πάνω από πέντε ποτήρια τη φορά.

    Σε ό,τι αφορά την άμετρη κατανάλωση αλκοόλ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζει πως είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν κυρίως οι νέοι. Το 19% των νέων ηλικίας 15-24 ετών στην ΕΕ όταν καταναλώνουν οινόπνευμα, πίνουν, συνήθως πάνω από πέντε ποτήρια τη φορά.

    Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 95% των Ελλήνων (έναντι 87% στην ΕΕ) πιστεύει πως θα πρέπει να απαγορευτεί η αγορά ή η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών από νέους κάτω των 18 ετών, σε όλη την ΕΕ. Ακόμη, το 85% των Ελλήνων (έναντι 76% στην ΕΕ) πιστεύει ότι η διαφήμιση αλκοολούχων ποτών που απευθύνεται σε νέους θα πρέπει να απαγορευτεί σε όλη την ΕΕ

    Επίσης, το 77% των Ευρωπαίων και το 89% των Ελλήνων συμφωνούν με την αναγραφή προειδοποιήσεων στις φιάλες και στις διαφημίσεις αλκοολούχων ποτών, σχετικά με τους κινδύνους κατανάλωσης οινοπνεύματος από τις εγκύους και τους οδηγούς. Επιπλέον, το 80% των Ευρωπαίων και το 92% των Ελλήνων πιστεύουν πως η αύξηση των αλκοτέστ στους δρόμους θα μειώσει την κατανάλωση οινοπνεύματος πριν από την οδήγηση.

    Τέλος, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών φαίνεται μάλλον ανελαστική σε σχέση με την τιμή τους. Συγκεκριμένα, το 65% των Ελλήνων και το 62% των Ευρωπαίων δεν πιστεύει ότι η αύξηση της τιμής των αλκοολούχων ποτών θα μειώσει την κατανάλωσή τους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 15 March 2007 - 7:30:11 UTC