Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-03-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. Παπανδρέου: "Η νεολαία διψά για αλλαγές"
  • [02] Ολοκληρώθηκε το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο
  • [03] «Ελλάδα - Γαλλία... σινεφιλία»

  • [01] Γ. Παπανδρέου: "Η νεολαία διψά για αλλαγές"

    Για "απαράδεκτη επίθεση της κυβέρνησης στη νέα γενιά της χώρας μας" έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην εισήγηση του στο Κοινοβουλευτικό Συμβούλιο του κινήματος. Και πρόσθεσε ότι "η κατάσταση που σχεδόν καθημερινά βιώνουμε στους δρόμους της Αθήνας αποτελεί απόδειξη πλήρους αποτυχίας μιας ανάλγητης, ανίκανης και επικίνδυνης κυβέρνησης".

    Ο κ. Γ.Παπανδρέου είπε ότι η νεολαία διψά για μεγάλες αλλαγές στην Παιδεία, αξιοκρατία, ισότιμη συμμετοχή στις παραγωγικές διαδικασίες και πρόσθεσε ότι, ενώ η νεολαία η οποία καλείται να σηκώσει το μεγάλο βάρος των αλλαγών και των προκλήσεων που έχει να αντιμετωπίσει ο ελληνισμός και η ανθρωπότητα, απαξιώνεται, καταδιώκεται και λοιδωρείται από την κυβέρνηση, η οποία κυβέρνηση αδυνατεί να κατανοήσει και να λύσει τα μεγάλα προβλήματα που έχει ο τόπος και η νέα γενιά.

    Η κυβέρνηση "όντας ανίκανη να προωθήσει λύσεις, τομές και μεταρρυθμίσεις ,που έχει ανάγκη η Παιδεία ,προσέθεσε και νέες", τόνισε.

    "Γι'αυτό και επιλέγει να κάνει συνομιλητή της τους κουκουλοφόρους, ενώ αγνοεί τη νέα γενιά της χώρας. Εχει επιλέξει να κάνει πρωταγωνιστή των θεμάτων Παιδείας και νέας γενιάς το υπουργείο Δημόσιας Ταξης. Η επίλυση των προβλημάτων της Παιδείας και της νέας γενιάς δεν μπορεί να γίνει από τον υπουργό της Δημόσιας Τάξης", υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου.

    Κατηγόρησε την κυβέρνηση για διάλυση της Παιδείας και είπε ότι τα πανεπιστήμια έκλεισαν και παραμένουν κλειστά με ευθύνη της κυβέρνησης και με την άγονη επιμονή της να νομοθετήσει ερήμην της πανεπιστημιακής κοινότητας και ουσιαστικά ενάντια στην ίδια την Παιδεία, φέρνοντας ένα πρόχειρο νομοσχέδιο χωρίς προοπτική.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η κυβέρνηση "κυριολεκτικά παίζει με τη φωτιά και νομίζει ότι έτσι μπορεί να υφαρπάξει την ψήφο των πολιτών, όμως η σιωπηλή πλειοψηφία την οποία επικαλείται η κυβέρνηση δεν είναι καθόλου σιωπηλή, αλλά ήδη φωνάζει ''φτάνει πιά".

    "Τα προβλήματα είναι πρωτίστως κοινωνικά και δεν λύνονται δια ροπάλου. Εμείς θέλουμε ανοιχτά πανεπιστήμια, να ανοίξουν τώρα για να μπορέσει επιτέλους να γίνει διάλογος με νηφαλιότητα. Γι'αυτό όμως έχει κύρια ευθύνη η κυβέρνηση", είπε ο κ. Παπανδρέου.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε παλαιότερη κατηγορηματική του δήλωση ότι "μια από τις πρώτες πράξεις της δικής μας κυβέρνησης θα είναι να αλλάξουμε το νόμο γιατί είναι πρόχειρος, αντιφατικός και αδιέξοδος και δεν δίνει καμιά λύση και προοπτική στη χώρα".

    "Φέρνουμε το δικό μας πλαίσιο για την Παιδεία συνολικά, ούτως ή άλλως ο νόμος της ΝΔ και πρόχειρος είναι και ανενεργός θα μείνει", υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου, και κατέληξε λέγοντας ότι "θα δώσουμε μετά τις εκλογές τη διέξοδο που έχει ανάγκη η χώρα με συνέπεια θέσεων και στάσεων, με αρχές και πρόγραμμα, με κοινό αγώνα συλλογικής και ατομικής ευθύνης όπως απαιτεί από εμάς η δημοκρατική μας παράταξηη και ο ελληνικός λαός".

    Για τους αγρότες

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στη συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου, αναφέρθηκε επίσης στην τριήμερη περιοδεία του στη Θεσσαλία και έκανε λόγο για πάρα πολύ θετικά μηνύματα που αποκόμισε, υπογραμμίζοντας ότι "ο αγροτικός κόσμος μας ακούει ξανά, εμπιστεύεται και ακουμπά ξανά στο ΠΑΣΟΚ για την αντιμετώπιση των πολύ μεγάλων προβλημάτων του, αναζητά σε εμάς την ελπίδα για το μέλλον του και την προοπτική της ελληνικής γεωργίας, αλλά και αναγνωρίζει τη συστηματική μας δουλειά των τελευταίων χρόνων, ιδιαίτερα σε σχέση με το πρόγραμμά μας.''

    Ανέφερε ότι και οι νέοι αγρότες υποδέχονται με ενθουσιασμό τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για ένα νέο και ριζικά διαφορετικά προσανατολισμό της γεωργίας, ενώ και οι απόμαχοι υποδέχονται με ανακούφιση το προνοιακό πρόγραμμα και τις προνοιακές συντάξεις του ΠΑΣΟΚ.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι το μήνυμα αυτό δεν περιορίζεται στον αγροτικό πληθυσμό μόνο, αλλά αυτή η (θετική) αντίδραση προέρχεται από τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

    Κάλεσε τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ για εντατική συνέχιση της παρουσίασης του προγράμματος και της διαβούλευσης με τους πολίτες και τόνισε ότι'' προτείνουμε λύσεις για το σύνολο των τομέων και των κοινωνικών στρωμάτων της χώρας.''

    "Σε αυτό το πεδίο διαμορφώνουμε το δημόσιο διάλογο. Αυτή είναι η δική μας πραγματική ατζέντα. Είναι οι πραγματικές προτεραιότητες που έχει η κοινωνία μας η οποία διψά για αλλαγές και κοινωνική δικαιοσύνη", κατέληξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Θ.Ρουσόπουλος: Ο κ.Παπανδρέου αρνείται τη μεταρρύθμιση

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος απαντώντας στις δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ δήλωσε πως «ο κ. Παπανδρέου την ίδια ώρα που παραδέχεται ότι "η νέα γενιά διψά για μεγάλες αλλαγές στην Παιδεία", εξακολουθεί να αρνείται τη μεταρρύθμιση, συνεχίζει να πολεμάει κάθε αλλαγή, συνεχίζει να δίνει μάχη για να μην αλλάξει τίποτα».

    Ο κ. Ρουσόπουλος πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «ομολογεί έτσι απερίφραστα ότι για τον ίδιο και το κόμμα του προτεραιότητα δεν είναι τα αιτήματα των νέων μας, αλλά το μικροκομματικό συμφέρον. Εμφανίζεται - ή έτσι νομίζει - αρεστός, αλλά διόλου χρήσιμος στους νέους και στις ανάγκες τους για ένα καλύτερο μέλλον».

    Συνάντηση Γ. Παπανδρέου - Αλ. Αλαβάνου

    Υπάρχει κοινή ανησυχία για την εκτροπή της ΝΔ από δημοκρατικές μεθόδους, δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ,που πραγματοποιήθηκε στο Γραφείο του Γιώργου Παπανδρέου στη Βουλή.

    Ο κ. Αλαβάνος πρόσθεσε ότι "εκφράσαμε την ανησυχία μας για τη βία κατά των φοιτητών και της νέας γενιάς" και επίσης "εκφράσαμε την ανησυχία μας γιατί έχουμε την πιο άγρια και πιο αντιδημοκρατική επίθεση κατά της αριστεράς και ειδικότερα κατά του Συνασπισμού τα τελευταία χρόνια". Είναι σημαντικό, είπε ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, "να υπάρξει μια στροφή της κυβέρνησης η οποία πρέπει να σταματήσει να παίζει παιχνίδια με ομάδες βίας".

    Για να υπάρξει έξοδος από την κρίση,είπε ο Πρόεδρος του ΣΥΝ,εμείς προτείνουμε η κυβέρνηση να αποσύρει ή έστω να αναστείλει την εφαρμογή του νόμου πλαισίου για την Παιδεία.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις δηλώσεις του Θόδωρου Πάγκαλου, ο πρόεδρος του ΣΥΝ είπε ότι ο κ. Πάγκαλος ανοίγει πράσινο χαλί σε μια γαλάζια επίθεση κατά της αριστεράς και πρόσθεσε ότι ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ανταγωνίζεται με τον κ. Πολύδωρα καθώς οι δηλώσεις του κ. Πάγκαλου σχετίζονται με τις επιθέσεις ενάντια στην αριστερά.

    Ο κ.Αλαβάνος στην ερώτηση αν έθεσε το θέμα στον κ.Γ. Παπανδρέου είπε ότι συζητήθηκαν όλα, πρόσθεσε, ωστόσο, ότι τέτοιες υπερβολές (αναφερόμενος στις δηλώσεις Πάγκαλου) δεν εκφράζουν την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.-

    Συνέντευξη του Γ. Παπανδρέου στο πρακτορείο Ρόϊτερς

    Φορολόγηση των πλουσίων και διάθεση περισσότερων κονδυλίων για τα κοινωνικά προγράμματα, υπόσχεται ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, εφόσον κερδίσει τις εκλογές, όπως αναφέρει σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Ρόϊτερς.

    "Οι πιο πλούσιοι πρέπει να φορολογηθούν περισσότερο" αναφέρει ο κ. Παπανδρέου και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι "έχει επιφέρει πλήγμα κατά του απλού λαού", ενώ παρατηρεί ότι "υπάρχει μεγάλη φτώχεια στην Ελλάδα".

    Σύμφωνα με το τηλεγράφημα του πρακτορείου, ο κ. Παπανδρέου, αναφέρει στη συνέντευξή του, ότι θα εφαρμόσει πολιτική δημοσιονομικής σταθεροποίησης, αλλά θα ακολουθήσει πολιτική υπέρ των επιχειρήσεων, σε συνδυασμό με μια σταθερή πολιτική κοινωνικής ευημερίας.

    Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αναφέρει ο Πρόεδρος του Κινήματος, θα καθιερώσει τη φορολογία στα κέρδη των κεφαλαίων, ως ένα από τα μέτρα για τη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ πλούσιων και φτωχών. Όπως αναφέρει ο κ. Παπανδρέου, "χρειαζόμαστε μεταρρυθμίσεις, αλλά όχι τέτοιες που θα οξύνουν περισσότερο τις ανισότητες".

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τάσσεται και πάλι υπέρ των πρόωρων εκλογών, επαναλαμβάνοντας τη φράση "όσο νωρίτερα τόσο το καλύτερο", και εκφράζει αισιοδοξία ότι "τις εκλογές αυτές θα τις κερδίσουμε".

    [02] Ολοκληρώθηκε το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο

    Χωρίς ένταση και επεισόδια πραγματοποιήθηκε το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, που ήταν το πρώτο μετά την ψήφιση του νόμου πλαίσιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων, φοιτητές και σπουδαστές, συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια του πανεπιστημίου στις 12 το μεσημέρι και εξέφρασαν για ακόμη μία φορά την αντίθεσή τους στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση και στο νόμο-πλαίσιο.

    Στη συνέχεια και λίγο πριν τις τρεις το απόγευμα, συγκρότησαν πορεία στην οποία τέθηκε επικεφαλής το μπλοκ του Πολυτεχνείου, ενώ εκπαιδευτικοί που φορούσαν περιβραχιόνια πήραν θέση στα πλαϊνά της πορείας για την περιφρούρησή της. Επίσης, συμμετείχαν και δικηγόροι-μέλη της επιτροπής Υπεράσπισης Δικαιωμάτων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

    Η πορεία κατευθύνθηκε προς τη Βουλή όπου οι διαδηλωτές σταμάτησαν για λίγη ώρα φωνάζοντας συνθήματα κατά της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Στη συνέχεια η πορεία προχώρησε προς τα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών όπου διαλύθηκε το μεγαλύτερο τμήμα της, ενώ μέρος της προχώρησε προς την Πλατεία Ομονοίας, για να διαλυθεί τελικά εκεί.

    Πολυτεχνείο: Αναστολή απεργίας

    Την αναστολή από τη Δευτέρα της απεργίας των καθηγητών αποφάσισε απόψε η γενική συνέλευση του Συλλόγου του Διδακτικού Προσωπικού του Μετσόβειου Πολυτεχνείου.

    [03] «Ελλάδα - Γαλλία... σινεφιλία»

    "Ελλάδα - Γαλλία... σινεφιλία". Με τη φράση αυτή ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης, αλλάζοντας, για τη συγκεκριμένη περίσταση, όπως είπε, το σύνθημα "Ελλάς - Γαλλία - Συμμαχία", ολοκλήρωσε τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα με θέμα το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, που θα πραγματοποιηθεί από τις 22 του μηνός έως την 1η Απριλίου στην Αθήνα και από τις 26 του μηνός έως τις 4 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη.

    Ο κ. Κακλαμάνης, παρουσία του Αλέν Φορ, Μορφωτικού Ακόλουθου της γαλλικής πρεσβείας και διευθυντή του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών, της Δέσποινας Μουζάκη, διευθύντριας του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και του διευθυντή του 8ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου Λάνινγκ Στερβίνου, μίλησε για την οκταετή διαδρομή του φεστιβάλ, σημειώνοντας πως είναι "μία γέφυρα πολιτιστικής επικοινωνίας - μία γέφυρα που ενώνει τη δεύτερη μεγαλύτερη κινηματογραφική βιομηχανία του κόσμου, τη γαλλόφωνη κινηματογραφική παραγωγή, με την ελληνική αγάπη για τον καλό κινηματογράφο και την ελληνική φιλοξενία".

    Για τις 60 ταινίες που θα προβληθούν στο φετινό φεστιβάλ, ο κ. Κακλαμάνης είπε ότι σε αυτές περιλαμβάνονται ταινίες γαλλόφωνης παραγωγής από το Τσαντ μέχρι τον Καναδά, ταινίες κινουμένων σχεδίων, μαζί με αφιέρωμα σε νέους Ρουμάνους κινηματογραφιστές, καθώς και στον ηθοποιό, σκηνοθέτη και σεναριογράφο Πιέρ Ρισάρ και τον παραγωγό Ζακ Περέν. "Και φυσικά θα παρελάσουν από τη μεγαλη οθόνη και τα δώδεκα ολόχρυσα φετινά βραβεία Σεζάρ", πρόσθεσε.

    Επίσης, ο κ. Κακλαμάνης μίλησε για την "εξόχως δυναμική" πορεία του φεστιβάλ, που εμπλουτίζεται και ανανεώνεται, αλλά κυρίως "δίνει την ευκαιρία σε κοινό και συντελεστές να γνωριστούν, να συζητήσουν και να συμβάλλουν στην ανανέωση και ενδυνάμωση της γαλλόφωνης αλλά και συνολικότερα της ευρωπαϊκής κινηματογραφικής ταυτότητας".

    Τέλος, ο δήμαρχος Αθηναίων, αφού ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές του φεστιβάλ και ιδίως το Γαλλικό Ινστιτούτο, τη γαλλική πρεσβεία και τον πρέσβη Μπρούνο Ντελέ, σημείωσε ότι ο Δήμος Αθηναίων "έχει αγκαλιάσει το θεσμό, συμμετέχει στον παλμό του, δίνοντάς του την προβολή που του αξίζει και απονέμοντας το Βραβείο του Δήμου Αθηναίων, στη λήξη του φεστιβάλ, στην ταινία που θα επιλέξει ως καλύτερη, η Κριτική Νέων Ευρωπαίων".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 15 March 2007 - 19:30:18 UTC