Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-03-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Με τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές αποφάσισε ο ΣΥΝ

  • [01] Με τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές αποφάσισε ο ΣΥΝ

    Με ευρεία πλειοψηφία το Διαρκές Συνέδριο του ΣΥΝ ενέκρινε την εισήγηση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, η οποία προβλέπει την εκλογική συνεργασία του κόμματος με δυνάμεις της Ριζοσπαστικής Αριστεράς που θα φέρει και πάλι την επωνυμία ΣΥΡΙΖΑ, την εκλογική διακήρυξη του εν λόγω σχήματος, καθώς και την πλουραλιστική εκπροσώπηση του ΣΥΡΙΖΑ στη νέα κοινοβουλευτική ομάδα. Αυτό σημαίνει ότι οι δυνάμεις που θα συγκροτήσουν εκ νέου τον ΣΥΡΙΖΑ θα έχουν υποψηφίους σε εκλόγιμες θέσεις.

    Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος, κλείνοντας τις διήμερες εργασίες του Συνεδρίου, τόνισε πως υπάρχει ένα νέο χαρακτηριστικό στην πολιτική ζωή της χώρας και αυτό είναι η έντονη παρουσία του Συνασπισμού.

    Πριν από λίγο καιρό κανείς δεν φανταζόταν ότι ο ΣΥΝ μπορούσε να διαδραματίσει αυτό το ρόλο, είπε ο κ. Αλαβάνος, αναφερόμενος κυρίως στις κινητοποιήσεις για την Παιδεία και τις παρεμβάσεις του κόμματος και πρόσθεσε ότι ο ρόλος του ΣΥΝ είναι ιδιαίτερα σημαντικός και στον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς.

    Ο κ. Αλαβάνος υπογράμμισε ιδιαίτερα την ανάγκη ενότητας του Συνασπισμού, ενώ σημείωσε ότι με τη δυναμική που έχει αποκτήσει το κόμμα του τους τελευταίους μήνες μπορεί να διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για ένα νέο πολιτικό σκηνικό και μετά τις εκλογές, εννοώντας ότι είναι δυνατή η αύξηση της εκλογικής δύναμης του ΣΥΝ.

    Ο κ. Αλαβάνος προειδοποίησε όμως ότι ο Συνασπισμός δεν θα μπορέσει να παίξει αυτό το ρόλο χωρίς ενότητα, σύνθεση και σεβασμό στις αποφάσεις της πλειοψηφίας και επίσης αν δεν καταφέρει να αντιμετωπίσει τα οργανωτικά προβλήματα του κόμματος που όπως είπε είναι ιδιαίτερα οξυμένα στη Μακεδονία. Αντίθετα, είπε, ο Συνασπισμός μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο αν είναι παρών στα μέτωπα της Παιδείας , των εργασιακών σχέσεων και σε ζητήματα που αφορούν το περιβάλλον.

    Αναφερόμενος στην πολιτική συμμαχιών του Συνασπισμού ο κ. Αλαβάνος είπε ότι ο ΣΥΝ πρέπει να πορευθεί με τις δυνάμεις της νεολαίας, τις δυνάμεις της Ριζοσπαστικής Αριστεράς και με δυνάμεις της Ριζοσπαστικής Σοσιαλδημοκρατίας.

    Αναφερόμενος στην επανασύσταση του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Αλαβάνος υπερασπίστηκε τη σχετική διακήρυξη, διαβεβαιώνοντας τους συνέδρους ότι ο Συνασπισμός δεν θα πάει πέρα από τα όρια αυτής της διακήρυξης, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν βελτιώσεις στο κείμενο. Σημείωσε επίσης ότι είναι ανάγκη ο Συνασπισμός να ξεπεράσει ορισμένα προβλήματα, αν δηλαδή θα πορευθεί προς το ΠΑΣΟΚ ή προς το ΚΚΕ, καθώς όπως είπε, το ερώτημα αυτό το έχουμε ήδη ανατρέψει.

    Ο κ. Αλαβάνος ζήτησε από τους συνέδρους αλλά και από τις τάσεις του κόμματος να μη χωρίζεται το κόμμα σε πτέρυγες, καθώς όπως είπε, ο ίδιος δεν ανήκει σε καμία πτέρυγα, επισημαίνοντας ότι ο ΣΥΝ έχει ρεύματα ιδεών που δίνουν ζωή στο κόμμα. Στο ίδιο πνεύμα, σημείωσε την ανάγκη να συγκεντρωθούν όλες οι δυνάμεις του κόμματος σε προγραμματικές και αγωνιστικές κατευθύνσεις και κάλεσε τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής να "οργώσουν" την Ελλάδα για να μεταδώσουν τις αποφάσεις του Συνεδρίου.

    Ψήφισμα για τις φοιτητικές κινητοποιήσεις

    Το Διαρκές Συνέδριο ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα για τις φοιτητικές κινητοποιήσεις το οποίο έχει ως εξής:

    «Το Διαρκές Συνέδριο του ΣΥΝ χαιρετίζει τον μεγαλειώδη αγώνα των φοιτητών, των πανεπιστημιακών, των συλλογικών τους οργάνων και ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16 και στον αντισυνταγματικό και καταστροφικό νόμο-πλαίσιο για τα ΑΕΙ, για την προάσπιση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας.

    Ο ΣΥΝ καταγγέλλει την απροκάλυπτη καταστολή και ποινικοποίηση των αγώνων της νεολαίας και συμπαρίσταται με όλες του τις δυνάμεις στους διωκόμενους διαδηλωτές».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 18 March 2007 - 19:30:11 UTC