Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-03-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεργασία του πρωθυπουργού με τον υπουργό Εσωτερικών
  • [02] Προσπάθειες εκτόνωσης στην Παιδεία
  • [03] Με τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές αποφάσισε ο ΣΥΝ
  • [04] Ημερίδα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

  • [01] Συνεργασία του πρωθυπουργού με τον υπουργό Εσωτερικών

    Συνεργασία με τον υπουργό Εσωτερικών,Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης κ.Προκόπη Παυλόπουλο θα έχει στις 10.30 το πρωί, ο πρωθυπουργός κ.Κώστας Καραμανλής, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Συνέχεια με επιμονή και τόλμη, στην πολιτική των μεταρρυθμίσεων, εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο 33ο Πανελλαδικό Συνέδριο της ΓΣΕΕ.

    Ταυτόχρονα μίλησε για "ρόλο και λόγο" των συνδικάτων σε αυτή την πολιτική, θέτοντας ως στόχους την ανάπτυξη και την πρόοδο, την προσέλκυση νέων επενδύσεων, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, τη διεύρυνση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και τη διασφάλιση ενός δικαιότερου, αλλά και βιώσιμου ασφαλιστικού Συστήματος.

    Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η εποχή απαιτεί "στοχευμένες μεταρρυθμίσεις" υπογραμμίζοντας ότι "δεν μπορεί να υπάρχει συνέχεια στις πολιτικές της ατολμίας, που οδήγησαν την ανεργία σε εφιαλτικά επίπεδα" και σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην εκπαίδευση, έκανε λόγο για "αγκυλώσεις και ιδεολογήματα ξεπερασμένων εποχών που αφήνουν τους νέους και τις νέες, τους πτυχιούχους των πανεπιστημίων μας αβοήθητους απέναντι στο φάσμα της ανεργίας...."

    Εν τω μεταξύ σε δημοσκόπηση της εφημερίδας "Το Παρόν" και στο ερώτημα για το ποιός φταίει κυρίως για τα επεισόδια που συγκλόνισαν την τελευταία περίοδο την Αθήνα, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων και μάλιστα με μεγάλο ποσοστό 52,9% απαντά οτι φταίνε οι "γνωστοί -άγνωστοι " κουκουλοφόροι. Επονται η κυβέρνηση με 22,7%, τα κόμματα της αντιπολίτευσης με ποστό 7,1% και η ΕΛ.ΑΣ με ποσοστό 6,7%. Αλλά στο ερώτημα για το ποιός ευθύνεται για τα προβλήματα που έχουν προκύψει στο χώρο της παιδείας το 53,9% απαντά η κυβέρνηση. Σύμφωνα με το 14,2% ευθύνονται τα κόμματα της Αριστεράς, το 10,6% απαντά οι καθηγητές.

    Επίσης με πολύ μεγάλο ποσοστό 66% οι ερωτηθέντες απαντούν οτι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με λάθος τρόπο τις κινητοποιήσεις στον χώρο της παιδείας και μόνο το 30% εκτιμά οτι τις αντιμετωπίζει με σωστό τρόπο.

    Εξάλλου την αντίληψη οτι οι διαδηλώσεις στο πολιτικό μέτωπο της παιδείας αποτελούν ένδειξη ενός νέου μαζικού κινήματος που στρέφεται γενικότερα κατά των συνθηκών που διαμορφώνουν η ανεργία η οικονομιή ανέχεια και η έλλειψη προοπτικής των νέων, εκφράζει η πλειοψηφία της κοινής γνώμης όπως διαπιστώνεται απο τη δημοσκόπηση της METRON ANALYSIS που δημοσιεύεται σήμερα στο "Θέμα".

    Το 71,8% των ερωτηθέντων κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση καθώς το 44,2% χαρακτηρίζει τις αντιδράσεις κατά της κυβερνητικής πολιτικής "νέο μαζικό κίνημα" και το 27,6% "συνολική έκρηξη των 18άρηδων απέναντι στο πολιτικό και κοινωνικό σύστημα". Μόνο το 20,6% όσων ρωτήθηκαν σχετικά, θεωρεί πως οι κοινωνικές αντιδράσεις είναι συγκυριακές και αφορούν κυρίως τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση με το νόμο-πλαίσιο για τα πανεπιστήμια.

    [02] Προσπάθειες εκτόνωσης στην Παιδεία

    Τη συνέχιση της απεργίας μέχρι την επόμενη Παρασκευή αποφάσισε η ΠΟΣΔΕΠ, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λάζαρος Απέκης. «Οι Πανεπιστημιακοί θα συμμετάσχουν στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της Πέμπτης, ενώ θα παρασταθούν στις δίκες των φοιτητών που προσδιορίστηκαν για την Τετάρτη. Οι φοιτητές είναι θύματα της αστυνομικής βίας με την οποία αντιμετώπισε η κυβέρνηση το εκπαιδευτικό κίνημα. Σε συνεργασία άλλωστε με τους φοιτητές οι Πανεπιστημιακοί θα προχωρήσουν σε μέτρα και ενέργειες για την ακύρωση στην πράξη του νέου νόμου», τόνισε ο κ. Απέκης.

    Η απεργία των καθηγητών και οι καταλήψεις των φοιτητών συνεχίζονται και αυτή την εβδομάδα, αν και με μειωμένη ένταση, αλλά από την ερχόμενη εβδομάδα -εκτός απροόπτου- αναμένεται σταδιακή επιστροφή στα αμφιθέατρα. Για να καλυφθεί όμως ο χαμένος χρόνος και να μη χαθεί το εξάμηνο οι πανεπιστημιακοί και οι φοιτητές (στις σχολές που δεν λειτούργησαν για μεγάλο διάστημα) θα αναγκαστούν να κάνουν μαθήματα μέχρι την Μεγάλη Παρασκευή, ενώ οι θερινές διακοπές θα περιοριστούν στον Αύγουστο, καθώς ο Ιούλιος θα αναλωθεί σε μαθήματα και ο Σεπτέμβριος θα φέρει διπλές εξεταστικές.

    «Πρωτοβουλία Πανεπιστημιακών»

    Υπέρ των ανοιχτών πανεπιστημίων τάχθηκαν οι καθηγητές που ανήκουν στην Κίνηση «Πρωτοβουλία Πανεπιστημιακών για τη Μεταρρύθμιση και την Αναβάθμιση του Δημοσίου Πανεπιστημίου».

    Μετά τη συνάντηση -τη δεύτερη κατά σειρά- που είχαν στην αίθουσα Ξένων Ανταποκριτών τόνισαν ότι «η πανεπιστημιακή κοινότητα δεν έχει κανένα λόγο να αυτοκαταναλωθεί σε μια προσπάθεια "μη εφαρμογής στην πράξη", ούτε να περιορίσει το μεταρρυθμιστικό της όραμα στον ορίζοντα του πρόσφατου νόμου». «Αντιθέτως -προσθέτουν σε ανακοίνωσή τους- πρέπει να επιβάλει τη δική της ερμηνεία και εφαρμογή όσων θετικών διατάξεων ανταποκρίνονται στο δικό της σχέδιο για την αναβάθμιση του πανεπιστημίου. Κυρίως όμως πρέπει να αναλάβει η ίδια την ευθύνη του σχεδιασμού και της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων».

    Οι πανεπιστημιακοί επισημαίνουν επίσης: «Η Πρωτοβουλία πανεπιστημιακών για τη Μεταρρύθμιση και την Αναβάθμιση του Δημόσιου Πανεπιστήμιου με τη δράση της πέτυχε να σχηματίσει ένα "τρίτο δρόμο" που αντιστρατεύθηκε αφενός τον πολιτικό-διοικητικό αυταρχισμό του υπουργείου Παιδείας και αφετέρου το μέτωπο του "να μην αλλάξει τίποτα" μερίδας του πανεπιστημιακού κόσμου. Στον νέο κύκλο που ανοίγει η Πρωτοβουλία θα συνεχίσει τη λειτουργία και τις παρεμβάσεις της με στόχο να συμβάλλει στη διαμόρφωση της μεταρρυθμιστικής ατζέντας σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα και στην καλλιέργεια μιας συναντίληψης για το μέλλον του πανεπιστημίου».

    [03] Με τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές αποφάσισε ο ΣΥΝ

    Με ευρεία πλειοψηφία το Διαρκές Συνέδριο του ΣΥΝ ενέκρινε την εισήγηση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, η οποία προβλέπει την εκλογική συνεργασία του κόμματος με δυνάμεις της Ριζοσπαστικής Αριστεράς που θα φέρει και πάλι την επωνυμία ΣΥΡΙΖΑ, την εκλογική διακήρυξη του εν λόγω σχήματος, καθώς και την πλουραλιστική εκπροσώπηση του ΣΥΡΙΖΑ στη νέα κοινοβουλευτική ομάδα. Αυτό σημαίνει ότι οι δυνάμεις που θα συγκροτήσουν εκ νέου τον ΣΥΡΙΖΑ θα έχουν υποψηφίους σε εκλόγιμες θέσεις.

    Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος, κλείνοντας τις διήμερες εργασίες του Συνεδρίου, τόνισε πως υπάρχει ένα νέο χαρακτηριστικό στην πολιτική ζωή της χώρας και αυτό είναι η έντονη παρουσία του Συνασπισμού.

    Πριν από λίγο καιρό κανείς δεν φανταζόταν ότι ο ΣΥΝ μπορούσε να διαδραματίσει αυτό το ρόλο, είπε ο κ. Αλαβάνος, αναφερόμενος κυρίως στις κινητοποιήσεις για την Παιδεία και τις παρεμβάσεις του κόμματος και πρόσθεσε ότι ο ρόλος του ΣΥΝ είναι ιδιαίτερα σημαντικός και στον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς.

    Ο κ. Αλαβάνος υπογράμμισε ιδιαίτερα την ανάγκη ενότητας του Συνασπισμού, ενώ σημείωσε ότι με τη δυναμική που έχει αποκτήσει το κόμμα του τους τελευταίους μήνες μπορεί να διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για ένα νέο πολιτικό σκηνικό και μετά τις εκλογές, εννοώντας ότι είναι δυνατή η αύξηση της εκλογικής δύναμης του ΣΥΝ.

    Ο κ. Αλαβάνος προειδοποίησε όμως ότι ο Συνασπισμός δεν θα μπορέσει να παίξει αυτό το ρόλο χωρίς ενότητα, σύνθεση και σεβασμό στις αποφάσεις της πλειοψηφίας και επίσης αν δεν καταφέρει να αντιμετωπίσει τα οργανωτικά προβλήματα του κόμματος που όπως είπε είναι ιδιαίτερα οξυμένα στη Μακεδονία. Αντίθετα, είπε, ο Συνασπισμός μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο αν είναι παρών στα μέτωπα της Παιδείας , των εργασιακών σχέσεων και σε ζητήματα που αφορούν το περιβάλλον.

    Αναφερόμενος στην πολιτική συμμαχιών του Συνασπισμού ο κ. Αλαβάνος είπε ότι ο ΣΥΝ πρέπει να πορευθεί με τις δυνάμεις της νεολαίας, τις δυνάμεις της Ριζοσπαστικής Αριστεράς και με δυνάμεις της Ριζοσπαστικής Σοσιαλδημοκρατίας.

    Αναφερόμενος στην επανασύσταση του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Αλαβάνος υπερασπίστηκε τη σχετική διακήρυξη, διαβεβαιώνοντας τους συνέδρους ότι ο Συνασπισμός δεν θα πάει πέρα από τα όρια αυτής της διακήρυξης, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν βελτιώσεις στο κείμενο. Σημείωσε επίσης ότι είναι ανάγκη ο Συνασπισμός να ξεπεράσει ορισμένα προβλήματα, αν δηλαδή θα πορευθεί προς το ΠΑΣΟΚ ή προς το ΚΚΕ, καθώς όπως είπε, το ερώτημα αυτό το έχουμε ήδη ανατρέψει.

    Ο κ. Αλαβάνος ζήτησε από τους συνέδρους αλλά και από τις τάσεις του κόμματος να μη χωρίζεται το κόμμα σε πτέρυγες, καθώς όπως είπε, ο ίδιος δεν ανήκει σε καμία πτέρυγα, επισημαίνοντας ότι ο ΣΥΝ έχει ρεύματα ιδεών που δίνουν ζωή στο κόμμα. Στο ίδιο πνεύμα, σημείωσε την ανάγκη να συγκεντρωθούν όλες οι δυνάμεις του κόμματος σε προγραμματικές και αγωνιστικές κατευθύνσεις και κάλεσε τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής να "οργώσουν" την Ελλάδα για να μεταδώσουν τις αποφάσεις του Συνεδρίου.

    Ψήφισμα για τις φοιτητικές κινητοποιήσεις

    Το Διαρκές Συνέδριο ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα για τις φοιτητικές κινητοποιήσεις το οποίο έχει ως εξής:

    «Το Διαρκές Συνέδριο του ΣΥΝ χαιρετίζει τον μεγαλειώδη αγώνα των φοιτητών, των πανεπιστημιακών, των συλλογικών τους οργάνων και ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16 και στον αντισυνταγματικό και καταστροφικό νόμο-πλαίσιο για τα ΑΕΙ, για την προάσπιση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας.

    Ο ΣΥΝ καταγγέλλει την απροκάλυπτη καταστολή και ποινικοποίηση των αγώνων της νεολαίας και συμπαρίσταται με όλες του τις δυνάμεις στους διωκόμενους διαδηλωτές».

    [04] Ημερίδα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

    Ημερίδα με θέμα τα "Γλυπτά του Παρθενώνα" πραγματοποιείται σήμερα στο Πανεπιστήμιο Loyola Marymount στο Λος Αντζελες.

    Η εκδήλωση περιλαμβάνει έκθεση φωτογραφίας με τίτλο "Marbles" (Μάρμαρα) του φωτογράφου Α. Παπαποστόλου, ομιλίες του καθηγητή Μάθιου Ντίλον για τον Παρθενώνα και του δημοσιογράφου Χρήστου Κωνσταντόπουλου για τη διεκδίκηση των Γλυπτών, τις εργασίες συντήρησης στην Ακρόπολη και το νέο μουσείο της Ακρόπολης, καθώς και προβολή του ντοκιμαντέρ "The Phidias Legacy" (Η κληρονομιά του Φειδία), διάρκειας 35 λεπτών, συμπαραγωγή με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Την Παρασκευή 23 Μαρτίου το Hellenic Cultural Society έχει οργανώσει δεύτερη παρουσίαση με προβολή του ντοκιμαντέρ και ομιλητή τον Χρήστο Κωνσταντόπουλο, στο Cypress Room, στην St. Spyridon Church, στο Σαν Ντιέγκο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 19 March 2007 - 7:30:18 UTC