Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-03-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Γ.Παπανδρέου σε Βελιγράδι και Πρίστινα
  • [02] Με τον γγ του ΟΗΕ συναντάται η Ντ.Μπακογιάννη
  • [03] Συναντήσεις Αλ.Αλαβάνου για την υγεία

  • [01] Ο Γ.Παπανδρέου σε Βελιγράδι και Πρίστινα

    O Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Α. Παπανδρέου, επικεφαλής αντιπροσωπείας της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, θα επισκεφθεί σήμερα και αύριο το Βελιγράδι και την Πρίστινα, όπου θα έχει συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία.

    Στην αντιπροσωπεία συμμετέχουν οι συμπρόεδροι της Επιτροπής της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για την Νοτιανατολική Ευρώπη, Σεργκέι Στάνισεφ, πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μίρτσεα Τζεοάνα, Πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Ρουμανίας, και Λουίς Αγιάλα, Γενικός Γραμματέας της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

    Το βράδυ, η αντιπροσωπεία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς θα παρακαθήσει σε δείπνο που θα παραθέσει προς τιμήν της ο Πρόεδρος της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς.

    Αύριο το πρωί, ο Γιώργος Παπανδρέου, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς.

    Στη συνέχεια, ο Γιώργος Παπανδρέου και η αντιπροσωπεία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, θα αναχωρήσουν για την Πρίστινα, όπου και θα έχουν διαδοχικές συναντήσεις με τον πρωθυπουργό, Αγκίμ Τσέκου, τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι, καθώς και με εκπροσώπους των Σέρβων του Κοσόβου.

    Περιοδεία Γ.Παπανδρέου στις Σέρρες

    «Η λύση είναι οι εκλογές. Είναι η ώρα να μιλήσει ο λαός», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου κατά την ομιλία του στο κλειστό γυμναστήριο Σερρών και πρόσθεσε ότι το κόμμα του έχει ξεκινήσει έναν ανένδοτο και ασυμβίβαστο αγώνα για την προάσπιση των συμφερόντων του λαού, με το σύνθημα «Φτάνει πια».

    Ο κ. Παπανδρέου καταλόγισε «τεράστια ευθύνη» στον υπουργό Απασχόλησης Σάββα Τσιτουρίδη για την υπόθεση με τη διαχείριση αποθεματικών του Επικουρικού Ταμείου δημοσίων υπαλλήλων από τη χρηματιστηριακή εταιρία «Ακρόπολις», καθώς και στον ίδιο τον πρωθυπουργό, γιατί, όπως είπε, «παρατηρεί αμέτοχος».

    «Στήθηκε μια ολόκληρη μηχανή με αποθεματικά των Ταμείων, με τα λεφτά των ασφαλισμένων, με τα δικά σας λεφτά για να πάρουν κάποιοι τις προμήθειες. Αεριτζήδες, παρασιτικοί κομματικοί μεσάζοντες», σημείωσε. Και όταν από το ακροατήριο ακούστηκε το σύνθημα «Τσιτουρίδη υπουργέ και της μίζας αρχηγέ» παρενέβη: «Δεν μπορώ να το διαπιστώσω εγώ αυτό», είπε και παρέπεμψε στη δικαιοσύνη. Ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι δεν είναι μόνο θέμα της δικαιοσύνης. Είναι ένα τεράστιο πολιτικό σκάνδαλο και οφείλει η κυβέρνηση να αναλάβει την πολιτική της ευθύνη, να λάμψει η αλήθεια και να καθίσουν στο σκαμνί οι ένοχοι.

    «Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι η χειρότερη κυβέρνηση που είχε ποτέ ο τόπος», σημείωσε και την κατηγόρησε ότι «δεν έχει τσίπα». «Ηρθαν με σημαία τη διαφάνεια και η οσμή των σκανδάλων γίνεται κάθε μέρα και πιο αποπνικτική», επισήμανε. «Η πληθώρα των σκανδάλων-που έρχονται σαν την βροχή-μας πείθουν όλους ότι η διαφθορά δεν είναι τυχαία. Είναι σπείρα που θεωρεί το κράτος δικό της, λάφυρο για μοίρασμα».

    Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε πως είναι έτοιμος να πατήσει πόδι απέναντι σε τέτοιες πρακτικές και αντιλήψεις, ως πρωθυπουργός, θεωρώντας σίγουρη την εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιτέθηκε στην κυβέρνηση για την πολιτική της σε όλους τους τομείς. Οσον αφορά τα αγροτικά είπε ότι «ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Μπασιάκος, σαν να ζει σε άλλον πλανήτη, ενημερώνει τον πρωθυπουργό ότι αυξήθηκε το αγροτικό εισόδημα».

    Ανέφερε ότι είναι πρωτοφανής η καθυστέρηση στην καταβολή των επιδοτήσεων στους αγρότες του νομού Σερρών και αναρωτήθηκε μήπως έτσι τους τιμωρεί επειδή ψήφισαν αλλαγή στη Νομαρχία, με την εκλογή του υποψηφίου του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Παπανδρέου δεσμεύτηκε προσωπικά ότι το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ θα τηρηθεί μέχρι την τελευταία λέξη και στο ερώτημα αν υπάρχουν λεφτά, απάντησε: «Λεφτά υπάρχουν, μόνο που ο κ. Καραμανλής προτιμάει να τα δίνει στους λίγους και ισχυρούς».

    Ο κ.Παπανδρέου δεσμεύτηκε "για σύνταξη 550 ευρώ το μήνα, για κάθε αγρότη και 950 ευρώ το μήνα για το ζευγάρι. Για νέα πολιτική στον αγροτικό τομέα, που θα προσελκύει νέους αγρότες. Μια νέα πολιτική αγροτική γης, που θα οδηγεί τη γη σε εκείνους που την καλλιεργούν και θα δίνει στην ύπαιθρο αναπτυξιακό δυναμισμό διαβίωσης. Διεύρυνση των κριτηρίων του ΕΚΑΣ, ώστε να επωφεληθούν άλλοι 300.000 συνταξιούχοι. Για 2.000 ευρώ στην οικογένεια, για κάθε παιδί που γεννιέται και 1.000 ευρώ σε προθεσμιακό επενδυτικό λογαριασμό, στο όνομα του νεογέννητου. Για διπλασιασμό του αριθμού των βρεφονηπιακών σταθμών."

    O κ.Παπανδρέου επισκέφθηκε και την κοινότητα Ορεινής. Οι κάτοικοι του επεφύλαξαν θερμή υποδοχή με παραδοσιακούς χορούς,τραγούδια και τοπικά εδέσματα που ετοίμασαν οι γυναίκες του χωριού.

    Ο πρόεδρος της κοινότητας Αθανάσιος Γάτσιος ανακήρυξε τον Γιώργο Παπανδρέου επίτιμο δημότη του χωριού και ζήτησε τη στήριξή του για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της περιοχής.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ευχαρίστησε για την υποδοχή και την τιμή που του έκαναν και αναφερόμενος στους αγρότες κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι τους ξεγέλασε, όπως είπε, για να υφαρπάξει την ψήφο τους. Το ΠΑΣΟΚ, είπε, θα ξαναδώσει ελπίδα στους αγρότες και ο ίδιος δεν θα τους αφήσει στην τύχη τους.

    Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας

    Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Σεργκέι Στανίσεφ είχε από τις Σέρρες, όπου βρίσκεται, ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ Γιώργος Παπανδρέου.

    Συζήτησαν για την επίσκεψή τους στο Βελιγράδι και αργότερα στο Κόσοβο, η οποία γίνεται με πρωτοβουλία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, της οποίας ο κ. Παπανδρέου είναι πρόεδρος.

    Όπως είπε ο κ. Παπανδρέου κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Σερρών, συζήτησαν για τις εξελίξεις στο Κόσοβο και την πρόταση του απεσταλμένου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μάρτι Αχτισαάρι για ανεξαρτησία του Κοσόβου.

    Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ παρατήρησε ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή γύρω από αυτό το θέμα, γιατί δεν πρέπει να υπάρξουν και νέες αναφλέξεις.

    Ο κ.Παπανδρέου συνομίλησε με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας και για τις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί με την ένταξη της γειτονικής χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Ο κ. Στανίσεφ είπε στον Πρόεδρο του ΠαΣοΚ ότι έχουν και οι Βούλγαροι τα προβλήματά τους και τους διαβεβαίωσε ότι η χώρα του επιθυμεί στενή συνεργασία με την Ελλάδα και ειδικότερα με το νομό Σερρών, που είναι πύλη εισόδου των κατοίκων της Βουλγαρίας στην Ελλάδα.

    Για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή

    Φόρο τιμής στον πρώην πρωθυπουργό και πρόεδρο της Δημοκρατίας και ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή απέτισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου κατά την ομιλία του, χθες σε έκτακτη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Σερρών.

    Με αφορμή το γεγονός ότι η αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου ονομάζεται "Κωνσταντίνος Καραμανλής", ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι αύριο συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννησή του και πρόσθεσε ότι ''θυμόμαστε την πρόνοια που είχε αυτός ο πολιτικός να εντάξει την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.''

    Δήλωση Θ. Ρουσόπουλου

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος, σχετικά με το χαιρετισμό του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Σερρών, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Ο κ. Παπανδρέου εξήρε τη συμβολή του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην Ελλάδα και προσχώρησε στις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας για την αγροτική ανάπτυξη.

    Τον ευχαριστούμε, γιατί υπενθύμισε και αυτός στους Έλληνες ποια πολιτική δύναμη τολμά το πέρασμα από τα λόγια στην πράξη».

    Απάντηση Π. Ευθυμίου

    Σχολιάζοντας τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Θ. Ρουσόπουλου για τον χαιρετισμό του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Σερρών, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Πέτρος Ευθυμίου, ανέφερε πως «είναι προφανές ότι, ο πολιτικός πολιτισμός για τον κυβερνητικό εκπρόσωπο είναι είδος εν ανεπαρκεία, αλλιώς, δεν θα κατέφευγε στην φτηνή δήλωση που έκανε, η οποία συνιστά πολιτική απρέπεια».

    [02] Με τον γγ του ΟΗΕ συναντάται η Ντ.Μπακογιάννη

    Εκτενή συζήτηση για μια σειρά ζητημάτων που αφορούν την Ελλάδα και την περιοχή μας θα έχει το βράδυ η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, κατά τη διάρκεια δείπνου εργασίας.

    Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν αναμένεται να είναι η ονομασία της ΠΓΔΜ, το Κυπριακό, οι εξελίξεις στο Κόσοβο και η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

    Για τις διαπραγματεύσεις που πραγματοποιούνται μέσα στα πλαίσια του ΟΗΕ για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, ο γγ του διεθνούς Οργανισμού ενημερώθηκε την περασμένη Παρασκευή από τον ειδικό μεσολαβητή, Μάθιου Νίμιτς.

    Αύριο, η κ. Μπακογιάννη θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον, όπου θα έχει συναντήσεις με στελέχη της κυβέρνησης Μπους και του Κογκρέσου. Την Πέμπτη θα συναντηθεί με την Αμερικανίδα ομόλογό της Κοντολίζα Ράις.

    Την Παρασκευή, θα παραβρεθεί στην τελετή που θα διοργανωθεί στο Λευκό Οίκο, όπου ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους θα ανακηρύξει την 25η Μαρτίου 2007 ως "Ημέρα Ελληνικής Ανεξαρτησίας: Εθνική Ημέρα Εορτασμού της Ελληνικής και Αμερικανικής Δημοκρατίας".

    [03] Συναντήσεις Αλ.Αλαβάνου για την υγεία

    Με την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, θα συναντηθεί το μεσημέρι ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος.

    Με ευρεία πλειοψηφία το Διαρκές Συνέδριο του ΣΥΝ ενέκρινε την εισήγηση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, η οποία προβλέπει την εκλογική συνεργασία του κόμματος με δυνάμεις της Ριζοσπαστικής Αριστεράς που θα φέρει και πάλι την επωνυμία ΣΥΡΙΖΑ, την εκλογική διακήρυξη του εν λόγω σχήματος, καθώς και την πλουραλιστική εκπροσώπηση του ΣΥΡΙΖΑ στη νέα κοινοβουλευτική ομάδα. Αυτό σημαίνει ότι οι δυνάμεις που θα συγκροτήσουν εκ νέου τον ΣΥΡΙΖΑ θα έχουν υποψηφίους σε εκλόγιμες θέσεις.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος, τόνισε πως υπάρχει ένα νέο χαρακτηριστικό στην πολιτική ζωή της χώρας και αυτό είναι η έντονη παρουσία του Συνασπισμού.

    Πριν από λίγο καιρό κανείς δεν φανταζόταν ότι ο ΣΥΝ μπορούσε να διαδραματίσει αυτό το ρόλο, είπε ο κ. Αλαβάνος, αναφερόμενος κυρίως στις κινητοποιήσεις για την Παιδεία και τις παρεμβάσεις του κόμματος και πρόσθεσε ότι ο ρόλος του ΣΥΝ είναι ιδιαίτερα σημαντικός και στον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς.

    Ο κ. Αλαβάνος υπογράμμισε ιδιαίτερα την ανάγκη ενότητας του Συνασπισμού, ενώ σημείωσε ότι με τη δυναμική που έχει αποκτήσει το κόμμα του τους τελευταίους μήνες μπορεί να διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για ένα νέο πολιτικό σκηνικό και μετά τις εκλογές, εννοώντας ότι είναι δυνατή η αύξηση της εκλογικής δύναμης του ΣΥΝ.

    Ο κ. Αλαβάνος προειδοποίησε όμως ότι ο Συνασπισμός δεν θα μπορέσει να παίξει αυτό το ρόλο χωρίς ενότητα, σύνθεση και σεβασμό στις αποφάσεις της πλειοψηφίας και επίσης αν δεν καταφέρει να αντιμετωπίσει τα οργανωτικά προβλήματα του κόμματος που όπως είπε είναι ιδιαίτερα οξυμένα στη Μακεδονία. Αντίθετα, είπε, ο Συνασπισμός μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο αν είναι παρών στα μέτωπα της Παιδείας , των εργασιακών σχέσεων και σε ζητήματα που αφορούν το περιβάλλον.

    Αναφερόμενος στην πολιτική συμμαχιών του Συνασπισμού ο κ. Αλαβάνος είπε ότι ο ΣΥΝ πρέπει να πορευθεί με τις δυνάμεις της νεολαίας, τις δυνάμεις της Ριζοσπαστικής Αριστεράς και με δυνάμεις της Ριζοσπαστικής Σοσιαλδημοκρατίας.

    Αναφερόμενος στην επανασύσταση του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Αλαβάνος υπερασπίστηκε τη σχετική διακήρυξη, διαβεβαιώνοντας τους συνέδρους ότι ο Συνασπισμός δεν θα πάει πέρα από τα όρια αυτής της διακήρυξης, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν βελτιώσεις στο κείμενο. Σημείωσε επίσης ότι είναι ανάγκη ο Συνασπισμός να ξεπεράσει ορισμένα προβλήματα, αν δηλαδή θα πορευθεί προς το ΠΑΣΟΚ ή προς το ΚΚΕ, καθώς όπως είπε, το ερώτημα αυτό το έχουμε ήδη ανατρέψει.

    Ο κ. Αλαβάνος ζήτησε από τους συνέδρους αλλά και από τις τάσεις του κόμματος να μη χωρίζεται το κόμμα σε πτέρυγες, καθώς όπως είπε, ο ίδιος δεν ανήκει σε καμία πτέρυγα, επισημαίνοντας ότι ο ΣΥΝ έχει ρεύματα ιδεών που δίνουν ζωή στο κόμμα. Στο ίδιο πνεύμα, σημείωσε την ανάγκη να συγκεντρωθούν όλες οι δυνάμεις του κόμματος σε προγραμματικές και αγωνιστικές κατευθύνσεις και κάλεσε τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής να "οργώσουν" την Ελλάδα για να μεταδώσουν τις αποφάσεις του Συνεδρίου.

    Ψήφισμα για τις φοιτητικές κινητοποιήσεις

    Το Διαρκές Συνέδριο ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα για τις φοιτητικές κινητοποιήσεις το οποίο έχει ως εξής:

    «Το Διαρκές Συνέδριο του ΣΥΝ χαιρετίζει τον μεγαλειώδη αγώνα των φοιτητών, των πανεπιστημιακών, των συλλογικών τους οργάνων και ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16 και στον αντισυνταγματικό και καταστροφικό νόμο-πλαίσιο για τα ΑΕΙ, για την προάσπιση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας.

    Ο ΣΥΝ καταγγέλλει την απροκάλυπτη καταστολή και ποινικοποίηση των αγώνων της νεολαίας και συμπαρίσταται με όλες του τις δυνάμεις στους διωκόμενους διαδηλωτές».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 20 March 2007 - 7:30:16 UTC