Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-03-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συζήτηση για την οικονομική πολιτική στο Κοινοβούλιο
  • [02] Γ.Παπανδρέου:"Πολύ ευαίσθητο το θέμα του Κοσόβου"

  • [01] Συζήτηση για την οικονομική πολιτική στο Κοινοβούλιο

    Με θέμα την "οικονομική πολιτική της κυβέρνησης",θα πραγματοποιηθεί αύριο στη Βουλή, προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων.

    Σήμερα ο πρωθυπουργός κ.Κώστας Καραμανλής θα συναντηθεί σήμερα στις 12 το μεσημέρι με τον κ.Μιλτιάδη Έβερτ,στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Χθές το βράδυ παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και των εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση μνήμης για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, που οργάνωσε το ίδρυμα που φέρει το όνομά του.

    "Το γεγονός ότι είμαστε σήμερα εδώ, εκπρόσωποι από όλες τις πολιτικές δυνάμεις είναι ύψιστη τιμή στη μνήμη του μεγάλου μακεδόνα πολιτικού", ανέφερε σε σύντομη ομιλία του ο πρωθυπουργός. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, τόνισε ο πρωθυπουργός, ήταν σε θέση να βλέπει μακριά, να σχεδιάζει σε βάθος χρόνου και να κινείται σταθερά μπροστά με βαθιά αίσθηση πολιτικής και κοινωνικής ευθύνης. Ήταν σε θέση, σημείωσε ακόμη, να κάνει πράξη τις επιλογές του με δυναμισμό και αποτελεσματικότητα, ήταν ο πολιτικός των μεγάλων εθνικών επιλογών που σφράγισε την πορεία της χώρας, όχι μόνο με τις μείζονος σημασίας επιλογές του, αλλά και με τη συνολική πολιτική παρουσία του.

    Αποτιμώντας την πολιτική του διαδρομή ανέφερε ότι στις πιο δύσκολες στιγμές της νεότερης Ιστορίας σφράγισε το τέλος της δικτατορίας και προχώρησε στη συγκρότηση συντεταγμένης και ευνομούμενης δημοκρατικής πολιτείας.

    Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής πίστευε ότι αποστολή της πολιτικής ήταν να βγάλει τη χώρα από την υπανάπτυξη και τους Έλληνες από τη φτώχεια, να διασφαλίσει συνθήκες ισχυρής οικονομίας και βιώσιμης ανάπτυξης, να εμπεδώσει το κράτος δικαίου και την κοινωνική δικαιοσύνη, πίστευε ότι αποστολή της πολιτικής ήταν να εδραιώσει τη δημοκρατία, να συγκροτήσει ισχυρό πολιτικό σύστημα απαλλαγμένο από τα πάθη του παρελθόντος, να οδηγήσει τον τόπο πέρα και πάνω από τις διαχωριστικές γραμμές που είχαν πληγώσει τις Ελληνίδες και τους Έλληνες, ανέφερε ακόμη ο πρωθυπουργός.

    Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής εισήλθε στον πολιτικό βίο του τόπου με πίστη στην αποστολή που αναλάμβανε και έφυγε με την ικανοποίηση ότι έφερε σε πέρας την αποστολή του, κατέληξε ο πρωθυπουργός.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε ότι ο πολιτικός ηγέτης μεγάλης κλίμακας, όπως ήταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, κρίνεται από το εάν πετύχει να νομιμοποιηθεί και να έχει την αποδοχή έξω από το δικό του παραταξιακό χώρο. Στην αποτίμηση του ηγέτη σημασία έχει η αξιολόγηση της άλλης πλευράς, σημείωσε και πρόσθεσε ότι η επιτυχής μετάβαση από τη δικτατορία στη δημοκρατία, η επίλυση του πολιτειακού και η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα τρίπτυχο, στο οποίο ο ρόλος του Κωνσταντίνου Καραμανλή ήταν καταλυτικός.

    Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ κ. Ορέστης Κολοζώφ ανέφερε ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής υπηρέτησε την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό του καπιταλιστικού συστήματος και έβαλε τη σφραγίδα του στις εξελίξεις της χώρας. Πίστευε στον εκσυγχρονισμό του συστήματος και στο πλαίσιο αυτό επεδίωξε την ένταξη στην Ενωμένη Ευρώπη. Ήταν μεγάλος και ικανός ηγέτης, είχε ειλικρινείς σχέσεις και καθαρό πολιτικό λόγο απέναντι στο κομμουνιστικό κίνημα, κατέληξε ο κ. Κολοζώφ.

    Στη δική του ομιλία ο πρόεδρος του Συνασπισμού κ. Αλέκος Αλαβάνος τόνισε ότι ένας ηγέτης κρίνεται από τη σφραγίδα που άφησε στις εξελίξεις της χώρας. Αναφερόμενος στην πολιτική συμβολή του Καραμανλή υπογράμμισε την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την ικανότητά του να φεύγει από τα στερεότυπα της παράταξης που ανήκει και την ικανότητα να καταγράφει τις εξελίξεις στο εσωτερικό της κοινωνίας.

    Ο κ. Αχιλλέας Καραμανλής στο δικό του σύντομο χαιρετισμό ανέφερε ότι η ποιότητα του ηγέτη ήταν σύμφυτη με το χαρακτήρα του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ο οποίος είχε γεννηθεί για αυτή την αποστολή. Η οικονομική ανάπτυξη και ασφάλεια της χώρας, η εμπέδωση του δημοκρατικού πολιτεύματος, η ένταξη στην ΕΕ ήταν οι μεγάλοι στόχοι που πέτυχε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Ύψιστη φιλοδοξία του υπήρξε η προσφορά στον τόπο, κατέληξε ο κ. Αχιλλέας Καραμανλής.

    Στην εκδήλωση, που άνοιξε ο κ. Πέτρος Μολυβιάτης, παραβρέθηκε ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κωστής Στεφανόπουλος, ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, τα περισσότερα μέλη του υπουργικού συμβουλίου και πολλοί βουλευτές.

    [02] Γ.Παπανδρέου:"Πολύ ευαίσθητο το θέμα του Κοσόβου"

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής διεθνούς κ. Γιώργος Παπανδρέου, που βρίσκεται στην Σερβία επικεφαλής αντιπροσωπείας της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, θα συναντηθεί σήμερα το πρωί στο Βελιγράδι με τον πρόεδρο της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς και τον πρωθυπουργό Βόσιαλβ Κοστούνιτσα ενώ το μεσημέρι θα μεταβεί στην Πρίστινα όπου θα έχει συνομιλίες με την ηγεσία των Αλβανών.

    Στην αντιπροσωπεία συμμετέχουν επίσης ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Σεργκέι Στάνιτσεφ, ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Ρουμανίας Μιρτσέα Τζεοάνα και ο Λουίς Αγιάλα Γενικός Γραμματέας της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

    Η αντιπροσωπεία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς χθες βράδυ παρακάθισε σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν της ο πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς. Κατά την διάρκεια του δείπνου συζητήθηκε το επίκαιρο ζήτημα του Κοσόβου ενώ έγινε αναφορά και στις πολιτικές εξελίξεις στην Σερβία και κυρίως στο ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης.

    Ο κ. Μπόρις Τάντιτς επανέλαβε την θέση ότι η Σερβία δεν μπορεί να αποδεχθεί ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου αποκλείοντας κάθε πιθανότητα υποχώρησης. Η αντιπροσωπεία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, από την συζήτηση με τον πρόεδρο της Σερβίας, αποκόμισε την εντύπωση ότι η σερβική ηγεσία υπολογίζει σοβαρά στην υποστήριξη της Ρωσίας για να αποτραπεί το ενδεχόμενο ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που θα επικύρωνε την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι το ζήτημα του Κοσόβου είναι πολύ ευαίσθητο και επισήμανε την ανάγκη να επιδείξουν και οι δύο πλευρές καλή θέληση και αυτοσυγκράτηση ώστε να αποφευχθεί μία νέα ένταση στην περιοχή.

    Αναφορικά με τις πολιτικές εξελίξεις στην Σερβία ο πρόεδρος Τάντιτς ενημέρωσε την αντιπροσωπεία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς ότι οι συνομιλίες του Κόμματος του με το Δημοκρατικό Κόμμα Σερβίας του Βόισλαβ Κοστούνιτσα και το G 17 του Μλάτζαν Ντίνκιτς βρίσκονται σε καλό δρόμο και εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα θα υπάρξει συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 21 March 2007 - 9:30:16 UTC