Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-03-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Κ. Παπούλια - Κ. Καραμανλή

  • [01] Συνάντηση Κ. Παπούλια - Κ. Καραμανλή

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας θα δεχθεί το μεσημέρι σε συνεργασία τον πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή. Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός θα έχει στο Μαξίμου συνάντηση με την υπουργό Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη. Το βράδυ θα απευθύνει χαιρετισμό σε εκδήλωση για τη Μαρία Κάλλας που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής.

    Επίσημη υιοθέτηση της "Διακήρυξης του Βερολίνου"

    Συγχαρητήρια στη γερμανική Προεδρία για τις προσπάθειες που καταβάλλει στην κατεύθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης απηύθυνε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με δήλωσή του, λίγο πριν από την πανηγυρική συνεδρίαση των 27 πολιτικών ηγετών για την επίσημη υιοθέτηση της "Διακήρυξης του Βερολίνου".

    Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε το κείμενο της Διακήρυξης "μεστό και ισορροπημένο" και εξέφρασε την αισιοδοξία του σχετικά με την προοπτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των θεσμικών μεταρρυθμίσεων που εκκρεμούν.

    Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ενώ το Σάββατο το βράδυ - μετά το δείπνο που παρέθεσε ο γερμανός Πρόεδρος της Δημοκρατίας Χορστ Κέλερ στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης - επισκέφθηκε, στο πλαίσιο της "Νύχτας της Ομορφιάς", το Μουσείο της Περγάμου, όπου, μαζί με τη σύζυγό του Νατάσα, ξεναγήθηκε στην έκθεση βυζαντινών εικόνων της Συλλογής Βελιμέζη, υπό την επωνυμία "Λάμψη του Ουρανού" και άκουσε ψαλμούς από τη βυζαντινή χορωδία Λυκούργου Αγγελόπουλου.

    Το πλήρες κείμενο της δήλωσης του πρωθυπουργού έχει ως εξής:

    "Σήμερα είναι διπλή γιορτή για τον Ελληνισμό. Μαζί με τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, έχουμε και την επέτειο του '21, τον μεγάλο αγώνα των Ελλήνων για ελευθερία και εθνική αξιοπρέπεια. Είναι, όμως, και πολύ ξεχωριστή μέρα και για την Ευρώπη. Για όλους εμάς που πιστεύουμε στην ευρωπαϊκή ιδέα και στο όραμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, η επέτειος αυτή έχει ξεχωριστή συμβολική σημασία. Σε αυτόν τον μισό αιώνα, η Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Ενωση, απεδείχθη ιστορικά το πιο επιτυχημένο μοντέλο ειρήνης, συνεργασίας και ευημερίας. Η συνεργασία και η συναίνεση έχουν υποκαταστήσει τον πόλεμο ως μέθοδο επίλυσης διαφορών. Δεν έχει σημασία τόσο, η δύναμη και το μέγεθος (σ.σ. των χωρών) όσο η συμμετοχή και η προσήλωση στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και βέβαια δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι η Ευρώπη πρωτοστατεί στο να υιοθετεί και να προωθεί πρωτοποριακές πολιτικές που αφορούν άμεσα τους πολίτες σε κρίσιμα ζητήματα, όπως είναι η ανεργία, η εκπαίδευση, η κλιματική αλλαγή.

    "Θέλω να συγχαρώ τη γερμανική Προεδρία για τη μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλε και για τη "Διακήρυξη του Βερολίνου", που είναι ένα μεστό και ισορροπημένο κείμενο, που πρωτίστως απευθύνεται στους ευρωπαίους πολίτες. Είναι αλήθεια και το ξέρουμε όλοι ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση σήμερα βρίσκεται σε μία κρίσιμη χρονική συγκυρία, σε μία κρίσιμη καμπή. Είναι όμως εξίσου γεγονός ότι και πολλές άλλες φορές στο παρελθόν η Ευρώπη είχε δυσκολίες τις οποίες αντιμετώπισε και ξεπέρασε με επιτυχία. Θέλω να πιστεύω και το πιστεύω ότι η Ευρώπη έχει και τη δύναμη και την πολιτική βούληση να κινηθεί με αποφασιστικότητα στο μέλλον μπροστά".

    Το κείμενο της Διακήρυξης

    "Επιδίωξη και δέσμευσή μας είναι να λύνονται ειρηνικά οι συγκρούσεις ανά τον κόσμο και να μην πέφτουν οι άνθρωποι θύματα πολέμου, τρομοκρατίας ή βίας. Η Ευρωπαϊκή Ενωση επιθυμεί να προωθήσει την ελευθερία και την ανάπτυξη ανά τον κόσμο. Θέλουμε να περιορίσουμε τη φτώχεια, την πείνα και τις αρρώστιες και σκοπεύουμε να συνεχίσουμε να διαδραματίζουμε ηγετικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή".

    Αυτά επισημαίνονται, μεταξύ άλλων, στη "Διακήρυξη του Βερολίνου" που υιοθετήθηκε από τους αρχηγούς των κρατών και κυβερνήσεων των "27" της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συνήλθαν σε πανηγυρική - για τα 50 χρόνια της Ένωσης - συνάντηση στη γερμανική πρωτεύουσα.

    Η Διακήρυξη του Βερολίνου έχει ως εξής:

    "Επί αιώνες η Ευρώπη ήταν μια ιδέα,μια ελπίδα ειρήνης και αλληλοκατανόησης. Η ελπίδα αυτή εκπληρώθηκε. Η ευρωπαϊκή ενοποίηση μας εξασφάλισε ειρήνη και ευημερία, δημιούργησε συνείδηση κοινότητας και βοήθησε να ξεπεραστούν οι αντιθέσεις. Καθέ κράτος - μέλος προσέφερε τη συμβολή του στην ενοποίηση της Ευρώπης και στην εδραίωση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, χάρη δε στην αγάπη των λαών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης για την ελευθερία, η αφύσικη διχοτόμηση της ηπείρου μας αποτελεί πια οριστικά παρελθόν. Με την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση αντλήσαμε τα διδάγματα από τις αιματηρές αντιπαραθέσεις του παρελθόντος και τη μαρτυρική μας ιστορία. Σήμερα ζούμε πια μαζί με τρόπο που ποτέ ως τώρα δεν ήταν δυνατός.

    "Οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουμε πια ενωθεί για το καλό όλων μας.

    "Στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης υλοποιούμε τα κοινά μας ιδανικά:στο επίκεντρο βρίσκεται για μας ο άνθρωπος, με την απαραβίαστη αξιοπρέπεια και τα αναπαλλοτρίωτα δικαιώματά του. Γυναίκες και άντρες έχουν ίσα δικαιώματα.

    "Επιδίωξή μας είναι η ειρήνη και η ελευθερία, η δημοκρατία και το κράτος δικαίου, ο αλληλοσεβασμός και το αίσθημα ευθύνης, η ευημερία και η ασφάλεια, η ανεκτικότητα και η συμμετοχή, η δικαιοσύνη και η αλληλεγγύη.

    "Η συμβίωση και η συνεργασία μας στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης γίνεται με μοναδικό τρόπο, ο οποίος εκφράζεται με τη δημοκρατική συνύπαρξη των κρατών-μελών και των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων. Η Ευρωπαϊκή Ενωση θεμελιώνεται πάνω στην ισοτέλεια και την αλληλέγγυα συνύπαρξη. Μ΄αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζουμε τη δίκαιη εξισορρόπηση των συμφερόντων των διάφορων κρατών - μελών.

    "Στην Ευρωπαϊκή Ενωση διασφαλίζουμε την ιδιαιτερότητα και τις πολυποίκιλες παραδόσεις των κρατών μελών της. Τα ανοιχτά σύνορα και η ζωντανή ποικιλια γλωσσών, πολιτισμών και περιοχών αποτελούν στοιχείο πλούτου. Υπάρχουν πολλοί στόχοι που δεν μπορούμε να τους επιτύχουμε καθένας μόνος του, παρά μόνο μαζί, γίνεται δε καταμερισμός καθηκόντων μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης, κρατών - μελών, περιφερειών και δήμων/κοινοτήτων.

    "Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μεγάλες προκλήσεις, που δεν σταματούν στα εθνικά σύνορα. Απάντησή μας σε αυτές είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση. Μόνο από κοινού μπορούμε να διαφυλάξουμε και στο μέλλον το ευρωπαϊκό μας κοινωνικό ιδεώδες προς όφελος όλων των πολιτών της Ενωσης. Το ευρωπαϊκό αυτό ιδεώδες συνδυάζει την οικονομική επιτυχία με την κοινωνική ευθύνη. Η Κοινή Αγορά και το ευρώ μας δίνουν δύναμη ώστε να μπορούμε να διαμορφώνουμε σύμφωνα με τις αξίες μας την ολοένα και πιο αλληλένδετη σε παγκόσμια κλίμακα οικονομία και τον διαρκώς εντεινόμενο ανταγωνισμό στις διεθνείς αγορές. Ο πλούτος της Ευρώπης έγκειται στις γνώσεις και τις ικανότητες των ανθρώπων της εκεί βρίσκεται το κλειδί της οικονομικής αύξησης, της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής.

    "Μαζί θα πολεμήσουμε την τρομοκρατία, το οργανωμένο έγκλημα και την παράνομη μετανάστευση, υπερασπιζόμενοι ταυτόχρονα την ελευθερία και τα δικαιώματα του πολίτη στον αγώνα εναντίον των πολεμίων τους. Στο ρατσισμό και την ξενοφοβία δεν πρέπει να ξαναδώσουμε ποτέ την ευκαιρία να ευδοκιμήσουν.

    "Επιδίωξη και δέσμευσή μας είναι να λύνονται ειρηνικά οι συγκρούσεις ανά τον κόσμο και να μην πέφτουν οι άνθρωποι θύματα πολέμου, τρομοκρατίας ή βίας. Η Ευρωπαϊκή Ενωση επιθυμεί να προωθήσει την ελευθερία και την ανάπτυξη ανά τον κόσμο. Θέλουμε να περιορίσουμε τη φτώχεια, την πείνα και τις αρρώστιες και σκοπεύουμε να συνεχίσουμε να διαδραματίζουμε ηγετικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή.

    "Αλλά και στην ενεργειακή πολιτική και στον τομέα της προστασίας του κλίματος θέλουμε να προχωρήσουμε μαζί και να προσφέρουμε τη συμβολή μας ώστε να αποσοβηθεί η παγκόσμια απειλή της αλλαγής κλίματος.

    "Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα συνεχίσει και στο μέλλον να αντλεί τη ζωτικότητά της από τον ανοιχτό της χαρακτήρα και από τη βούληση των μελών της να εδραιώνουν ταυτόχρονα και από κοινού την εσωτερική της ανάπτυξη. Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα εξακολουθήσει να προωθεί τη δημοκρατία, τη σταθερότητα και την ευημερία και πέραν των συνόρων της.

    "Με την ενοποίηση της Ευρώπης παραγματοποιήθηκε ένα όνειρο παλαιότερων γενεών. Η ιστορία μάς διδάσκει ότι το αγαθό αυτό πρέπει να το προασπίσουμε για τις επόμενες γενεές. Προς τούτο πρέπει να εκσυγχρονίζουμε ανάλογα με τις απαιτήσεις των καιρών το πολιτικό σχήμα της Ευρώπης. Γι' αυτό το λόγο είμαστε όλοι μαζί σήμερα, 50 χρόνια μετά την υπογραφή των Συνθηκών της Ρώμης, ενωμένοι στο στόχο μας να εφοδιάσουμε την Ευρωπαϊκή Ενωση, μέχρι το 2009 που θα γίνουν οι επόμενες εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με ένα ανανεωμένο κοινό θεμέλιο.

    "Γιατί το ξέρουμε καλά: η Ευρώπη είναι το κοινό μας μέλλον".

    Μήνυμα Γ. Παπανδρέου

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί τον φυσικό στρατηγικό χώρο για την πατρίδα και το λαό μας, τονίζει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου σε μήνυμα του για την συμπλήρωση 50 χρόνων από την υπογραφή της συνθήκης της Ρώμης και προσθέτει ότι η πορεία και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης μας αφορά όλους, πολιτικές δυνάμεις και πολίτες.

    Ειδικότερα, το μήνυμα του κ. Παπανδρέου έχει ως εξής:

    Η συμπλήρωση των 50 χρόνων από την ιστορική πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής ενοποίησης, βρίσκει την Ευρωπαϊκή Ένωση σε μια κρίσιμη περίοδο για το μέλλον της.

    Η τελική υιοθέτηση της πανηγυρικής δήλωσης του Βερολίνου, δεν μπορεί να κρύψει σοβαρά προβλήματα θεσμικού και στρατηγικού προσανατολισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Στην ιστορική διαδρομή της ανάπτυξης του κοινού Ευρωπαϊκού οράματος, έχουν καταγραφεί σημαντικές κατακτήσεις για την Ευρώπη και τους λαούς της.

    Η εμπέδωση της ειρήνης, των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, η ανάπτυξη του οικονομικού και κοινωνικού μοντέλου, η ευημερία και η καταπολέμηση της φτώχειας, το ενιαίο νόμισμα, η επανένωση της διαιρεμένης ηπείρου μας, αποτελούν ορισμένα από τα δυναμικά στοιχεία ενός συλλογικού ευρωπαϊκού κεκτημένου, που πρέπει να αγωνιστούμε για να εμπεδωθεί, να διευρυνθεί, να μην αποδιαρθρωθεί.

    Για την Ελλάδα και το λαό μας, η ένταξη και η πορεία 26 χρόνων στους ευρωπαϊκούς θεσμούς συνέβαλε καθοριστικά στη δημιουργία μιας σύγχρονης δημοκρατικής ευρωπαϊκής Ελλάδας, ισότιμο μέλος και συμμέτοχο στις αποφάσεις και στη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί τον φυσικό στρατηγικό χώρο για την πατρίδα και το λαό μας. Η πορεία και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης μας αφορά όλους, πολιτικές δυνάμεις και πολίτες.

    Σε μια περίοδο κρίσης και αναζήτησης του νέου θεσμικού και πολιτικού μοντέλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα επιτρέψει την αντιμετώπιση των σύγχρονων προβλημάτων και προκλήσεων της παγκοσμιοποίησης, η Ελλάδα πρέπει να είναι δυναμικά παρούσα με τις προτάσεις και τις πρωτοβουλίες της.

    Σ΄ αυτό τον κοινό χώρο των σκληρών καθημερινών διαπραγματεύσεων, όπου τίποτα δεν χαρίζεται και όλα μπορούν να κερδιθούν με σχέδιο, γνώση και συνέπεια, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, έδωσαν για πολλά χρόνια μάχες και πέτυχαν σημαντικά αποτελέσματα για την οικονομική και κοινωνική πρόοδο της Ελλάδας.

    Σήμερα, γίνεται φανερό ότι, η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται ένα νέο πολιτικό όραμα και σχέδιο, που θα εμπνέει και θα κινητοποιεί του πολίτες.

    Η ενίσχυση της κοινωνικής και πολιτικής Ευρώπης, η δημοκρατία και η διαφάνεια, ο αναπτυξιακός προσανατολισμός της οικονομίας, απαιτούν νέους πολιτικούς συσχετισμούς στην Ευρώπη.

    Μπροστά σε αυτή τη στρατηγική πρόκληση, η Ελλάδα χρειάζεται το δικό της νέο πολιτικό όραμα και σχέδιο. Το ΠΑΣΟΚ, ως ένα Ευρωπαϊκό σοσιαλιστικό δημοκρατικό κόμμα, με βαθειά ευρωπαϊκή εμπειρία διακυβέρνησης, μπορεί να εγγυηθεί και να υπερασπισθεί το Πρόγραμμά του, την Ελλάδα της ανάπτυξης, της προόδου, της κοινωνικής συνοχής και της αυτοπεποίθησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 25 March 2007 - 21:30:11 UTC