Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-03-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Θέματα του υπουργείου Ανάπτυξης συζητάει η Κυβερνητική Επιτροπή

  • [01] Θέματα του υπουργείου Ανάπτυξης συζητάει η Κυβερνητική Επιτροπή

    Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού κ.Κώστα Καραμανλή, συνεδριάζει, στο Μέγαρο Μαξίμου, η Κυβερνητική Επιτροπή με θέματα του υπουργείου Ανάπτυξης.

    Χθές το βράδυ παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια και του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής συναυλία προς τιμήν της Μαρίας Κάλλας. Η συναυλία δόθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από το θάνατο της Μαρίας Κάλλας και στο πλαίσιο του "Έτος Μαρίας Κάλλας", που έχει ανακηρυχθεί το 2007 από την ελληνική πολιτεία, ως φόρος τιμής στην Ελληνίδα καλλιτέχνιδα.

    Την έναρξη της συναυλίας χαιρέτισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος αναφέρθηκε στην προσωπικότητα και στο έργο της καλλιτέχνιδας, τονίζοντας ότι η παρακαταθήκη του έργου της ανήκει σε όλους τους Έλληνες, αλλά και σε όλους εκείνους ανεξαρτήτως εθνικότητας που γνώρισαν την τέχνη της και μαγεύτηκαν από τη φωνή και το μύθο της. "Η Κάλλας γεννήθηκε Ελληνίδα για να γίνει πολίτης του κόσμου. Αυτό είναι ένα κύριο ελληνικό χαρακτηριστικό. Χαρακτηριστικό ανθρώπων και ιδεών που γέννησε αυτός ο τόπος και αυτός ο λαός για να τους αγκαλιάσει ολόκληρος ο πλανήτης", τόνισε ο πρωθυπουργός.

    Επισήμανε, ακόμα, ότι η πρόκληση για την Ελλάδα του 21ου αιώνα είναι να δει ξανά τον πολιτισμό της με εξωστρέφεια και αυτοπεποίθηση ως το σημαντικότερο εθνικό κεφάλαιο που διαθέτει. "Όλοι και όλες οφείλουμε, τόνισε ο πρωθυπουργός, παραμερίζοντας τις όποιες διαφορές να ενώσουμε τις δυνάμεις μας στην κοινή προσπάθεια. Στην προσπάθεια που εξασφαλίσει τους όρους, ώστε η Ελλάδα και στον 21ο αιώνα να συνεχίσει να γεννά ανθρώπους ξεχωριστούς, όπως η Μαρία Κάλλας".

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής Χρήστος Λαμπράκης χαρακτήρισε ορθή την απόφαση να αφιερωθεί το 2007 στη Μαρία Κάλλας, λέγοντας ότι η Μαρία Κάλλας αποτέλεσε μια από τις λαμπρότερες καλλιτεχνικές παρουσίες του 20ου αιώνα.

    Στη συναυλία μουσική έπαιξε η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υπό τη διεύθυνση του Νίκου Αθηναίου, ενώ τα μουσικά κομμάτια ερμήνευσαν η Αγνή Μπάλτσα και ο Βαγγέλης Χατζησίμος.

    Τη συναυλία παρακολούθησαν ο υπουργός Πολιτισμού Γιώργος Βουλγαράκης, η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελος Μπασιάκος, ο υφυπουργός Οικονομίας Χρήστος Φώλιας και ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος.

    Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

    Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια είχε χθές τυο μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    Ο Κώστας Καραμανλής ενημέρωσε τον Πρόεδρο για τη συνάντηση του Βερολίνου και την υπογραφή της ομώνυμης διακήρυξης και τόνισε ότι "η Ευρώπη γιορτάζει μισό αιώνα ανάπτυξης και ευημερίας, 50 χρόνια ειρήνης και συνεργασίας. Αυτά συνιστούν μεγάλες κατακτήσεις για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες, αλλά και παρακαταθήκη για το μέλλον. Σε αυτή την Ευρώπη η Ελλάδα και μπορεί και οφείλει να πρωτοστατεί".

    Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε σε δηλώσεις του πως "ο στόχος όλων των πρωτοβουλιών, των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων είναι ένα καλύτερο αύριο για όλους τους Ελληνες πολίτες" και πρόσθεσε λέγοντας ότι νοικοκυρεύουμε τα δημόσια οικονομικά, διατηρούμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, δημιουργούμε περισσότερες θέσεις εργασίας, βάζουμε τη χώρα στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη".

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις δηλώσεις του ο Κώστας Καραμανλής στο θέμα της Παιδείας, σημειώνοντας ότι "βάζουμε τα θεμέλια για μια Παιδεία ποιοτική που θα επιτρέπει στους νέους Ελληνες να ανταγωνίζονται επί ίσοις όροις τους Ευρωπαίους συναδέλφους τους".

    Ο πρωθυπουργός κατέληξε λέγοντας ότι "η πρόκληση είναι κοινή και είναι για όλους μια ισχρυή Ελλάδα σε μια ισχυρή Ευρώπη ".

    Απαντώντας σε ερώτηση των δημοσιογράφων για το θέμα των ομολόγων, ο πρωθυπουργός είπε ότι "ισχύουν όσα είπα στη Βουλή".

    Νωρίτερα παρουσία των δημοσιογράφων οι δυο άνδρες αναφέρθηκαν στη Διακήρυξη του Βερολίνου. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Γερμανική προεδρία της ΕΕ "τα προχωρά τα πράγματα με συνεση και η διακήρυξη ήταν καλή". Και πρόσθεσε ότι "υπάρχει και διαμορφώνεται μια διάθεση να προχωρήσουν τα πραγματα - θα σας τα πω αναλυτικά - γιατί 50 χρόνια είναι καλά, αλλά χρειάζεται να είναι το εφαλτήριο για τα επόμενα".

    Ο Πρόεδρος απάντησε λέγοντας "έτσι, σωστό".

    Συνάντηση του πρωθυπουργού με την υπουργό Εξωτερικών

    Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και ενημερώθηκε για τα αποτελέσματα της επίσκεψής της στις ΗΠΑ. Η κ.Μπακογιάννη μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό δήλωσε ότι ''το ταξίδι ήταν παραγωγικό καθώς επί τρεις μέρες προωθήθηκαν και προβλήθηκαν οι ελληνικές θέσεις.''

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι ''έγιναν αποδεκτές οι θέσεις μας, με κατανόηση, με βάση και τις δημόσιες δηλώσεις που έγιναν''.

    Σε άλλη ερώτηση εάν εκτός από τη φραστική στήριξη αναμένει και έμπρακτη στήριξη, η υπουργός Εξωτερικών απάντησε "Βεβαίως κανένας δεν θέλει πιστοποίηση της ελληνικότητας των νησιών μας. Σημασία έχει ότι ο Αη Στράτης δεν θεωρείται αποστρατιωτικοποιημένο νησί και έχει ιδιαίτερη σημασία για τις αποφάσεις που λαμβάνονται στο ΝΑΤΟ λόγω του ιδιαίτερου βάρους που έχουν οι ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ".

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση σχετικά με ερευνητικό ελληνικό πλοίο στο οποίο θα υπάρχει και Τούρκος επιστήμονας, η υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι ''πάντοτε υπάρχουν ερευνητικά σκάφη και πάντοτε γίνεται επιστημονικό έργο στο οποίο μετέχουν επιστήμονες είτε από ευρωπαϊκές χώρες, είτε Ελληνες ,είτε Τούρκοι''. Αυτό, υπογράμμισε, δεν έχει καμία σχέση με τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Απαντώντας σε άλλη ερώτηση εάν θα έλθει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών στην Αθήνα, η κ.Μπακογιάννη είπε "μόλις έχω κάποια νέα θα σας το πω".

    Τέλος σε άλλη ερώτηση, σχετικά με την σκανδαλολογία των τελευταίων ημερών η υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι "αυτή η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να μην κρύψει τίποτα, και να προχωρήσει με αποφασιστικότητα στις μεταρρυθμίσεις που θα θωρακίσουν το ελληνικό κράτος από οποιαδήποτε φαινόμενα που μπορεί να δημιουργούν προβληματισμό".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 27 March 2007 - 9:30:12 UTC