Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-03-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Σημαντική επιτυχία της Ελλάδας»

  • [01] «Σημαντική επιτυχία της Ελλάδας»

    Επιτυχία της Ελλάδας χωρίς προηγούμενο, χαρακτήρισε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ. Αντώναρος την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης να εγκρίνει το εθνικό στρατηγικό πλαίσιο αναφοράς, γνωστό ως Δ' χρηματοδοτικό πρωτόκολλο για τα έτη 2007-2013.

    Την απόφαση μετέφερε σήμερα το πρωί στον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, η αρμόδια Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής Ντανούτα Χούμπνερ.

    Το εθνικό στρατηγικό πλαίσιο αποτελεί το όραμα και το σχέδιο της χώρας για να πετύχει μια σειρά από σημαντικούς στόχους, ανέφερε ο κ. Αντώναρος.

    Σημείωσε δε ότι είμαστε το δεύτερο κράτος, μετά τη Μάλτα και η πρώτη χώρα της συνοχής, με σημαντικά ποσά αναλήψεων, που παίρνει την έγκριση ώστε να επενδυθούν τα χρήματα του Δ' χρηματοδοτικού πρωτόκολλου γρήγορα και αποτελεσματικά.

    Ο κ. Αντώναρος υπενθύμισε ότι το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 20,4 δισ. ευρώ και ήταν αποτέλεσμα της επιτυχούς διαπραγμάτευσης της ελληνικής κυβέρνησης στη Σύνοδο Κορυφής το Δεκέμβριο του 2005.

    Η νέα ελληνική επιτυχία αποτελεί τη συνέχεια των διαπραγματεύσεων εκείνων, ώστε να εξασφαλιστούν πολύ υψηλοί πόροι σε ένα δύσκολο διαπραγματευτικό πλαίσιο, καθώς τότε συμμετείχαν "25" χώρες της ΕΕ και η Ελλάδα είχε πετύχει αύξηση του μεριδίου συμμετοχής της.

    Σε ερώτηση σχετική με τη "μείωση του αγροτικού εισοδήματος τα χρόνια 2000-2006", ο κ. Αντώναρος είπε ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει πάρει συγκεκριμένες αποφάσεις για τον αγροτικό κόσμο και επιπλέον στο εθνικό στρατηγικό πλαίσιο προβλέπονται σημαντικά ποσά για τη στήριξη των Ελλήνων αγροτών.

    Συγχαρητήρια στην Ελλάδα

    Συνάντηση με την Επίτροπο Περιφερειακής Ανάπτυξης Ντανούτα Χούμπνερ, παρουσία του υφυπουργού Οικονομίας Χρήστου Φώλια, είχε το πρωί ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    Η κ. Χούμπνερ έδωσε συγχαρητήρια στην Ελλάδα για το σχέδιο περιφερειακής ανάπτυξης του Δ' ΚΠΣ και την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    "Συγχαρητήρια στην Ελλάδα, ας ελπίσουμε ότι αυτή θα είναι μια πραγματικά καλή περίοδος, ένα καλό πρόγραμμα και μία καλή εφαρμογή του στα χρόνια που έρχονται για την Ελλάδα", υπογράμμισε στις δηλώσεις της η κ. Χούμπνερ.

    Πρόσθεσε, ακόμη, ότι ''ως προς το πρόγραμμα θέλω να πω ότι είμαστε πολύ περήφανοι στην Επιτροπή, που η Ελλάδα είναι η πρώτη μεγάλη χώρα και η δεύτερη μετά τη Μάλτα, που ολοκληρώνει τις διαπραγματεύσεις για αυτό το πλαίσιο, το οποίο είναι το πρόγραμμα παρεμβάσεων της Ευρωπαϊκής Περιφερειακής Πολιτικής για τα επόμενα επτά χρόνια.''

    Η επίτροπος δήλωσε ότι έγινε σκληρή δουλειά και από την κυβέρνηση και από τα υπουργεία και τις υπηρεσίες της Επιτροπής και σημείωσε "είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από το πρόγραμμα, γιατί ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο ως προς τον τρόπο που η Ελλάδα χρησιμοποιεί τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά Ταμεία".

    Η κ. Χούμπνερ συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα κινείται προς την "ατζέντα της Λισαβόνας", δηλαδή στην επένδυση, στην ανταγωνιστικότητα, στην καινοτομία, στην επιχειρηματικότητα, στην οικονομία της γνώσης, αλλά και στην προσέλκυση ανθρώπων που θέλουν να επενδύσουν, να ζήσουν και να εργαστούν στις περιφέρειες της Ελλάδας.

    "Με αυτό ανοίγει τώρα ο δρόμος για την διαπραγμάτευση των συγκεκριμένων επιχειρησιακών προγραμμάτων από διαφορετικές περιοχές και περιφέρειες", είπε η κ. Χούμπνερ, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ελπίδα να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις των επιχειρησιακών προγραμμάτων μέχρι το καλοκαίρι.

    Τόνισε, όμως, ότι η πραγματική πρόκληση θα είναι η εφαρμογή του νέου προγράμματος και αυτό ήταν ένα θέμα που συζήτησε με τους υπουργούς αυτές τις δύο ημέρες.

    Επίσης η κ. Χούμπνερ ανέφερε ότι συζήτησε με τον κ. Καραμανλή και για το μέλλον της Ευρώπης.

    Ο υφυπουργός Οικονομίας Χρήστος Φώλιας, υπογράμμισε ότι "σήμερα είναι μία ξεχωριστή ημέρα για την Ελλάδα, η οποία κατήγαγε μία πολύ μεγάλη επιτυχία, καθώς πριν από λίγο η κ. Χούμπνερ έδωσε στον πρωθυπουργό την έγκριση της Επιτροπής για το Εθνικό Σχέδιο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ελλάδας".

    Ο κ. Φώλιας είπε ότι αποτελεί ιστορική επιτυχία, καθώς η χώρα μας είναι η δεύτερη μετά τη Μάλτα που πετυχαίνει την έγκριση του ΕΣΠΑ και πως η Επίτροπος συνεχάρη τον πρωθυπουργό.

    Ο υφυπουργός Οικονομίας σημείωσε "είναι μία ιδανική αρχή, η οποία μας δίνει τη δυνατότητα να είμαστε απόλυτα αισιόδοξοι ότι τα περισσότερα από τα 20 δισ. ευρώ κοινοτικής συνδρομής που θα εισρεύσουν στη χώρα μας μέχρι το 2013, θα αξιοποιηθούν επενδυτικά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο".

    Ο κ. Φώλιας ,τόνισε, ότι με την ίδια ζέση προετοιμασία και πίστη για τη δουλειά που θα κάνουμε, θα έχουμε το καλύτερο αναπτυξιακό αποτέλεσμα για τη χώρα και κυρίως για την περιφέρεια, όπου θα κατευθυνθεί το 82% των κοινοτικών πόρων.

    Συνάντηση Σουφλιά-Χούμπνερ

    Πάρα πολύ καλή χαρακτήρισε ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς τη συζήτηση που είχε το πρωί στο ΥΠΕΧΩΔΕ με την επίτροπο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Όπως είπε ο κ. Σουφλιάς " η κα Χούμπνερ, θεωρεί ότι είναι σημαντικό και αισιόδοξο το γεγονός ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ θα είναι υπεύθυνο για το ένα τρίτο της τέταρτης προγραμματικής περιόδου και μας είπε μάλιστα ότι εξ αυτού του λόγου θα πρέπει να συμμετέχετε στις συζητήσεις για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για αυτό το πρόγραμμα".

    Ο υπουργός υπογράμμισε πως "ανέλυσε σε γενικές γραμμές το που βρισκόμαστε σε όλα τα προγράμματα. Το ΥΠΕΧΩΔΕ έχει αυτή τη στιγμή τρία προγράμματα: το ΕΠΟΑΛΛΑ, το οποίο έχει δημόσια δαπάνη 6 δισ 300 εκατομμύρια και συνολικό κόστος 9 δισ 300 εκατ γιατί 3 δισ είναι ιδιωτική συμμετοχή. Το ΕΠΟΑΛΛΑ είναι ένα τεράστιο πρόγραμμα. Έχουμε το ΕΠΠΕΡ, το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και έχουμε και το Ταμείο Συνοχής. Το ΕΠΠΕΡ είναι 550 εκατ ευρώ, το Ταμείο Συνοχής είναι 3 δισ 200 εκατ ευρώ. Το Ταμείο Συνοχής έχει δύο σκέλη: το ένα σκέλος είναι για τις μεταφορές και συγκοινωνιακές υποδομές 2 δισ 300 εκατ. ευρώ και ένα σκέλος είναι για το περιβάλλον με 950 εκατ. ευρώ".

    Οσον αφορά τις απορροφήσεις ο κ.Σουφλιάς υπογράμμισε "οι απορροφήσεις είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο, πάμε πάρα πολύ γρήγορα. Για το ΕΠΟΑΛΛΑ δεν υπήρχε κανένα θέμα γιατί η απορρόφηση είναι πάρα πολύ υψηλή. Για το ΕΠΠΕΡ, είχαμε παραλάβει την απορρόφηση στο 14% και τώρα είναι στο 50% και υπολογίζουμε ότι στο τέλος του 2007 θα φτάσει στο 70%. Και το λέμε αυτό γιατί στο πρώτο τρίμηνο του 2007 έχουμε πενταπλάσιο ρυθμό απορρόφησης από αυτόν που είχαμε στο πρώτο τρίμηνο του 2006 και τούτο γιατί αντιμετωπίσαμε διάφορες αδυναμίες και προβλήματα που η είχαμε στο πρόγραμμα"

    Ο κ. Σουφλιάς πρόσθεσε ότι συζήτησαν με την κα Χούμπνερ και για την Δ΄ Προγραμματική περίοδο: "τόνισα στην κα Χούμπνερ ότι εμείς και στα θέματα των συγκοινωνιακών υποδομών και στα θέματα του περιβάλλοντος δεν πήγαμε με προχειρότητες να καταρτίσουμε τα προγράμματα των έργων και των δράσεων για την Δ΄ Προγραμματική Περίοδο. Το 2004 σας θυμίζω όταν αναλάβαμε την ευθύνη του υπουργείου αναθέσαμε αμέσως μια μελέτη στρατηγική των μεταφορών στην Ελλάδα με ορίζοντα το 2020. Τη μελέτη αυτή τη χρησιμοποιήσαμε και για το Εθνικό Σχέδιο αλλά και βάσει αυτής της μελέτης καθορίσαμε και τα έργα και τις δράσεις στις συγκοινωνιακές υποδομές, τα οποία πρέπει να περιληφθούν μέσα στη Δ Προγραμματική Περίοδο. Μάλιστα δε σας θυμίζω ότι το 2005 στην αναθεώρηση του προγράμματος, και το τόνισα αυτό στην κυρία Χούπνερ, είχαμε εντάξει 150 εκατομμύρια ευρώ για μελέτες ακριβώς με στόχο να προετοιμάσουμε τα έργα της Δ προγραμματικής περιόδου δηλαδή ώριμα νωρίς, και πραγματικά και όπως πάμε από τις αρχές του 2008 θα αρχίσουμε τις δημοπρατήσεις με πλήρεις μελέτες. Άρα είμαστε καλά προετοιμασμένοι για το Δ ΚΠΣ"

    Σε ότι αφορά το περιβάλλον ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ τόνισε ότι " καταρτίσαμε ένα στρατηγικό σχέδιο περιβάλλοντος και αειφόρου ανάπτυξης και βάσει αυτού του στρατηγικού σχεδίου γράφτηκε και το σχετικό κεφάλαιο στο εθνικό σχέδιο, αλλά και βάσει αυτού, τελικώς οργανώθηκε και καταρτίσθηκε το πρόγραμμα έργων για την Δ προγραμματική περίοδο. Άρα πάμε αρκετά προετοιμασμένοι για το Δ ΚΠΣ. Βεβαίως, το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν κατασκευάζει μόνο έργα που αντιστοιχούν στο ίδιο ως δαπάνη -δηλαδή, έχουμε μια ορισμένη συμμετοχή το δημόσιο και κατανέμεται στους διάφορους φορείς, στο ΥΠΕΧΩΔΕ έχει κατανεμηθεί ένα ορισμένο ποσό- αλλά θα κατασκευάσουμε και έργα τα οποία θα χρηματοδοτούνται από τα περιφερειακά ταμεία. Στο ΥΠΕΧΩΔΕ, επίσης θα είναι και η διαχειριστική αρχή στην οποία θα υπάγονται και τα έργα του Υπουργείου Μεταφορών. Μέχρι τώρα υπήρχαν δύο διαχειριστικές αρχές για την συγκοινωνιακή υποδομή τώρα θα υπάρχει μια που θα είναι στο ΥΠΕΧΩΔΕ".

    Ο κ. Σουφλιάς έθεσε στην κυρία Χούμπνερ και ένα αίτημα που το θεωρεί, όπως είπε, πάρα πολύ βασικό. "Για την καλύτερη προστασία των προστατευομένων περιοχών είναι ανάγκη" τόνισε "ορισμένες φορές να απαλλοτριώνουμε κάποια τμήματα, για να έχουμε περισσότερες δυνατότητες προστασίας. Οι απαλλοτριώσεις αυτές και τα χρήματα αυτά μέχρι τώρα για την Ελλάδα ήταν το 10% του προϋπολογισμού του έργου, παραπάνω δεν αναγνώριζε η ΕΕ. Υπάρχει ένα άρθρο στον εσωτερικό κανονισμό της ΕΕ που επιτρέπει το παραπάνω, και το οποίο δεν μας το αναγνώριζε η ευρωπαϊκή επιτροπή διότι έγιναν τεράστιες υπερτιμολογήσεις σε κάποια έργα, να μην τα αναφέρω και να μην αναφέρω και τους τόπους.Μάλιστα οι τιμές έφθαναν στα όρη, στα βουνά, να είναι όσο περίπου είναι στο κέντρο του Μόντε Κάρλο.Ζήτησα από την κυρία Χούμπνερ να το δει αυτό το θέμα, διότι το θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό για τις προστατευόμενες περιοχές NATURA και δεσμεύθηκε ότι θα το εξετάσει"

    Ο κ. Σουφλιάς ανέφερε ως παράδειγμα το έργο της Κάρλας για το οποίο ζητάμε να μας αναγνωρίσουν και πάνω από το 10% γιατί είναι αναγκαία η απαλλοτρίωση για την καλύτερη προστασία της προστατευόμενης περιοχής.

    Σε ερώτηση αν ζητήσαμε κάποια ενίσχυση της κοινοτικής συνδρομής για τα έργα του Δ' ΚΠΣ απάντησε ότι :«Αυτά έχουν οριστικοποιηθεί. Ας πούμε στα έργα τα περιβαλλοντικά έχουμε 65% η κοινοτική συνδρομή. Στα υπόλοιπα έργα είναι 50 με 55 ιδίως σε αυτά που είναι στο ΕΠΟΑΛΛΑ. Θα μείνει εκεί. Εξάλλου στην αναθεώρηση του προγράμματος για το Γ'ΚΠΣ μεταβλήθησαν ακριβώς αυτά τα ποσοστά της κοινοτικής συμμετοχής και μάλιστα την ευχαρίστησα κιόλας για αυτό το πράγμα».

    Ερωτηθείς αν η κυρία Χούμπνερ ζήτησε αντί του Υπουργείου Οικονομίας να συμμετέχει το ΥΠΕΧΩΔΕ στις διαπραγματεύσεις ο κ. Σουφλιάς απάντησε «όχι δεν ζήτησε κάτι τέτοιο. Η κ.Χούμπνερ είπε ότι αφού έχετε το ένα τρίτο του προγράμματος της Δ' προγραμματικής περιόδου καλό είναι να συμμετέχετε και εσείς σε αυτές τις διαπραγματεύσεις. Όχι να υποκαταστήσουμε το Υπουργείο Οικονομίας, ούτε άφησε καμία αιχμή εναντίον του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας».

    Σε ερώτηση πότε θα δοθεί η τελική απάντηση για το γενικό και πότε για θεματικά σχέδια ανέφερε: «Εμείς από πλευράς Υπουργείου έχουμε στείλει από καιρό πλήρες το πρόγραμμα μας, όχι απλώς άξονες και σε γενικές κατευθύνσεις, αλλά με ονοματεπώνυμο έργων. Θέλω να πιστεύω ότι το ίδιο έγινε και με τους άλλους φορείς και βεβαίως τις διαπραγματεύσεις θα κάνει το Υπουργείο Οικονομίας που έχει την τελική ευθύνη διαπραγματεύσεων με την Κοινότητα. Τώρα, για να σας πω τον χρόνο, δεν τον ξέρω, αλλά δεν είναι εύκολη δουλειά και δεν μπορεί να γίνει μέσα σε λίγο χρόνο. Ελπίζω μέχρι το καλοκαίρι να έχει κλείσει αυτό το θέμα».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 30 March 2007 - 11:30:17 UTC