Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-04-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση για τη διαφάνεια
  • [02] Εξοφλούνται οι δικαιούχοι της νέας ΚΑΠ
  • [03] Βολές Παπαρήγα κατά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ
  • [04] Σε εορταστικούς ρυθμούς η αγορά

  • [01] Συνάντηση για τη διαφάνεια

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος συναντήθηκε σήμερα με τον πρόεδρο της "Διεθνούς Διαφάνειας" Ελλάδος Κωνσταντίνο Μπακούρη, απέσπασε τα συγχαρητήρια της επιτροπής για την υψηλή θέση που κατέχουν, στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, τα ζητήματα διαφάνειας και λογοδοσίας.

    Ο Γ. Παπανδρέου χαρακτήρισε "χρήσιμη και επίκαιρη" την προσφορά της επιτροπής, ενώ σε μια αποστροφή του, το μέλος της Γιώργος Παπαδημητρίου, είπε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι "αυτόν τον καιρό είναι μόνο επίκαιρη".

    Π. Ευθυμίου για υπόθεση Ασφαλιστικών Ταμείων

    Σε «κυβερνητικό σχέδιο» το οποίο εφαρμόζεται από το 2005, αποδίδει το ΠΑΣΟΚ, με δήλωση του εκπροσώπου Τύπου Πέτρου Ευθυμίου, την απόσυρση των αποθεματικών των Ασφαλιστικών Ταμείων από τα εγγυημένα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου και την τοποθέτησή τους σε δομημένα ομόλογα υψηλού ρίσκου. Παράλληλα ο κ. Ευθυμίου τόνισε ότι υπάρχει σαφής και αυτονόητη πολιτική ευθύνη στην κυβέρνηση συνολικά και στον Πρωθυπουργό, η οποία ανήκει, πρωτίστως, στους υπουργούς Οικονομίας Γιώργο Αλογοσκούφη και Απασχόλησης Σάββα Τσιτουρίδη. Επίσης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να προσφύγει το ΠΑΣΟΚ ακόμα και στις βρετανικές εποπτικές αρχές για την υπόθεση και τόνισε ότι ο κάθε ασφαλισμένος μπορεί να προσφύγει στην ελληνική Δικαιοσύνη.

    Μιλώντας για «κυβερνητικό σχέδιο», ο κ. Ευθυμίου έκανε λόγο για «στημένη επιχείρηση λεηλασίας των Ταμείων. Σύμφωνα με τον κ. Ευθυμίου λειτούργησε ένα «σύστημα» με «δύο πυλώνες», το υπουργείο Οικονομίας και το υπουργείο Απασχόλησης. ΄Όπως ανέφερε ο κ. Ευθυμίου, «το υπουργείο Οικονομίας εκδίδει με κρυφά, είτε με μη κρυφά ομόλογα, αυτά τα σύνθετα δομημένα προϊόντα και το υπουργείο Απασχόλησης φροντίζει ώστε τα Ταμεία να είναι οι αποδέκτες αυτών των ομολόγων».

    Στο ίδιο σύστημα ενέταξε και όσους «ενδιάμεσους» ενεπλάκησαν, όπως «Ειδικοί Γραμματείς ή Διοικητές Ταμείων», αλλά και «όσους εμφανίζονται ως εξωτερικοί, όπως εταιρίες που εμφανίζονται ως βρετανικές, αλλά έχουν έδρα στα Νησιά Καϊμάν, στελέχη των οποίων «έχουν σύνδεση συγγένειας, πολιτικής και κομματικής» με το συγκεκριμένο σύστημα.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε επίσης ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια «διπλή επιχείρηση», η οποία αφορά τη «λεηλασία των Ταμείων» και τη «συγκάλυψη αυτού του μείζονος θέματος» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αρνείται να δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία της υπόθεσης, «να πει ποιές πράξεις έκαναν τα Ταμεία και ποιές προμήθειες δόθηκαν και σε ποιούς».

    Ο κ. Ευθυμίου απηύθυνε πέντε ερωτήματα προς την κυβέρνηση, σχετικά με τα ομόλογα των Ταμείων, ως εξής:

    - Ποιά και πόσα σύνθετα δομημένα προϊόντα, αυτά δηλαδή τα ομόλογα υψηλού κινδύνου, είτε του δημοσίου, είτε των τραπεζών, κατέληξαν στα ασφαλιστικά Ταμεία το 2005, το 2006 και το 2007;

    - Ποιά είναι αυτά τα Ταμεία που προμηθεύτηκαν τα σύνθετα δομημένα προϊόντα;

    -Με ποιές αποφάσεις και ποιές διαδικασίες πραγματοποιήθηκαν οι πωλήσεις και αγορές των ομολόγων;

    -Ποιές είναι οι συνολικές πωλήσεις και αγορές ομολόγων από Ταμεία την περίοδο 2005 ως σήμερα;

    -Ποιές ήταν οι προμήθειες και σε ποιούς δόθηκαν σε κάθε περίπτωση;

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση δεν αποκάλυψε καμία από τις περιπτώσεις που απασχολούν τη δημοσιότητα και ότι η αποκάλυψη έγινε από την ανεξάρτητη έρευνα και από τον Τύπο και απλά η κυβέρνηση αναγκάσθηκε να παραδεχτεί την ύπαρξή τους.

    Οι περιπτώσεις στις οποίες αναφέρθηκε ο κ. Ευθυμίου είναι του ΤΕΑΔΥ, του λεγόμενου «κρυφού ομολόγου» των 280 εκ. ευρώ και του ομολόγου των 130 εκ. ευρώ του ΤΣΠΕΑΘ. Από τις τρεις υποθέσεις διεξάγεται δικαστική έρευνα μόνο για την πρώτη.

    Ωστόσο, θεωρεί ότι οι υποθέσεις είναι πολύ περισσότερες και φθάνουν τις 24, αναφέροντας ότι «η δικαστική έρευνα δεν θα παραμείνει στη μια υπόθεση που ερευνά, διότι η ταυτότητα των 24 υποθέσεων είναι κοινή».

    Ο κ. Ευθυμίου ανέφερε ότι «η ταυτότητα, η επαναληπτικότητα και η αναλογία της προσφυγής των Ταμείων στα σύνθετα δομημένα προϊόντα, επιβάλλει τη γενίκευση της έρευνας επί ομοίων πρακτικών, ομοίου αντικειμένου και ομοίου αποτελέσματος», θεωρώντας «αυτονόητο ότι η έρευνα θα επεκταθεί προς όλες τις κατευθύνσεις».

    Αναφερόμενος στις δηλώσεις των κ.κ. Παυλόπουλου και Δούκα, τις οποίες θεώρησε ότι χαρακτηρίζουν την επιχείρηση συγκάλυψης, τόνισε ότι πρόκειται για «προκλητικές δηλώσεις» και ότι δεν πρόκειται «για μια κατ΄ εξαίρεσιν υπόθεση». Και πρόσθεσε ότι «μόνο ένας βαθύτατα αφελής ή ένας βαρύτατα ένοχος, θα μπορούσε να θεωρήσει ότι υπήρξε ξαφνικά μια επιδημία που περιέλαβε τουλάχιστον 24 Ταμεία».

    Απαντώντας σε ερώτηση αν ένας κυβερνητικός ανασχηματισμός μπορεί να αποτελεί έμμεση ανάληψη πολιτικών ευθυνών, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι "δεν μπορεί να γίνει δεκτό ότι θα υπάρξει ανασχηματισμός ευθυνών», προσθέτοντας ότι «οι ευθύνες είναι βαρύτατες και αφορούν την κυβέρνηση και τον κ. Καραμανλή». Ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση «θεωρεί τον ανασχηματισμό ως ένα είδος πλυντηρίου γι αυτή την υπόθεση».

    Σε ερώτηση αν οι εξελίξεις με τα ομόλογα βοήθησαν στο κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, όπως έδειξαν οι δύο τελευταίες δημοσκοπήσεις, ο κ. Ευθυμίου, δεν σχολίασε τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων. Ωστόσο ανέφερε ότι «η κοινωνία των ισχυρών δεν θα γίνει δεκτή από την συντριπτική πλειοψηφία των ασθενέστερων» και πρόσθεσε ότι «αυτός είναι ο βασικός λόγος που το ρεύμα ελπίδας και προοπτικής του ΠΑΣΟΚ θα γυρίσει σελίδα πολιτικής και ηθικής για την ελληνική κοινωνία και την πατρίδα μας».

    Επικρίσεις ΠΑΣΟΚ για την ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης

    «Εάν τελικά περιοριστεί ή χαθεί ο στρατηγικός ρόλος του δημοσίου στις επιχειρήσεις του ενεργειακού χώρου, ΔΕΗ, ΔΕΠΑ και Ελληνικά Πετρέλαια, είτε από ανικανότητα, είτε από αδράνεια της ΝΔ, είτε με πολιτική απόφαση του Κώστα Καραμανλή και της κυβέρνησής του, τότε θα είναι πολύ πιθανή έως βεβαία η δημιουργία ενός ενεργειακού καρτέλ στη χώρα μας,ενός καρτέλ με εξουσία και ισχύ μεγαλύτερη από το κράτος».

    Την επισήμανση έκανε ο υπεύθυνος Ανάπτυξης, Τουρισμού και Ναυτιλίας του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου (ΚΣ) του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου για θέματα ενέργειας.

    Αναφερόμενος στην ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης, ο κ. Χ. Παπουτσής έκανε λόγο για «ανυπαρξία ενεργειακού στρατηγικού σχεδιασμού, ευρωπαϊκό επαρχιωτισμό, άγνοια, μειωμένη ικανότητα στην διοίκηση και έλλειψη ισχυρής πολιτικής βούλησης για χρηστή διοίκηση».

    Ο Χ. Παπουτσής ανέφερε ότι πίσω από όλες τις εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα υπάρχει κάποιο "φίλιο" συμφέρον.

    Τα θέματα που αφορούν την ΔΕΗ κατέλαβαν μεγάλο μέρος των αναφορών του κ. Χ. Παπουτσή, ο οποίος διαπίστωσε «πλήρη απραξία στην κατάρτιση και την κατάθεση μακροχρόνιου σχεδιασμού της επιχείρησης, επικίνδυνη καθυστέρηση στην αντικατάσταση των παλαιών μονάδων των 1600 MW με νέες ανταγωνιστικές μονάδες σύγχρονης τεχνολογίας, επικίνδυνη παράταση της διάταξης του ν. 3175/2003 για την κάλυψη των αναγκών του συστήματος με διαγωνισμούς ισχύος 900 MW μέχρι το 2010, τη δημιουργία σύγχισης με την ψήφιση του νόμου 3426 που δημιουργεί μέχρι και τρείς ρυθμιστές του συστήματος και την καταβαράθρωση του δείκτη κερδοφορίας της επιχείρησης».

    «Από 310 εκατ.ευρώ το 2003 είχαμε μείωση 23% το 2004 στα 292 εκατ. και στη συνέχεια 54% το 2005 και 83% το 2006», είπε ο κ. Παπουτσής καταγγέλοντας επίσης "την πλήρη εγκατάλειψη κάθε επενδυτικού προγράμματος" και «άδειασμα των αποθηκών από τα απαραίτητα υλικά και εφόδια και την προκλητική και εις βάρος της ΔΕΗ αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της οριακής τιμής του συστήματος με την οποία αποζημιώνονται οι μονάδες που είναι κάθε ώρα στο σύστημα».

    Ο κ. Παπουτσής έκανε λόγο για «περίοδο παχιών αγελάδων για τους εισαγωγείς» και τόνισε ότι «εμείς θεωρούμε πως η ΔΕΗ μπαίνει σε δύσκολο δρόμο και φοβόμαστε πως υπάρχει κρυφό σχέδιο με βασικό στόχο την απαξίωση της εταιρίας,την πώληση ενός μέρους της, και την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων».

    Ο υπεύθυνος του ΠΑΣΟΚ διατύπωσε στην σημερινή συνέντευξη Τύπου δέκα προτάσεις που αφορούν την ΔΕΗ:

    α) προσαρμογή στις πολιτικές της ΕΕ χωρίς καθυστερήσεις και ανατροπές, β) διαρκή εκσυγχρονισμό της επιχείρησης, γ) εκπόνηση απλού και καθαρού σχεδίου ανάπτυξης της ΔΕΗ που θα συμφωνηθεί με τους εργαζόμενους και το διεθνές επενδυτικό κοινό, δ) εκστρατεία επανάκτησης του κύρους της ΔΕΗ στο εξωτερικό και την Ελλάδα με σταθερή πολιτική επιλογή την επιστροφή στην κερδοφορία, ε) στρατηγική συνεργασίας της ΔΕΗ και επενδύσεις με στόχο την ενίσχυση της συμμετοχής μας στην αγορά ενέργειας της ΝΑ Ευρώπης, στ) εκσυγχρονισμός του δικτύου, ζ) περαιτέρω αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος σε μονάδες καθαρής καύσης στερεών καυσίμων και φυσικού αερίου, η) στενή παρακολούθηση τεχνολογίας CCS, θ) ολοκλήρωση προγράμματος υδροηλεκτρικών και ι) είσοδος στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

    Ο κ.Παπουτσής έκανε λόγο για «ασυδοσία,λαθρεμπόριο και ακρίβεια», αναφερόμενος στην αγορά καυσίμων και μίλησε για τέλμα σε ότι αφορά την απελευθέρωση του ωραρίου εργασίας των 8000 πρατηρίων της χώρας, καθώς «δεν υπάρχουν εγγυήσεις για την δημόσια ασφάλεια, ενώ εγκυμονούνται σοβαρότατοι κίνδυνοι για την επιβίωση των επιχειρήσεων του κλάδου και την εξυπηρέτηση των αναγκών των καταναλωτών τις νυχτερινές ώρες».

    Σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων, ο Χρήστος Παπουτσής ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει, μεταξύ άλλων, προτείνει την εξομοίωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου για την βιομηχανία και την βιοτεχνία με τον αντίστοιχο του πετρελαίου θέρμανσης και επέκρινε την κυβέρνηση γιατί, όπως είπε, αγνόησε αυτές τις προτάσεις και πρόσθεσε ότι «επέλεξε να ευνοεί επί 3 χρόνια την κερδοσκοπία».

    Ο υπεύθυνος του ΠΑΣΟΚ αναφερόμενος στην αύξηση της τιμής των καυσίμων είπε ότι «το κόστος του πετρελαίου ανά βαρέλι συμμετέχει μόνο κατά 25% στην διαμόρφωση της τελικής τιμής του καταναλωτή. Το υπόλοιπο 75% είναι φόροι, ειδικοί φόροι, τέλη και επιβαρύνσεις υπέρ του δημοσίου που είναι σταθερές με εξαίρεση τον ΦΠΑ».

    «Οταν αυξάνεται κατά 75% το κόστος του βαρελιού, μόνο το ? της αύξησης πρέπει να επιβαρύνει τον καταναλωτή. Ολες οι επιπλέον αυξήσεις είναι καθαρή κερδοσκοπία είτε του εμπορίου, είτε του κράτους εις βάρος των πολιτών», τόνισε.

    Αναφερόμενος στο φυσικό αέριο, ο Χ.Παπουτσής έκανε λόγο για «απελπιστικά αργή διείσδυση στις αστικές χρήσεις, προβληματικό τρόπο διοίκησης, λανθασμένες επιλογές για την εμπορική πολιτική και τον τρόπο ανάπτυξης των δικτύων, μεγάλο χρόνο αναμονής για την εξυπηρέτηση των συνδέσεων με υψηλό κόστος για τους καταναλωτές, καθυστερήσεις στις επεκτάσεις των δικτύων σε νέες περιοχές και μεγάλη καθυστέρηση στην δημιουργία των 3 νέων επιχειρήσεων παροχής αερίου που θα λειτουργήσουν με 51% συμμετοχή της ΔΕΠΑ και 49% με συμμετοχή των ιδιωτών και το μάνατζμεντ στον ιδιώτη».

    Επιπλέον, ο Χρήστος Παπουτσής είπε ότι σημειώνεται μεγάλη καθυστέρηση του ρυθμιστικού πλαισίου για την λειτουργία της εγχώριας αγοράς φυσικού αερίου και αντίστοιχα μεγάλη καθυστέρηση στον νομικό διαχωρισμό της ΔΕΠΑ και την ίδρυση του ΔΕΣΠΑ, δηλαδή του διαχειριστή του συστήματος.

    Αναφερόμενος στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, ο κ. Παπουτσής είπε ότι η σημερινή ηγεσία της Αρχής την έχει μετατρέψει σε φορέα προκήρυξης πανάκριβων μελετών και σε βραχίονα υποστήριξης της κυβερνητικής πολιτικής.

    Στην σημερινή συνέντευξη Τύπου, ο Γραμματέας του Τομέα Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης αναφέρθηκε στις τεράστιες απώλειες ενέργειας της χώρας, τονίζοντας ότι αν είχε εφαρμοστεί η οδηγία 91/2002 της ΕΕ για την εξοικονόμηση ενέργειας σε κτίρια άνω των 1000 m2 θα είχε εξοικονομηθεί ποσό 500 εκ. ευρώ και θα είχαν δημιουργηθεί 20000 νέες θέσεις εργασίας στον οικοδομικό τομέα.

    Τέλος για δημιουργία συνθηκών «μαύρης αγοράς» στο θέμα της ηλεκτρικής ενέργειας έκανε λόγο ο εισηγητής του ΚΤΕ Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Πιπεργιάς, η δε υπεύθυνη της Επιτροπής Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Μάρθα Σημαντώνη κατήγγειλε την πλήρη στασιμότητα στις ανανεώσιμες αυτές πηγές.

    [02] Εξοφλούνται οι δικαιούχοι της νέας ΚΑΠ

    Εξοφλούνται αύριο, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελος Μπασιάκος, την περσινή ενιαία ενίσχυση της καινούργιας ΚΑΠ περί τους 800.000 αγρότες σε ολόκληρη τη χώρα. Το συνολικό ποσό που θα έχει καταβληθεί στους αγρότες από τον περασμένο Νοέμβριο μέχρι και αύριο ανέρχεται, σύμφωνα με τον κ. Μπασιάκο, στο 1,8 δις ευρώ.

    Για τις υπόλοιπες περιπτώσεις αγροτών, για τις οποίες έχει ήδη χορηγηθεί προκαταβολή 75% της ενιαίας ενίσχυσης για τα σωστά αγροτεμάχια, γίνεται προσπάθεια, με υποβοήθηση υπαλλήλων του ΟΠΕΚΕΠΕ στις Νομαρχίες, ώστε να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν οι απαιτούμενοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι (5%), δήλωσε ο κ. Μπασιάκος.

    Οι περιπτώσεις αυτές, πρόσθεσε, οφείλονται σε ελλείψεις, λάθη ή ασυμβατότητες των αιτήσεων των δικαιούχων, καθώς και σε μη ολοκλήρωση των δειγματοληπτικών επιτόπιων ελέγχων.

    Μέχρι τώρα, είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε σύνολο προβλεπόμενων επιτόπιων ελέγχων 48.888 σε ολόκληρη τη χώρα, οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις έχουν διεξάγει τους 21.349 ελέγχους, ο δε ΟΠΕΚΕΠΕ για πρώτη φορά φέτος τους 16.654, ενώ εκκρεμούν ακόμη 10.885 έλεγχοι.

    Στις 4 Περιφέρειες της χώρας που παρατηρήθηκε υστέρηση στην εξόφληση, οι διενεργηθέντες έλεγχοι από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τις Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, έχουν ως εξής:

    Περιφέρεια: Πελοπόννησος

    ΟΠΕΚΕΠΕ (%): 3.677 (68,6%)

    ΔΑΑ (%): 1.680 (31,4%)

    ΣΥΝΟΛΟ: 5.357

    Περιφέρεια: Νήσοι Αιγαίου

    ΟΠΕΚΕΠΕ (%): 2.063 (56,3%)

    ΔΑΑ (%): 1.598 (43,7%)

    ΣΥΝΟΛΟ: 3.661

    Περιφέρεια: Στερεά Ελλάδα

    ΟΠΕΚΕΠΕ (%): 2.843 (63,2%)

    ΔΑΑ (%): 1.658 (36,8%)

    ΣΥΝΟΛΟ: 4.501

    Περιφέρεια: Κρήτη

    ΟΠΕΚΕΠΕ (%): 3.463 (83,2%)

    ΔΑΑ (%): 698 (16,8%)

    ΣΥΝΟΛΟ: 4.161

    Σύνολο ελέγχων/ Μέσος όρος

    ΟΠΕΚΕΠΕ (%): 12.046 (68,2%)

    ΔΑΑ (%): 5.634 (31,8%)

    ΣΥΝΟΛΟ: 17.680

    Έτσι οι δικαιούχοι που δεν περιλαμβάνονται στην αυριανή πληρωμή της εξόφλησης, ανήκουν σε μία ή περισσότερες από τις παρακάτω κατηγορίες που θα διερευνηθούν άμεσα με ειδική διοικητική διαδικασία επισήμανε ο κ. Μπασιάκος:

    α. Ασυμβατότητα στην αίτηση (λάθος του λογαριασμού της τράπεζας, ή του ΑΦΜ, διπλό χαρτογραφικό, δηλαδή περισσότεροι αγρότες δήλωσαν ή διεκδικούν το ίδιο αγροτεμάχιο, υπέρβαση εκτάσεως νησίδας, ασύμβατο χαρτογραφικό κλπ. ).

    β. Αγρότες που εντάχθηκαν στην πρόωρη συνταξιοδότηση, εισπράττουν τη σύνταξη και δεν μπορεί να είναι δικαιούχοι επιδοτήσεων, αφού έχουν υποχρεωτικά εκχωρήσει την εκμετάλλευσή τους στον διάδοχό τους.

    γ. Αγοραπωλησίες ζώων ή ποσοστού εκμετάλλευσης σε περιπτώσεις που διαπιστώθηκε ασυμφωνία μεταξύ πωλητού και αγοραστού.

    δ. Μεταβιβάσεις εκμεταλλεύσεων λόγω θανάτου, όπου οι συγκληρονόμοι αθροιστικά αιτούνται πάνω από το 100% του ποσοστού της εκμετάλλευσης του αποθανόντος δικαιούχου.

    ε. Αιτούντες οι οποίοι περιλαμβάνονταν στο δείγμα ελέγχου (5%) και κατά τη διενέργεια των επιτόπιων ελέγχων διαπιστώθηκε μη ορθός εντοπισμός και σωστή έκταση των αγροτεμαχίων ή του ζωικού κεφαλαίου.

    στ. Όσοι κατά τη διενέργεια των διασταυρωτικών ελέγχων δεν πληρούσαν το σύνολο των προβλεπομένων κριτηρίων.

    [03] Βολές Παπαρήγα κατά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

    Οι διαφορές ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ είναι ανώδυνες, δευτερεύουσες, τόνισε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και κάλεσε τα λαϊκά στρώματα να μείνουν μακριά από τα δυο μεγάλα κόμματα.

    «Το ΚΚΕ είναι η μόνη πολιτική δύναμη εντός κοινοβουλίου που μπορεί να επιτύχει ποσοτικά και ποιοτικά την αποδυνάμωση του δικομματισμού», είπε στην ομιλία της στη συνδιάσκεψη της οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ και σημείωσε: «Το ΚΚΕ είναι σήμερα η μόνη πολιτική δύναμη που θέλει και μπορεί να συμβάλλει στο ανέβασμα της πίεσης και της αποτελεσματικότητας του λαϊκού κινήματος, να διεκδικήσει κατακτήσεις. Η αποτελεσματικότητα των αγώνων συνδέεται με την αποτελεσματικότητα της λαϊκής ψήφου, υπέρ του ΚΚΕ κατά της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ».

    Αναφερόμενη στα δυο μεγάλα κόμματα παρατήρησε: «Η πιο μεγάλη διαφορά ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ είναι η διεκδίκηση της διακυβέρνησης, η διεκδίκηση του πρωταγωνιστή της διαχείρισης. Οι διαφορές τους δεν είναι ουσιαστικές, αφού δεν πλήττουν , ούτε αδυνατίζουν το αστικό πολιτικό σύστημα. Λειτουργούν ως βαλβίδες εκτόνωσης της δυσαρέσκειας, δίνουν τη δυνατότητα στην άρχουσα τάξη να συνεχίζει να ασκεί την εξουσία μέσα από την εναλλαγή των κομμάτων στη διακυβέρνηση».

    Σε ότι αφορά το νόμο πλαίσιο της κυβέρνησης για τα Πανεπιστήμια επισήμανε: «Όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής πήρε πίσω τον νόμο 815, που ήταν νόμος πλαίσιο για τα ΑΕΙ, δεν το έκανε μόνο γιατί δέχθηκε ισχυρή λαϊκή πίεση, αλλά και γιατί ήταν η περίοδος που συνειδητοποιούσε ότι θα γινόταν κυβερνητική εναλλαγή, επομένως το κύριο ήταν να προσπαθήσει να την αποτρέψει. Εκείνη την περίοδο το ΠΑΣΟΚ ασκούσε αντιπολιτευτικό ρόλο με διακηρύξεις που εξέφραζαν στον ένα η τον άλλο βαθμό κάτι το διαφορετικό. Επομένως μαζί με την λαϊκή πίεση ήταν και η πολιτική πίεση από ένα ανερχόμενο κόμμα, που βρισκόταν κοντά στην εκλογική νίκη.

    Σήμερα γιατί να κάνει πίσω η ΝΔ; Πιέζεται μεν από το ΠΑΣΟΚ, αλλά μόνο όσον αφορά το καθαρό εκλογικό πεδίο. Δεν πιέζεται όμως από μια διαφορετική πολιτική. Η διαφορά τους έγκειται στον τρόπο κυρίως που θα χειριστούν την λαϊκή δυσαρέσκεια. Άλλωστε δεν έχει περιθώρια ούτε η ΝΔ να πάρει πίσω ένα νόμο στρατηγικής σημασίας, με πανευρωπαϊκή μάλιστα διάσταση στα πλαίσια της ΕΕ. Ούτε το ΠΑΣΟΚ μπορεί να συμπεριφερθεί ως το ΠΑΣΟΚ του 1979 και του 1980. Και αυτό, επειδή και το ίδιο έχει προσχωρήσει στην στρατηγική του ευρωπαϊκού και ελληνικού κεφαλαίου».

    «Η Ν.Δ. απειλεί τους αγωνιστές με την θεωρία της νομιμότητας στο νόμο του επιχειρηματία και το ΠΑΣΟΚ φοβερίζει ότι όποιος δεν του δίνει εύσημα έναντι της Ν.Δ. είναι αριστερός ψάλτης της δεξιάς. Το πολύ Κύριε ελέησον το βαριώνται και οι άγιοι,όπως λένε στην πατρίδα μου, ίσως και αλλού», υπογράμμισε η κ. Παπαρήγα.

    [04] Σε εορταστικούς ρυθμούς η αγορά

    Σε εορταστικούς ρυθμούς κινούνται οι αγορές σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη, με απόφαση των εμπορικών συλλόγων των πόλεων.

    Συγκεκριμένα, από τη Μεγάλη Δευτέρα 2 Απριλίου έως και τη Μεγάλη Πέμπτη 5 Απριλίου τα καταστήματα θα παραμείνουν ανοιχτά από τις 9:00 το πρωί έως τις 9:00 το βράδυ και τη Μεγάλη Παρασκευή 6 Απριλίου από τη 1:00 το μεσημέρι έως τις 7:00 το απόγευμα.

    Το Μεγάλο Σάββατο 7 Απριλίου τα εμπορικά καταστήματα θα λειτουργήσουν από τις 9:00 το πρωί έως τις 3:00 το μεσημέρι στην Αθήνα και τον Πειραιά, ενώ στη Θεσσαλονίκη θα παραμείνουν ανοιχτά μία ώρα επιπλέον, έως τις 4:00 το απόγευμα.

    Τη Δευτέρα του Πάσχα όλα τα καταστήματα θα είναι κλειστά, ενώ από την Τρίτη 10 Απριλίου επανέρχεται το κανονικό ωράριο.

    Μέτρα της Τροχαίας για τις εορτές του Πάσχα

    Η Ελληνική Αστυνομία, καθ΄όλη την περίοδο των εορτών του Πάσχα, λαμβάνει αυξημένα μέτρα σε όλο το οδικό δίκτυο της χώρας, με σκοπό την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών και την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση τα αυξημένα μέτρα σχεδιάστηκαν με έμφαση στα σημεία του οδικού δικτύου όπου παρατηρείται συχνότητα πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων και με βάση τις ιδιαίτερες κυκλοφοριακές συνθήκες κάθε περιοχής.

    Ο σχεδιασμός των μέτρων περιλαμβάνει:

    Β· αστυνόμευση του οδικού δικτύου, κατά τομείς, με περιπολικά και μοτοσικλέτες,

    Β· αυξημένη αστυνομική παρουσία και ενισχυμένη αστυνόμευση των σημείων του οδικού δικτύου, όπου παρατηρείται συχνότητα πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων,

    Β· αυξημένα μέτρα τροχαίας στις εισόδους-εξόδους μεγάλων αστικών κέντρων, όπου παρατηρείται μεγάλη κίνηση οχημάτων,

    Β· ρύθμιση της κυκλοφορίας με πεζούς τροχονόμους, σε βασικές διασταυρώσεις για την αποφυγή κυκλοφοριακής συμφόρησης,

    Β· συγκρότηση συνεργείων γενικών και ειδικών τροχονομικών ελέγχων (ιδιαίτερα για την βεβαίωση επικίνδυνων παραβάσεων, όπως υπερβολική ταχύτητα, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, αντικανονικό προσπέρασμα κ.λπ.),

    Β· αυξημένα μέτρα τροχαίας σε χώρους όπου παρατηρείται μαζική διακίνηση επιβατών (αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμοί κ.λπ.)

    Β· κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε τόπους που θα πραγματοποιηθούν θρησκευτικές εκδηλώσεις.

    Β· παρουσία τροχονόμων στους σταθμούς διοδίων της χώρας για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας και την παροχή συμβουλών στους οδηγούς.

    Μάλιστα για ενημέρωση των οδηγών, προσωπικό της Τροχαίας θα διανέμει ενημερωτικό φυλλάδιο με χρήσιμες συμβουλές προς τους οδηγούς, καθώς και φυλλάδιο με οδικό χάρτη για την κύρια και εναλλακτική διαδρομή για την περιοχή του Μαλιακού Κόλπου.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα θα βρίσκονται τόσο το προσωπικό όσο και τα μέσα της Ελληνικής Αστυνομίας, κυρίως των Υπηρεσιών Τροχαίας. Συγκεκριμένα, θα διατεθούν περιπολικά, μοτοσικλέτες, συμβατικά οχήματα με το ανάλογο προσωπικό, καθώς και ομάδες Ο.Ε.Π.Τ.Α. για την αποτελεσματική αστυνόμευση του οδικού δικτύου της χώρας, ενώ το έργο των Υπηρεσιών Τροχαίας θα συνδράμουν οι Διευθύνσεις Αμέσου Δράσεως Αττικής και Θεσσαλονίκης.

    Παράλληλα, τα ελικόπτερα της Ελληνικής Αστυνομίας θα πραγματοποιούν συχνές πτήσεις και θα επιτηρούν το βασικό οδικό δίκτυο της χώρας και κυρίως του οδικού δικτύου Π.Α.Θ.Ε., σε συνεργασία και συντονισμό με τις επίγειες δυνάμεις.

    Τα αυξημένα μέτρα τροχαίας θα είναι έντονα και συνεχή καθ?όλη τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου σε όλο το οδικό δίκτυο της χώρας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 2 April 2007 - 18:30:22 UTC