Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-04-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Ευθύνες στην κυβέρνηση για τα ομόλογα»
  • [02] Αναστολή της λειτουργίας των συνδέσμων οπαδών

  • [01] «Ευθύνες στην κυβέρνηση για τα ομόλογα»

    Το ΠΑΣΟΚ θα φέρει την κυβέρνηση προ των ευθυνών της στην υπόθεση των ομολόγων των Ασφαλιστικών Ταμείων, τόνισε ο Πρόεδρος του Κινήματος Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στη σημερινή συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου.

    ΄Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Ευθυμίου, αυτό αφορά πρωτοβουλίες, όπως η πρόταση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής και η υποστήριξη των πρωτοβουλιών, ποινικού και αστικού χαρακτήρα, που αναμένεται να αναλάβουν τα συνδικάτα, πρωτοβουλίες που «εμπεδώνουν» τη θέση του Κινήματος «φέρτε πίσω τα χρήματα των Ταμείων πριν τις εκλογές».

    Κατά τη σχετική συζήτηση στο Κοινοβουλευτικό Συμβούλιο ο Γραμματέας του κόμματος Νίκος Αθανασάκης ανέφερε ότι θα μπορούσε να ζητηθεί από την κυβέρνηση η πώληση των δομημένων ομολόγων για να επιστραφούν τα χρήματα στα Ταμεία.

    Στη μακρά παρέμβασή του ο κ. Γ. Παπανδρέου ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι στο θέμα των Ταμείων, η κυβέρνηση, πίσω από το προπέτασμα καπνού της απογραφής, οργάνωσε τη μέθοδο να πουλά φθηνά και να αγοράζει ακριβά.

    Ειδικότερα για τα ομόλογα, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι «υπήρξε ένα μεγάλο κόλπο», το οποίο άρχισε το 2005 και αφορά τα αποθεματικά των Ταμείων.

    Όλα αυτά, πρόσθεσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, (αναφερόμενος στο «σπάσιμο» των εγγυημένων ομολόγων του δημοσίου και της μαζικής αγοράς των υψηλού ρίσκου δομημένων) «δεν μπορούσαν να γίνουν χωρίς σχεδιασμό και γνώση των υπουργείων Οικονομίας και Απασχόλησης».

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ καταλόγισε την ευθύνη για όσα συνέβησαν στον Πρωθυπουργό, κάνοντας λόγο για «βαριά και αυτονόητη πολιτική ευθύνη» του κ. Καραμανλή για τη δημιουργία και τη λειτουργία του συστήματος που έπαιξε με τα χρήματα των ασφαλισμένων.

    Ο κ. Παπανδρέου απέρριψε την κυβερνητική εκδοχή ότι πρόκειται για μια κατ΄ εξαίρεση περίπτωση και πρόσθεσε ότι πρόκειται για ένα σύστημα, το οποίο αναπτύχθηκε στην καρδιά της πολιτικής της κυβέρνησης.

    Ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση έδρασε με «μεθοδικό και κυνικό τρόπο» εναντίον των αποθεματικών των ταμείων και αναρωτήθηκε ποιος μπορεί να εμπιστευτεί μια τέτοια κυβέρνηση.

    Οι εξελίξεις στην υπόθεση των ομολόγων των Ασφαλιστικών Ταμείων, όπως ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, δικαιώνουν τη θέση του ΠΑΣΟΚ για εκλογές και πρόσθεσε ότι όσο μένει αυτή η κυβέρνηση βλάπτει, πάει πίσω τον τόπο.

    Ασκώντας γενικότερη κριτική στην κυβέρνηση ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι σε όλα τα θέματα που απασχολούν, το τελευταίο διάστημα, την κοινή γνώμη και σε όλες τις κυβερνητικές πολιτικές, υπάρχουν δύο κοινά χαρακτηριστικά:

    Το πρώτο είναι η προσπάθεια πλήρους χειραγώγησης των θεσμών ενός κράτους δικαίου, είτε αφορά θεσμούς (Δικαιοσύνη κλπ) είτε ανεξάρτητες αρχές ή άλλους θεσμούς (Αρχή Επαγγελματικού Αθλητισμού) είτε παρέμβαση στην Τράπεζα της Ελλάδος (με την κατάργηση του ελέγχου για τις επενδύσεις των ασφαλιστικών ταμείων) είτε διαρκείς παρεμβάσεις για τη χειραγώγηση Ανεξάρτητων Αρχών (π.χ. ΑΔΑΕ και ΑΣΕΠ).

    Αναφορικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης για τις Ανεξάρτητες Αρχές, επισημάνθηκε η τοποθέτηση της Προέδρου της Βουλής ΄Αννας Ψαρούδα-Μπενάκη σχετικά με τις εν λόγω αρχές.

    Το δεύτερο στοιχείο είναι η ιδιοποίηση των δημόσιων λειτουργιών και του δημόσιου πλούτου. Αυτό ξεκινά από τον διορισμό ημετέρων κουμπάρων και κάθε λογής εξαρτημένων προσώπων από το κόμμα και φθάνει, δυστυχώς, μέχρι τον προσωπικό πλουτισμό κάποιων από τα πρόσωπα αυτά. Όλα αυτά, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, βρίσκονται σε πλήρη αντίστιξη με όσα ζει ο πολίτης, το δράμα του οικογενειακού προϋπολογισμού, όπου όλα χειροτερεύουν, το εισόδημα μειώνεται και η ακρίβεια εκτινάσσεται.

    Ευθυμίου: Η ευθύνη βαραίνει την κυβέρνηση

    "Όλοι οι Έλληνες γνωρίζουν και αποτελεί πια κοινή συνείδηση ότι η συστηματική λεηλασία των ταμείων έχει, ως τώρα, πιστοποιηθεί τουλάχιστον σε 24 ταμεία. Όλοι οι Έλληνες ζητούν να λάμψει η αλήθεια και να αποδοθούν οι ευθύνες, οι πολιτικές, και οι ποινικές και οι αστικές, όπου αυτές εντοπιστούν", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Ευθυμίου.

    Ο κ. Ευθυμίου πρόσθεσε ότι "οι μόνοι που δεν γνωρίζουν αυτή την αλήθεια είναι οι υπουργοί της κυβέρνησης Καραμανλή, οι οποίοι ελέγχονται για τις πράξεις τους".

    Σύμφωνα με τον κ. Ευθυμίου "αυτό αποδεικνύει η σημερινή δήλωση τού κατβ εξοχήν αρμόδιου και ελεγχόμενου ως υπεύθυνου υπουργού κ. Αλογοσκούφη απβ την Αυστραλία. Ο κ. Αλογοσκούφης εμφανίζεται να συγκρούεται με την κοινή πεποίθηση όλων των Ελλήνων και με τα αδιάψευστα γεγονότα της έκτασης που έχει πάρει η υπόθεση των ταμείων, όταν δηλώνει ότι «υπάρχει μια συγκεκριμένη περίπτωση κακοδιαχείρισης ενός ταμείου» και, μάλιστα, λέει ότι την «ανέδειξε η κυβέρνηση» και ότι «η αντιπολίτευση και μερίδα του Τύπου επιχειρούν να γενικεύσουν το θέμα»".

    Ο κ. Ευθυμίου ανέφερε ότι "προειδοποιούμε την κυβέρνηση και τονίζουμε ότι η υπόθεση δεν είναι μία και συγκεκριμένη. Η υπόθεση αφορά τουλάχιστον 24 ταμεία, τα αποθεματικά, τον κόπο μιας ζωής και την προσδοκία μιας ολόκληρης ζωής εκατομμυρίων Ελλήνων. Γιβ αυτό και η ευθύνη βαραίνει την κυβέρνηση".

    [02] Αναστολή της λειτουργίας των συνδέσμων οπαδών

    Την αναστολή της λειτουργίας των συνδέσμων οργανωμένων οπαδών κατ' επέκταση την κατάργηση διάθεσης εισιτηρίων σε αυτούς, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού, Γιώργος Ορφανός, μετά από την ολοκλήρωση της σύσκεψης με τους εκπροσώπους των φορέων ποδοσφαίρου, μπάσκετ και βόλεϊ, για την αντιμετώπιση της βίας στο χώρο του αθλητισμού.

    "Αναστέλλεται η λειτουργία των συνδέσμων οργανωμένων οπαδών. Καταργείται το άρθρο 41β που αναφέρεται στη σύσταση και λειτουργία των συνδέσμων", τόνισε ο κ. Ορφανός στις δηλώσεις του, ενώ επισήμανε αμέσως μετά: "Συνακόλουθο αυτού είναι η κατάργηση διάθεσης εισιτηρίων στους συνδέσμους οπαδών. Κι αυτό θα ισχύσει μέχρι να εφαρμοστεί το νέο θεσμικό πλαίσιο, με την καθιέρωση του ονομαστικού - ηλεκτρονικού εισιτηρίου και την τοποθέτηση καμερών στα γήπεδα".

    Παράλληλα, ο υφυπουργός Αθλητισμού ανέφερε, ότι θα υποβληθεί πρόταση ανάληψης της ευθύνης της τήρησης τάξης στα γήπεδα, από τις ομάδες, αλλά από τη στιγμή που θα εισέρχονται οι φίλαθλοι στις αθλητικές εγκαταστάσεις. Έξω από αυτές την ευθύνη θα έχει η Αστυνομία.

    Ακόμη, ο κ. Ορφανός ανακοίνωσε, ότι θα γίνει πιο αυστηρός ο νόμος στα θέματα που αφορούν την αντιμετώπιση της βίας, ενώ υπογράμμισε, πως αυτό το θέμα θα συζητηθεί στη Διυπουργική Επιτροπή.

    Όσον αφορά ακόμη τους συνδέσμους οργανωμένων οπαδών, ο υφυπουργός Αθλητισμού είπε χαρακτηριστικά: "Μετατρέπονται πλέον σε ... περιπατητικούς συλλόγους".

    Στο μεταξύ, απολογούνται σήμερα στην 26η τακτική ανακρίτρια οι άλλοι 16 συλληφθέντες, εναντίον των οποίων ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για την αιματηρή συμπλοκή στην Παιανία που οδήγησε στο θάνατο του 22χρονου οπαδού. Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι έρευνες των αστυνομικών αρχών για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών της δολοφονίας του νεαρού.

    Αύριο, αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής την γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, θα συναντηθεί με τον κ. Ορφανό. Η συνάντηση, που πραγματοποιείται μετά από αίτημα του Κόμματος, αφορά στα τελευταία γεγονότα στην Παιανία και την οργανωμένη βία στον Αθλητισμό.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 3 April 2007 - 16:30:18 UTC