Visit the Hellenic Biomedical Scientists of the Diaspora Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-04-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Νέο θεσμικό πλαίσιο με αυστηρούς κανόνες"
  • [02] «Τα ταμεία δεν χάνουν κεφάλαια»

  • [01] "Νέο θεσμικό πλαίσιο με αυστηρούς κανόνες"

    Τα Χανιά επισκέπτεται σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΝ. Το απόγευμα θα έχει σύσκεψη με αγροτικούς φορείς και στη συνέχεια θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου.

    Στα αποθεματικά των ασφαλιστικών Ταμείων αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος σε ομιλία του στο Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου, κατά τη διάρκεια περιοδείας που πραγματοποιεί στην Κρήτη.

    "Η "ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ" είναι ένα φαινόμενο των ημερών , είναι ένα μεγάλο σκάνδαλο, είναι μια εικόνα της κοινωνίας στην οποία ζούμε και της πολιτικής η οποία εφαρμόζεται. Όλη η μεταπολεμική ιστορία της Ελλάδας είναι μια εκμετάλλευση των πόρων που έχουν τα Ταμεία", ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΝ.

    "Με αυτό το "πάρτα όλα", είπε ο κ. Αλαβάνος, που γίνεται σε βάρος των αποθεματικών των Ταμείων και με την εισφοροδιαφυγή που είναι εκτός ελέγχου, θα πρέπει να θεσπισθεί ως ιδιώνυμο αδίκημα, οποιαδήποτε τοποθέτηση πολιτικών δυνάμεων που εισηγούνται τη θεσμοθέτηση της ανασφάλιστης εργασίας των νέων, τη μείωση των συντάξεων, την αύξηση του χρόνου συνταξιοδότησης ή των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ μίλησε για την εισφοροδιαφυγή που υπολογίζεται, όπως τόνισε, στα 4 δισ. ευρώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΓΣΕΕ, για την μαύρη και ανασφάλιστη εργασία (20% των εργαζομένων), ενώ τόνισε πως μια στις έξι επιχειρήσεις είναι αναπόγραφη και υπογράμμισε πως οι εργοδότες χρωστάνε πάνω από τρία δισ. ευρώ στο ΙΚΑ. "Ουσιαστικά είναι κέρδη των επιχειρήσεων σε βάρος των εργαζομένων, σε βάρος των ασφαλιστικών Ταμείων", είπε ο κ. Αλαβάνος.

    Ζήτησε "τη θεσμοθέτηση ειδικής αρχής στελεχωμένης με εξειδικευμένο προσωπικό που θα παρακολουθεί προληπτικά και κατασταλτικά όλες ανεξαιρέτως τις τοποθετήσεις για την αξιοποίηση των διαθεσίμων και της ακίνητης περιουσίας των Ταμείων καθώς επίσης και τη διαμόρφωση νέου θεσμικού πλαισίου με σαφείς αυστηρούς κανόνες και πλαίσια για την επωφελή αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων των Ταμείων με τη μέγιστη άμεση και μακροπρόθεσμη ασφάλεια".

    Στο περιθώριο της εκδήλωσης του ΣΥΝ στο Εργατικό Κέντρο ο Αλέκος Αλαβάνος αναφέρθηκε στο ναυάγιο του κρουαζιερόπλοιου "SEA DIAMOND" και ανακοίνωσε πρωτοβουλίες του κόμματος για την αναθεώρηση του καθεστώτος που διέπει τα κρουαζιερόπλοια. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε και κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που προηγήθηκε της ομιλίας του, ο ΣΥΝ θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την αναθεώρηση του καθεστώτος που ισχύει σχετικά με την ηλικία αυτών των πλοίων, για τους επιβαλλόμενους ελέγχους, για την επάρκεια, εκπαίδευση και αξιοπιστία του προσωπικού αλλά και του καθεστώτος σχετικά με τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις του.

    Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Ρέθυμνο ο πρόεδρος του ΣΥΝ συναντήθηκε με τοπικούς φορείς και εκπροσώπους της τοπικής και νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, με εκπροσώπους του εμπορικού κόσμου και των εργαζομένων, όπου συζήτησε θέματα που αφορούν το νομό.

    [02] «Τα ταμεία δεν χάνουν κεφάλαια»

    Η κυβέρνηση επέδειξε απόλυτη πολιτική υπευθυνότητα στο θέμα των ομολόγων, είπε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ.Γιώργος Αλογοσκούφης απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις. Η κυβέρνηση, πρόσθεσε, αντέδρασε αμέσως, ενώ αντίθετα η αξιωματική αντιπολίτευση παραπληροφορεί και συσκοτίζει.

    Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο υπουργός Οικονομίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι και τα σύνθετα και τα απλά ομόλογα είναι του ελληνικού Δημοσίου. Πρόκειται για μια συνήθη πρακτική να αγοράζονται σύνθετα ομόλογα και σε παγκόσμια κλίμακα επενδύθηκαν πέρυσι 800 δισ. ευρώ σε σύνθετα ομόλογα, είπε ο υπουργός, που πρόσθεσε ότι και τα απλά ομόλογα ενέχουν κάποιους κινδύνους.

    Ο κ. Αλογοσκούφης διευκρίνησε ότι τα ασφαλιστικά ταμεία δεν πρόκειται να χάσουν κεφάλαια, όπως έγινε το 1999 και το 2000 με το θέμα του Χρηματιστηρίου. Επίσης είπε ότι ομόλογα, απλά και σύνθετα, αγοράζονται από τα ταμεία και από θεσμικούς επενδυτές σε όλο τον κόσμο, ενώ συμπλήρωσε ότι δεν υπάρχει καμία επένδυση γενικά που να μην ενέχει κάποιους κινδύνους, ενώ το ίδιο ισχύει και για τα ομόλογα σταθερού επιτοκίου.

    Το ελληνικό Δημόσιο έχει εκδώσει σύνθετα ομόλογα 1.850 εκατ. ευρώ (λιγότερο από το 1% του δημοσίου χρέους). Από το ποσό αυτό, τα 777 εκατ. ευρώ έχουν αγοραστεί από ασφαλιστικά ταμεία και τα υπόλοιπα από θεσμικούς επενδυτές.

    Ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι στο θέμα αυτό έχει αρμοδιότητα η διεύθυνση δημοσίου χρέους του υπουργείου Οικονομικών και ότι οι εκδόσεις ομολόγων γίνονται με καθαρά τεχνοκρατικά κριτήρια. Επίσης διέψευσε ότι υπάρχει κρυφό δάνειο από την κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι κρυφά δάνεια έπαιρνε το ΠΑΣΟΚ.

    Εξάλλου, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, οι επενδύσεις σε ομόλογα δεν ζημίωσαν τα ασφαλιστικά ταμεία. Το 2005 η περιουσία των ταμείων ήταν ίση με 28,9 δισ. ευρώ και το 2006 έφθασε τα 31 δισ. ευρώ.

    Ο κ. Αλογοσκούφης υπενθύμισε ότι τα ασφαλιστικά ταμεία λειτουργούν αυτόνομα και οι διοικήσεις των ταμείων έχουν προχωρήσει σε αγορές ομολόγων ομόφωνα. Υπενθύμισε επίσης ότι στις διοικήσεις συμμετέχουν και εκπρόσωποι των κοινωνικών φορέων, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι η κυβέρνηση δεν είναι σύμβουλος επενδύσεων των ταμείων. Αν κάποιοι, πρόσθεσε, εκ των υστέρων θεωρήσουν ότι έχουν χάσει χρήματα, να στραφούν κατά των συμβούλων τους (χρηματιστηριακές εταιρίες), που θεωρούν ότι τους παραπλάνησαν και να ζητήσουν τις αποζημιώσεις.

    Ο υπουργός Οικονομίας επέμεινε ότι η κυβέρνηση και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ανέδειξαν το πρόβλημα και υπογράμμισε ότι ο υπουργός Απασχόλησης διέταξε έκτακτο διαχειριστικό έλεγχο αμέσως.

    Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη μεταξύ των υπουργών Οικονομίας κ. Αλογοσκούφη και Απασχόλησης κ. Τσιτουρίδη, αποφασίστηκε, όπως έγινε γνωστό, να αλλάξει ο τρόπος επιλογής των διοικήσεων. Παράλληλα, από την 1/1/2008 όλα τα ταμεία θα χρησιμοποιούν μηχανογράφηση και θα δημοσιεύουν ισολογισμούς.

    Τέλος, ο υπουργός Οικονομίας είπε ότι τα ασφαλιστικά ταμεία δεν αγοράζουν τα ομόλογα για να κερδοσκοπήσουν, αλλά για να επενδύσουν και να τα κρατήσουν μέχρι τη λήξη τους.

    Αντιδράσεις από το ΠΑΣΟΚ

    "Ο κ. Τσιτουρίδης δεν έχει τη φερεγγυότητα για να διαχειρισθεί το θέμα του μέλλοντος των Ασφαλιστικών Ταμείων. Η κυβέρνηση, η οποία με το γαλάζιο σκάνδαλο οδηγήθηκε στη λεηλασία των χρημάτων των ασφαλισμένων, δεν μπορεί να αναλάβει το έργο, να προσδιορίσει το μέλλον των Ασφαλιστικών Ταμείων και των χρημάτων των ασφαλισμένων, πολύ περισσότερο, δεν μπορεί να γίνεται λόγος για αλλαγές στο ασφαλιστικό ζήτημα και για προσπάθεια να ριχτούν και νέα βάρη στις πλάτες των συνταξιούχων", δήλωσε η υπεύθυνη Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μαρία Δαμανάκη, σχετικά με την ανακοίνωση συγκρότησης Επιτροπής για την διαχείριση θεσμικού πλαισίου για τα Ασφαλιστικά Ταμεία από τον υπουργό Απασχόλησης, Σ. Τσιτουρίδη και την διαχείριση των αποθεματικών του ΟΑΕΔ.

    ΚΚΕ για τα αποθεματικά των ταμείων

    Στο πλαίσιο της όλης συζήτησης για το σκάνδαλο των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων έχουν γίνει και προτάσεις για συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής στη Βουλή, τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ.

    Το ΚΚΕ είναι πρόθυμο να συμβάλλει στη διερεύνηση από τη Βουλή της όλης υπόθεσης, εξάλλου πάντα το ίδιο έπραξε στο παρελθόν σε ανάλογες περιπτώσεις.

    Πρέπει, όμως, να σημειωθεί ότι στο μεγάλο θέμα των αποθεματικών δεν μπορεί και δεν πρέπει να περιοριστεί η διερεύνηση μόνο στις ευθύνες κακοδιαχείρισης του ΤΕΑΔΥ και άλλων, ίσως, ασφαλιστικών ταμείων.

    Η όποια έρευνα θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει, πρώτα και κύρια, το πρόβλημα της διαρκούς ληστείας των αποθεματικών με βάση τη νομοθεσία και την πρακτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που επέτρεψαν και επιτρέπουν στις διορισμένες ηγεσίες των ασφαλιστικών ταμείων να «τζογάρουν» νομότυπα και έτσι να ληστεύουν νόμιμα το μόχθο των εργαζομένων, προς όφελος των τραπεζών, των χρηματιστηριακών και των εισηγμένων στο χρηματιστήριο εταιριών, δήλωσε ο κ.Αντ.Σκυλλάκος.

    Απάντηση του ΣΥΝ

    Αναφερόμενος στη συνέντευξη του υπουργού Οικονομίας Γ.Αλογοσκούφη και στη συγκρότηση από τον υπουργό Απασχόλησης Σ. Τσιτουρίδη επιτροπής επεξεργασίας νέου πλαισίου αξιοποίησης της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων, ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ, δήλωσε ότι "ο κ.Αλογοσκούφης, για άλλη μία φορά σήμερα, επιχείρησε να καλύψει και να συγκαλύψει το μεγάλο σκάνδαλο της λεηλασίας των αποθεματικών της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης με τα «δομημένα» ομόλογα". "Ταυτόχρονα η κυβέρνηση επιχειρεί φυγή προς τα εμπρός με δήθεν «θεσμική» αντεπίθεση συγκροτώντας μετά από απόφαση του Σ. Τσιτουρίδη επιτροπή από αποκλειστικά κυβερνητικά στελέχη για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου αξιοποίησης της περιουσίας των ασφαλισμένων", πρόσθεσε.

    ΓΣΕΕ για τα ταμεία

    Για το ίδιο θέμα η ΓΣΕΕ σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι αγνοείται προκλητικά η ίδια και οι κοινωνικοί φορείς (βασικοί χρηματοδότες και αποδέκτες των υπηρεσιών της κοινωνικής ασφάλισης) από την επιτροπή, που αποτελείται ουσιαστικά από τους ίδιους κυβερνητικούς φορείς, οι οποίοι είχαν την ευθύνη παρακολούθησης και ελέγχου των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων και οι οποίοι δεν απέτρεψαν τις ζημιογόνες επενδύσεις των Ταμείων. "Αυτή τη στιγμή δεν προέχουν οι επικοινωνιακού χαρακτήρα χειρισμοί της Κυβέρνησης, αλλά η αναζήτηση του τρόπου επιστροφής των απωλεσθέντων χρημάτων των ασφαλιστικών ταμείων", αναφέρει η ΓΣΕΕ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 13 April 2007 - 6:30:16 UTC