Browse through our Interesting Nodes on Automotive Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-04-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ν.Αθανασάκης:Eυθύνες στην υπόθεση των ομολόγων
  • [02] "θεσμικές αδυναμίες στα ταμεία"
  • [03] «Νέο θεσμικό πλαίσιο με αυστηρούς κανόνες»

  • [01] Ν.Αθανασάκης:Eυθύνες στην υπόθεση των ομολόγων

    Η λεηλασία των Ασφαλιστικών Ταμείων «είναι θέμα πολιτικής βούλησης» και όχι θεσμικό θέμα, τονίζει ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης, σε συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής». Και προσθέτει ότι «υπήρξε οργανωμένο σχέδιο», αποτέλεσμα του οποίου ήταν οι «μεγάλες προμήθειες» τις οποίες «πήρε μια γαλάζια παρέα».

    Ο κ. Αθανασάκης καταλογίζει στον κ. Αλογοσκούφη την «πρώτη ευθύνη» για την υπόθεση των ομολόγων, καθώς είναι εκείνος που εξέδωσε «τα υψηλού κινδύνου σύνθετα δομημένα ομόλογα που πάνε στα ταμεία μετά το 2005». Ενώ αναφέρει ότι «το πρόβλημα είναι στην καρδιά της ΝΔ».

    Σε ερώτηση σχετικά με το αίτημα «φέρτε πίσω τα λεφτά», ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ απαντά ότι «η κυβέρνηση οφείλει να καλύψει τις ζημιές που δημιούργησαν οι υπουργοί και τα στελέχη της» και χαρακτηρίζει «ιερά» τα χρήματα των ασφαλιστικών ταμείων. Τονίζει επίσης ότι «είναι υποχρέωση της αντιπολίτευσης να τα υπερασπιστεί, να ελέγξει την κυβέρνηση και να την πιέσει ώστε να εξασφαλίσει το δημόσιο συμφέρον».

    Ο κ. Αθανασάκης κάνει λόγο για πολιτικές και ποινικές ευθύνες οι οποίες «θα αποδοθούν ούτως ή άλλως, όπου υπάρχουν». Σχολιάζοντας, εξάλλου, τα σενάρια περί ανασχηματισμού, αναφέρει ότι «οι ευθύνες δεν ανασχηματίζονται», ότι ο Πρωθυπουργός δεν μπορεί να ανασχηματίσει τον εαυτό του.

    Αναφερόμενος στο γενικότερο πολιτικό κλίμα και στα κέρδη και ζημίες των κομμάτων, αναφέρει ότι «τα ψέματα τελείωσαν, χάνει η ΝΔ και κερδίζει το ΠΑΣΟΚ». Επιμένει στο αίτημα για «εκλογές τώρα», προβλέπει εκλογική νίκη του κόμματός του και εκτιμά ότι με το ισχύον εκλογικό σύστημα «τα σενάρια μη αυτοδυναμίας δεν είναι τα πιθανότερα».

    Απαντώντας σε ερώτηση περί «δεξιάς παρένθεσης», ο κ. Αθανασάκης εξομοιώνει την κυβέρνηση Καραμανλή με την κυβέρνηση Μητσοτάκη (της περιόδου 1990-93), τονίζοντας ότι και σήμερα «κυβερνούν για τους εαυτούς τους και για τα συμφέροντα ολίγων εκλεκτών φίλων τους», έχοντας ως «βασικό μέλημα» την «ιδιοποίηση του δημόσιου πλούτου». Χαρακτηρίζει επίσης «οδυνηρή παρένθεση» τη διακυβέρνηση της ΝΔ.

    [02] "θεσμικές αδυναμίες στα ταμεία"

    «Όλοι οι παράγοντες έχουν εκτελέσει το πολιτικό τους καθήκον άψογα» δηλώνει ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής», αναφερόμενος στην υπόθεση των ομολόγων που αγόρασαν τα Ασφαλιστικά Ταμεία από τα αποθεματικά τους.

    Ο κ. Αλογοσκούφης, πάντως, αναγνωρίζει ότι «υπάρχει κάποιο θέμα σε κάποια ταμεία» και ότι υπάρχουν ευθύνες σε κάποιους, αλλά για τις όποιες ευθύνες «θα αποφανθεί η Δικαιοσύνη».

    Ο υπουργός Οικονομίας αναφέρει επίσης ότι διαπιστώθηκαν «θεσμικές αδυναμίες» στο σύστημα διαχείρισης της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων, αλλά όχι καθυστέρηση στη λήψη ουσιαστικών αποφάσεων στην αντιμετώπιση του προβλήματος που ανέκυψε, παρά τον αρχικό αιφνιδιασμό που δέχεται ότι υπήρξε.

    Θεσμικό πρόβλημα διαπιστώνει ο υπουργός και στον τρόπο επιλογής των διοικήσεων των ασφαλιστικών ταμείων, καθώς δεν προβλέπεται ότι τα μέλη τους είναι ανάγκη «να γνωρίζουν για σύνθετα χρηματοοικονομικά προϊόντα και επενδύσεις».

    Η αδυναμία, αυτή, των διοικήσεων αναδείχθηκε και στην περίπτωση της αγοράς των δομημένων ομολόγων, αναφέρει ο κ. Αλογοσκούφης, διότι, όπως εξηγεί «και αυτές οι επενδύσεις έχουν κινδύνους». Ωστόσο υπεραμύνεται του θεσμο των δομημένων ομολόγων, τα οποία, όπως αναφέρει, «εξασφαλίζουν καλές αποδόσεις με μικρούς κινδύνους». Και συνιστά στα Ασφαλιστικά Ταμεία να συνεχίσουν να επενδύουν σε απλά ή δομημένα ομόλογα του δημοσίου, διότι «είναι μια πολύ καλή μορφή επένδυσης».

    Σε ερωτήσεις σχετικά με το αν υπάρχουν ευθύνες κυβερνητικών στελεχών, ο υπουργός Οικονομίας απαντά ότι το υπουργείο του οποίου ηγείται «δεν εποπτεύει τα ασφαλιστικά ταμεία και δεν είναι σύμβουλος επενδύσεων». Τονίζει επίσης ότι δεν έχει την ευθύνη της παρακολούθησης της πορείας των ομολόγων, αλλά μόνο της έκδοσής τους με τους καλύτερους δυνατούς όρους, αλλά και της διάθεσής τους σε αξιόπιστους χρηματοοικονομικούς οίκους.

    Όπως αναφέρει ο υπουργός, το θέμα δεν είναι αν τα ταμεία αγόρασαν ομόλογα, αλλά «σε τι τιμή τα αγόρασαν και με ποιες προμήθειες». Για το θέμα αυτό αποδίδει ευθύνες στους συμβούλους των ταμείων, εναντίον των οποίων, όπως επισημαίνει, μπορούν να στραφούν τα ταμεία, ενώ δεν αποκλείει να υπάρχουν και ευθύνες Τραπεζών.

    Ο κ. Αλογοσκούφης απαντώντας σε ερώτηση γιατί δεν δίνει στη δημοσιότητα τη σύμβαση του ελληνικού δημοσίου με την Τράπεζα JP Morgan, αναφέρει ότι «όποιος θέλει μπορεί να διαπιστώσει τους όρους της σύμβασης», την οποία χαρακτηρίζει «πολύ επωφελή» για το δημόσιο.

    Τέλος, σε ερώτηση αν είναι βέβαιος ότι «δεν υπάρχει ή δεν θα υπάρξει εμπλοκή πολιτικού προσώπου ή υπηρεσιακού παράγοντα», ο υπουργός Οικονομίας απαντά ότι ο ίδιος δεν έχει «κανένα στοιχείο πέραν όσων διερευνά η Δικαιοσύνη αυτή τη στιγμή». Και τονίζει ότι στα υπουργεία Οικονομίας και Απασχόλησης, όλα έγιναν με τρόπο επαγγελματικό και τηρήθηκαν όλες οι διαδικασίες.

    Δημοσκόπηση για το θέμα των ομολόγων

    Η κοινή γνώμη πιστεύει ότι από την υπόθεση των ομολόγων υπήρξε παράνομος πλουτισμός. Αυτό καταγράφεται στη δημοσκόπηση «βαρόμετρο» της εταιρίας VPRC, που έγινε για λογαριασμό του ΣΚΑΪ, στοιχεία της οποίας δημοσιεύονται στην «Καθημερινή της Κυριακής».

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης το 73% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι υπήρξε παράνομος πλουτισμός, το 23% δηλώνει άγνοια ή άρνηση τοποθέτησης και μόλις το 4% δηλώνει ότι δεν πιστεύει ότι υπήρξε χρηματισμός.

    Σε σημείωμα που δημοσιεύει η εφημερίδα και υπογράφεται από τον Γιάννη Μαυρή, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρίας που διενήργησε τη δημοσκόπηση, αναφέρεται ότι υπάρχει γενικότερη φθορά της κυβέρνησης, αλλά και ειδικότερη «από την υπόθεση των ασφαλιστικών ταμείων», την οποία, όμως, δεν κατορθώνει να εισπράξει το ΠΑΣΟΚ.

    Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων να παραμένει στα επίπεδα του 3,5% στον πίνακα «εκτίμηση εκλογικής επιρροής». Παράλληλα καταγράφεται άνοδος του ΛΑΟΣ και του ΣΥΝ, αλλά όχι και του ΚΚΕ.

    [03] «Νέο θεσμικό πλαίσιο με αυστηρούς κανόνες»

    Την κυβέρνηση να δώσει στη δημοσιότητα όλα τα ταμεία που αγόρασαν οποιασδήποτε μορφής ομόλογα κάλεσε από τα Χανιά ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος που επανέλαβε την πρότασή του για την δημιουργία ενός νέου διαφανούς πλαισίου προληπτικού και κατασταλτικού ελέγχου της αξιοποίησης των αποθεματικών των Ταμείων.

    Ο κ. Αλαβάνος αναφέρθηκε και στο θέμα της βύθισης του « Sea Diamond», τονίζοντας πώς υπήρξε καθυστέρηση στην επιχείρηση διάσωσης και επισημαίνοντας τον κίνδυνο μόλυνσης του θαλασσίου περιβάλλοντος στο Αιγαίο από μαζούτ και τοξικές ουσίες.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ συναντήθηκε με αγροτικά στελέχη του νομού Χανίων και εξέφρασε την άποψη πως τα προβλήματα του αγροτικού τομέα οξύνονται σε όλους τους τομείς.

    Για το θέμα των ομολόγων ο κύριος Αλαβάνος ανέφερε ότι «ο κ. Αλογοσκούφης, κατά ανάθεση του Πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή, επιχείρησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Να συγκαλύψει το πελώριο σκάνδαλο των «δομημένων» ομολόγων που αγόρασαν τα ασφαλιστικά Ταμεία και κυρίως να καλύψει και να συγκαλύψει τις εξίσου πελώριες κυβερνητικές ευθύνες. Η κυβέρνηση, όσο ομιλεί, τόσο εκτίθεται ακόμα περισσότερο στα μάτια των εργαζομένων». Ο κ.Αλαβάνος κάλεσε την κυβέρνηση, αντί να συνεχίζει όπως είπε "τη συσκότιση, τη συγκάλυψη και την απόκρυψη, να δώσει άμεσα στη δημοσιότητα όλα τα Ταμεία που αγόρασαν οποιασδήποτε μορφής «δομημένα» ομόλογα, το ύψος της αγοράς και από ποιους τα αγόρασαν. Να δώσει άμεσα στη δημοσιότητα όλες, μία προς μία, τις πλήρεις συμβάσεις που συνομολόγησαν το Δημόσιο και τα Ταμεία για «δομημένα» ομόλογα".

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ τόνισε πως «αυτή την ώρα χρειάζεται ένα νέο διαφανές θεσμικό πλαίσιο προληπτικού και κατασταλτικού ελέγχου της αξιοποίησης των αποθεματικών των Ταμείων. Όπως χρειάζεται οι διοικήσεις των Ταμείων να ορίζονται από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, με αυξημένη πλειοψηφία των 3/5 ή 4/5 και με τη συναίνεση των αντίστοιχων σωματείων ή Ομοσπονδιών».

    Για το ναυάγιο του «Sea Diamond» ο πρόεδρος του ΣΥΝ ανέφερε πως «με την πάροδο των ημερών, αναδεικνύονται όλο και περισσότερο οι τεράστιες κυβερνητικές ευθύνες για τις εξελίξεις σχετικά με το ναυάγιο και τελικά τη βύθιση του κρουαζιερόπλοιου αλλά και τους ανυπολόγιστους οικολογικούς κινδύνους, που μπορεί από στιγμή σε στιγμή να συμβούν».

    Όπως είπε "η ναυτική τραγωδία του «Sea Diamond» συνδέεται άμεσα με την απίστευτη ασυδοσία που διαχρονικά έχουν θεσμικά κατοχυρώσει για το εφοπλιστικό κεφάλαιο οι εκάστοτε κυβερνήσεις" και ανέφερε πως "ειδικά σήμερα από την κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει διαμορφωθεί ένα τέλειο καθεστώς ασυλίας για τα κρουαζιερόπλοια και τους ιδιοκτήτες τους, με χαριστικές ρυθμίσεις για τις ασφαλιστικές εισφορές τους, τις οργανικές συνθέσεις των πλοίων και τον πλημμελή έλεγχο για την αξιοπλοϊα και την επάρκεια των σωστικών μέσων".

    Ο κ. Αλαβάνος από τα Χανιά ζήτησε να αντιμετωπισθεί άμεσα το θέμα της οικολογικής, όπως την χαρακτήρισε, βόμβας που υπάρχει στο Αιγαίο, να σταματήσει το καθεστώς ασυδοσίας του εφοπλιστικού κεφαλαίου και να μελετηθεί το θέμα των μεταφορών μέσα στο Αιγαίο εν όψει και της λειτουργίας του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη.

    Κατά την συνάντηση του με αγροτικά στελέχη του νομού ο κ. Αλαβάνος αφού άκουσε όλα τα θέματα που του τέθηκαν, ανέφερε πως υπάρχει έλλειψη κλαδικών πολιτικών για όλα τα προϊόντα, έλλειψη μηχανισμών στήριξης των αγροτών ενώ χαρακτήρισε χαώδη την κατάσταση που επικρατεί στο θέμα των επιδοτήσεων και των δικαιωμάτων των αγροτών.

    Ζήτησε να ληφθούν μέτρα στήριξης των ομάδων παραγωγών, των συνεταιρισμών, των καινοτόμων ενεργειών και των νέων αγροτών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 15 April 2007 - 6:30:20 UTC