Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-04-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τσιτουρίδης:Αυξήθηκε η περιουσία των Ταμείων
  • [02] ΚΚΕ: «Έργα για τους κεφαλαιοκράτες»
  • [03] Αλαβάνος: «Πρέπει να δοθούν απαντήσεις»

  • [01] Τσιτουρίδης:Αυξήθηκε η περιουσία των Ταμείων

    Συνέντευξη Τύπου, μετά την πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής που θα επεξεργαστεί το νέο θεσμικό πλαίσιο αξιοποίησης των αποθεματικών των ταμείων, έδωσε σήμερα ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Σάββας Τσιτουρίδης σχετικά με το θέμα της αγοράς δομημένων ομολόγων από τα ασφαλιστικά ταμεία.

    Ο κ. Τσιτουρίδης υπογράμμισε ότι από το 2003 μέχρι σήμερα η περιουσία των ταμείων αυξήθηκε κατά 42%, από 21,8 δισ. στα 31 δισ. ευρώ, που υπολογίζεται ότι έφθασαν στο τέλος του 2006.

    Ο υπουργός στράφηκε κατά των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, υπογραμμίζοντας ότι κατά την περίοδο 1999 έως 2002 από τις τοποθετήσεις ταμείων σε μετοχές χάθηκαν 3,46 δισ. ευρώ, αφού από τα 5,22 δισ. ευρώ που τοποθετήθηκαν σε μετοχές το 1999, απέμειναν 1,76 δισ. στο τέλος του 2002.

    Ακόμη, συμπλήρωσε ότι τα ταμεία απώλεσαν από τοποθετήσεις σε ομόλογα 7,85 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 5,5 εκατ. ευρώ ήταν σε συναλλαγές με την εταιρία "Ακρόπολις". Απευθυνόμενος σε στελέχη της αντιπολίτευσης, ο κ. Τσιτουρίδης έθεσε το ερώτημα αν σήμερα ζητούν την επιστροφή και αυτών των απωλεσθέντων πόρων.

    Στόχος της πολιτικής μας, είπε ο υπουργός, είναι η κατοχύρωση της απόλυτης διαφάνειας και της μετρήσιμης αποτελεσματικότητας στη διαχείριση της περιουσίας, χωρίς να θίγεται η αυτοτέλεια των ταμείων, ενώ συμπλήρωσε ότι στις 2 Μαΐου στην αντίστοιχη ιστοσελίδα (www.periousia.gr) θα παρουσιαστούν όλες οι πράξεις των ταμείων που αφορούν τη διαχείριση της κινητής τους περιουσίας.

    Ο υπουργός υπογράμμισε ότι, μέχρι την τελική θέσπιση του νέου νομοθετικού πλαισίου, έχει ζητήσει με εγκύκλιό του από όλα τα ταμεία να μην επενδύουν σε σύνθετα ομόλογα.

    Ο κ.Τσιτουρίδης επανέλαβε ότι τα ταμεία είναι ανεξάρτητα και αυτοδιοίκητα και τόνισε ότι, με βάση τη νομοθεσία του 1999, οι επενδύσεις τους σε ομόλογα δεν υπόκεινται στον έλεγχο της κυβέρνησης, ενώ χαρακτήρισε ως "υποκρισία" την κατηγορία ότι παρόπλισε την σχετική επιτροπή Θωμόπουλου, σημειώνοντας ότι αυτή αδυνατούσε να λειτουργήσει λόγω έλλειψης θεσμικού πλαισίου.

    Ως προς τα σύνθετα ομόλογα, ο υπουργός χαρακτήρισε υπερβολές τις κριτικές που αναπτύσσονται, έκανε λόγο για προϊόντα που χρησιμοποιούνται σε παγκόσμια κλίμακα, ζήτησε να σταματήσουν οι συγχύσεις και η παραπληροφόρηση και δήλωσε ότι μέχρι την λήξη των προθεσμιών των ομολόγων τα ταμεία δεν θα χάσουν τα κεφάλαιά τους, όπως συνέβη με την αγορά μετοχών της περιόδου 1999-2002.

    Ο κ. Τσιτουρίδης προανήγγειλε δύο οριακές, όπως τις χαρακτήρισε, τροπολογίες στη Βουλή σχετικά με την Επιτροπή που θα προτείνει τις αλλαγές στον τρόπο εκλογής διοίκησης των ταμείων (με τις οποίες θα παραμένει το αυτοδιοίκητο του ΟΑΕΕ και δεν θα συμμετέχει στην επιτροπή ο γραμματέας του υπουργείου Οικονομίας).

    Ακόμα υπογράμμισε ότι οι ελεγκτικές εταιρίες που θα επιλεγούν για να ελέγξουν την πορεία των ομολόγων, δεν θα συνδέονται με οποιοδήποτε τρόπο με όσους εμπλέκονται με την αγορά των προϊόντων αυτών από τα ταμεία.

    Ο κ. Τσιτουρίδης έκανε επίσης λόγο για σύγκρουση συμφερόντων που βρίσκεται πίσω από τις κατηγορίες που απευθύνονται εναντίον του, ενώ υποσχέθηκε και πάλι ότι όλα τα στοιχεία θα δοθούν σύντομα στη Βουλή.

    Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με ενδεχόμενο παραίτησής του, απάντησε ότι αισθάνεται την ευθύνη να ολοκληρώσει την αποστολή θωράκισης ενός συστήματος που παρουσίασε πολλά προβλήματα τα προηγούμενα χρόνια. Ως προς τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, απάντησε ότι τον τόπο δεν κυβερνούν οι εταιρίες δημοσκοπήσεων και τα κανάλια και εκτίμησε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα το κλίμα αυτό θα έχει αλλάξει.

    Ερωτηθείς επίσης για το αν αισθάνεται "άδειασμα" από άλλα κυβερνητικά στελέχη, δήλωσε ότι σε αυτή την κυβέρνηση υπάρχει υψηλός βαθμός αλληλεγγύης και εκτίμησε ότι η συνεργασία με τους συναρμόδιους υπουργούς κινείται σε άριστα επίπεδα.

    Σε ερώτηση για το ζήτημα των κυβερνητικών ευθυνών, υπογράμμισε ότι ίσως να υπήρξε καθυστέρηση στην θεραπεία αδυναμιών δεκαετιών, όμως η κυβέρνηση κάνει το σωστό και, διαθέτοντας την αίσθηση πολιτικής ευθύνης, θωρακίζει το σύστημα. Η κοινωνική και πολιτική κριτική, κατέληξε, είναι καλοδεχούμενη, όμως όσοι λασπολογούν θα παραμείνουν ανεπανόρθωτα εκτεθειμένοι.

    Ρουσόπουλος για θέμα ομολόγων

    "Οι καταγγελίες της αντιπολίτευσης υπηρετούν μία κομματική πολιτική,με λιγότερο ενδιαφέρον για την αλήθεια και περισσότερο ενδιαφέρον για τη δημιουργία εντυπώσεων", τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος ερωτηθείς για τις επικρίσεις που δέχεται η κυβέρνηση για το θέμα των ομολόγων.

    Ερωτηθείς για τη δήλωση του Υπουργού Απασχόλησης ότι προτίθεται να δώσει μίαν αναδρομική εικόνα της περιουσίας των Ταμείων και αν αυτό παραπέμπει σε συμψηφισμό,ο εκπρόσωπος τόνισε ότι «κάθε κράτος έχει μια συνέχεια και κάθε κυβέρνηση αντιλαμβάνεται τα πράγματα με κοινό ή διαφορετικό τρόπο".

    Και εξήγησε ότι "στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής έχουμε πολύ κοντινή προσέγγιση με την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά στα θέματα της διαφάνειας απέχουμε πολύ: αρκεί να θυμηθείτε την επιστολή Καραμανλή προς Σημίτη το καλοκαίρι του 2000 και την απάντηση Σημίτη σύμφωνα με την οποία «δεν υπάρχουν θέματα διαφθοράς στον τόπο»".

    "Έχουμε διαφορετικές προσεγγίσεις. Η ζωή, όμως, δεν ξεκίνησε χθες. Και πρέπει λοιπόν να υπάρχει μια διαδικασία σύγκρισης,που πάντα γίνεται επί τη βάσει του χθες.Δεν υπάρχει κάποιος αυτοσκοπός περί συμψηφισμού. Η αναφορά στο παρελθόν γίνεται για λόγους σύγκρισης", τόνισε.

    Ερωτηθείς για δημοσιεύματα που αναφέρονται σε δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο πρώην εισαγγελέας Γιώργος Ζορμπάς στην έρευνα που έχει αναλάβει και αν η κυβέρνηση έχει δώσει οδηγίες να διευκολυνθεί στην αποστολή του ο επικεφαλής της Αρχής Καταπολέμησης του Βρώμικου Χρήματος, ο Θόδωρος Ρουσόπουλος υπενθύμισε τη σύσκεψη που είχε γίνει προ μηνός υπό τον Υπουργό Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφη και «η οποία επικρίθηκε,μολονότι είχε ακριβώς αυτό το νόημα.Να διευκολυνθεί, δηλαδή,η Αρχή που θεσμοθετήθηκε από τη ΝΔ στη συλλογή των απαιτουμένων στοιχείων».

    Σε άλλη ερώτηση για τις πληροφορίες που μετέδοσε χθες το MEGA,σχετικά με σύσκεψη σε κτίριο του Υπουργείου Απασχόλησης,το Σεπτέμβριο 2006,σύσκεψη στην οποία οι Γραμματείς του υπουργείου κ.κ.Μαμωνάς και Παπαδόπουλος φέρονται να συνέστησαν στις Διοικήσεις των Ταμείων να επενδύσουν σε ομόλογα, ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι κατά την ενημέρωση που είχε,κάθε πρώτη Τρίτη εκάστου μηνός, συγκαλείται μία ενδοϋπηρεσιακή σύσκεψη,αλλά δεν γνωρίζει για το περιεχόμενο της συγκεκριμένης.

    Αναφορικά με την πώληση των υπολοίπων δομημένων ομολόγων (ύψους 1 δισ. ευρω) ο εκπρόσωπος απαντώντας σε σχετική ερώτηση υπενθύμισε ότι δομημένα ομόλογα έχουν αγοραστεί από ιδιώτες, ξένους οίκους κλπ.

    «Αυτό αποδεικνύει την αξία αυτών των ομολόγων και δίνει μιαν έμμεση απάντηση σε όσους κινδυνολογούν επί του θέματος»,τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για τις περιουσίες των Ταμείων που «χάθηκαν στο παρελθόν στο ΧΑΑ»,ο εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι από τα ομόλογα τα Ταμεία «δεν χάνουν από το κεφάλαιό τους, καθώς υπάρχει η εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, ενώ από το Χρηματιστήριο χάθηκαν πολλά δισ. ευρω.Κατά τις πληροφορίες μου,οι απώλειες από τα κεφάλαια των Ταμείων, υπερβαίνουν τα 2 δισ. ευρω και, ήδη, εκκρεμεί η δικαστική διαδικασία κατά της ΔΕΚΑ».

    Οι δημοσκοπήσεις

    Ερωτηθείς για τα αποτελέσματα χθεσινών δημοσκοπήσεων και ειδικότερα για το ότι οι ερωτηθέντες αποδίδουν πολιτικές ευθύνες για το θέμα των ομολόγων σε τρείς υπουργούς και τον πρωθυπουργό,ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι «η σχέση εμπιστοσύνης και η ειλικρίνεια στα πολιτικά μας ήθη μάς αφορά,γιατί απευθυνόμαστε με ηθικό βάρος στους πολίτες".

    Πρόσθεσε μάλιστα ότι "αυτό θέλουμε να σημαδέψει τη διακυβέρνησή μας. Αντιλαμβανόμαστε ότι αν μια υπόθεση κουκουλωθεί,βλάπτεται η ποιότητα της δημοκρατίας μας. Είναι, όμως, πολύ σημαντικό ότι μια κυβέρνηση προσπαθεί με ειλικρίνεια να δημιουργήσει σχέσεις εμπιστοσύνης εκεί όπου οι σχέσεις έχουν διαρραγεί».

    Ως προς τα γενικότερα αποτελέσματα των πρόσφατων δημοσκοπήσεων,ο εκπρόσωπος παρατήρησε ότι «αυτά είναι ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα και χρησιμότατα».

    Το ΝΑΤ

    Τέλος σε ερώτηση για τη δυσκολία που αντιμετωπίζει το ΝΑΤ στην καταβολή επικουρικών συντάξεων,ο Θ. Ρουσόπουλος σημείωσε ότι «το ΝΑΤ, προ 25 ετών, ήταν το καλύτερο Ταμείο,τα τελευταία, όμως, πολλά χρόνια έχει αποβεί προβληματικό".

    Ωστόσο,είπε,"δεν υπάρχει κανείς απολύτως φόβος για την καταβολή των συντάξεων,αφού το Ταμείο ενισχύεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.Τέλος, υπάρχουν ορισμένες διαδικασίες,που αφορούν και το ΝΑΤ,κατά τις οποίες έχει κριθεί ότι αντί να επιδοτείται η ανεργία αξίζει τον κόπο να ενισχύεται η απασχόληση. Με το σύστημα αυτό δίδεται δουλειά σε εργαζομένους του εμπορικού ναυτικού,μέσω δηλαδή της ενίσχυσης προς επιχειρηματίες οι οποίοι είναι οφειλέτες του ΝΑΤ».

    [02] ΚΚΕ: «Έργα για τους κεφαλαιοκράτες»

    "Χίλιες αλήθειες είπε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός προς τους κεφαλαιοκράτες - εφοπλιστές αναφερόμενος στο έργο της κυβέρνησής του για αυτούς, μάλιστα όσον αφορά τα κέρδη τους, που όντως είναι αμύθητα, τα κίνητρα και τις φοροαπαλλαγές ίσως είπε και λίγα", αναφέρει το ΚΚΕ σε σχετική ανακοίνωσή του.

    Στην ανακοίνωση προστίθεται πως το ΠΑΣΟΚ "έχει κάθε λόγο να διαμαρτύρεται, ο πρωθυπουργός απέκρυψε ότι στο έργο της τεράστιας κερδοφορίας κεφαλαίου-εφοπλιστών είχε και αυτό μεγάλη συνεισφορά".

    Σύμφωνα με το ΚΚΕ, η κυβέρνηση "οφείλει να εξηγήσει εφ όσον, όπως υποστηρίζει από την κερδοφορία του κεφαλαίου κερδίζουν και οι εργαζόμενοι, αφού τα κέρδη του είναι αμύθητα, 8,5 δις ευρώ, ήταν τα κέρδη μόνο των εισηγμένων στο χρηματιστήριο ΑΕ για το 2006, γιατί οι εργάτες πήραν 77 λεπτά αύξηση και η λαϊκή οικογένεια είναι καταχρεωμένη; Εφ όσον τα εφοπλιστικά κέρδη μόνο το 2004 ξεπέρασαν τα 20 δις δολάρια γιατί αυξάνεται η ανεργία των ναυτεργατών και το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο (ΝΑΤ) δεν έχει να πληρώσει τις συντάξεις; Γιατί τα εισιτήρια για τους νησιώτες και τους εργαζόμενους διαρκώς ακριβαίνουν;".

    [03] Αλαβάνος: «Πρέπει να δοθούν απαντήσεις»

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή για την υπόθεση των ομολόγων δήλωσε πως ο κ. Κ. Καραμανλής "δεν μας πείθει" και πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση της ΝΔ έχουν να δώσουν απαντήσεις σε καυτά ερωτήματα.

    "Γιατί αυτή η ασυδοσία; Πώς θα επιστραφούν τα λεφτά, τα οποία κάποιοι καταλήστευσαν από τα ταμεία; Θα συμφωνήσει με τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που έχει ζητήσει ο Συνασπισμός και την έχουν δεχτεί και τα άλλα κόμματα της Αντιπολίτευσης; Τι θεσμικό πλαίσιο θα διαμορφωθεί, που θα μας διασφαλίζει ότι δεν θα επαναληφθούν αυτά τα προβλήματα και τα σκάνδαλα τα οποία ζούμε;", διερωτήθηκε ο κ. Αλαβάνος.

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ πρόσθεσε ότι "από την άλλη μεριά όμως, ορισμένες απαντήσεις οφείλει και η αξιωματική αντιπολίτευση. Η αξιωματική αντιπολίτευση οφείλει να μας πει γιατί με το Ν.2992/02 κατάργησε την αναγκαστική «προέγκριση» για τις επενδύσεις των ασφαλιστικών ταμείων, που προέβλεπαν προηγούμενοι νόμοι, από την Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου. Δηλαδή χρειαζόταν προέγκριση πριν γίνει οποιαδήποτε επένδυση των αποθεματικών των Ασφαλιστικών Ταμείων. Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αντικατέστησε αυτή την προέγκριση, με μια απλή και τυπική ενημέρωση, η οποία τελικά συνέβαλε στον να εξελιχθεί η κατάσταση μβ αυτόν τον άσχημο τρόπο που εξελίχθηκε».

    Ν/Σ για την ίδρυση Εθνικού Κέντρου Θεάτρου και Χορού

    Ο Αλέκος Αλαβάνος είχε νωρίτερα σήμερα σύσκεψη με προσωπικότητες του χώρου του Θεάτρου και του Χορού με θέμα το Ν/Σ για την ίδρυση Εθνικού Κέντρου Θεάτρου και Χορού.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΥΝ "εντοπίστηκαν οι αδυναμίες του προς συζήτηση Ν/Σ, όπως η έλλειψη χρονοδιαγράμματος για εσωτερικό κανονισμό, η ανυπαρξία δικλείδων αξιοκρατίας στη διευθυντική και υπαλληλική στελέχωση του Κέντρου και διαδικασιών διαφάνειας στις αποφάσεις, η μη καταγραφή κωδικού στον Προϋπολογισμό, τα κενά στην έρευνα και την εκπαίδευση, ο συγκεντρωτισμός και η γραφειοκρατία. Οι τροπολογίες που θα γίνουν δεκτές από την Ολομέλεια της Βουλής θα κρίνουν και τη στάση του Συνασπισμού στη ψήφιση του νομοσχεδίου".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 17 April 2007 - 14:30:22 UTC