Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-04-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παπαρήγα για τα προβλήματα των ναυτικών
  • [02] Τσιτουρίδης: "Αυξήθηκε η περιουσία των Ταμείων"
  • [03] Αυτοκινητόδρομοι...στη θάλασσα

  • [01] Παπαρήγα για τα προβλήματα των ναυτικών

    Με τα προεδρεία των σωματείων ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ θα συναντηθεί το πρωί η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

    Τη συνάντηση θα απασχολήσουν, τα προβλήματα της προστασίας της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα και του περιβάλλοντος τα οποία αναδείχθηκαν με τραγικό τρόπο και με το ναυάγιο του κρουαζιερόπλοιου SEA DIAMOND, καθώς και τα ασφαλιστικά προβλήματα των ναυτεργατών και η κατάσταση του ΝΑΤ.

    Μετά τη συνάντηση, η κ.Αλ.Παπαρήγα θα παραχωρήσει Συνέντευξη Τύπου.

    ΚΚΕ για τα ταμεία

    Σε ανακοίνωση του ΚΚΕ αναφέρεται ότι "τα στοιχεία που παρουσίασε η κυβέρνηση για την λεηλασία που υπέστησαν τα Ασφαλιστικά Ταμεία των εργαζομένων από το τζογάρισμα στο χρηματιστήριο επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, ενοχοποιούν και την ίδια. Γιατί και η ΝΔ συμφώνησε με το τζογάρισμα των αποθεματικών, μα κυρίως γιατί εφαρμόζει τους νόμους του ΠΑΣΟΚ συνεχίζοντας την πολιτική του".

    "Ο δικομματικός καυγάς για το ποια κυβέρνηση, της ΝΔ ή του ΠΑΣΟΚ, έχει τη μεγαλύτερη συμβολή στη λεηλασία των Ασφαλιστικών Ταμείων, φανερώνει πόσο έχουν αποθρασυνθεί τα κόμματα που υπηρετούν τους τραπεζίτες, τους χρηματιστές, τους βιομηχάνους τους εφοπλιστές κλπ", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    [02] Τσιτουρίδης: "Αυξήθηκε η περιουσία των Ταμείων"

    Συνέντευξη Τύπου, μετά την πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής που θα επεξεργαστεί το νέο θεσμικό πλαίσιο αξιοποίησης των αποθεματικών των ταμείων, έδωσε ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Σάββας Τσιτουρίδης σχετικά με το θέμα της αγοράς δομημένων ομολόγων από τα ασφαλιστικά ταμεία.

    Ο κ. Τσιτουρίδης υπογράμμισε ότι από το 2003 μέχρι σήμερα η περιουσία των ταμείων αυξήθηκε κατά 42%, από 21,8 δισ. στα 31 δισ. ευρώ, που υπολογίζεται ότι έφθασαν στο τέλος του 2006.

    Ο υπουργός στράφηκε κατά των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, υπογραμμίζοντας ότι κατά την περίοδο 1999 έως 2002 από τις τοποθετήσεις ταμείων σε μετοχές χάθηκαν 3,46 δισ. ευρώ, αφού από τα 5,22 δισ. ευρώ που τοποθετήθηκαν σε μετοχές το 1999, απέμειναν 1,76 δισ. στο τέλος του 2002.

    Ακόμη, συμπλήρωσε ότι τα ταμεία απώλεσαν από τοποθετήσεις σε ομόλογα 7,85 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 5,5 εκατ. ευρώ ήταν σε συναλλαγές με την εταιρία "Ακρόπολις". Απευθυνόμενος σε στελέχη της αντιπολίτευσης, ο κ. Τσιτουρίδης έθεσε το ερώτημα αν σήμερα ζητούν την επιστροφή και αυτών των απωλεσθέντων πόρων.

    Στόχος της πολιτικής μας, είπε ο υπουργός, είναι η κατοχύρωση της απόλυτης διαφάνειας και της μετρήσιμης αποτελεσματικότητας στη διαχείριση της περιουσίας, χωρίς να θίγεται η αυτοτέλεια των ταμείων, ενώ συμπλήρωσε ότι στις 2 Μαΐου στην αντίστοιχη ιστοσελίδα (www.periousia.gr) θα παρουσιαστούν όλες οι πράξεις των ταμείων που αφορούν τη διαχείριση της κινητής τους περιουσίας.

    Ο υπουργός υπογράμμισε ότι, μέχρι την τελική θέσπιση του νέου νομοθετικού πλαισίου, έχει ζητήσει με εγκύκλιό του από όλα τα ταμεία να μην επενδύουν σε σύνθετα ομόλογα.

    Ο κ.Τσιτουρίδης επανέλαβε ότι τα ταμεία είναι ανεξάρτητα και αυτοδιοίκητα και τόνισε ότι, με βάση τη νομοθεσία του 1999, οι επενδύσεις τους σε ομόλογα δεν υπόκεινται στον έλεγχο της κυβέρνησης, ενώ χαρακτήρισε ως "υποκρισία" την κατηγορία ότι παρόπλισε την σχετική επιτροπή Θωμόπουλου, σημειώνοντας ότι αυτή αδυνατούσε να λειτουργήσει λόγω έλλειψης θεσμικού πλαισίου.

    Ως προς τα σύνθετα ομόλογα, ο υπουργός χαρακτήρισε υπερβολές τις κριτικές που αναπτύσσονται, έκανε λόγο για προϊόντα που χρησιμοποιούνται σε παγκόσμια κλίμακα, ζήτησε να σταματήσουν οι συγχύσεις και η παραπληροφόρηση και δήλωσε ότι μέχρι την λήξη των προθεσμιών των ομολόγων τα ταμεία δεν θα χάσουν τα κεφάλαιά τους, όπως συνέβη με την αγορά μετοχών της περιόδου 1999-2002.

    Ο κ. Τσιτουρίδης προανήγγειλε δύο οριακές, όπως τις χαρακτήρισε, τροπολογίες στη Βουλή σχετικά με την Επιτροπή που θα προτείνει τις αλλαγές στον τρόπο εκλογής διοίκησης των ταμείων (με τις οποίες θα παραμένει το αυτοδιοίκητο του ΟΑΕΕ και δεν θα συμμετέχει στην επιτροπή ο γραμματέας του υπουργείου Οικονομίας).

    Ακόμα υπογράμμισε ότι οι ελεγκτικές εταιρίες που θα επιλεγούν για να ελέγξουν την πορεία των ομολόγων, δεν θα συνδέονται με οποιοδήποτε τρόπο με όσους εμπλέκονται με την αγορά των προϊόντων αυτών από τα ταμεία.

    Ο κ. Τσιτουρίδης έκανε επίσης λόγο για σύγκρουση συμφερόντων που βρίσκεται πίσω από τις κατηγορίες που απευθύνονται εναντίον του, ενώ υποσχέθηκε και πάλι ότι όλα τα στοιχεία θα δοθούν σύντομα στη Βουλή.

    Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με ενδεχόμενο παραίτησής του, απάντησε ότι αισθάνεται την ευθύνη να ολοκληρώσει την αποστολή θωράκισης ενός συστήματος που παρουσίασε πολλά προβλήματα τα προηγούμενα χρόνια. Ως προς τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, απάντησε ότι τον τόπο δεν κυβερνούν οι εταιρίες δημοσκοπήσεων και τα κανάλια και εκτίμησε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα το κλίμα αυτό θα έχει αλλάξει.

    Ερωτηθείς επίσης για το αν αισθάνεται "άδειασμα" από άλλα κυβερνητικά στελέχη, δήλωσε ότι σε αυτή την κυβέρνηση υπάρχει υψηλός βαθμός αλληλεγγύης και εκτίμησε ότι η συνεργασία με τους συναρμόδιους υπουργούς κινείται σε άριστα επίπεδα.

    Σε ερώτηση για το ζήτημα των κυβερνητικών ευθυνών, υπογράμμισε ότι ίσως να υπήρξε καθυστέρηση στην θεραπεία αδυναμιών δεκαετιών, όμως η κυβέρνηση κάνει το σωστό και, διαθέτοντας την αίσθηση πολιτικής ευθύνης, θωρακίζει το σύστημα. Η κοινωνική και πολιτική κριτική, κατέληξε, είναι καλοδεχούμενη, όμως όσοι λασπολογούν θα παραμείνουν ανεπανόρθωτα εκτεθειμένοι.

    Ρουσόπουλος για θέμα ομολόγων

    "Οι καταγγελίες της αντιπολίτευσης υπηρετούν μία κομματική πολιτική,με λιγότερο ενδιαφέρον για την αλήθεια και περισσότερο ενδιαφέρον για τη δημιουργία εντυπώσεων", τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος ερωτηθείς για τις επικρίσεις που δέχεται η κυβέρνηση για το θέμα των ομολόγων.

    Ερωτηθείς για τη δήλωση του Υπουργού Απασχόλησης ότι προτίθεται να δώσει μίαν αναδρομική εικόνα της περιουσίας των Ταμείων και αν αυτό παραπέμπει σε συμψηφισμό,ο εκπρόσωπος τόνισε ότι «κάθε κράτος έχει μια συνέχεια και κάθε κυβέρνηση αντιλαμβάνεται τα πράγματα με κοινό ή διαφορετικό τρόπο".

    Και εξήγησε ότι "στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής έχουμε πολύ κοντινή προσέγγιση με την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά στα θέματα της διαφάνειας απέχουμε πολύ: αρκεί να θυμηθείτε την επιστολή Καραμανλή προς Σημίτη το καλοκαίρι του 2000 και την απάντηση Σημίτη σύμφωνα με την οποία «δεν υπάρχουν θέματα διαφθοράς στον τόπο»".

    "Έχουμε διαφορετικές προσεγγίσεις. Η ζωή, όμως, δεν ξεκίνησε χθες. Και πρέπει λοιπόν να υπάρχει μια διαδικασία σύγκρισης,που πάντα γίνεται επί τη βάσει του χθες.Δεν υπάρχει κάποιος αυτοσκοπός περί συμψηφισμού. Η αναφορά στο παρελθόν γίνεται για λόγους σύγκρισης", τόνισε.

    Ερωτηθείς για δημοσιεύματα που αναφέρονται σε δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο πρώην εισαγγελέας Γιώργος Ζορμπάς στην έρευνα που έχει αναλάβει και αν η κυβέρνηση έχει δώσει οδηγίες να διευκολυνθεί στην αποστολή του ο επικεφαλής της Αρχής Καταπολέμησης του Βρώμικου Χρήματος, ο Θόδωρος Ρουσόπουλος υπενθύμισε τη σύσκεψη που είχε γίνει προ μηνός υπό τον Υπουργό Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφη και «η οποία επικρίθηκε,μολονότι είχε ακριβώς αυτό το νόημα.Να διευκολυνθεί, δηλαδή,η Αρχή που θεσμοθετήθηκε από τη ΝΔ στη συλλογή των απαιτουμένων στοιχείων».

    Σε άλλη ερώτηση για τις πληροφορίες που μετέδωσε χθες το MEGA, σχετικά με σύσκεψη σε κτίριο του Υπουργείου Απασχόλησης, το Σεπτέμβριο 2006,σύσκεψη στην οποία οι Γραμματείς του υπουργείου κ.κ.Μαμωνάς και Παπαδόπουλος φέρονται να συνέστησαν στις Διοικήσεις των Ταμείων να επενδύσουν σε ομόλογα, ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι κατά την ενημέρωση που είχε, κάθε πρώτη Τρίτη εκάστου μηνός, συγκαλείται μία ενδοϋπηρεσιακή σύσκεψη,αλλά δεν γνωρίζει για το περιεχόμενο της συγκεκριμένης.

    Αναφορικά με την πώληση των υπολοίπων δομημένων ομολόγων (ύψους 1 δισ. ευρω) ο εκπρόσωπος απαντώντας σε σχετική ερώτηση υπενθύμισε ότι δομημένα ομόλογα έχουν αγοραστεί από ιδιώτες, ξένους οίκους κλπ.

    «Αυτό αποδεικνύει την αξία αυτών των ομολόγων και δίνει μιαν έμμεση απάντηση σε όσους κινδυνολογούν επί του θέματος», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για τις περιουσίες των Ταμείων που «χάθηκαν στο παρελθόν στο ΧΑΑ», ο εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι από τα ομόλογα τα Ταμεία «δεν χάνουν από το κεφάλαιό τους, καθώς υπάρχει η εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, ενώ από το Χρηματιστήριο χάθηκαν πολλά δισ. ευρω. Κατά τις πληροφορίες μου,οι απώλειες από τα κεφάλαια των Ταμείων, υπερβαίνουν τα 2 δισ. ευρω και, ήδη, εκκρεμεί η δικαστική διαδικασία κατά της ΔΕΚΑ».

    Οι δημοσκοπήσεις

    Ερωτηθείς για τα αποτελέσματα πρόσφατων δημοσκοπήσεων και ειδικότερα για το ότι οι ερωτηθέντες αποδίδουν πολιτικές ευθύνες για το θέμα των ομολόγων σε τρείς υπουργούς και τον πρωθυπουργό,ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι «η σχέση εμπιστοσύνης και η ειλικρίνεια στα πολιτικά μας ήθη μάς αφορά,γιατί απευθυνόμαστε με ηθικό βάρος στους πολίτες».

    Πρόσθεσε μάλιστα ότι «αυτό θέλουμε να σημαδέψει τη διακυβέρνησή μας. Αντιλαμβανόμαστε ότι αν μια υπόθεση κουκουλωθεί,βλάπτεται η ποιότητα της δημοκρατίας μας. Είναι, όμως, πολύ σημαντικό ότι μια κυβέρνηση προσπαθεί με ειλικρίνεια να δημιουργήσει σχέσεις εμπιστοσύνης εκεί όπου οι σχέσεις έχουν διαρραγεί».

    Ως προς τα γενικότερα αποτελέσματα των πρόσφατων δημοσκοπήσεων,ο εκπρόσωπος παρατήρησε ότι «αυτά είναι ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα και χρησιμότατα».

    Το ΝΑΤ

    Τέλος σε ερώτηση για τη δυσκολία που αντιμετωπίζει το ΝΑΤ στην καταβολή επικουρικών συντάξεων,ο Θ. Ρουσόπουλος σημείωσε ότι «το ΝΑΤ, προ 25 ετών, ήταν το καλύτερο Ταμείο,τα τελευταία, όμως, πολλά χρόνια έχει αποβεί προβληματικό".

    Ωστόσο,είπε,"δεν υπάρχει κανείς απολύτως φόβος για την καταβολή των συντάξεων,αφού το Ταμείο ενισχύεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.Τέλος, υπάρχουν ορισμένες διαδικασίες,που αφορούν και το ΝΑΤ,κατά τις οποίες έχει κριθεί ότι αντί να επιδοτείται η ανεργία αξίζει τον κόπο να ενισχύεται η απασχόληση. Με το σύστημα αυτό δίδεται δουλειά σε εργαζομένους του εμπορικού ναυτικού,μέσω δηλαδή της ενίσχυσης προς επιχειρηματίες οι οποίοι είναι οφειλέτες του ΝΑΤ».

    Δήλωση Π. Ευθυμίου

    «Θέλουμε να δηλώσουμε κατηγορηματικά, ρητά και απόλυτα, ότι τίποτα απβ ότι συμβαίνει μετά το 2004 δεν έχει καμμία σύγκριση, ομοιότητα ή αναλογία, με οτιδήποτε παρόμοιο χειρισμό στην περίοδο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Πέτρος Ευθυμίου αναφερόμενος στο θέμα των ομολόγων.

    Ο Π. Ευθυμίου αναφέρθηκε στην πρακτική επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ για επενδύσεις σε σταθερά, εγγυημένα, ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, που επέτρεψε - όπως είπε - την άνοδο των αποθεματικών των ταμείων από 3 δισεκατομμύρια ευρώ το 1993 στα 26 δισεκατομμύρια ευρώ το 2004. Και ακόμη «να συνεχίσει αυτή η κερδοφορία των ταμείων - χάρις στις επενδύσεις στα λεγόμενα χρυσά ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου - και τα έτη 2005, 2006 και 2007, ανεξάρτητα από τον τρόπο υπολογισμού, διότι η κυβέρνηση και εδώ αντιφάσκει, (καθώς) άλλοτε λέει ότι αυξήθηκε κατά 30% και άλλοτε κατά 42%».

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ είπε οτι «το μόνο θέμα που πρέπει να απαντηθεί είναι αυτό που η κυβέρνηση συγκαλύπτει : Πώς ξαφνικά μετά το 2004 διαμορφώθηκαν οι όροι και οι προϋποθέσεις για ένα σύστημα που περιελάμβανε τα υπουργεία Οικονομίας και Απασχόλησης και στηρίχθηκε στην έκδοση από το 2005, για πρώτη φορά, των σύνθετων δομημένων προϊόντων, τα οποία ο κ. Αλογοσκούφης χαρακτήρισε στις 20 Μαρτίου 2007 «επικίνδυνα» και για τα οποία ο κ. Δούκας έλεγε ότι «αν γνωρίζαμε δεν θα επιτρέπαμε στα ταμεία να αγοράσουν»;".

    Ο Π. Ευθυμίου δήλωσε επιπλέον ότι «αυτά τα επικίνδυνα προϊόντα συνοδεύτηκαν από ένα σύστημα ενδιάμεσων, ένα δίκτυο προμηθευτών και από πρωτοφανείς παγκοσμίως προμήθειες».

    «Αυτό είναι το μόνο θέμα για το οποίο τα εκατομμύρια εργαζομένων και ασφαλισμένων ζητούν από την κυβέρνηση να ερευνήσει την αλήθεια και να εξηγήσει τι έχει πράξει, με απλά λόγια να αναλάβει η κυβέρνηση Καραμανλή τις ευθύνες της», τόνισε ο κ. Ευθυμίου.

    «Κάθε προσπάθεια, όπως ο σημερινός αποπροσανατολισμός του κ. Τσιτουρίδη, να συζητιούνται άλλα, προσκρούει στο κενό», είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, καλώντας την κυβέρνηση να «πεί την αλήθεια, διότι ούτως ή άλλως και οι πολιτικές και οι ποινικές ευθύνες θα αποδοθούν και η αλήθεια θα λάμψει σε όλη την έκταση και σε όλο το βάθος αυτής της ιστορίας».

    Απάντηση Θ. Ρουσόπουλου

    «Ο κύριος Ευθυμίου, όπως έκανε χθες, έτσι και σήμερα, επισημαίνει οδυνηρές για το κόμμα του αλήθειες. Έχει δίκιο όταν λέει ότι «τίποτα απβ ό,τι συμβαίνει μετά το 2004 δεν έχει καμία σύγκριση, ομοιότητα ή αναλογία με οποιοδήποτε παρόμοιο χειρισμό στην περίοδο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ», δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος, απαντώντας στον Εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ Πέτρο Ευθυμίου.

    "Όντως, αντίθετα με το τι συνέβαινε επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, από το 2004 μέχρι σήμερα ούτε ένα ευρώ από τα κεφάλαια των αποθεματικών δεν χάθηκε στο Χρηματιστήριο ή αλλού. Όντως, σε αντίθεση με το τι συνέβαινε πριν, αυτή η Κυβέρνηση τολμά να φέρνει στο φως κάθε υπόθεση και να παίρνει μέτρα για τη θωράκιση της διαφάνειας και της χρηστής διαχείρισης», ανέφερε ο κ. Ρουσόπουλος.

    Απάντηση Σ. Τσιτουρίδη

    Στα χρόνια της Νέας Δημοκρατίας η περιουσία των ασφαλιστικών οργανισμών αυξήθηκε κατά 42%. Σε συγκεκριμένα ζητήματα όπου και αν υπάρχουν ευθύνες θα αναβρεθούν και θα αποδοθούν, δήλωσε ο Σάββας Τσιτουρίδης απαντώντας σε δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ Πέτρου Ευθυμίου.

    Ο κ. Τσιτουρίδης σημειώνει επίσης τα συγκεκριμένα στοιχεία που παρουσίασε σήμερα κατά τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε και που αφορούν την περίοδο διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και τις μεγάλες ζημιές που όπως είπε υπέστη η περιουσία των Ελλήνων ασφαλισμένων. Καταλαβαίνω απόλυτα την αμηχανία του κ. Ευθυμίου, κατέληξε ο Σάββας Τσιτουρίδης, περιμένω απαντήσεις.

    Ανακοίνωση ΚΚΕ

    Σε ανακοίνωση του ΚΚΕ αναφέρεται ότι "τα στοιχεία που παρουσίασε η κυβέρνηση για την λεηλασία που υπέστησαν τα Ασφαλιστικά Ταμεία των εργαζομένων από το τζογάρισμα στο χρηματιστήριο επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, ενοχοποιούν και την ίδια. Γιατί και η ΝΔ συμφώνησε με το τζογάρισμα των αποθεματικών, μα κυρίως γιατί εφαρμόζει τους νόμους του ΠΑΣΟΚ συνεχίζοντας την πολιτική του".

    "Ο δικομματικός καυγάς για το ποια κυβέρνηση, της ΝΔ ή του ΠΑΣΟΚ, έχει τη μεγαλύτερη συμβολή στη λεηλασία των Ασφαλιστικών Ταμείων, φανερώνει πόσο έχουν αποθρασυνθεί τα κόμματα που υπηρετούν τους τραπεζίτες, τους χρηματιστές, τους βιομηχάνους τους εφοπλιστές κλπ", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Δήλωση Δ. Στρατούλη

    «Ο δύο υπουργοί για άλλη μία φορά επιχείρησαν σήμερα να καλύψουν και να συγκαλύψουν το μεγάλο σκάνδαλο της λεηλασίας των αποθεματικών της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης με τα «δομημένα» ομόλογα», δήλωσε ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και υπεύθυνος εργατικής πολιτικής του, σχολιάζοντας τις δηλώσεις των Θ. Ρουσόπουλου και Σ. Τσιτουρίδη για το θέμα της αγοράς των δομημένων ομολόγων από τα ασφαλιστικά ταμεία.

    Οι δύο υπουργοί, αναφέρει ο κ.Στρατούλης, "απέφυγαν και πάλι να απαντήσουν στα κρίσιμα ερωτήματα για το ποιοι έχουν τις πολιτικές ευθύνες για το μεγάλο φαγοπότι που στήθηκε σε βάρος της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων, για το ποιος το έστησε, για το ποιοι τραπεζίτες και χρηματιστηριακές κέρδισαν και πόσα, για το πώς αυτοί που κέρδισαν το ανταπέδωσαν με «λάδωμα» ή με «πολιτικό χρήμα» σβ αυτούς που τους το επέτρεψαν και το πώς και πότε η κυβέρνηση θα γυρίσει πίσω στους ασφαλισμένους τα κλεμμένα".

    [03] Αυτοκινητόδρομοι...στη θάλασσα

    Η Ισπανία και η Γαλλία προκήρυξαν διαγωνισμούς, για να επιλεγούν οι τοποθεσίες κατασκευής αυτοκινητοδρόμων μέσα στον Ατλαντικό Ωκεανό (σε μικρή απόσταση από τις ακτές) με πρωταρχικό στόχο να μειωθεί η χερσαία κυκλοφορία, ενώ για την κατασκευή των οποίων νέων αυτοκινητοδρόμων θα δοθούν επιδοτήσεις, ανακοινώθηκε από το ισπανικό υπουργείο Μεταφορών.

    Οι νέοι αυτοκινητόδρομοι θα κατασκευαστούν από τις ακτές της Γαλλίας στον Ατλαντικό μέχρι και τη Μάγχη...ώστε "κατά πρώτον ιδίως τα φορτηγά που μεταφέρουν εμπορεύματα να μπορέσουν να φύγουν από τους κορεσμένους ήδη οδικούς άξονες μεταξύ Γαλλίας και Ισπανίας", αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση.

    Η κρατική επιδότηση θα ισχύει για τις χρονικές περιόδους της κατασκευής και της πρώτης εμπορικής εκμετάλλευσης των νέων αυτοκινητόδρομων.

    Το ισπανικό δημόσιο παραχωρεί κατ' αρχήν 15 εκατομμύρια ευρώ γιαυτόν τον σκοπό και η Γαλλία 41 εκατομμύρια ευρώ από τον ισχύοντα κρατικό προϋπολογισμό της.

    Όμως, οι Γάλλοι σχεδιάζουν πλέον και "παράλληλη" ακτοπλοΐα μικρών σχετικά αποστάσεων για να βοηθηθεί η αποσυμφόρηση των υπαρχόντων οδικών αξόνων.

    Για την περιοχή της Δυτικής Ευρώπης οι αυτοκινητόδρομοι της "θάλασσας" αποτελεί πρεμιέρα τονίστηκε από τον γάλλο υπουργό Μεταφορών Ντομινίκ Περμπέν και την ισπανίδα ομόλογό του Μαγδαλένα Αλβάρες.

    Δανία και Σουηδία είναι εδώ και χρόνια "ενωμένες" με μία τεράστια γέφυρα για οχήματα, υπενθυμίζεται.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 18 April 2007 - 6:30:17 UTC