Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-04-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ψηφιακή διείσδυση στην Ανώτατη Εκπαίδευση
  • [02] Ντ.Μπακογιάννη για ονομασία της ΠΓΔΜ
  • [03] Τη Νάουσα επισκέπτεται ο Αλ.Αλαβάνος
  • [04] Συναντήσεις για την Ενέργεια

  • [01] Ψηφιακή διείσδυση στην Ανώτατη Εκπαίδευση

    Συνεργασία με τους υπουργούς Οικονομίας Γιώργου Αλογοσκούφη και Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου, είχε το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    Ο Γιώργος Αλογοσκούφης σε δηλώσεις του ανέφερε ότι η κυβέρνηση συνεπής σε μία ακόμη δέσμευσή της, η οποία ήταν και προσωπική δέσμευση του πρωθυπουργού, αποφάσισε την υλοποίηση ενός πολύ σημαντικού προγράμματος, που αφορά την ψηφιακή διείσδυση στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

    Ο Υπουργός Οικονομίας πρόσθεσε ότι ξεκινά η υλοποίηση του προγράμματος "Δες το Ψηφιακά", το οποίο απευθύνεται στους φοιτητές και τους σπουδαστές και θα παρέχεται η δυνατότητα στο 20% των πρωτευσάντων φοιτητών στις εξετάσεις του 2006 - περίπου 12,5 χιλιάδες- να αποκτήσουν φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή, που θα είναι συνδεδεμένος στο Ιντερνετ και θα έχει όλα τα σύγχρονα χαρακτηριστικά.

    Ο Γιώργος Αλογοσκούφης ανέφερε ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ξεπερνά τα 7,5 εκατ. ευρώ στο σύνολο, ενώ, όπως τόνισε, θα επεκτείνεται τα επόμενα χρόνια.

    Τόνισε ακόμη ότι έτσι θα μπορούν οι νέοι να συμμετάσχουν στην ψηφιακή επανάσταση, στην κοινωνία της πληροφορίας και της γνώσης και στις τεχνολογικές εξελίξεις.

    Η Υπουργός Παιδείας στις δηλώσεις της ανέφερε ότι ήδη υπάρχει το πρόγραμμα με τους άριστους μαθητές του Γυμνασίου, στους οποίους παρέχονται υπολογιστές και τώρα έρχεται το πρόγραμμα για τους φοιτητές, το οποίο θα επεκταθεί ώστε να δοθούν πάρα πολλές ευκαιρίες στους νέους.

    "Έχουμε μία συνολική στρατηγική που αγγίζει όλους τους τομείς, αλλά η ψηφιακή σύγκληση, ιδιαίτερα στο χώρο της παιδείας, είναι και το σημαντικότερο θέμα, υπό την έννοια ότι όλα αυτά αποτελούν πολιτικές αιχμής για τη σημερινή κυβέρνηση",τόνισε η Μαριέττα Γιαννάκου και υπενθύμισε πως υπάρχει και το φθηνό Ιντερνετ για τους φοιτητές.

    [02] Ντ.Μπακογιάννη για ονομασία της ΠΓΔΜ

    Η Ελλάδα είναι αυτή που γειτονεύει με τα Σκόπια και είναι προς το συμφέρον των Σκοπίων να λύσουν με εμάς το εκκρεμές θέμα της ονομασίας, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη στο Βελιγράδι, προσερχόμενη για την έναρξη των εργασιών του Οργανισμού Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου.

    Οταν της ζητήθηκε να σχολιάσει την πρόσφατη επιστολή της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζας Ράις προς τον ομόλογό της της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι, η κ. Μπακογιάννη έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    "Καθένας έχει το δικαίωμα να επαναλαμβάνει τις θέσεις του και να διατυπώνει τις ελπίδες του. Από εκεί και πέρα όμως οι θέσεις της Ελλάδας είναι γνωστές, δεδομένες και κοινοποιημένες σε φίλους και εταίρους. Σε τελική ανάλυση, δεν γειτονεύουν οι Ηνωμένες Πολιτείες με τα Σκόπια, αλλά η Ελλάδα με τα Σκόπια. Εμείς είμαστε γείτονες και είναι προς το συμφέρον των Σκοπίων με εμάς να λύσουν το θέμα που είναι εκκρεμές".

    [03] Τη Νάουσα επισκέπτεται ο Αλ.Αλαβάνος

    Περιοδεία στη Νάουσα πραγματοποιεί σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΝ, όπου επισκέφθηκε τα Κλωστήρια Ναούσης και την ΄Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών. Το μεσημέρι παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, ενώ το βράδυ θα επισκεφθεί το δημαρχείο της πόλης και στη συνέχεια θα μιλήσει σε πολιτική εκδήλωση του ΣΥΝ.

    Τη συμπαράστασή του στους εργαζόμενους στα «Τσιμέντα Χαλκίδας» εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Α. Αλαβάνος κατά την επισκεψή του χθες στο εργοστάσιο.

    Ο κ. Αλαβάνος τόνισε ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, μια γαλλική πολυεθνική να προσπαθεί να εφαρμόσει τους δικούς της νόμους, δηλαδή «να παρανομεί, και σε σχέση με τις συμβατικές της υποχρεώσεις, να αθετεί τις συμφωνίες που έχει κάνει με τους εργαζόμενους, και σε σχέση με δύο αποφάσεις δικαστηρίων και σε σχέση με τις θέσεις της επιθεώρησης εργασίας». Ο πρόεδρος του ΣΥΝ ζήτησε από την κυβέρνηση «να δείξει ότι είναι κυβέρνηση της Ελλάδας και ότι εφαρμόζει τους ελληνικούς νόμους στο ελληνικό έδαφος» και πρόσθεσε ότι «κάθε πολυεθνική που εργάζεται στην Ελλάδα, να εργαστεί, αλλά να σέβεται τη νομιμότητα».

    Ο κ. Αλαβάνος ανακοίνωσε ότι ο ΣΥΝ θα καταθέσει επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή για το ζήτημα η οποία θα συζητηθεί τις αμέσως επόμενες μέρες.

    [04] Συναντήσεις για την Ενέργεια

    Ομάδα Ελλήνων εμπειρογνωμόνων θα επισκεφθεί σε δύο εβδομάδες τη Ρουμανία προκειμένου να συζητήσει με τους τοπικούς παράγοντες τα σχέδια για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας από το νέο αυτό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα, στο Βουκουρέστι, με το Ρουμάνο υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Βαρουγιάν Βοσγκανιάν.

    "Η Ρουμανία προτείνει την εξαγωγή μιας συγκεκριμένης ποσότητας ενέργειας στην Ελλάδα. Τις επόμενες 15 ημέρες, Έλληνες εμπειρογνώμονες θα έρθουν στη Ρουμανία προκειμένου να συζητήσουν σε βάθος τα σχέδια αυτά και να καταλήξουν στα απαραίτητα συμπεράσματα για την υπογραφή της συμφωνίας", δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Σιούφας.

    Ο κ. Σιούφας συζήτησε με τον Ρουμάνο υπουργό την προοπτική περαιτέρω βελτίωσης των διμερών σχέσεων. Η Ελλάδα και η Ρουμανία αποτελούν τμήμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στη ΝΑ Ευρώπη, που λειτουργεί βάσει της Συνθήκης για την Ίδρυση της Ενεργειακής Κοινότητας των Χωρών της ΝΑ Ευρώπης, γεγονός που αποτελεί έναν ακόμη λόγο για τη στενή συνεργασία των δύο χωρών, σημείωσε ο Έλληνας υπουργός.

    Οι κ. Σιούφας και Βοσγκανιάν συζήτησαν, επίσης, τη σημαντική, όπως τόνισαν, παρουσία της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας στη Ρουμανία, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση των ξένων επενδυτών στη χώρα και έχει ενεργή παρουσία σε τομείς- κλειδιά της ρουμανικής οικονομίας, όπως ο τραπεζικός τομέας, ο τομέας των τηλεπικοινωνιών, η βιομηχανία των τροφίμων, το εμπόριο κ.α.

    "Προβλέπουμε ότι μετά την εφαρμογή του κοινοτικού δικαίου στη Ρουμανία και την ενίσχυση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, η ελληνική παρουσία θα καταστεί ακόμη πιο σημαντική", τόνισε ο κ. Σιούφας, ο οποίος έκανε ιδιαίτερη μνεία στη συμβολή της ελληνικής διπλωματικής αποστολής στο Βουκουρέστι στο πολύ καλό επίπεδο των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

    Τα σχέδια ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας θα συζητηθούν περαιτέρω κατά την επίσκεψη που πρόκειται να πραγματοποιήσει ο κ. Βοσγκανιάν στην Ελλάδα, μέσα στους επόμενους μήνες, μετά από πρόσκληση του κ. Σιούφα.

    Η επίσκεψη του κ. Σιούφα στο Βουκουρέστι εντάσσεται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης περιοδείας του στη Βαλκανική, που περιλαμβάνει, επίσης, επισκέψεις στη Βουλγαρία και την Τουρκία.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης θα συναντηθεί σήμερα στη Σόφια με τον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Δημόσιων Έργων της Βουλγαρίας Άσεν Γκαγκαούζωφ, με τον οποίο θα συζητήσει τα επόμενα βήματα για την προώθηση της κατασκευής του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, με τον υπουργό Οικονομίας και Ενέργειας Ρούμεν Οφτσάρωφ, με τον οποίο θα συζητήσει θέματα διμερούς συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας και ενίσχυσης των διμερών οικονομικών σχέσεων, και με Έλληνες επιχειρηματίες στην ελληνική πρεσβεία.

    Αύριο, 20 Απριλίου, θα αναχωρήσει για την Άγκυρα, όπου θα συναντηθεί με τον υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας Μεχμέτ Χιλμί Γκιουλέρ, με τον οποίο θα συζητήσει την πορεία υλοποίησης της κατασκευής του ελληνοτουρκικού αγωγού φυσικού αερίου καθώς και το θέμα της ολοκλήρωσης της κατασκευής διασύνδεσης των ηλεκτρικών δικτύων των δύο χωρών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 19 April 2007 - 12:30:22 UTC