Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-04-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ευθυμίου: «Οι πολιτικές ευθύνες θα αποδοθούν»
  • [02] Συναντήσεις για την Ενέργεια

  • [01] Ευθυμίου: «Οι πολιτικές ευθύνες θα αποδοθούν»

    "Οι πολιτικές ευθύνες θα αποδοθούν και όλες οι άλλες ευθύνες και όποιο χαρακτήρα κι αν έχουν θα καταλήξουν στην τιμωρία των αυτουργών της υπόθεσης", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Ευθυμίου αναφερόμενος στο θέμα των ομολόγων.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε ότι "ανεξάρτητα από την έκβαση της υπόθεσης, στο επίπεδο πολιτικής, ποινικής ή αστικής ευθύνης, αυτό που πρέπει να γίνει είναι να επιστρέψουν τα λεφτά στα ταμεία πριν τις εκλογές".

    Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση "όχι απλώς έχει χάσει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού, αλλά οδηγεί την χώρα σε όλους τους τομείς σε αδιέξοδο" και σημείωσε πως "είναι φυσικό όλα αυτά να οδηγηθούν στην κρίση του ελληνικού λαού".

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε επίσης ότι η υπόθεση των ομολόγων "δεν μπορούσε να γινει δυνατή παρά μόνο με οργανωμένο σχέδιο και με συνέργεια των δύο υπουργείων: Του υπουργείου Οικονομίας που περιλαμβάνει τους κ.κ. Αλογοσκούφη και Δούκα και το Γενικό Γραμματέα κ. Κουρή και το υπουργείο Απασχόλησης που περιλαμβάνει τους κ.κ. Τσιτουρίδη, Ευγένιο Παπαδόπουλο και το σύστημα των κομματικά διορισμένων διοικητών των ταμείων".

    Γι' αυτό το σύστημα, είπε, υπάρχει ακέραιη πολιτική ευθύνη και ενδιαμέσως αναπτύχθηκε ένα πολυδαίδαλο σύστημα μεσολαβητών. Η πολιτική ευθύνη είναι δεδομένη, για όλα τα άλλα η έρευνα πρέπει να προχωρήσει προς πάσα κατεύθυνση και να επιμεριστούν όποιες ευθύνες αντιστοιχούν στον καθένα", τόνισε ο Πέτρος Ευθυμίου, απαντώντας στην ερώτηση αν το ΠΑΣΟΚ εκτιμά ότι πρέπει να διερευνηθούν και ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων.

    Απαντώντας σε ερώτηση αν το ΠΑΣΟΚ έχει στοιχεία ότι η υπόθεση αφορά περισσότερα από 24 ταμεία,ο Π.Ευθυμίου είπε ότι "έχουμε την κοινή συνείδηση κάθε έλληνα: σε μια υπόθεση που αφορά τα εκατομμύρια των εργαζομένων και των ασφαλισμένων, τίποτα δεν ήλθε στο φως από την κυβέρνηση. Ολα ήλθαν στο φως από τον έλεγχο του Τύπου, των συνδικαλιστών και των κομμάτων" και επέκρινε τους κ.κ. Αλογοσκούφη και Τσιτουρίδη ότι "αδυνατούν να συννενοηθούν επί των στοιχείων".

    "Ρωτάμε την υπεύθυνη κυβέρνηση που ισχυρίζεται ότι θέλει να αποκαλύψει, γιατί συγκαλύπτει ως τώρα όλες αυτές τις στοιχειώδεις πλευρές, δηλαδή ακόμα και τον αριθμό των ταμείων που έχουν εμπλακεί", τόνισε ο Π. Ευθυμίου.

    Νωρίτερα είχε αναφέρει πως όλα τα στοιχεία που έχουν έλθει ως σήμερα στο φως ομιλούν για 24 ταμεία, αλλά σημείωσε πως ο Υπουργός Οικονομίας αρνήθηκε να προσδιορίσει τον αριθμό και απλώς παραδέχθηκε ότι δεν είναι μόνο το ΤΕΑΔΥ, ενώ ο Υπουργός Απασχόλησης "αναγνώρισε, πρώτη φορά μετά από ενάμιση μήνα, ότι πρόκειται για 24 ταμεία".

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ακόμη ότι "με την σύμβαση που ήλθε στο φώς της δημοσιότητας αποδείχθηκε πλήρως ότι η υπόθεση της λεηλασίας των ταμείων ήταν στημένη" και επέκρινε τον πρωθυπουργό ότι την περασμένη Κυριακή "ψέλλιζε ότι η υπόθεση αφορά μόνο το ΤΕΑΔΥ".

    Ο Πέτρος Ευθυμίου δήλωσε ακόμη ότι από την σύμβαση με την JP Morgan, "υπάρχει και ένα δεύτερο, καθώς δεν υπάρχει αναφορά στην αντιστοίχιση του σύνθετου δομημένου προϊόντος με το εξοπλιστικό πρόγραμμα, το οποίο υποτίθεται ότι αφορά αυτή η σύμβαση. Προκύπτει το απλό ερώτημα: Ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας, του οποίου η υπογραφή υπάρχει σε αυτή την σύμβαση του ελληνικού Δημοσίου, εγνώριζε τί υπέγραφε ή παρεπλανήθη από το υπουργείο Οικονομίας;".

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για "πρωτοφανείς, παγκοσμίως, προμήθειες, που και αυτές είναι αφαίρεση περιουσίας των ταμείων. Ακόμα και αν δεχθούμε ότι το ομόλογο του ΤΕΑΔΥ και των άλλων 3 ταμείων, των 280 εκ. ευρώ ήταν κερδοφόρο και αποδοτικό, ήδη οι ασφαλισμένοι και οι εργαζόμενοι έχουν χάσει 42 εκ. ευρώ από το σύστημα προμηθειών που αναπτύχθηκε ενδιαμέσως".

    Κληθείς να σχολιάσει αποκάλυψη, με έγγραφο που παρουσιάστηκε από τηλεοπτικό σταθμό, σύμφωνα με το οποίο ο κυβερνητικός επίτροπος κ. Στράγκας, ο οποίος είχε υπογράψει για το ομόλογο του ΤΑΠ - ΟΤΕ διορίστηκε για την διερεύνηση της υπόθεσης στο ΤΕΑΔΥ, ο Πέτρος Ευθυμίου έκανε λόγο για "ανακύκλωση κομματικών στελεχών, που είναι η ουσία της νεοδημοκρατικής κυβέρνησης".

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ επικαλέστηκε στο σημείο αυτό σημερινή δήλωση του υπεύθυνου του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ για θέματα Υγείας Χρήστου Πρωτόπαπα, σύμφωνα με την οποία "ο πρώην αντιπρόεδρος του ΤΑΠ-ΟΤΕ, με ευθεία συμμετοχή στην απόφαση για την αγορά των δομημένων ομολόγων Φίλιππος Μωυσόγλου, ο οποίος αντικαταστάθηκε από τον κ. Τσιτουρίδη, εμφανίσθηκε εδώ και είκοσι μέρες και ανακοίνωσε ότι θα είναι ο δοικητής στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο, ενώ συναντήθηκε και με το σωματείο των εργαζομένων ακόμα και πριν την έκδοση του ΦΕΚ, δηλαδή τον τυπικό διόρισμό του".

    Ο Γ. Παπανδρέου στο συνέδριο των Ιταλών Δημοκρατών της Αριστεράς

    Στο συνέδριο του κόμματος των Ιταλών Δημοκρατών της Αριστεράς στη Φλωρεντία θα παραστεί και θα μιλήσει σήμερα ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

    [02] Συναντήσεις για την Ενέργεια

    Ομάδα Ελλήνων εμπειρογνωμόνων θα επισκεφθεί σε δύο εβδομάδες τη Ρουμανία προκειμένου να συζητήσει με τους τοπικούς παράγοντες τα σχέδια για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας από το νέο αυτό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα, στο Βουκουρέστι, με το Ρουμάνο υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Βαρουγιάν Βοσγκανιάν.

    "Η Ρουμανία προτείνει την εξαγωγή μιας συγκεκριμένης ποσότητας ενέργειας στην Ελλάδα. Τις επόμενες 15 ημέρες, Έλληνες εμπειρογνώμονες θα έρθουν στη Ρουμανία προκειμένου να συζητήσουν σε βάθος τα σχέδια αυτά και να καταλήξουν στα απαραίτητα συμπεράσματα για την υπογραφή της συμφωνίας", δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Σιούφας.

    Ο κ. Σιούφας συζήτησε με τον Ρουμάνο υπουργό την προοπτική περαιτέρω βελτίωσης των διμερών σχέσεων. Η Ελλάδα και η Ρουμανία αποτελούν τμήμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στη ΝΑ Ευρώπη, που λειτουργεί βάσει της Συνθήκης για την Ίδρυση της Ενεργειακής Κοινότητας των Χωρών της ΝΑ Ευρώπης, γεγονός που αποτελεί έναν ακόμη λόγο για τη στενή συνεργασία των δύο χωρών, σημείωσε ο Έλληνας υπουργός.

    Οι κ. Σιούφας και Βοσγκανιάν συζήτησαν, επίσης, τη σημαντική, όπως τόνισαν, παρουσία της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας στη Ρουμανία, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση των ξένων επενδυτών στη χώρα και έχει ενεργή παρουσία σε τομείς- κλειδιά της ρουμανικής οικονομίας, όπως ο τραπεζικός τομέας, ο τομέας των τηλεπικοινωνιών, η βιομηχανία των τροφίμων, το εμπόριο κ.α.

    "Προβλέπουμε ότι μετά την εφαρμογή του κοινοτικού δικαίου στη Ρουμανία και την ενίσχυση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, η ελληνική παρουσία θα καταστεί ακόμη πιο σημαντική", τόνισε ο κ. Σιούφας, ο οποίος έκανε ιδιαίτερη μνεία στη συμβολή της ελληνικής διπλωματικής αποστολής στο Βουκουρέστι στο πολύ καλό επίπεδο των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

    Τα σχέδια ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας θα συζητηθούν περαιτέρω κατά την επίσκεψη που πρόκειται να πραγματοποιήσει ο κ. Βοσγκανιάν στην Ελλάδα, μέσα στους επόμενους μήνες, μετά από πρόσκληση του κ. Σιούφα.

    Η επίσκεψη του κ. Σιούφα στο Βουκουρέστι εντάσσεται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης περιοδείας του στη Βαλκανική, που περιλαμβάνει, επίσης, επισκέψεις στη Βουλγαρία και την Τουρκία.

    Επίσκεψη στη Σόφια

    Την απόλυτη ταύτιση των απόψεων της Ελλάδας και της Βουλγαρίας σχετικά με τα επόμενα βήματα στην πορεία υλοποίησης του στρατηγικής σημασίας σχεδίου κατασκευής του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης, τόνισαν ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας και ο Βούλγαρος υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Χωροταξίας Άσεν Γκαγκαούζοφ, οι οποίοι συναντήθηκαν, σήμερα, στη Σόφια.

    Οι δύο υπουργοί επιβεβαίωσαν, επίσης, τη βούληση Ελλάδας και Βουλγαρίας να προχωρήσουν το ταχύτερο δυνατόν στη διαδικασία επικύρωσης της διακυβερνητικής συμφωνίας για τον πετρελαιαγωγό, την οποία συνυπέγραψαν πρόσφατα στην Αθήνα μαζί με τον Ρώσο ομόλογό τους Βίκτορ Χριστένκο, παρουσία του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και των πρωθυπουργών Κώστα Καραμανλή και Σεργκέι Στανίσεφ.

    Σήμερα, το υπουργικό συμβούλιο της Βουλγαρίας ενέκρινε την τριμερή συμφωνία συνεργασίας για την κατασκευή και την εκμετάλλευση του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης, την οποία αναμένεται να επικυρώσει στο άμεσο μέλλον το βουλγαρικό κοινοβούλιο, όπως δήλωσε ο κ. Γκαγκαούζοφ.

    Από την πλευρά του, ο κ. Σιούφας ανακοίνωσε ότι η συμφωνία στην Ελλάδα έχει ήδη περάσει από την αρμόδια διαρκή κοινοβουλευτική επιτροπή και αναμένεται να συζητηθεί στην ολομέλεια του σώματος την ερχόμενη Τετάρτη, 25 Απριλίου.

    Μετά τη συνάντηση των κ. Σιούφα και Γκαγκαούζοφ γνωστοποιήθηκε, επίσης, πως στα τέλη Μαΐου θα γίνει στη Μόσχα η επόμενη τριμερής συνάντηση, στην οποία θα συζητηθούν η ίδρυση, η μετοχική σύνθεση, το καταστατικό και άλλα θέματα που έχουν σχέση με τη μεικτή εταιρία που θα κατασκευάσει και θα εκμεταλλεύεται τον αγωγό.

    Μετά τη συνάντηση με τον κ. Γκαγκαούζοφ, ο κ. Σιούφας επρόκειτο, επίσης, να συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομίας και Ενέργειας της Βουλγαρίας Ρούμεν Οβτσάροφ.

    Επίσκεψη στην Άγκυρα

    Αύριο, ο κ. Σιούφας θα αναχωρήσει για την Άγκυρα, όπου θα συναντηθεί με τον υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας Μεχμέτ Χιλμί Γκιουλέρ, με τον οποίο θα συζητήσει την πορεία υλοποίησης της κατασκευής του ελληνοτουρκικού αγωγού φυσικού αερίου καθώς και το θέμα της ολοκλήρωσης της κατασκευής διασύνδεσης των ηλεκτρικών δικτύων των δύο χωρών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 19 April 2007 - 16:30:18 UTC