Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-04-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ.Καραμανλής:Το 80% των πόρων του 4ου ΚΠΣ στην Περιφέρεια
  • [02] Eπίθεση για τα ομόλογα

  • [01] Κ.Καραμανλής:Το 80% των πόρων του 4ου ΚΠΣ στην Περιφέρεια

    Σύσκεψη για την κατανομή του Δ' ΚΠΣ είχε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος και Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης, οι υφυπουργοί Εσωτερικών Θανάσης Νάκος και Οικονομίας Χρήστος Φώλιας, καθώς και οι γενικοί γραμματείας των περιφερειών της χώρας.

    Ο πρωθυπουργός μετά τη σύσκεψη, σε δηλώσεις του, υπογράμμισε, ότι μετά την έγκριση του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 28 Μαρτίου, η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα συνοχής με τόσο υψηλό πακέτο χρηματοδοτήσεων, που ολοκλήρωσε με επιτυχία τις διαπραγματεύσεις και πέτυχε την έγκριση του ΕΣΠΑ για την περίοδο 2007-2013.

    "Η Ελλάδα, αλλάζει ρυθμούς. Έχει τώρα την ευκαιρία να ξεκινήσει πρώτη το δρόμο που οδηγεί στην πραγματική σύγκλιση" υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής και υπενθύμισε ότι το Δεκέμβριο του 2005 με επίπονες διαπραγματεύσεις και ενάντια σε πιέσεις για μειώσεις πόρων "καταφέραμε να διασφαλίζουμε κονδύλια ύψους 24,4 δισ. ευρώ για τα επόμενα επτά χρόνια".

    Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι "οι πόροι αυτοί, μαζί με την εθνική συμμετοχή διαμορφώνουν ένα συνολικό πακέτο σχεδόν 36,5 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη της χώρας και κυρίως της περιφέρειας".

    Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι η κυβέρνηση κάνει πράξη τη δέσμευσή της και κατευθύνει το 80% των πόρων του Δ' ΚΠΣ στην ελληνική περιφέρεια και συμπλήρωσε: "Αξιοποιούμε τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της πατρίδας μας, δημιουργούμε ισχυρούς αναπτυξιακούς πόλους σε κάθε μια από τις περιφέρειές μας, διασφαλίζουμε τις πιο αδύναμες από αυτές, ενισχύοντάς τες με εθνικούς πόρους και αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά".

    Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι η κυβέρνηση προχωρά στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για ταχύτερη απορρόφηση των πόρων και αποτελεσματικότερη αξιοποίησή τους και σημείωσε: "Σπάμε δαιδαλώδεις διαδικασίες και γραφειοκρατικές δομές που στις προηγούμενες προγραμματικές περιόδους οδήγησαν σε χάσιμο χρόνου και σε απώλεια πόρων. Για τη διαχείριση και υλοποίηση του Δ΄ ΚΠΣ δημιουργούμε ένα μικρό και ευέλικτο σχήμα που εγγυάται ταχύτητα, διαφάνεια αποτελεσματικότητα".

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι με το Δ' ΚΠΣ η κυβέρνηση αναδεικνύει την Ελλάδα σε "χώρα με εξωστρεφή και ανταγωνιστική οικονομία. Χώρα που παράγει, προκρίνοντας την καινοτομία και την ποιότητα. Χώρα που επενδύει στη νέα γνώση και στο ανθρώπινο κεφάλαιό της. Χώρα πρωτοπόρο στην προστασία του περιβάλλοντος".

    Ο κ. Καραμανλής κατέληξε ότι τα ευρωπαϊκά κονδύλια για την επόμενη επταετία χρηματοδοτούν παραγωγικές επενδύσεις, με στόχο να παραχθεί μετρήσιμο οικονομικό και κοινωνικό αποτέλεσμα που είναι "ισχυρή, ισόρροπη και διατηρήσιμη ανάπτυξη, περισσότερες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, ανάπτυξη παντού και ευημερία για όλους".

    [02] Eπίθεση για τα ομόλογα

    Σε οργανωμένο σχέδιο με εγκληματικά χαρακτηριστικά και στόχο τη δημιουργία μιας νέας οικονομικής ελίτ, η οποία θα στήριζε την μακρόχρονη παραμονή της ΝΔ στην εξουσία, απέδωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, το σκάνδαλο των ομολόγων.

    Ο κ. Παπανδρέου μίλησε σήμερα σε προσυνεδριακή ημερίδα του κόμματός του με θέμα τη δημοκρατία και τη διαφάνεια.

    Το έγκλημα, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, είναι απαράγραπτο και διαρκές και η επιστροφή των κλοπιμαίων δεν παραγράφει το έγκλημα, ενώ χαρακτήρισε την κυβέρνηση «εγκληματία».

    Ανέφερε επίσης ότι στήθηκε μία ολόκληρη μηχανή σε κάθε τμήμα της οποίας βρίσκονταν στελέχη της ΝΔ.

    Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Παπανδρέου, από την υπόθεση των ομολόγων προέκυψε το ευρύτερο σχέδιο, η μεγάλη επιχείρηση, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, της διαμόρφωσης νέας οικονομικής ελίτ, μια γαλάζιας νομενκλατούρας σε σύνδεση με τη γαλάζια εξουσία: «Επιδιώχθηκε να δημιουργηθεί ένα σύστημα ισχύος με απεριόριστους οικονομικούς πόρους για να εξασφαλιστεί η μακρόχρονη παραμονή της ΝΔ στην εξουσία».

    Στην επιχείρηση αυτή πήραν μέρος οι νεογιάπηδες, η παρέα του Λονδίνου, όπως την αποκάλεσε, η οποία είχε εμφανιστεί επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη και τα στελέχη της επέστρεψαν τώρα άπληστα και επιθετικά και έπεσαν ως ακρίδες πάνω στο δημόσιο πλούτο, με τη συμπαιγνία της κυβέρνησης Καραμανλή.

    Δρομολόγησαν, πρόσθεσε, το τρένο της μεγάλης ληστείας στη διαδρομή Αθήνα-Λονδίνο-Κύπρος-νησιά Κέιμαν.

    Αναφερόμενος στο χαρακτηρισμό των ομολόγων ως επικίνδυνων, από τον κ. Αλογοσκούφη, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι το πιο επικίνδυνο ομόλογο έχει εκδοθεί στις 7 Μαρτίου 2004 με τον παραπλανητικό τίτλο "Νέα Διακυβέρνηση".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάλεσε την Αριστερά σε κοινό αγώνα, για να μην αφήσουμε, όπως είπε, την Ελλάδα να παραδοθεί στα χέρια μιας νέας και αδίστακτης οικονομικής ολιγαρχίας.

    Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι ήταν και είναι απών και κρυπτόμενος, και πως ότι κι αν κάνει σήμερα η κυβέρνησή του έχει τελειώσει, και προσπαθεί με νύχια και με δόντια να γαντζωθεί στην εξουσία.

    Πρόσθεσε επίσης ότι αν ο κ. Καραμανλής δεν γνώριζε, τότε δεν κάνει για πρωθυπουργός. Και αν γνώριζε, δεν πρέπει να είναι πρωθυπουργός.

    Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε επίσης ότι τα χρήματα των ταμείων που λεηλατήθηκαν βρίσκονται σε οφ-σορ εταιρίες και ζήτησε την επιστροφή τους πριν από τις εκλογές.

    Χαρακτήρισε την πρόταση της JP Morgan, για επιστροφή του ομολόγου, ως «ομολογία ενοχής» και ανακοίνωσε ότι το ΠΑΣΟΚ θα ζητήσει από την τράπεζα να καταθέσει στη Βουλή.

    Επίσης απηύθυνε το ερώτημα αν η JP Morgan προχώρησε στην πρόταση μόνη της ή σε συνεννόηση με την κυβέρνηση, με ποιο κυβερνητικό στέλεχος, με ποιους όρους και ποια ανταλλάγματα.

    Το ΠΑΣΟΚ ζητά επίσης να δοθούν στη δημοσιότητα όλες οι συμβάσεις και να δοθούν απαντήσεις στα ερωτήματα, ποια ταμεία αγόρασαν ομόλογα, πότε, από ποιόν και με ποιες προμήθειες, πού πήγαν οι προμήθειες, ενώ ο κ. Παπανδρέου έθεσε και θέμα σχετικά με το πού επενδύουν οι ΔΕΚΟ.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε να γίνει νομοθετική ρύθμιση για την επιστροφή των χρημάτων στα ταμεία και η τοποθέτησή τους στα "παλιά καλά ομόλογα".

    Επίσης ζήτησε την τιμωρία όλων των ενόχων από την οποία δεν θα εξαιρεθούν πολιτικά πρόσωπα, συγγενείς ή φίλοι και ζήτησε από τις ελεγκτικές αρχές και τη δικαιοσύνη να ελέγξουν τους πάντες και τα πάντα.

    Η ημερίδα του ΠΑΣΟΚ γίνεται την επομένη της επετείου της 21ης Απριλίου 1967 και ο κ. Παπανδρέου συνέδεσε την κατάλυση της δημοκρατίας με τις σημερινές απειλές εναντίον της.

    Απέδωσε την επιβολή της δικτατορίας στο βασιλικό πραξικόπημα και την αποστασία που κατάργησαν, όπως είπε, τη λαϊκή βούληση. Και καταλόγησε σε μεγάλο αριθμό πολιτικών και στρατιωτικών της περιόδου ότι υπάκουαν σε σχέδια που είχαν εκπονηθεί από άλλα κέντρα, παραθεσμικά ή ξένα και όχι στο λαό που τους είχε αναδείξει.

    Αναφερόμενος στις απειλές εναντίον της δημοκρατίας, ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι ακόμη και σήμερα υπάρχει κατάφωρη κομματική παρέμβαση της ΝΔ στις Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες όμως, παραμένουν αφοσιωμένες στο καθήκον τους και πρόσθεσε πως για να γίνει αυτό χρειάστηκε η πολύ καλή δουλειά που έκαναν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

    Η δημοκρατία σήμερα, τόνισε ο κ. Παπανδρέου απειλείται, όταν αδιαφανή κέντρα θέλουν να χειραγωγήσουν πολιτικούς και θεσμούς.

    Το ΠΑΣΟΚ, πρόσθεσε, δεν αποδέχεται την υπονόμευση των δημοκρατικών θεσμών, ενώ αναφερόμενος στη δικαιοσύνη καταλόγισε στην ηγεσία της ότι ασκεί επιλεκτικά διώξεις.

    Επίσης αναπάντητο παραμένει το ερώτημα ποιοι φυλάνε τους φύλακες, το οποίο συνέδεσε με το σκάνδαλο των ομολόγων, για το οποίο όπως τόνισε, δεν φταίνε οι θεσμοί αλλά η ανυπαρξία πολιτικής βούλησης για πάταξη της διαφθοράς. Πρόσθεσε ότι κανείς δεν πρέπει να περιμένει πολιτική βούληση από την κυβέρνηση Καραμανλή.

    Ο ίδιος δήλωσε αποφασισμένος να βάλει τέρμα ως πρωθυπουργός, σε αυτή τη φαύλη πρακτική: "Ούτε συμψηφίζω, ούτε μας δεσμεύει τίποτα από το παρελθόν", τόνισε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι εμείς έχουμε την πολιτική βούληση για να ανατρέψουμε αυτές τις αντιλήψεις και πρακτικές και ζήτησε από το λαό να οπλίσει το ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές, για τις οποίες εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα τις κερδίσει.

    Τη νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ανέφερε ότι την περιμένει ένα δύσκολο έργο καθώς θα παραλάβει τραυματισμένους θεσμούς, ένα κράτος δέσμιο της γραφειοκρατίας και ανύπαρκτες σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και πολιτών.

    Στο πρόγραμμά μας, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, αποτυπώνεται η σοσιαλιστική ταυτότητα του κινήματος ενώ αναφέρθηκε στις 30 προτάσεις του κόμματος για τη διαφάνεια, για τις οποίες, τόνισε ότι αν η κυβέρνηση είχε δεχθεί έστω να τις συζητήσει δεν θα φθάναμε στο σκάνδαλο των ομολόγων.

    Εμείς, επισήμανε ο κ. Παπανδρέου, επιδιώκουμε μια κοινωνία αξιών και όχι μια κοινωνία εξουσιαστών. Πρέπει να τελειώνουμε με τις πελατειακές σχέσεις, τη διαφθορά και τις νομενκλατούρες είπε χαρακτηριστικά.

    Καθήκον του ΠΑΣΟΚ, είπε ο κ. Παπανδρέου, ολοκληρώνοντας την ομιλία του είναι, να απαλλάξει τη χώρα από τη χειρότερη κυβέρνηση που είχε μετά τη μεταπολίτευση.

    Πρέπει, υπογράμμισε, να σηκώσουμε και πάλι τον ήλιο του ΠΑΣΟΚ πάνω από την Ελλάδα.

    Πριν τον κ. Παπανδρέου, είχε σύντομη ομιλία ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του κόμματος Νίκος Αθανασάκης, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι η δημοκρατία σήμερα δεν κινδυνεύει από τανκς αλλά ζούμε σε μια εποχή ζόφου, με όσα αποκαλύπτονται τελευταία με την ληστρική επιδρομή στα ταμεία.

    Η ευθύνη μας, σημείωσε, είναι να ασκούμε αφενός μια σοβαρή υπεύθυνη και μαχητική αντιπολίτευση και αφετέρου να παρουσιάζουμε τις θέσεις, τις προτάσεις και τον θετικό πολιτικό μας λόγο.

    Αναφερόμενος στις εκλογές τόνισε ότι η νίκη του ΠΑΣΟΚ είναι δεδομένη όποτε κι αν γίνουν, προσθέτοντας ότι ο κ. Καραμανλής θα οδηγηθεί σε αυτές όταν τα αδιέξοδά του γίνουν απόλυτα.-

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, θα παραστεί το απόγευμα στην εκδήλωση του Ιδρύματος Ανδρέα Γ. Παπανδρέου (ΙΑΠ), όπου ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούτ Αμπάς , θα ανακηρυχθεί Επίτιμο Μέλος του Διεθνούς Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος.

    Στην αρχή της εκδήλωσης, (ώρα 5:30 μ. μ.) η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Ίδρυμα Ανδρέα Γ. Παπανδρέου, (Πειραιώς 83 και Σαλαμίνος) θα γίνουν τα εγκαίνια της Ειδικής Έκθεσης Φωτογραφίας, που λειτουργεί στον χώρο του Ιδρύματος, με θέμα «Η φιλία συνεχίζεται...», η οποία αναφέρεται στις σχέσεις των λαών της Ελλάδας και της Παλαιστίνης.

    Στις 8:30 μ. μ., ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Α. Παπανδρέου, θα παραθέσει στην οικία του, στο Καστρί, δείπνο στον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούτ Αμπάς, στο οποίο θα παρακαθήσει και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 22 April 2007 - 12:30:19 UTC