Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-04-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Η λύση του παλαιστινιακού θα φέρει την ειρήνη στην περιοχή»

  • [01] «Η λύση του παλαιστινιακού θα φέρει την ειρήνη στην περιοχή»

    «Την πλήρη και ενεργό υποστήριξη» της ελληνικής κυβέρνησης στις ειρηνευτικές προσπάθειες του προέδρου Αμπάς, για την εγκαθίδρυση ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους, υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, κατά τη συνάντησή του με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο και τόνισε ότι «θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε τόσο στα Ηνωμένα Εθνη και την ΕΕ όσο και διμερώς για την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας». Μια λύση του Παλαιστινιακού, υπογράμμισε, θα φέρει ειρήνη από τη Μεσόγειο ως τον Κόλπο.

    Ο κ Αμπάς ευχαρίστησε τον Ελληνα πρωθυπουργό για τη σταθερή υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης και έδωσε έμφαση στην ανάγκη άρσης του εμπάργκο, λέγοντας ότι «ο λαός μου εδώ και ένα χρόνο ζει μια τραγωδία».

    Ο κ Καραμανλής στις δηλώσεις που ακολούθησαν χαρακτήρισε τη συνάντηση «εποικοδομητική», τόνισε ότι η επίσκεψη του παλαιστίνιου προέδρου γίνεται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη φάση για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, αλλά ταυτόχρονα επεσήμανε ότι οι συνθήκες για την εξεύρεση λύσης είναι πιο ώριμες από ποτέ.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη σταθερή υποστήριξη που παρέχει η Ελλάδα στις προσπάθειες του προέδρου Αμπάς, ιδίως μετά τη συμφωνία της Μέκκας και τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

    Χαρακτήρισε «άμεση προτεραιότητα» την οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης, σύμφωνα με τα κριτήρια του «κουαρτέτου» και πρόσθεσε ότι οικοδόμηση εμπιστοσύνης με τον συνεχιζόμενο διάλογο μεταξύ του Αμπάς και του ισραηλινού πρωθυπουργού Ε.Ολμερ θα επιτρέψει την ουσιαστική αναζήτηση και διαπραγμάτευση δίκαιης, οριστικής και βιώσιμης λύσης στα μείζονα ζητήματα που χωρίζουν τις δύο πλευρές. Βιώσιμη λύση, τόνισε, αποτελεί βιώσιμο και δημοκρατικό παλαιστινιακό κράτος που θα συμβιώνει ειρηνικά και σε αμοιβαία ασφάλεια με το κράτος του Ισραήλ.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στη δραστηριοποίηση της Ελλάδας για την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας στα Ηνωμένα Εθνη και την Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς και στη συμβολή της για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών του Παλαιστινιακού λαού στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Οχθη.

    Εξέφρασε παράλληλα την ετοιμότητα της ελληνικής κυβέρνησης να στηρίξει και διμερώς την ειρηνευτική διαδικασία. «Η επίλυση του παλαιστινιακού ζητήματος είναι καθοριστικής σημασίας ,για να υπάρξουν οι προϋποθέσεις ειρήνευσης στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής από τη Μεσόγειο ως τον Κόλπο. Για τον λόγο αυτό θα συνεχίσουμε να αναζητούμε τρόπους προώθησης της ουσιαστικής διαπραγμάτευσης και να εργαζόμαστε για την εδραίωση της ειρηνικής συμβίωσης του ισραηλινού και του παλαιστινιακού λαού», κατέληξε ο κ Καραμανλής.

    Την πεποίθηση ότι μια λύση στο Παλαιστινιακό θα σβήσει τις εστίες πολέμου στην ευρύτερη περιοχή διατύπωσε και ο Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα ότι την «αμέσως επόμενη περίοδο» με τη στήριξη και των Ηνωμένων Πολιτειών και της διεθνούς κοινότητας θα υπάρξει πρόοδος.

    Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος είπε ότι συζήτησαν με τον κ Καραμανλή για τη συμφωνία της Μέκκας και για την αραβική πρωτοβουλία, η οποία αξίζει να υλοποιηθεί, γιατί αποτελεί μια ισορροπημένη λύση, αφού αφβ ενός καλεί το Ισραήλ να αποσυρθεί στα προ του 1967 εδάφη και αφβ ετέρου δίνει τη δυνατότητα αναγνώρισης του Ισραήλ από τον αραβικό κόσμο. Συζήτησαν ακόμη για το όραμα του προέδρου Μπους, όπως είπε, για την ειρηνική συνύπαρξη δύο ανεξάρτητων κρατών.

    Παράλληλα, ο κ Αμπάς κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να άρει το εμπάργκο, λέγοντας ότι «ο λαός μου ζει μια τραγωδία εδώ και ένα χρόνο. Οποιος θέλει να βοηθήσει πρέπει να άρει αυτό το εμπάργκο», είπε χαρακτηριστικά.

    Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός δέχθηκε τον Σλοβένο ομόλογό του Γιάνεζ Γιάνσα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 23 April 2007 - 10:30:57 UTC