Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-04-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Θέματα του υπουργείου Εσωτερικών στο επίκεντρο της Κυβερνητικής Επιτροπής
  • [02] "Να δοθούν οι συμβάσεις στη δημοσιότητα"

  • [01] Θέματα του υπουργείου Εσωτερικών στο επίκεντρο της Κυβερνητικής Επιτροπής

    Θέματα του υπουργείου Εσωτερικών θα εξετάσει η κυβερνητική επιτροπή που θα συνεδριάσει, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, στις 11.00 το πρωί. Το βράδυ, ο κ. Κώστας Καραμανλής θα μιλήσει στην 11η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης του Economist με θέμα ?Αναδεικνύοντας τις προτεραιότητες της Ελλάδας στην εξωτερική και εσωτερική πολιτική?.

    «Την πλήρη και ενεργό υποστήριξη» της ελληνικής κυβέρνησης στις ειρηνευτικές προσπάθειες του προέδρου Αμπάς, για την εγκαθίδρυση ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους, υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, κατά τη συνάντησή του χθες με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο και τόνισε ότι «θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε τόσο στα Ηνωμένα Εθνη και την ΕΕ όσο και διμερώς για την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας». Μια λύση του Παλαιστινιακού, υπογράμμισε, θα φέρει ειρήνη από τη Μεσόγειο ως τον Κόλπο.

    Ο κ Αμπάς ευχαρίστησε τον Ελληνα πρωθυπουργό για τη σταθερή υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης και έδωσε έμφαση στην ανάγκη άρσης του εμπάργκο, λέγοντας ότι «ο λαός μου εδώ και ένα χρόνο ζει μια τραγωδία».

    Ο κ Καραμανλής στις δηλώσεις που ακολούθησαν χαρακτήρισε τη συνάντηση «εποικοδομητική», τόνισε ότι η επίσκεψη του παλαιστίνιου προέδρου γίνεται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη φάση για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, αλλά ταυτόχρονα επεσήμανε ότι οι συνθήκες για την εξεύρεση λύσης είναι πιο ώριμες από ποτέ.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη σταθερή υποστήριξη που παρέχει η Ελλάδα στις προσπάθειες του προέδρου Αμπάς, ιδίως μετά τη συμφωνία της Μέκκας και τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

    Χαρακτήρισε «άμεση προτεραιότητα» την οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης, σύμφωνα με τα κριτήρια του «κουαρτέτου» και πρόσθεσε ότι οικοδόμηση εμπιστοσύνης με τον συνεχιζόμενο διάλογο μεταξύ του Αμπάς και του ισραηλινού πρωθυπουργού Ε.Ολμερ θα επιτρέψει την ουσιαστική αναζήτηση και διαπραγμάτευση δίκαιης, οριστικής και βιώσιμης λύσης στα μείζονα ζητήματα που χωρίζουν τις δύο πλευρές. Βιώσιμη λύση, τόνισε, αποτελεί βιώσιμο και δημοκρατικό παλαιστινιακό κράτος που θα συμβιώνει ειρηνικά και σε αμοιβαία ασφάλεια με το κράτος του Ισραήλ.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στη δραστηριοποίηση της Ελλάδας για την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας στα Ηνωμένα Εθνη και την Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς και στη συμβολή της για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών του Παλαιστινιακού λαού στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Οχθη.

    Εξέφρασε παράλληλα την ετοιμότητα της ελληνικής κυβέρνησης να στηρίξει και διμερώς την ειρηνευτική διαδικασία. «Η επίλυση του παλαιστινιακού ζητήματος είναι καθοριστικής σημασίας ,για να υπάρξουν οι προϋποθέσεις ειρήνευσης στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής από τη Μεσόγειο ως τον Κόλπο. Για τον λόγο αυτό θα συνεχίσουμε να αναζητούμε τρόπους προώθησης της ουσιαστικής διαπραγμάτευσης και να εργαζόμαστε για την εδραίωση της ειρηνικής συμβίωσης του ισραηλινού και του παλαιστινιακού λαού», κατέληξε ο κ Καραμανλής.

    Την πεποίθηση ότι μια λύση στο Παλαιστινιακό θα σβήσει τις εστίες πολέμου στην ευρύτερη περιοχή διατύπωσε και ο Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα ότι την «αμέσως επόμενη περίοδο» με τη στήριξη και των Ηνωμένων Πολιτειών και της διεθνούς κοινότητας θα υπάρξει πρόοδος.

    Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος είπε ότι συζήτησαν με τον κ Καραμανλή για τη συμφωνία της Μέκκας και για την αραβική πρωτοβουλία, η οποία αξίζει να υλοποιηθεί, γιατί αποτελεί μια ισορροπημένη λύση, αφού αφβ ενός καλεί το Ισραήλ να αποσυρθεί στα προ του 1967 εδάφη και αφβ ετέρου δίνει τη δυνατότητα αναγνώρισης του Ισραήλ από τον αραβικό κόσμο. Συζήτησαν ακόμη για το όραμα του προέδρου Μπους, όπως είπε, για την ειρηνική συνύπαρξη δύο ανεξάρτητων κρατών.

    Παράλληλα, ο κ Αμπάς κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να άρει το εμπάργκο, λέγοντας ότι «ο λαός μου ζει μια τραγωδία εδώ και ένα χρόνο. Οποιος θέλει να βοηθήσει πρέπει να άρει αυτό το εμπάργκο», είπε χαρακτηριστικά.

    Στη συνέχεια, τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής δέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο ο κ.Κάρολος Παπούλιας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υποδεχόμενος τον κ.Αμπάς, επανέλαβε τη διαρκή και ανυποχώρητη στήριξη της Ελλάδας για την δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους και εξέφρασε την ελπίδα η λύση του παλαιστινιακού προβλήματος να είναι κοντά.

    Ο κ. Μ.Αμπάς αναφέρθηκε στην διαμεσολάβηση της ελληνικής κυβέρνησης του 1983 -μέλος της οποίας ήταν και ο κ. Παπούλιας- για την ασφαλή αποχώρηση των εγκλωβισμένων μαχητών της παλαιστινιακής αντίστασης και του ίδιου του Γιασέρ Αραφάτ με ελληνικά πλοία από την Τρίπολη του Λιβάνου. "Ήταν πολύ γενναία η απόφαση να μας δεχθείτε", δήλωσε ο κ. Αμπάς και απηύθυνε πρόσκληση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να επισκεφθεί τα Παλαιστινιακά Εδάφη.

    Ο κ. Αμπάς συναντήθηκε το απόγευμα και με την γγ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα, η οποία του εξέφρασε την αποφασιστικότητα του ΚΚΕ να συνεχίσει τον αγώνα υπέρ του παλαιστινιακού λαού "έχοντας επίγνωση ότι τα τελευταία χρόνια και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ευχαρίστως δέχονται τις πιέσεις και δεν κρατούν συνεπή στάση στο Παλαιστινιακό".

    Η κ. Α. Παπαρήγα δήλωσε ότι "χάρη στην πολύχρονη αιματηρή αντίσταση του παλαιστινιακού λαού, πρόσφατα του λιβανέζικου λαού και στην ιρακινή αντίσταση, το Παλαιστινιακό δεν έχει κλείσει αρνητικά ακόμη" και πρόσθεσε:

    "Δεν έχουν βάλει ταφόπλακα, όπως θα ήθελαν οι ΗΠΑ και οι άλλοι ιμπεριαλιστές. Γι΄αυτό πρέπει να κρατηθεί εντελώς ορθάνοιχτος ο δρόμος της διεκδίκησης για την ουσιαστική επίλυση του Παλαιστινιακού μέσω της δημιουργίας ενός πραγματικά ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους και όχι ενός προτεκτοράτου, όπως λένε τα σχέδια των ιμπεριαλιστών".

    Συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Σλοβένο ομόλογό του

    Συνάντηση με τον Σλοβένο πρωθυπουργό Γιάνες Γιάνσα, που επισκέπτεται επισήμως την Ελλάδα, είχε στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι διμερείς ελληνοσλοβενικές σχέσεις, οι οποίες, όπως τόνισε ο κ. Καραμανλής, είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο και συμφώνησαν ότι πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω η οικονομική και εμπορική συνεργασία, καθώς υπάρχουν σημαντικά περιθώρια.

    Μετά τη συνάντηση,υπογράφηκαν τρεις διμερείς συμφωνίες, οι οποίες, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, αφορούν τη συνεργασία στο πλαίσιο του πολυεθνικού συντονιστικού κέντρου στρατηγικών θαλασσίων μεταφορών, τη συνεργασία μεταξύ των υδρογραφικών υπηρεσιών των δύο χωρών και, τέλος, τη συνεργασία στον τουριστικό τομέα.

    Ο Σλοβένος πρωθυπουργός επισκέπτεται την Ελλάδα μετά από πρόσκληση που του είχε απευθύνει ο κ. Καραμανλής κατά την επίσκεψή του τον περασμένο Ιανουάριο στη Λιουμπλιάνα, με αφορμή τους εορτασμούς για την ένταξη της Σλοβενίας στην Ευρωζώνη.

    Ο κ. Γιάνσα, υπογράμμισε στις δηλώσεις του ότι η χώρα του αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2008 και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις διμερείς συμφωνίες που υπογράφηκαν.

    Αναφέρθηκε στην βούληση για την ανάπτυξη των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων, σημειώνοντας ότι αυτήν την εβδομάδα η Σλοβενία "παρουσιάζεται στην Ελλάδα", με "την εβδομάδα Σλοβενίας", ανέφερε δε ότι η χώρα του επιδιώκει συνεργασία για θαλάσσιες μεταφορές στο λιμάνι του Πειραιά, αλλά και αεροπορική σύνδεση με την Ελλάδα.

    Ο Σλοβένος πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι ηγέτιδα χώρα στα Δυτικά Βαλκάνια και σημείωσε πως οι δυο χώρες έχουν παρόμοιες απόψεις σε πολλά θέματα, αλλά και κοινά ενδιαφέροντα.

    Ανάμεσα στις απόψεις αυτές είναι και η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, την οποία υποστηρίζουν η Ελλάδα και η Σλοβενία, όπως ανέφερε ο Σλοβένος πρωθυπουργός.

    Σε ό,τι αφορά την πρόταση Αχτισάαρι για το Κόσοβο, ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση σημείωσε ότι στην τελευταία φάση των διαπραγματεύσεων δεν επιτεύχθηκε προσέγγιση μεταξύ των δυο πλευρών και αυτό, κατ'αρχήν, δεν είναι ευχάριστο. Δεν σημαίνει, όμως, είπε ο κ. Καραμανλής ότι δεν πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για να βρεθεί μια βιώσιμη και λειτουργική λύση. Και πρόσθεσε ότι "η όποια τέτοια λύση πρέπει να είναι τουλάχιστον ανεκτή από όλους",στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής προοπτικής και στρατηγικής.

    Ο κ. Κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι η διαδικασία θα πρέπει να επικυρωθεί και με απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Ο Σλοβένος πρωθυπουργός ανέφερε ότι πρόκειται για ένα ανοικτό πολιτικό ζήτημα και πως η λύση θα πρέπει να βρεθεί το συντομότερο δυνατόν, την οποία θα πρέπει να αποδεχθούν όλες οι πλευρές. Δήλωσε ότι η λύση αυτή θα πρέπει να διασφαλίζει για τους κατοίκους του Κοσόβου οικονομική και δημοκρατική σταθερότητα, καθώς και σταθερότητα στην περιοχή. Σημείωσε ακόμη ότι οι προτάσεις Αχτισάαρι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

    Σε ό,τι αφορά τη διεύρυνση της ΕΕ και την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, ο κ. Κ. Καραμανλής, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι η πόρτα της Ευρώπης πρέπει να είναι ανοιχτή για όσους επιθυμούν να μπουν στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Ο πρωθυπουργός συνέχισε ότι θα πρέπει όμως να τηρηθούν απόλυτα οι προϋποθέσεις που θέτει η ΕΕ. Επανέλαβε τη θέση του για "πλήρη συμμόρφωση - πλήρη ένταξη" και τάχθηκε υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

    Ανάλογη είναι η θέση και για την Τουρκία, είπε ο κ. Καραμανλής και τόνισε πως θα πρέπει να τηρηθούν τα προαπαιτούμενα και τα κριτήρια που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ενωση, ώστε να υπάρξει πλήρης ένταξη, "όταν θα το επιτρέψει ο χρόνος".

    Ο Σλοβένος πρωθυπουργός τάχθηκε υπέρ της πολιτικής ανοιχτών θυρών της ΕΕ, τόνισε δε πως σε ό,τι αφορά την Τουρκία, η στάση της ΕΕ αποδεικνύει τη σοβαρότητά της και σημείωσε ότι η Αγκυρα δεν έχει εκπληρώσει τις προϋποθέσεις, γι'αυτό και έχει "παγώσει" η διαδικασία ένταξης της Τουρκίας. Πρόσθεσε ακόμη ότι εξαρτάται, πάντως, από τα ίδια τα υποψήφια κράτη εάν θα εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει απέναντι στην ΕΕ.

    Σε ό,τι αφορά την ΠΓΔΜ, ο κ. Κ. Καραμανλής απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι ισχύουν οι ίδιες θέσεις, αλλά πρόσθεσε ότι πρέπει να βρεθεί και κοινά αποδεκτή ονομασία. "Εμείς έχουμε κάνει τα βήματα που πρέπει, αλλά από την άλλη πλευρά εισπράττουμε αδιάλλακτη στάση και περιμένουμε αυτή να αλλάξει".

    Τέλος, σε ερώτηση για το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των γαλλικών εκλογών, ο κ. Κ. Καραμανλής ανέφερε "ας περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει στον β' γύρο".

    [02] "Να δοθούν οι συμβάσεις στη δημοσιότητα"

    Να δοθούν όλες οι συμβάσεις για τα ομόλογα στη δημοσίοτητα και να επιστραφούν όλα τα χρήματα τα οποία έχουν κλαπεί από τα ταμεία, ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΝ. Σχετική αίκτηση κατάθεσης εγγράφων έχει κάνει ο βουλευτής του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ Γ.Δραγασάκης στη Βουλή.

    «Δεν μπορεί, κατά τη γνώμη μας, ο κ. πρωθυπουργός να βγάζει ομιλίες για τους δημόσιους πόρους και να μην μιλάει καθόλου, ούτε καν μια αναφορά, στην κατασπατάληση των πόρων των ασφαλιστικών Ταμείων", τόνισε ο κ. Αλέκος Αλαβάνος.

    "Επίσης περιμένουμε απάντηση από τον πρωθυπουργό στο αίτημά μας για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής", ανέφερε.

    Αλαβάνος για τις γαλλικές εκλογές

    Για πικρό, αλλά πολύτιμο, μάθημα για την Αριστερά από τις γαλλικές προεδρικές εκλογές, έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΝ.

    "Όταν η Αριστερά είναι κατακερματισμένη, τότε οδηγείται στο περιθώριο -όπως είδαμε στις γαλλικές εκλογές. Μόνο να σκεφτεί κανείς έναν κοινό υποψήφιο, αντί για τους 6 διαφορετικούς, και η Αριστερά θα βρισκόταν μέσα στο παιχνίδι, θα μπορούσε να είναι υπολογίσιμη δύναμη στις εκλογές αυτές και όχι ο Μπαϊρού ή ο Λεπέν", τόνισε ο κ. Αλέκος Αλαβάνος.

    "Ο μόνος δρόμος για την Αριστερά είναι η κοινή δράση. Είναι ο δρόμος που στην Ελλάδα ακολουθούμε σταθερά εμείς που συμμετέχουμε στο Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς», ανέφερε.

    Συνάντηση Αλαβάνου με την ΠΑΣΕΓΕΣ

    Τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου συζητήθηκαν κατά τη χθεσινή συνάντηση του προέδρου του ΣΥΝ Αλέκου Αλαβάνου με το προεδρείο της ΠΑΣΕΓΕΣ.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ έκανε λόγο για πτώση του εισοδήματος των αγροτών, εγκατάλειψη της παραγωγής, μείωση του αγροτικού πληθυσμού και υποστήριξε ότι χρειάζεται ένα διεκδικητικό πλαίσιο από την Ελλάδα σε επίπεδο ΕΕ, καθώς και κλαδικές πολιτικές, γεωπόνοι και κτηνίατροι δίπλα στους αγρότες, στήριξη και αυτοτέλεια των συνεταιρισμών και αντιμετώπιση των καρτέλ, που δημιουργούν, όπως είπε, αυτή την τεράστια ψαλίδα ανάμεσα στην τιμή παραγωγού και καταναλωτή.

    Ο κ. Αλαβάνος είπε ακόμη ότι είναι ανάγκη να υπάρξει ενίσχυση των νέων αγροτών, των αγροτών που δουλεύουν στις βιολογικές καλλιέργειες, καθώς και ενίσχυση και έλεγχος όσων κάνουν προσπάθειες για συστήματα ολοκληρωμένης διαχείρισης, δηλαδή μια σειρά πράγματα που δυστυχώς, όπως ανέφερε, η σημερινή κυβέρνηση δεν τα δίνει.

    Ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ κ. Τζ. Καραμίχας, δήλωσε: «Το εισόδημα των αγροτών, οι μεγάλες αλλαγές που συζητούνται στην ΕΕ και που έρχονται, τα ζητήματα της αγοράς, η ψαλίδα τιμών, η γραφειοκρατία που λειτουργεί στον τομέα της γεωργίας, ήταν τα ζητήματα που, κατά κύριο λόγο, μας απασχόλησαν στη συνάντηση που είχαμε με τον κ. πρόεδρο του ΣΥΝ. Και, βεβαίως, και τα προβλήματα των συνεταιριστικών οργανώσεων, τον ρόλο που θα πρέπει να παίξουν πλέον σε μιαν άλλη οικονομία και σε μιαν άλλη εποχή που ζούμε».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 24 April 2007 - 4:30:17 UTC