Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-04-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προειδοποίηση του τουρκικού στρατού

  • [01] Προειδοποίηση του τουρκικού στρατού

    Πολύ σκληρή ανακοίνωση που αναφέρεται στις επιθέσεις κύκλων, εναντίον του κοσμικού χαρακτήρα του Κράτους εξέδωσε αργά τη νύχτα το τουρκικό γενικό επιτελείο ενόπλων δυνάμεων, πράγμα που ερμηνεύεται ακόμη και ως σκληρή πολιτική παρέμβαση του στρατού.

    Ο συγχρονισμός της ανακοίνωσης με την ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και το περιεχόμενο της, προκαλεί μεγάλη εντύπωση.

    Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για μια σειρά από γεγονότα που σημειώθηκαν τις τελευταίες μέρες σε διάφορα σχολεία της Τουρκίας που συνιστούν, όπως αναφέρεται, επίθεση εναντίον του κοσμικού κράτους.

    Τονίζεται επίσης ότι «σημαντικό μέρος των δραστηριοτήτων αυτών, έγινε με την άδεια ή τη γνώση των διοικητικών αρχών, γεγονός που μεγεθύνει τη σοβαρότητα της υπόθεσης».

    Σύμφωνα με τους στρατιωτικούς, «είναι γεγονός, ότι οι δραστηριότητες αυτές, έρχονται σε αντίθεση με την αρχή περί ουσιαστικής και όχι μόνο στα λόγια, υιοθέτησης των αρχών του καθεστώτος, που ανέφερε ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων στις 12 Απριλίου, αλλά ταυτόχρονα, παραβιάζουν τα βασικά χαρακτηριστικά και τις αρχές του Συντάγματος».

    Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται επίσης ότι «το πρόβλημα που προτάσσεται τις τελευταίες μέρες κατά τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, εστιάζεται στη συζήτηση περί του κοσμικού καθεστώτος. Οι ένοπλες δυνάμεις, παρακολουθούν με ανησυχία την κατάσταση αυτή. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι ένοπλες δυνάμεις, είναι μέρος στη συζήτηση αυτή και απόλυτος υπερασπιστής του κοσμικού καθεστώτος. Επιπρόσθετα, οι ένοπλες δυνάμεις είναι ξεκάθαρα, εναντίον των συζητήσεων αυτών και αν χρειαστεί, θα δείξουν με τρόπο ξεκάθαρο, τη στάση και τη συμπεριφορά τους».

    Η ανακοίνωση καταλήγει με τη διατύπωση ότι « όλοι όσοι αντιτίθενται στην αντίληψη «ευτυχής, όποιος λεει είμαι Τούρκος», του Ατατούρκ, είναι και θα παραμείνουν εχθροί της Τουρκίας. Οι ένοπλες δυνάμεις διατηρούν την ακλόνητη αποφασιστικότητά τους να φέρουν σε πέρας στο έπακρο, τα καθήκοντα που τους έχουν δοθεί από το νόμο, για την υπεράσπιση των αρχών αυτών».

    Η πολύ σκληρή αυτή ανακοίνωση που συμπίπτει χρονικά με τον πρώτο γύρο για την εκλογή του Αμπντουλάχ Γκιουλ ως Προέδρου της Δημοκρατίας, έχει προκαλέσει στην Τουρκία σχόλια της μορφής «παρέμβαση του στρατού».

    Αυτό που πρέπει να αναμένεται με ενδιαφέρον είναι το αν η ανακοίνωση αυτή, θα επηρεάσει την απόφαση που πρόκειται να λάβει στις αρχές τις προσεχούς εβδομάδας, το Συνταγματικό Δικαστήριο, μετά την προσφυγή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, για να κριθεί αντισυνταγματικός ο πρώτος γύρος των ψηφοφοριών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 28 April 2007 - 6:30:11 UTC