Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-05-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Εμφαση στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής γεωργίας»
  • [02] Γ.Παπανδρέου: «Εγγυώμαι τις συντάξεις»

  • [01] «Εμφαση στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής γεωργίας»

    Με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είχε συνάντηση στο Μ.Μαξίμου το πρωί ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    Ο υπουργός Ευάγγελος Μπασιάκος δήλωσε ότι με τον υφυπουργό κ.Κοντό ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό για τις εξελίξεις στον αγροτικό τομέα, σημειώνοντας ότι το υπουργείο δίνει έμφαση στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής γεωργίας, με την αύξηση των εξαγωγών ποιοτικών αγροτικών προϊόντων και τη βελτίωση της απορρόφησης κοινοτικών πόρων στα πλαίσια των εγκεκριμένων αναπτυξιακών προγραμμάτων του υπουργείου.

    Ταυτόχρονα, είπε ο κ.Μπασιάκος ,επισπεύδει το υπουργείο την καταβολή των επιδοτήσεων, οι οποίες, όπως σημείωσε, φέτος δόθηκαν γρηγορότερα από κάθε άλλη φορά.

    Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανέφερε ότι υπάρχει και μία νέα δόση από τις επιδοτήσεις για εκείνους που ολοκλήρωσαν τις προσθήκες σε παραλείψεις που είχαν κάνει, ώστε στα μέσα Μαΐου, να καταβληθεί η δόση αυτή.

    Ανέφερε ακόμη ότι πάνε καλά και οι αποζημιώσεις σε αυτούς που βεβαιωμένα έχουν πληγεί από διάφορες αιτίες, οι οποίες προβλέπονται στον κανονισμό του ΕΛΓΑ ή από κοινοτικά προγράμματα ΠΣΕΑ.

    Ο κ.Μπασιάκος υπογράμμισε ότι υπάρχει προοπτική στην ελληνική γεωργία και πρόσθεσε "εξαντλούμε κάθε περιθώριο κοινοτικής και εθνικής στήριξης γιατί θεωρούμε ότι είναι εθνική ανάγκη να παραμείνει ο αγρότης στην ύπαιθρο, για το καλό του αγροτικού εισοδήματος, αλλά και της ελληνικής περιφέρειας".

    Απαντώντας σε ερώτηση για τα προβλήματα από την έλλειψη νερού, ο κ.Μπασιάκος ανέφερε ότι οι συναρμόδιοι φορείς και τα υπουργεία έχουν οριοθετήσει τις αρμοδιότητες και τις δράσεις που πρέπει να αναληφθούν ώστε και το νερό να αξιοποιήσουμε, και να μην υπάρξουν προβλήματα και σε άλλους τομείς, όπως στη ΔΕΗ ή την ύδρευση.

    "Ολα αυτά τα διαχειρίζονται σε τοπικό επίπεδο οι περιφέρειες και οι νομαρχίες και υπάρχουν συγκεκριμένες αποφάσεις και για εξοικονόμηση νερού αλλά και για τη χρήση νερού που αφορά στην άρδευση", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Μπασιάκος.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση σχετικά με την υπόθεση των ομολόγων, ο κ.Μπασιάκος παρέπεμψε στις δηλώσεις που έχει κάνει ο πρωθυπουργός.

    [02] Γ.Παπανδρέου: «Εγγυώμαι τις συντάξεις»

    Η ελληνική οικογένεια βιώνει γενικευμένη ανασφάλεια, εξ αιτίας της κυβερνητικής πολιτικής,δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, μετά τη συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του κόμματος, στην οποία συζητήθηκε το θέμα του προϋπολογισμού της ελληνικής οικογένειας.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου εγγυήθηκε προσωπικά την αποκατάσταση της αγοραστικής δύναμης της οικογένειας, με γενναία αναδιανομή εισοδήματος, σημαντική αύξηση των συντάξεων και στήριξη της οικογένειας και του παιδιού από τη γέννηση μέχρι και τις σπουδές του.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έκανε τα ελληνικά νοικοκυριά τα πλέον απαισιόδοξα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τα οδηγήσε, όπως είπε, στον υπερδανεισμό και σήμερα η ελληνική οικογένεια βιώνει το σύνδρομο της τρίτης εβδομάδας, καθώς οι αμοιβές δεν επαρκούν για να καλύψουν τα έξοδα του μήνα.

    Οι μισθοί, οι αμοιβές και οι συντάξεις μειώνονται,τα πάγια έξοδα διογκώνονται ασύμμετρα,τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ αυξάνουν διαρκώς και τα κέρδη πάνε στους λίγους και ισχυρούς, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Επίσης, ο κ. Παπανδρέου προέβλεψε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει την ίδια πολιτική, ακόμα και αν η οικονομία βγει από την επιτήρηση στην οποία, όπως ανέφερε, κακώς μπήκε η χώρα και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι η επιτήρηση είχε σημαντικές επιπτώσεις στην ευημερία του ελληνικού λαού.

    Η πολιτική αυτή, τόνισε, έχει ημερομηνία λήξης και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν δίστασε, μέσα στο πλαίσιο της πολιτικής της, να πλήξει και τα ασφαλιστικά ταμεία που αποτελούν την καρδιά του κοινωνικού κράτους.

    Για τις εξελίξεις σε Τουρκία

    Ο Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στη διάρκεια της συνεδρίασης του ΚΣ του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στις εξελίξεις στη γειτονική χώρα, όπου, όπως τόνισε, αναπτύσσεται πολιτική αστάθεια και η Τουρκία φαίνεται να οδηγείται σε εκλογές μέσα σε κλίμα πόλωσης.

    Εξέφρασε την ευχή να επανέλθει άμεσα η ηρεμία και η ομαλή λειτουργία του δημοκρατικού συστήματος και οι όποιες διαφορές να επιλυθούν με δημοκρατικό τρόπο.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για ανάμειξη των Ενόπλων Δυνάμεων στις εξελίξεις στην Τουρκία και τόνισε ότι η ανάμειξή τους αυτή στις πολιτικές διαδικασίες, απέχουν πολύ από τους κανόνες και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτό πρόσθεσε, δεν βοηθά στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, την οποία η Ελλάδα έχει κάθε συμφέρον να στηρίξει.

    Οπως ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, για την Ελλάδα είναι σημαντικό να υπάρχει αξιόπιστος πολιτικός συνομιλητής και μια Τουρκία με γερά δημοκρατικά θεμέλια.

    Επέκρινε δε την ελληνική κυβέρνηση για λανθασμένους χειρισμούς στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, διότι, όπως τόνισε, επέλεξε συνειδητά να βγάλει την Τουρκία από το χρονοδιάγραμμα των υποχρεώσεών της, τόσο απέναντι στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα -στο πλαίσιο της απόφασης του Ελσίνκι - και να επαναφέρει τις σχέσεις σε διμερή βάση.

    Με τον τρόπο αυτό, πρόσθεσε, έφησε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις στο έλεος οποιωνδήποτε συγκυριών και αρνητικών εξελίξεων στο εσωτερικό της Τουρκίας.

    Xαιρετισμός στο 2ο Διεθνές Συμπόσιο για τις Πανανθρώπινες Αξίες

    Το πρωί, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρέστη και απηύθυνε χαιρετισμό στο 2ο Διεθνές Συμπόσιο για τις Πανανθρώπινες Αξίες, της Ακαδημίας Αθηνών, με θέμα «Επιστήμη - Τεχνολογία - Ανθρώπινες Αξίες».

    Η ανθρωπότητα έχει στα χέρια της όλες τις δυνατότητες για να αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα της ανθρωπότητας, τη φτώχεια, τις πανδημίες, το φαινόμενο του θερμοκηπίου, την έλλειψη παιδείας, είπε στον χαιρετισμό του ο κ. Παπανδρέου. Το πρόβλημα της ανισότητας, όμως, είπε, είναι πρόβλημα πολιτικό που δημιουργεί η συγκέντρωση πλούτου, το οποίο εν τέλει είναι ένα πρόβλημα δικαιοσύνης.

    Εάν δεν μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μία παγκόσμια κοινωνία δικαίου τότε θα δούμε το παγκόσμιο σύστημά μας να καταρρέει, πρόσθεσε ο ίδιος, επισημαίνοντας ότι η νέα απειλή είναι ένας νέος απολυταρχισμός. Ο κ. Παπανδρέου κατέθεσε επίσης έξι βασικά "πρέπει" για το καλό της ανθρωπότητας: η επιστήμη να υπηρετεί τις ανάγκες της ανθρωπότητας, οι επιστήμονες να επηρεάζουν τα κέντρα λήψης των αποφάσεων, να παραχθεί μία κριτική σκέψη και αντίληψη ως τρόπος ζωής, να μην ιδιωτικοποιηθεί ο επιστημονικός πλούτος, να εισαχθεί η γνώση στην εκπαίδευση (ταυτόχρονα να υπάρξει και εκπαίδευση των πολιτικών) και τέλος ο διάλογος των πολιτισμών να στοχεύει στην αναζήτηση κοινών αξιών και απαντήσεων στα νέα διλήμματα για τη δημιουργία μιας παγκόσμιας κοινότητας δικαίου.

    "Αδικη η πολιτική της κυβέρνησης"

    "Το ΠΑΣΟΚ θα χτυπήσει κάθε λογική ιδιοποίησης της δημόσιας περιουσίας", τόνισε χθες ο πρόεδρος του Κινήματος, ο οποίος παραβρέθηκε στη συγκέντρωση για την Εργατική Πρωτομαγιά στο Ηράκλειο.

    "Θα χτυπηθεί η αθλιότητα της υποκρισίας και της συγκάλυψης", είπε και πρόσθεσε ότι "είμαστε κοντά στον εργαζόμενο, τον Ελληνα πολίτη και την ελληνική οικογένεια,στους αγώνες που δίνουν για μια δίκαιη κοινωνία και μαζί θα θέσουν τέρμα σε μια κατάφωρα άδικη πολιτική, αυτή της ΝΔ,που έχει συρρικνώσει το οικογενειακό εισόδημα,έχει στηρίξει με αυθαιρεσία και τους λίγους και ημέτερους έναντι των πολλών".

    Ο Γιώργος Παπανδρέου ανέφερε ακόμη ότι η κυβέρνηση έχει υπονομεύσει το κοινωνικό κράτος, τη δημόσια παιδεία, την υγεία, το ασφαλιστικό και την πρόνοια.

    "Θα βάλουμε τέρμα σε μια πολιτική που έχει την αντίληψη ότι το κράτος είναι δικό τους, ότι είναι λάφυρο για να το μοιραστούν σε μια άθλια πολιτική λεηλασίας, του κόπου του ελληνικού λαού, των ασφαλιστικών ταμείων".

    Απάντηση Κυβερνητικού Εκπροσώπου

    Απαντώντας στις δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος, δήλωσε ότι «ο κύριος Παπανδρέου δεν έχει να πει τίποτα για το σήμερα, βλέποντας ότι αυτή η κυβέρνηση νοικοκυρεύει την οικονομία, δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, θωρακίζει θεσμικά την διαφάνεια, φέρνει στο φως και στη δικαιοσύνη κάθε ύποπτο ζήτημα».

    Ο κ. Παπανδρέου «δεν έχει να εγγυηθεί τίποτα για το αύριο, δηλώνοντας ``απών`` από τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις στο Σύνταγμα και την Παιδεία και αποφεύγοντας συστηματικά να καταθέσει έστω και μία συγκεκριμένη πρόταση για τον τόπο και τους πολίτες» πρόσθεσε ο κ. Ρουσόπουλος και συμπλήρωσε λέγοντας ότι «ο κύριος Παπανδρέου θέλει οι Έλληνες να ξεχάσουν το χθες. Να ξεχάσουν τις Κυβερνήσεις των δημοσιονομικών ψεμάτων και της αδιαφάνειας, της ανεργίας και του εγκλήματος του Χρηματιστηρίου, στις οποίες ο ίδιος μετείχε ως κορυφαίος υπουργός».

    «Για τον κύριο Παπανδρέου και το κόμμα του, η όξυνση και η πόλωση είναι το τελευταίο σωσίβιο», κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 2 May 2007 - 12:30:23 UTC