Browse through our Interesting Nodes on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-05-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σχέδιο δράσης για την προστασία των παιδιών
  • [02] Μαραθώνια αναμέτρηση Σαρκοζί-Ρουαγιάλ

  • [01] Σχέδιο δράσης για την προστασία των παιδιών

    Το εθνικό σχέδιο δράσης για την προστασία των παιδιών, που μεταξύ άλλων προβλέπει την κάθετη απαγόρευση πώλησης καπνού και αλκοόλ σε παιδιά κάτω των 18 ετών, καθώς και την ασφαλιστική κάλυψη όλων των προσπαθειών των γυναικών που επιθυμούν να κάνουν εξωσωματική γονιμοποίηση παρουσίασε ο υπουργός Υγείας.

    Όπως ανακοίνωσε, στα μέσα Μάιου με την υπογραφή του σχεδίου, οι νέοι κάτω των 18 ετών δεν θα μπορούν να αγοράσουν καπνό ή προϊόντα καπνού, τσιγάρα και άλλα, καθώς και να προμηθευτούν αλκοόλ.

    Μεγάλο μερίδιο ευθύνης βαρύνει και όσους πωλούν τα προϊόντα αυτά, καθώς θα είναι υποχρεωμένοι και τυπικά να αναγράφουν ότι απαγορεύεται η πώλησή τους σε νέους κάτω των 18 ετών αλλά και το κυριότερο να εφαρμόσουν την οδηγία αυτή.

    Όπως εξήγησε με έμφαση ο κ. Αβραμόπουλος, θα πρέπει επιτέλους να μπει τέλος στο άναρχο τοπίο κερδοσκοπίας σε βάρος των παιδιών μας.

    Μεταξύ άλλων, το Εθνικό Σχέδιο Δράσης του υπουργείου Υγείας προβλέπει τον έλεγχο ποιότητας, με διαρκείς ελέγχους κλιμακίων σε όλες τις μονάδες της χώρας που φιλοξενούνται παιδιά, διαφημιστικές καμπάνιες και τη διασφάλιση της υγείας των παιδιών που θα δίνουν έμφαση στην πρόληψη με πειστικά επιχειρήματα, τη νοσηλεία των παιδιών κάτω των 18 ετών μόνο στα νοσοκομεία "Παίδων", καθώς και την απαγόρευση του αλκοόλ και του καπνού στους εφήβους.

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει στο Σχέδιο Δράσης του υπουργείου Υγείας η δυνατότητα που δίνεται πλέον σε γυναίκες που δεν μπορούν να αποκτήσουν παιδί να κάνουν με την κάλυψη των ασφαλιστικών τους ταμείων όσες προσπάθειες απαιτούνται για να καταφέρουν να τεκνοποιήσουν.

    Εκτιμάται ότι σήμερα στη χώρα μας ένα στα πέντε ζευγάρια είναι υπογόνιμα και οι προσπάθειες εξωσωματικής κοστίζουν ακριβά. "Υποστηρίζουμε τη νέα οικογένεια, προτείνουμε την ολοκληρωμένη κάλυψη από τα ασφαλιστικά ταμεία όλων των προσπαθειών για εξωσωματική γονιμοποίηση" είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος.

    Το μέτρο αφορά όλες τις γυναίκες μετά τα 30 που δεν μπορούν να αποκτήσουν παιδί και μέχρι σήμερα μπορούσαν να επιχειρήσουν τρεις έως τέσσερις φορές, καθώς μόνο τόσες προσπάθειες καλύπτουν τα ασφαλιστικά τους ταμεία.

    Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι το Εθνικό Σχέδιο Δράσης προβλέπει την πανελλήνια γραμμή ΣΟΣ. Πρόκειται για τον τηλεφωνικό αριθμό 1056 ο οποίος και επισήμως θα αποτελεί το καταφύγιο όσων παιδιών βρίσκονται σε κίνδυνο ή όσων επιθυμούν να βοηθήσουν τα παιδιά αυτά τηλεφωνώντας στο νούμερο αυτό και επικοινωνώντας με το "Χαμόγελο του Παιδιού".

    [02] Μαραθώνια αναμέτρηση Σαρκοζί-Ρουαγιάλ

    Η σοσιαλίστρια Σεγκολέν Ρουαγιάλ και ο συντηρητικός αντίπαλός της, Νικολά Σαρκοζί αντάλλαξαν λεκτικά πυρά στη διάρκεια της μαραθώνιας τηλεοπτικής αναμέτρησής τους ενόψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, από την οποία μπορεί να καθοριστεί και η έκβαση της μάχης.

    Η Ρουαγιάλ από την πρώτη στιγμή της αναμέτρησης εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του αντιπάλου της, για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης, στην οποία ο Σαρκοζί υπηρέτησε ως υπουργός Εσωτερικών και Οικονομικών.

    "Τι έχετε κάνει τα τελευταία πέντε χρόνια; Υπάρχει πρόβλημα αξιοπιστίας εδώ", είπε η Ρουαγιάλ, που συχνά διέκοπτε τον Σαρκοζί για διάφορα θέματα- από την οικονομία μέχρι την ασφάλεια και από την πυρηνική ενέργεια μέχρι τις συντάξεις.

    Ο Σαρκοζί, που υποχρεώθηκε να τηρήσει αμυντική τακτική, κατηγόρησε την αντίπαλό του ότι έχασε την ψυχραιμία της.

    "Τουλάχιστον (αυτή η αναμέτρηση) εξυπηρέτησε ένα σκοπό- που είναι να αποδειχτεί πως εκνευρίζεστε πολύ γρήγορα, εκτροχιάζεστε πολύ εύκολα, κυρία μου. Ένας πρόεδρος είναι κάποιος που έχει πολύ σοβαρές ευθύνες", είπε ο Σαρκοζί απευθυνόμενος στη Ρουαγιάλ.

    Για τη Ρουαγιάλ η τηλεοπτική αναμέτρηση ήταν η τελευταία ευκαιρία να πάρει τα ηνία του προεκλογικού αγώνα, μόλις τέσσερις μέρες πριν στηθούν οι κάλπες για τον δεύτερο γύρο.

    Σαρκοζί και Ρουαγιάλ βρίσκονταν επί δυόμιση και πλέον ώρες ο ένας απέναντι στον άλλον και αντάλλαξαν κατηγορίες και επιχειρήματα για το δημόσιο χρέος, τις κοινωνικές υπηρεσίες και το 35ωρο εργασίας.

    "Η εβδομάδα εργασίας 35 ωρών ήταν μία ολοκληρωτική καταστροφή, πρέπει να το πούμε αυτό, για την γαλλική οικονομία", είπε ο Σαρκοζί. Για να του απαντήσει η Ρουαγιάλ με την ερώτηση γιατί η συντηρητική κυβέρνηση δεν άλλαξε τον νόμο που ψήφισε η τελευταία σοσιαλιστική κυβέρνηση.

    Ο Σαρκοζί έδειχνε συχνά να βρίσκεται σε θέση άμυνας, στη διάρκεια της τηλεοπτικής αναμέτρησης που ξεπέρασε σε διάρκεια τις προγραμματισμένες δύο ώρες και σπάνια κοιτούσε τη Ρουαγιάλ στα μάτια, προτιμώντας να βλέπει τους δύο δημοσιογράφους που συντόνιζαν τη συζήτηση.

    Χαρακτηριστική της προσπάθειας των δύο υποψηφίων για την προεδρία να κερδίσουν τις εντυπώσεις, ήταν η αναφορά στην πυρηνική ενέργεια.

    Η Ρουαγιάλ προκάλεσε τον Σαρκοζί δύο φορές να πει τι ποσοστό από τις ανάγκες της Γαλλίας σε ηλεκτρισμό καλύπτεται από την πυρηνική ενέργεια.

    "Ο μισός ηλεκτρισμός παράγεται από πυρηνικά εργοστάσια", απάντησε ο Σαρκοζί.

    "Όχι, το ποσοστό είναι μόνο 17%", απάντησε η Ρουαγιάλ.

    "Όχι κυρία. Αυτό δεν είναι σωστό", επέμεινε ο Σαρκοζί.

    Ωστόσο και οι δύο υποψήφιοι έκαναν λάθος, αφού το 78% της ηλεκτρικής ενέργειας που χρειάζεται η Γαλλία παράγεται από τους πυρηνικούς αντιδραστήρες, σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών.

    Πάντως η εμφάνιση της Σεγκολέν Ρουαγιάλ στην τηλεοπτική αναμέτρηση ήταν σαφώς εντυπωσιακή, έδειξε καλύτερα προετοιμασμένη και με τις τοποθετήσεις της και την επιθετική τακτική υποχρέωσε τον Σαρκοζί σε αμυντική στάση.

    Οι δημοσκοπήσεις στη Γαλλία δείχνουν ότι οι περισσότεροι ψηφοφόροι προτιμούν τις θέσεις που παρουσιάζει η Ρουαγιάλ, αλλά δεν πιστεύουν ότι έχει την ικανότητα να γίνει πρόεδρος. Και η Ρουαγιάλ σε αυτή την τηλεοπτική αναμέτρηση προσπάθησε να αλλάξει αυτή την εικόνα.

    Ο Σαρκοζί από την άλλη πλευρά υπερασπίστηκε τα πεπραγμένα του στο υπουργείο Εσωτερικών, υποσχέθηκε ότι θα ενισχύσει την οικονομία και επανέλαβε τις θέσεις του για ελεγχόμενη μετανάστευση. Επίσης κατάφερε να δώσει την εικόνα ενός πραγματιστή και ασυμβίβαστου πολιτικού που έχει σταθερές θέσεις.

    Ωστόσο έδειξε να αιφνιδιάζεται από την επιθετική τακτική της Ρουαγιάλ και όταν προσπάθησε να αντεπιτεθεί η αναμέτρηση ουσιαστικά βγήκε εκτός ελέγχου. Οι δύο συντονιστές της τηλεοπτικής αναμέτρησης προσπάθησαν να συγκρατήσουν τους μονομάχους, αλλά η συζήτηση διήρκεσε 35 λεπτά περισσότερο απ ο,τι είχε προγραμματιστεί.

    Σχόλια του γαλλικού Τύπου για την τηλεοπτική μονομαχία

    Για μια ιδιότυπη ισοπαλία κάνει λόγο ο Γαλλικός τύπος σχολιάζοντας την τηλεοπτική αναμέτρηση των υποψηφίων για την προεδρία της χώρας χθες Τετάρτη, τέσσερις ημέρες πριν το δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας.

    "Ο Νικολά Σαρκοζί δεν έχασε. Αλλά η Σεγκολέν Ρουαγιάλ κέρδισε", σημειώνει ο Λορέν Ζοφρέν της Lib?ration (κεντροαριστερή). Η Ρουαγιάλ, "μαχητική, ακριβής, σκληρή στις απαντήσεις της" κατάφερε πλήγματα στο φαβορί της Γαλλικής δεξιάς, όμως "ο Νικολά Σαρκοζί δεν ηττήθηκε πραγματικά", εκτιμά.

    Στην επιθετική στάση της Ρουαγιάλ έναντι του Σαρκοζί στέκεται η Le Figaro (συντηρητική), ενώ η Parisien επισημαίνει επίσης την "ερειστικότητα" της σοσιαλίστριας υποψηφίου έναντι της "ηρεμίας" του Σαρκοζί. Η οικονομική Les Echos εκτιμά από την πλευρά της ότι ο υποψήφιος της δεξιάς προτίμησε "να μην πάρει ρίσκα" καθώς διατηρεί το προβάδισμα, ενώ η αντίπαλός του συνέχισε "την επίθεσή της" για ζητήματα όπως "η ασφάλεια". Για την Humanit? (αριστερή), ο Νικολά Σαρκοζί υιοθέτησε μια "πολιτική του ψεύδους", αλλά παρ'όλ'αυτά "έδειξε πολύ καλά ποιος είναι".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 3 May 2007 - 6:30:18 UTC