Read the Joint Statement of the Heads of State & Government of Southeastern European Nations (Crete, 4 November 1997) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-05-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στις κάλπες φοιτητές και σπουδαστές

  • [01] Στις κάλπες φοιτητές και σπουδαστές

    Ομαλά διεξάγονται από το πρωί οι εκλογές στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας, ενώ αργά το μεσημέρι, άρχισε μεγάλη προσέλευση των φοιτητών και σπουδαστών στις κάλπες.

    Στη Νομική σχολή, ιδιαίτερα στα πρώτα έτη φοίτησης, η προσέλευση ήταν πολύ μεγάλη. Ολόκληρο το κτίριο της Νομικής στην οδό Σόλωνος, έχει «ντυθεί» με τις αφίσες των φοιτητικών παρατάξεων, ενώ έχουν στηθεί στους διαδρόμους, αλλά και στο αίθριο της σχολής, «τραπεζάκια» με το έντυπο υλικό των φοιτητικών παρατάξεων.

    Οι εκλογές γίνονται φέτος στον απόηχο των μακρόχρονων κινητοποιήσεων, καταλήψεων, συλλαλητηρίων λόγω του νέου νόμου - πλαισίου για τα Πανεπιστήμια.

    Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ που ήταν υπέρ των ανοιχτών Πανεπιστημίων, υποστηρίζει ότι θα αναδειχθεί και πάλι πρώτη δύναμη, για 20ή συνεχή χρόνια.

    Ο εκπρόσωπος της ΔΑΠ Γιάννης Παγώνας, επισημαίνει ότι οι φοιτητές πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι «φέτος τα φώτα της δημοσιότητας εστιάστηκαν στο χώρο της παιδείας. Η ουσία όμως, θυσιάστηκε στο βωμό των πρόσκαιρων εντυπώσεων. Γιατί η παιδεία και η αναβάθμισή της είναι η ουσία και όχι ο τρόπος παράλυσης της». Θεωρεί δε ότι «οι θέσεις της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, προϊόν ώριμης και συλλογικής προσπάθειας, αξιώνουν την εφαρμογή τους. Δεν αξιώνουν σε καμία περίπτωση την αυταρχική επιβολή τους».

    Στα «τραπεζάκια» της ΠΑΣΠ κυριαρχούν αφίσες με μία λέξη: «Ανατροπή», και οι εκπρόσωποί της επικρίνουν τους συναδέλφους τους, της ΔΑΠ, ότι «είναι πολιτικά εκτεθειμένοι», βασίζοντας την κριτική τους «στην προκλητική απουσία της ΔΑΠ από τις γενικές συνελεύσεις των φοιτητών, το περασμένο χρονικό διάστημα», αλλά και «στις προσπάθειες συκοφάντησης και παραπληροφόρησης».

    Οι ίδιοι θεωρούν ότι: «η ΠΑΣΠ έχει παίξει καθοριστικό ρόλο καθ΄όλη τη φοιτητική έκρηξη καθώς συμμετείχε ενεργά στις κινητοποιήσεις». Τονίζουν ότι σ΄αυτές τις φοιτητικές εκλογές «κρίνεται κάτι παραπάνω από τα ποσοστά των διαφόρων φοιτητικών παρατάξεων. Κρίνεται ποιά αντίληψη επικρατεί τώρα πλέον στις σχολές. Είναι η αντίληψη του ατομικού δρόμου και του πολιτισμού, το lifestyle ή η αντίληψη του συλλογικού δρόμου και του πολιτισμού της αλληλεγγύης».

    Στα «τραπεζάκια» της "Πανσπουδαστικής" κυριαρχούν οι καταγγελίες εναντίον των άλλων παρατάξεων, για «αλλοιωμένους εκλογικούς καταλόγους στην ΑΣΟΕΕ , την Πάντειο κλπ. Για απειλητικά τηλεφωνήματα στις οικογένειες μελών της παράταξης, για εκφοβισμό και εκβιασμό φοιτητών σε όλες της σχολές», αλλά και για «ταξίματα χωρίς αντίκρισμα και προσπάθεια εξαπάτησης».

    Ιδιαίτερα τονίζεται ότι οι φοιτητές με την ψήφο τους «ξεφεύγουν από το γαλαζοπράσινο μαντρί και επιλέγουν να στείλουν μήνυμα καταδίκης στις φοιτητικές εκλογές».

    Στα τραπεζάκια των Αυτόνομων Ριζοσπαστικών Αριστερών Σχημάτων, κυριαρχούν οι επικρίσεις εναντίον του νόμου-πλαισίου, της εκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης αλλά και προσωπικά της υπουργού Παιδείας Μαριέττας Γιαννάκου. Από τις παρατάξεις αυτές, που δρουν κάτω από τον τίτλο «Δίκτυο», επικρίνονται τόσο η ΔΑΠ όσο και η ΠΑΣΠ για τη στάση τους καθ΄όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα και υποστηρίζεται ότι «οι φοιτητικές εκλογές δεν είναι ούτε η απαρχή ούτε το τέλος, αλλά ένας ακόμη σταθμός για την συνέχιση των διεκδικήσεων».

    Έξω από τη Νομική σχολή μια μικρή ομάδα «αντιεξουσιαστών» φοιτητών διαμαρτυρήθηκε αργά το μεσημέρι, για τις εκλογές που διεξάγονται σήμερα, θεωρώντας ότι αυτές δεν πρόκειται να αλλάξουν το σκηνικό στα Πανεπιστήμια. Προκηρύξεις έξω από τις σχολές πέταξαν άγνωστοι με την υπογραφή «αιώνιοι φοιτητές», υποστηρίζοντας ότι «Η ψήφος δεν σε καθιστά πολιτικό όν. Σε αλυσοδένει στο ίδιο και απαράλλαχτο παρόν».

    Επίσης άγνωστοι με μηχανάκια, πέρασαν έξω από τη Νομική αλλά και άλλες σχολές και πέταξαν προκηρύξεις εναντίον των φοιτητικών εκλογών με υπογραφή της «Χρυσής Αυγής».

    Πάντως, οι εκλογές διεξάγονται σε ομαλό κλίμα με εξαίρεση καταγγελίες για μικροπροβλήματα που σε ορισμένες σχολές, όπως το Γεωπονικό, καθυστέρησαν να ανοίξουν οι κάλπες, αλλά γενικότερα ουσιαστικά προβλήματα δεν υπήρξαν.

    Αργά το βράδυ, που θα κλείσουν οι κάλπες αναμένεται να διαπιστωθεί αν η έκκληση που απηύθυνε η παράταξη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ για κοινώς αποδεκτά αποτελέσματα, θα γίνουν πραγματικότητα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 9 May 2007 - 16:30:12 UTC