Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-05-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ. Καραμανλής: «Όλα τα κριτήρια της ΕΕ ισχύουν για κάθε υποψήφιο μέλος»
  • [02] Η ψηφιακή υπογραφή στη δημόσια διοίκηση

  • [01] Κ. Καραμανλής: «Όλα τα κριτήρια της ΕΕ ισχύουν για κάθε υποψήφιο μέλος»

    Διπλό μήνυμα προς την Τουρκία και την ΠΓΔΜ έστειλε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με δηλώσεις του μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής των ηγετών των χωρών της ΝΑ Ευρώπης.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική όλων των χωρών της ΝΑ Ευρώπης και πρόσθεσε ότι αυτή η θέση αποτελεί στρατηγική επιλογή, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της σταθερότητας και της ανάπτυξης στην περιοχή. Ωστόσο, είπε, όλα τα κριτήρια της Ευρωπαϊκής Ενωσης ισχύουν για κάθε υποψήφιο προς ένταξη μέλος.

    Ο Κώστας Καραμανλής επεσήμανε πως η ΠΓΔΜ θα πρέπει να εμπλουτίσει τις θέσεις της στο ζήτημα της ονομασίας της, προκειμένου να ενισχύσει την προσέγγισή της με την ευρωπαϊκή οικογένεια.

    Σημείωσε δε ότι η Ελλάδα έχει επιδείξει καλή θέληση και πρόσθεσε ότι είναι τώρα η σειρά της άλλης πλευράς. Οι δικές μας οι απόψεις είναι πολύ καθαρές, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, επανέλαβε ότι είναι υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας και σημείωσε ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις στη γείτονα.

    Τόνισε δε ότι η λειτουργική δημοκρατία αποτελεί θεμελιώδες κριτήριο για την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η κυβέρνηση της Τουρκίας και οι άλλες δημοκρατικές δυνάμεις, επεσήμανε, θα εγγυηθούν και θα διασφαλίσουν τη δημοκρατία στη χώρα, που δεν μπορεί να επηρεάζεται από άλλες δυνάμεις.

    Εξάλλου, ο πρωθυπουργός μετά από παράκληση της Καγκελαρίου της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ είχε χθες μακρές συνομιλίες με τους πρωταγωνιστές των διαδικασιών για την ανάδειξη νέας κυβέρνησης στη Σερβία,τον Πρόεδρο Μπόρις Τάντιτς και τον πρωθυπουργό Βόισλαβ Κοστούνιτσα.

    Η κα Μέρκελ ζήτησε από τον Κώστα Καραμανλή, ο οποίος γνωρίζει προσωπικά και έχει καλές σχέσεις με τους δύο σέρβους πολιτικούς να μεσολαβήσει και να τους ζητήσει να βοηθήσουν ώστε η κυβέρνηση που θα προκύψει στη Σερβία να διασφαλίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.

    Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια των εργασιών της Διαβαλκανικής Συνόδου ο πρωθυπουργός προώθησε την πρόταση της Ελλάδας για τη δημιουργία Κέντρου Περιφερειακής Ανάπτυξης με έδρα την Θεσσαλονίκη, η οποία βρήκε θετική ανταπόκριση από τους άλλους βαλκάνιους ηγέτες.

    Η ομιλία στη Σύνοδο

    Συγκρατημένη αισιοδοξία για τη δυνατότητα εξεύρεσης λύσης στο Κοσσυφοπέδιο, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στην 10η Σύνοδο Κορυφής της Διαβαλκανικής Συνεργασίας.

    "Είμαστε πεπεισμένοι", ανέφερε ο πρωθυπουργός, "ότι, παρά την απογοητευτική κατάληξη της Βιέννης, οι πιθανότητες για να βρεθεί συναινετική λύση στο Κόσοβο, ανάμεσα στις δύο πλευρές και με τη νέα κυβέρνηση που θα αναδειχθεί στη Σερβία, δεν έχουν εξαντληθεί".

    Ο Κώστας Καραμανλής σημείωσε ότι θα πρέπει να δοθεί αρκετός χρόνος στα δύο μέρη για τις διευθετήσεις και παράλληλα, επεσήμανε, ότι η διευθέτηση πρέπει να δίνει χρόνο στα δύο μέρη να αφομοιώσουν την καινούργια πραγματικότητα και να αποφύγουν τη δημιουργία αλαζονικών νικητών και ταπεινωμένων ηττημένων στην περιοχή.

    Ο πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι η διευθέτηση θα πρέπει να υιοθετηθεί από ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών.

    Στην ομιλία του ο Κώστας Καραμανλής ανέφερε ότι περιμένουμε σημαντικές εξελίξεις για όλες τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και σημείωσε ότι οι χώρες της περιοχής θα πρέπει να αναλάβουν αυξημένες αρμοδιότητες για το δικό της μέλλον.

    Η ενισχυμένη περιφερειακή συνεργασία των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης συμβαδίζει με τη στενή σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους άλλους διεθνείς παράγοντες. Η σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανέφερε ο κ. Καραμανλής, είναι κρίσιμης σημασίας, καθώς η ατζέντα της περιφερειακής συνεργασίας θα εναρμονιστεί σε όλο το δυνατό εύρος με την ατζέντα της ΕΕ, όσο αφορά στα Δυτικά Βαλκάνια.

    Ο κ. Καραμανλής, πριν από την έναρξη των εργασιών της Συνόδου, συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό του Μαυροβουνίου κ. Ζέλικο Στουράνοβιτς.

    Το απόγευμα της Πέμπτης ο πρωθυπουργός παρακάθισε σε επίσημο δείπνο, το οποίο παρέθεσε στους ηγέτες των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης ο πρωθυπουργός της Κροατίας Ιβο Σάναντερ.

    Στις εργασίες της Συνόδου συμμετείχαν εκτός από τους ηγέτες των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μανουέλ Μπαρόσο, ο επίτροπος αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης κ. Ολι Ρέν, η Καγκελάριος της Γερμανίας κ. Άγκελα Μέρκελ και ο υφυπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών κ. Νίκολας Μπερνς.

    Τον κ. Καραμανλή συνόδευσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης, ο οποίος δήλωσε σήμερα σε αυστριακό τηλεοπτικό κανάλι ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ, αλλά τα Σκόπια θα πρέπει να αντιληφθούν ότι οι θέσεις τους δεν πρέπει να είναι αντιπαραγωγικές για την Ελλάδα.

    [02] Η ψηφιακή υπογραφή στη δημόσια διοίκηση

    Στην ψηφιακή εποχή μπαίνει πλέον η δημόσια διοίκηση, καθώς τα στελέχη της θα μπορούν να υπογράφουν ψηφιακά στις μεταξύ τους ηλεκτρονικές επικοινωνίες και συναλλαγές.

    Υστερα από πολύμηνη προετοιμασία όλα δείχνουν να είναι έτοιμα για να περάσει ο δημόσιος τομέας στη νέα εποχή και για το λόγο αυτό ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Προκόπης Παυλόπουλος απέστειλε προς όλους τους αρμόδιους φορείς εγκύκλιο με θέμα "Εφαρμογή και χρήση ψηφιακής υπογραφής και κρυπτογράφησης στη Δημόσια Διοίκηση".

    Η επικρατέστερη τεχνολογία που παρέχει την απαραίτητη υποδομή για την εφαρμογή και χρήση των ψηφιακών υπογραφών φέρει την ονομασία "Υποδομή Δημόσιου Κλειδιού" και χρησιμοποιείται από το υπουργείο Εσωτερικών, μέσα από το έργο "Εθνικό Δίκτυο Δημόσιας Διοίκησης-Σύζευξις", το οποίο βρίσκεται ήδη σε παραγωγική λειτουργία. Σημαντικό ρόλο στην οργανωτική δομή και διάρθρωση του διοικητικού μηχανισμού για την υποστήριξη της λειτουργίας της Υποδομής Δημόσιου Κλειδιού θα αναλάβει η Αρχή Πιστοποίησης του Ελληνικού Δημοσίου.

    Οι υπηρεσίες που προσφέρονται από τη συγκεκριμένη υποδομή, δίνουν τη δυνατότητα στα στελέχη του Δημοσίου, με τη χρήση "έξυπνων" καρτών που θα τους διατεθούν, να υπογράφουν ψηφιακά τις μεταξύ τους ηλεκτρονικές επικοινωνίες και συναλλαγές, ενώ σημειώνεται ότι η ψηφιακή υπογραφή, σύμφωνα με το ΠΔ 150/2001, επέχει θέση ιδιόχειρης υπογραφής τόσο στο ουσιαστικό όσο και στο δικονομικό δίκαιο.

    Ηδη, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης, προωθείται η υποχρεωτική χρήση ψηφιακής υπογραφής και ασφαλούς ηλεκτρονικής διακίνησης των πληροφοριών-εγγράφων, στις ηλεκτρονικές συναλλαγές των κρατών-μελών με τις υπηρεσίες της κοινότητας.

    Επίσης, με την ανάπτυξη και ολοκλήρωση του έργου "Εθνική Κεντρική Διαδικτυακή Πύλη - Ερμής", του οποίου η εκτέλεση αρχίζει σύντομα, προβλέπεται αντίστοιχη "Υποδομή Δημόσιου Κλειδιού" για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές των πολιτών και των επιχειρήσεων με τις δημόσιες υπηρεσίες.

    Το υπουργείο Εσωτερικών, όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, έχει ήδη διαμορφώσει το οργανωτικό και θεσμικό πλαίσιο, καθώς και τον απαραίτητο διοικητικό μηχανισμό, ώστε αφενός να είναι καθ΄ όλα σύννομες οι σχετικές διαδικασίες και αφετέρου να μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες όλων των δημόσιων υπηρεσιών στα σχετικά θέματα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 11 May 2007 - 16:30:18 UTC