Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-05-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ. Καραμανλής: Η πολιτική μας δικαιώθηκε
  • [02] «Η ενέργεια αποτελεί τη βάση για την ανάπτυξη

  • [01] Κ. Καραμανλής: Η πολιτική μας δικαιώθηκε

    Σημαντική χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής σε δήλωση του απόψε την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την έξοδο της Ελλάδας από τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος. Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι πρόκειται για καθοριστική εξέλιξη για την πορεία της χώρας προς την πραγματική σύγκλιση και πρόσθεσε απευθυνόμενος προς τους πολίτες "με τρόπο που δεν επιδέχεται καμία μα καμία αμφισβήτηση η ΕΕ επιβεβαιώνει τόσο την ορθότητα όσο και την αποτελεσματικότητα της οικονομικής πολιτικής που συναποφασίσαμε πριν από 3,5 χρόνια και έκτοτε απαρέγκλιτα αποφασιστικά και υπεύθυνα ακολουθούμε".

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η χώρα εισήλθε στη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος "εξαιτίας της ανευθυνότητας των κυβερνήσεων του χθες" και υπογράμμισε πως "η Ελλάδα εξέρχεται από αυτή τη διαδικασία γιατί το δικαιούται, γιατί πέτυχε τους στόχους της και γιατί έκανε σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση της δημοσιονομικής σταθερότητας με τρόπο που εγγυάται ότι αυτό που πετύχαμε θα έχει διάρκεια".

    Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι χάρη στην πολιτική που ακολουθήθηκε μειώθηκε το δημοσιονομικό έλλειμμα από το 7,8% του ΑΕΠ στο 2,6% και μέσα σε 3,5 χρόνια και για πρώτη φορά από την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ, το έλλειμμα κυμάνθηκε σε χαμηλότερο επίπεδο από τα όρια που θέτει η ΕΕ στα μέλη της.

    "Η σημαντική αυτή επιτυχία είναι απόρροια των μεταρρυθμίσεων που εφαρμόζουμε στην οικονομία: του περιορισμού της δημόσιας σπατάλης, της αποτελεσματικότερης αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, της μείωσης των φορολογικών συντελεστών για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, των αποκρατικοποιήσεων και του νέου επενδυτικού νόμου και την ταχύτερης απορρόφησης καθώς και της αποτελεσματικής αξιοποίησης των πόρων του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης", είπε ο πρωθυπουργός, αλλά πρόσθεσε "όλα αυτά τα αποτελέσματα είναι σημαντικά και ικανοποιητικά. Για μια ακόμη φορά όμως θέλω να τονίσω ότι δεν φθάσαμε στο τέλος του δρόμου, το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας δεν έχει αντιμετωπισθεί πλήρως, η δημοσιονομική προσαρμογή συνεχίζεται με ηπιότερους ρυθμούς και νέο στόχο πλέον έως το 2010 να έχουμε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Και αυτό είναι απαραίτητο για να αντιμετωπίσουμε τη μάστιγα του δημόσιου χρέους που κληρονομήσαμε".

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται για να ενισχυθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, για να μειωθεί περισσότερο η ανεργία, για να έχουμε ένα πιο αποτελεσματικό, πιο δίκαιο και πραγματικά κοινωνικό κράτος.

    Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι "η δημοσιονομική εξυγίανση μας επιτρέπει σταδιακά αλλά σταθερά να εστιάσουμε τις δράσεις μας στη συνέχιση της βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου όλων των πολιτών, κυρίως όμως των οικονομικά ασθενέστερων, μας επιτρέπει να απελευθερώσουμε περισσότερους πόρους για πολιτικές κατά της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, για την παιδεία και την υγεία, για την απασχόληση, τη υγιεινή και την ασφάλεια στους χώρους εργασίας, για το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής όλων μας. Έχοντας ως μόνιμη επιδίωξή μας το χτίσιμο μιας αληθινά ισχυρής Ελλάδας, μιας κοινωνίας συνοχής, αλληλεγγύης και ανθρωπιάς".

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη ότι με την εμπειρία των επιπτώσεων που έχουν για όλους μας επιλογές που αποσκοπούν σε πρόσκαιρες και μόνο εντυπώσεις, με την ωριμότητα που επιδείξαμε, με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση που σφυρηλατούμε με τις επιτυχίες μας με σοβαρότητα, αποφασιστικότητα και κοινωνική υπευθυνότητα, με όραμα για το κοινό μας αύριο συνεχίζουμε να πορευόμαστε στο δρόμο των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων και περιφρουρούμε τα θεμέλια που βάλαμε και πάνω σε αυτά χτίζουμε τις νέες μας κατακτήσεις.

    Επίσημη πρόταση για έξοδο από την επιτήρηση

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε επίσημα σήμερα την απόφασή της να προτείνει στο Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομίας της ΕΕ, τον τερματισμό της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος κατά της Ελλάδας, καθώς επίσης και κατά της Γερμανίας και της Μάλτας.

    Η πρόταση αυτή υιοθετήθηκε από την Ολομέλεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετά από σχετική εισήγηση του αρμόδιου για τις νομισματικές υποθέσεις επιτρόπου Χοακίν Αλμούνια. Ειδικότερα, πρόκειται για "πρόταση σύστασης προς το Συμβούλιο για την ακύρωση της απόφασης 2004/917/ΕΚ σχετικά με την ύπαρξη υπερβολικού ελλείμματος στην Ελλάδα".

    Στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή επισημαίνει ότι και στις τρεις χώρες υπάρχει "σημαντική βελτίωση του διαρθρωτικού δημοσιονομικού αποτελέσματος, η οποία οφείλεται στη λήψη μόνιμων οικονομικών μέτρων.

    Παράλληλα, επισημαίνεται ότι και το δημόσιο χρέος έχει πτωτική πορεία, τόσο το 2006 όσο και το 2007. Ανάλογη τάση αναμένεται και για το 2008.

    Αναφερόμενη ειδικότερα στην Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι προτείνει τον τερματισμό της διαδικασίας περί υπερβολικού ελλείμματος, δεδομένου ότι αυτό έχει μειωθεί "κατά τρόπο αξιόπιστο και βιώσιμο".

    Συγκεκριμένα η Επιτροπή αναφέρει ότι το έλλειμμα του ευρύτερου δημόσιου τομέα στην Ελλάδα μειώθηκε στο 2,6% του ΑΕΠ το 2006, από 5,5% το 2005.

    Η Επιτροπή επισημαίνει επίσης ότι η διαρθρωτική προσαρμογή μεταξύ 2004 και 2006 (δηλαδή η βελτίωση του κυκλικά προσαρμοσμένου δημοσιονομικού ελλείμματος χωρίς έκτακτα ή άλλα προσωρινά μέτρα) ανήλθε στο 4,5% του ΑΕΠ.

    Συνεχίζοντας η Επιτροπή αναφέρει ότι σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις της το γενικό έλλειμμα του δημοσίου αναμένεται να μειωθεί στο 2,4% του ΑΕΠ το 2007 (με τη συνέχιση έκτακτων μέτρων που αντιστοιχούν στο 0,5% του ΑΕΠ) και, εφόσον δεν υπάρξει μεταβολή της πολιτικής της χώρας αναμένεται ελαφρά αύξηση στο 2,7% του ΑΕΠ το 2008, δίχως όμως περαιτέρω προσφυγή σε έκτακτα μέτρα.

    Με βάση τα ανωτέρω η Επιτροπή καταλήγει στο συμπέρασμα ότι "το δημοσιονομικό έλλειμμα στην Ελλάδα έχει μειωθεί σε επίπεδο κάτω του ορίου αναφοράς που ορίζει η συνθήκη της ΕΕ κατά τρόπο αξιόπιστο και βιώσιμο".

    Τέλος, σε ότι αφορά το δημόσιο χρέος της Ελλάδας η Επιτροπή επισημαίνει ότι μειώθηκε από το 108,5% του ΑΕΠ το 2004 στο 104,5% το 2006, ενώ το 2008 αναμένεται να πέσει για πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες κάτω από το 100% και συγκεκριμένα στο 97,5%.

    Συνεπώς, καταλήγει η Επιτροπή, το δημόσιο χρέος στην Ελλάδα παρουσιάζει πτωτική τάση, ανάλογη με αυτή που ορίζει η συνθήκη του Μάαστριχτ.

    Γ. Αλογοσκούφης: Σημαντική μέρα

    "Σήμερα είναι μία σημαντική μέρα γιά την ελληνική οικονομική πολική". Με τα λόγια αυτά ο υπουργός Οικονομίας & Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης σχολίασε, στους έλληνες δημοσιογράφους στο Παρίσι, την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εισηγηθεί την έξοδο της Ελλάδας από τη διαδικασία της επιτήρησης του υπερβολικού ελλείματος, υπογραμμίζοντας παράλληλα την αναγκαιότητα γιά τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.

    Ο υπουργός, που βρίσκεται στο Παρίσι για τη διήμερη ετήσια υπουργική σύνοδο του ΟΟΣΑ, αναφερόμενος στην απόφαση της ΕΕ, πρόσθεσε πως πρόκειται για μία πολύ σημαντική εισήγηση που δικαιώνει τις προσπάθειες που έκανε η κυβέρνηση, αλλά και όλος ο ελληνικός λαός, για τη μείωση του ελλείματος από τα πολύ υψηλά επίπεδα στα οποία είχε βρεθεί το 2004.

    Ο κ.Αλογοσκούφης επεσήμανε πως η Επιτροπή αναφέρει ότι η μείωση του ελλείματος είναι και "διατηρήσιμη και αξιόπιστη". Το πιο σημαντικό όμως, πρόσθεσε, είναι, όπως αναφέρει και η έκθεση, ότι η μείωση έγινε με μία πολιτική, η οποία διατήρησε πολύ υψηλά τους ρυθμούς ανάπτυξης, οδήγησε σε μείωση των φορολογικών συντελεστών και μείωση της ανεργίας. "Αυτό μας κάνει περισσότερο αισιόδοξους για το μέλλον. Χωρίς αμφιβολία η μείωση κάτω του 3% είναι ένα πρώτο βήμα γιά την αντιμετώπιση του δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας, το οποίο έρχεται από μακρυά και έχει βάθος", τόνισε.

    "Πρέπει να συνεχίσουμε", είπε ο υπουργός Οικονομίας, "ώστε τα επόμενα χρόνια να οδηγηθούμε σε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς όπως έχουν υποχρέωση όλες οι χώρες της ΕΕ. Να συνεχίσουμε με έναν τρόπο που να συνδυάζει και την ανάπτυξη και την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος της απασχόλησης. Με μεταρρυθμίσεις σημαντικές που χρειάζεται να γίνουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, για να έχουμε μία ελληνική οικονομία ανταγωνιστική και ισχυρή".

    Χ. Αλμούνια: Θετική εξέλιξη

    Θετική εξέλιξη χαρακτήρισε ο αρμόδιος για τις νομισματικές υποθέσεις επίτροπος Χοακίν Αλμούνια τη σημερινή πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς το Συμβούλιο υπουργών Οικονομίας της ΕΕ για τερματισμό της διαδικασίας περί υπερβολικού ελλείμματος κατά της Ελλάδας.

    Παράλληλα, ο κοινοτικός επίτροπος επεσήμανε, σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, την ανάγκη επαγρύπνησης σε ό,τι αφορά την τήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας στο μέλλον και επανέλαβε την προτίμηση της Επιτροπής για τη λήψη μέτρων μόνιμου χαρακτήρα στις προσπάθειες δημοσιονομικής σταθεροποίησης.

    Ειδικότερα, ο Χ.Αλμούνια, αφού ανέφερε ότι η διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος στην Ελλάδα είναι "σαφής", είπε ότι "η έξοδος από την επιτήρηση αποτελεί ένα καλό πρώτο βήμα, αλλά όχι το τελευταίο στις προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης". Ο κοινοτικός επίτροπος επέμεινε στη συνέχεια στην ανάγκη να δοθεί έμφαση από τις ελληνικές αρχές στον περιορισμό του διαρθρωτικού ελλείμματος και να αποφεύγεται η λήψη μέτρων προσωρινού χαρακτήρα.

    Αναφερόμενος εξάλλου στη μεσοπρόθεσμη και τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών στην Ελλάδα, ο Χ.Αλμούνια είπε ότι "η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος θα πρέπει να αποτελέσει βασική δέσμευση των ελληνικών αρχών τα επόμενα χρόνια".

    ΠΑΣΟΚ

    "Είναι θετικό ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισηγείται την έξοδο της Ελλάδας από την επιτήρηση στην οποία μπήκαμε με πρωτοβουλία και ευθύνη της κυβέρνησης για μικροκομματικούς λόγους", δήλωσε η υπεύθυνη Οικονομίας και Οικονομικών του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Βάσω Παπανδρέου, σχετικά με την πρόταση για άρση της επιτήρησης, υπογραμμίζοντας ότι "ο κ. Αλογοσκούφης θα πρέπει να ενημερώσει τώρα τον ελληνικό λαό για τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για τα επόμενα χρόνια".

    "Θα πρέπει επίσης να ενημερώσει τους πολίτες για το λογαριασμό που τους επιφυλάσσει ως συνέπεια της αύξησης του εισοδήματός τους στα χαρτιά, σε μια νύκτα, κατά 25%. Οι πολίτες θα κληθούν να πληρώσουν το 2007 πάνω από 2 δισ. ευρώ αναδρομικά και πάνω από 500 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο επιπλέον συνδρομή στο κοινοτικό ταμείο και ταυτόχρονα θα χάσουμε 1,5 δισ. από τα εγκεκριμένα χρήματα του Ταμείου Συνοχής", ανέφερε η κ.Παπανδρέου, επισημαίνοντας ότι "η έξοδος από την επιτήρηση δεν πρόκειται να έχει καμία θετική επίδραση στο εισόδημα της οικογένειας, γιατί η πολιτική της Ν.Δ. στοχεύει αποκλειστικά και μόνο στην εξυπηρέτηση των ολίγων και στη διευθέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων".

    ΣΥΝ

    Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, μέλος της ΠΓ και υπεύθυνος Oικονομικής και Kοινωνικής πολιτικής του ΣΥΝ, δήλωσε ότι "η έξοδος της Ελλάδας από την Κοινοτική επιτήρηση δεν θα έχει καμιά θετική επίπτωση στους Β¨Ελληνες εργαζόμενους και αυτό διότι η χώρα θα βγει από τη μια Κοινοτική επιτήρηση μόνο και μόνο για να εισέλθει σε μια νέα και χειρότερη, αφού η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό μέχρι το 2010".

    "Αυτό σημαίνει ότι η πολιτική της σκληρής μονόπλευρης λιτότητας για μισθούς και συντάξεις θα παραταθεί, αλλά και θα ενταθεί τα επόμενα χρόνια, ενώ θα συνοδευτεί, στο όνομα της βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών, με την αποκαλούμενη «μεταρρύθμιση» και στην ουσία κατεδάφιση του ασφαλιστικού συστήματος", πρόσθεσε.

    [02] «Η ενέργεια αποτελεί τη βάση για την ανάπτυξη

    Συνεργασία με τον Υπουργό Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    Ο κ. Σιούφας, όπως δήλωσε, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τα συμπεράσματα της Διεθνούς Συνδιάσκεψης των υπουργών Ενέργειας των χωρών-μελών του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι.

    Επίσης, είπε ότι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις συναντήσεις που είχε με τον αρμόδιο επίτροπο Αντρις Πίμπαλγκς,καθώς και για τις συζητήσεις με ομολόγους του για ενεργειακά ζητήματα.

    Το γενικό συμπέρασμα, είπε ο κ. Σιούφας, είναι ότι τα θέματα της ενέργειας βρίσκονται στην πρώτη θέση της ατζέντας όλων των χωρών και όλων των κυβερνήσεων.

    Η ενέργεια, υπογράμμισε ο υπουργός Ανάπτυξης, αποτελεί τη βάση για την ανάπτυξη κάθε χώρας, ταυτόχρονα δε το μεγάλο ζητούμενο, από όλες τις χώρες, είναι να λάβουν μέτρα για να αντιμετωπιστούν οι κλιματικές αλλαγές.

    Επίσης, όπως είπε ο κ. Σιούφας, συζητήθηκαν θέματα που σχετίζονται με την εξοικονόμηση της ενέργειας, αλλά και θέματα που αφορούν στη χώρα μας, η οποία έχει καταστεί διεθνής ενεργειακός κόμβος, με τις εξελίξεις στα ζητήματα των αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου.

    Απαντώντας σε ερώτηση εάν ανησυχεί ο πρωθυπουργός για ενδεχόμενα προβλήματα με την ηλεκτροδότηση το καλοκαίρι, ο κ. Σιούφας είπε ότι "όπως κάθε χρόνο, το ίδιο και φέτος παίρνουμε όλα τα μέτρα ώστε να αποφευχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο".

    Σε άλλη ερώτηση σχετικά με αλλαγή του εκλογικού νόμου, ο κ. Σιούφας υπογράμμισε ότι "το συμπέρασμα από όλη τη συζήτηση που άνοιξε με τη συνέντευξή μου σε Κυριακάτικη εφημερίδα αλλά και τις δηλώσεις μου από το Παρίσι είναι η παραδοχή τουΠΑΣΟΚ ότι στις εκλογές που έρχονται θα είναι δεύτερο κόμμα".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 16 May 2007 - 18:30:19 UTC