Read the Latest International Press Articles on Greece and Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-05-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ.Καραμανλής:"Προτεραιότητα η ανάδειξη της πολιτιστικής μας ταυτότητας"

  • [01] Κ.Καραμανλής:"Προτεραιότητα η ανάδειξη της πολιτιστικής μας ταυτότητας"

    Με επίσκεψη στην Αρχιεπισκοπή ξεκίνησε τις επαφές του στο Σίδνεϊ ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής ο οποίος συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Νατάσσα, την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και τον υφυπουργό Εξωτερικών Θόδωρο Κασίμη εκκλησιάστηκε και στη συνέχεια συναντήθηκε κατ΄ιδίαν με τον Αρχιεπίσκοπο Στυλιανό.

    Τον κ. Καραμανλή υποδέχθηκαν ομογενείς αλλά και μαθητές από το Ελληνορθόδοξο Κολέγιο της Αγίας Ευθυμίας. Ο πρωθυπουργός στην αντιφώνησή του προς τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας εξήρε το έργο των ομογενών και τόνισε ότι στόχος όλων είναι η οικοδόμηση του μέλλοντος επάνω στις στέρεες βάσεις που έχουν τεθεί.

    '' Η σκέψη μας επικεντρώνεται στην επόμενη γενιά της ομογένειας ανά την υφήλιο , καθώς η μετάβαση από τη μία γενιά στην άλλη επιφέρει μεταλλάξεις στις οποίες πρέπει να είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε και κατά περίπτωση να τις προετοιμάσουμε με εφόδια τις διαχρονικές μας αξίες και την αρραγή ενότητα. Η ορθόδοξη πίστη αποτελεί ισχυρότατο στοιχείο της ταυτότητας της ομογένειας και ο ρόλος της εκκλησίας στη διατήρηση της ελληνικότητας των ερχόμενων γενεών είναι αδιαμφισβήτητος. Σημαντικότατος είναι επίσης ο ρόλος όλων εκείνων των φορέων οι οποίοι συσπειρώνουν την ομογένεια''.

    Επίσης, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι για την κυβέρνησή του η προώθηση και η ανάδειξη της πολιτιστικής μας ταυτότητας αποτελεί πρώτη προτεραιότητα και στο πλαίσιο αυτό η ομογένεια αποτελεί κομβικό στοιχείο της πολιτικής μας.

    "Η συνεχής και αμφίδρομη επικοινωνία με την ομογένεια η αγαστή συνεργασία με την Εκκλησία , η προσπάθεια για τη δημιουργία κλίματος συνεννόησης και κατανόησης μεταξύ όλων των φορέων του ελληνισμού αποσκοπούν στην εμπέδωση συνθηκών ενότητας της Ομογένειας με τελικό στόχο την ενίσχυση και την ευημερία των παροικιών μας ανά την υφήλιο", είπε ο πρωθυπουργός.

    Στη συνέχεια ο κ. Καραμανλής εγκαινίασε το Γηροκομείο της Βασιλειάδας. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι Έλληνες της διασποράς έδωσαν σκληρούς αγώνες επιβίωσης και στέριωσαν με κόπο σε αυτό το κομμάτι της γης. Επαίνεσε την Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας για όσα προσφέρει και για το νέο γηροκομείο που τελεί υπό την αιγίδα της σημειώνοντας ότι είναι αποτέλεσμα φιλανθρωπικής δραστηριότητας με κινητήριο μοχλό την Εκκλησία. Απευθυνόμενος στους ομογενείς ο κ. Καραμανλής είπε "κρατήσατε για πάντα στην καρδιά σας την Ελλάδα και θα ήθελε να ξέρετε ότι σας σκεφτόμαστε". Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι σύντομα θα τους παραδοθεί ένα μικρό λεωφορείο για να διευκολυνθούν οι μετακινήσεις τους.

    Επίσης, επισκέφθηκε το Κοινοτικό Γηροκομείο του Σίδνεϊ όπου σε σύντομη ομιλία του τόνισε απευθυνόμενος στους ομογενείς "σταθήκατε με μεγάλη αξιοπρέπεια στη ζωή ανοίξατε δρόμους επιτυχίας για τους εδώ Έλληνες δεν ξεχάσατε τον τόπο καταγωγής σας θέλω να ξέρετε ότι σας τιμούμε και σας σεβόμαστε σας ευχαριστούμε για ό,τι μας έχετε προσφέρει".

    Συνάντηση Κ.Καραμανλή με τον πρωθυπουργό της Νέας Νότιας Ουαλίας

    Ο κ. Καραμανλής συναντήθηκε με τον Πολιτειακό πρωθυπουργό της Νέας Νοτίου Ουαλίας Μόρις Ιέμα και παρακάθισε σε γεύμα που του παρέθεσε. Στην προσφώνησή του ο κ. Ιέμα υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει μια κυβέρνηση που εγγυάται τη Δημοκρατία, δημιουργεί και έχει δώσει ώθηση και πρόοδο στη χώρα. Ο πολιτειακός πρωθυπουργός τάχθηκε υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα σημειώνοντας ότι πριν από λίγο καιρό η Μεγάλη Βρετανία επέστρεψε αρχαία αντικείμενα στην Αυστραλία και το ανάλογο πρέπει να γίνει με τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Επίσης εξήρε την προσωπικότητα της Ντόρας Μπακογιάννη λέγοντας μεταξύ άλλων ότι εξελέγη Παγκόσμια Δήμαρχος Αθηναίων πως είναι η πρώτη γυναίκα υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας και τη χαρακτήρισε ως θαρραλέα γυναίκα λέγοντας ότι έχει υποστεί χτυπήματα από την τρομοκρατία.

    Ο κ. Καραμανλής στην αντιφώνησή του αναφέρθηκε στις φιλικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών σημειώνοντας ότι οι δεσμοί που υπάρχουν πηγάζουν και από την παρουσία μιας ευημερούσας κοινότητας Ελλήνων στη χώρα. Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι πρέπει να αυξηθούν οι ροές του εμπορίου και των επενδύσεων ανάμεσα στις δύο χώρες τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι ιδεώδης επιχειρηματικός εταίρος για τις επιχειρήσεις που επιθυμούν να δηλώσουν την παρουσία τους στην αναπτυσσόμενη αγορά της Νοτιανατολικής Ευρώπης. Η ελληνική οικονομία μεταμορφώνεται σε μια πιο δυναμική, πιο ανοιχτή και πιο ανταγωνιστική οικονομία".

    Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αυριανή υπογραφή της συμφωνίας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ελλάδας - Αυστραλίας στην Καμπέρα με τον πρωθυπουργό Τζον Χάουαρντ καθώς "με αυτή τη συμφωνία ένα σοβαρό ζήτημα που αφορά σε χιλιάδες άτομα που έχουν εργαστεί και στις δύο χώρες επιτέλους θα διευθετηθεί".

    Αναφερόμενος στα εθνικά θέματα ο κ. Καραμανλής είπε ότι η Ελλάδα ενθαρρύνει με συνέπεια την ευρωπαϊκή προοπτική όλων των χωρών της περιοχής "με την απόλυτη πεποίθηση ότι μια τέτοια προοπτική συνιστά ισχυρότατο έναυσμα και μπορεί να βοηθήσει στη διασφάλιση και προώθηση δημοκρατικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων που θα οδηγήσουν προς την ανάπτυξη και τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής μας".

    Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων ο πρωθυπουργός είπε "παραμένουμε προσηλωμένοι στη διαδικασία του ΟΗΕ και προσβλέπουμε σε αμοιβαίως αποδεκτή λύση παρά την προκλητική συμπεριφορά της ΠΓΔΜ". Για το Κυπριακό ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι είναι διεθνές πρόβλημα στρατιωτικής εισβολής και κατοχής και τόνισε ότι η πολιτική μας είναι σαφής και συνεπής :" υποστηρίζουμε μια συνολική, δίκαιη και βιώσιμη λύση για την επανένωση της νήσου προς όφελος όλων των νόμιμων κατοίκων της".

    Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Ελληνορθόδοξο Κολέγιο του Αγίου Σπυρίδωνα. Ο κ. Καραμανλής χάρισε 22 στολές της εθνικής Ελλάδας στα παιδιά και μπάλες καθώς και βιβλία και σε σύντομη ομιλία του εξέφρασε τη συγκίνησή του σημειώνοντας ότι οι μαθητές αποτελούν το μέλλον του ελληνισμού σε αυτή τη μακρινή χώρα. Στο κολέγιο φοιτούν παιδιά κυρίως Ελλήνων ομογενών τρίτης γενιάς. Ο πρωθυπουργός το μεσημέρι έκανε κρουαζιέρα με σκάφος στο λιμάνι του Σίδνεϊ και το βράδυ θα μιλήσει σε εκδήλωση με ομογενείς ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στο Σίδνεϊ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 22 May 2007 - 6:30:12 UTC