Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-05-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Την Αδελαϊδα και τη Μελβούρνη επισκέπτεται ο πρωθυπουργός
  • [02] "Χρέος μας η χάραξη εθνικής στρατηγικής"

  • [01] Την Αδελαϊδα και τη Μελβούρνη επισκέπτεται ο πρωθυπουργός

    Την Αδελαϊδα και τη Μελβούρνη θα επισκεφθεί σήμερα ο πρωθυπουργός, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αυστραλία. Θα έχει συναντήσεις με πολιτικούς φορείς και θα μιλήσει σε συγκεντρώσεις της Ομογένειας.

    Συμφωνία κοινωνικών ασφαλίσεων μεταξύ Ελλάδας και Αυστραλίας ώστε οι Έλληνες της Αυστραλίας να μπορούν να συνταξιοδοτηθούν και να έχουν δικαιώματα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης υπεγράφη χθες στην Καμπέρα κατά τη επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή και τις συναντήσεις που είχε με τον ομόλογό του Τζον Χάουαρντ.

    Τη συμφωνία από ελληνικής πλευράς υπέγραψε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και όπως τόνισε ο κ. Καραμανλής, στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Αυστραλό ομόλογό του, "πρόκειται για μια πολύ σημαντική συμφωνία η οποία ολοκληρώθηκε ύστερα από μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις και που θα αποβεί σε όφελος της ελληνικής ομογένειας".

    Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε "επιλύουμε έτσι μια εκκρεμότητα δεκαετιών, κάτι που θα επιτρέψει στους ομογενείς συμπολίτες μας να απολαμβάνουν των συνταξιοδοτικών τους δικαιωμάτων καθώς και των δικαιωμάτων τους στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη".

    Ο Αυστραλός πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η συμφωνία αφορά δεκάδες χιλιάδες Έλληνες της Αυστραλίας οι οποίοι θα ωφεληθούν και εξέφρασε την ικανοποίησή του, καθώς μετά από πολλά χρόνια διαπραγματεύσεων κατέστη δυνατή η υπογραφή της.

    Ο κ. Καραμανλής απαντώντας σε διευκρινιστική ερώτηση ανέφερε ότι "μετά από 4 μήνες η συμφωνία θα είναι σε πλήρη εφαρμογή" και εκτίμησε πως "τουλάχιστον 60.000 ομογενείς άμεσα θα επωφεληθούν από αυτή την συμφωνία και θα απολαμβάνουν τα συνταξιοδοτικά τους και φαρμακευτικά δικαιώματα".

    Επισήμανε, επίσης, με αφορμή όπως είπε μια συζήτηση που γίνεται και λίγο αβασάνιστα, ότι "η συμφωνία βασίστηκε στην αρχή της ίσης μεταχείρισης στα θέματα κοινωνικής ασφάλισης και προστασίας των υπηκόων των δύο κρατών. Συνεπώς, όπως προβλέπει η αυστραλιανή νομοθεσία, οι ίδιοι -τονίζω- οι δικαιούχοι ομογενείς στην Αυστραλία υποχρεούνται να δηλώνουν περιουσιακά τους στοιχεία. Σε καμιά περίπτωση το ελληνικό κράτος δεν υποχρεούται να δηλώνει τα περιουσιακά τους στοιχεία αντ' αυτών. Δεν αλλάζει λοιπόν τίποτα για το ό,τι ίσχυε μέχρι τώρα για τους ομογενείς μας".

    Σύμφωνα με την ερώτηση που έγινε στον πρωθυπουργό, εάν κάποιος έχει υψηλή ακίνητη περιουσία και ιδιοκτησία δεν μπορεί να πάρει σύνταξη με βάση την αυστραλιανή νομοθεσία και υπήρχαν φόβοι στους ομογενείς οτι θα έχαναν το δικαίωμα συνταξιοδότησης.

    Η σύμβαση που υπογράφηκε στηρίζεται στην αρχή της ίσης μεταχείρισης από άποψη κοινωνικοασφαλιστικής προστασίας των εργαζομένων, στην αρχή του συνυπολογισμού των περιόδων ασφάλισης και διαμονής που διανύθηκαν στα δύο συμβαλλόμενα κράτη για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος, στην αρχή του αναλογικού επιμερισμού των συνταξιοδοτικών παροχών, στην αρχή της ελεύθερης μεταφοράς των παροχών στο κράτος της διαμονής του δικαιούχου.

    Η σύμβαση θα καλύπτει μόνο τις συντάξεις γήρατος. Ομογενείς που θα επιστρέψουν στην Ελλάδα μετά την έναρξη ισχύος της σύμβασης θα λαμβάνουν σύνταξη γήρατος η οποία θα υπολογίζεται με βάση έναν τύπο που θα έχει αριθμητή τα χρόνια διαμονής στην Αυστραλία και παρανομαστή τα 25 χρόνια.

    Πρώην κάτοικοι Αυστραλίας που έχουν επιστρέψει ή θα επιστρέψουν στην Ελλάδα πριν από την έναρξη ισχύος της σύμβασης θα λαμβάνουν σύνταξη που θα υπολογίζεται με διαφορετικό τύπο, ο οποίος θα έχει αριθμητή τα χρόνια διαμονής στην Αυστραλία και παρανομαστή τα 44 χρόνια. Επίσης, η Ελλάδα θα χορηγεί συνταξιοδοτική παροχή και με ένα έτος ασφάλισης. Για παράδειγμα αν ασφαλισμένος έχει πραγματοποιήσει 300 μέρες ασφάλισης στην Ελλάδα και έχει ακόμη 14 χρόνια διαμονής και ασφάλισης στην Αυστραλία, τότε έχει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και στην Ελλάδα και στην Αυστραλία. Με βάση την παραπάνω ρύθμιση ο δικαιούχος της σύνταξης και τα μέλη της οικογένειάς του θα δικαιούνται από το ελληνικό σύστημα πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη.

    Επίσης με την συμφωνία διασφαλίζονται τα κεκτημένα δικαιώματα των δικαιούχων που ήδη λαμβάνουν κάθε είδος συνταξιοδοτική παροχή από την Αυστραλία. Η καταβολή σύνταξης από την Αυστραλία δεν θα εξαρτάται σε καμία περίπτωση από την καταβολή ή όχι συνταξιοδοτικής παροχής από την Ελλάδα.

    Από αυστραλιανής πλευράς δεν θα λαμβάνονται υπόψη κατά τον έλεγχο εισοδήματος για τον καθορισμό της συνταξιοδοτικής παροχής, το ΕΚΑΣ, η σύνταξη του ΟΓΑ και ορισμένα πολυτεκνικά επιδόματα.

    Στις συνομιλίες που είχε ο πρωθυπουργός με τον Αυστραλό ομόλογό του έγινε ιδιαίτερη μνεία στη δυναμική παρουσία της ελληνικής ομογένειας και στον κεντρικό ρόλο που παίζει για τη διατήρηση και την ενίσχυση των δεσμών των δύο χωρών, ενώ δόθηκε έμφαση στην πρόοδο των σχέσεων στον οικονομικό, στον εμπορικό και στο μορφωτικό τομέα. Συζητήθηκε ακόμη η διεύρυνση της ΕΕ και η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό.

    Ο κ. Καραμανλής επεσήμανε ότι η Ελλάδα εκτιμά ιδιαίτερα τη στάση της Αυστραλίας σε θέματα προτεραιότητας για την ελληνική εξωτερική πολιτική και ειδικότερα για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

    Ο κ. Χάουαρντ χαρακτήρισε προσωπικό του φίλο τον κ. Καραμανλή, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την συζήτηση που έγινε και αναφέρθηκε στις επισκέψεις του πρωθυπουργού χθες σε ελληνικό σχολείο και σε δύο γηροκομεία στο Σίδνεϊ όπου διαπίστωσε από κοντά τη θέρμη των ομογενών.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το θέμα της επιστροφής από τη Βρετανία των Μαρμάρων του Παρθενώνα και τη στάση της Αυστραλίας, ο κ. Χάουαρντ τόνισε ότι έχει θέσει επανειλημμένα εδώ και πολλά χρόνια το θέμα στον Βρετανό πρωθυπουργό, αλλά όπως είπε, σε τελική ανάλυση πρόκειται για ένα ζήτημα που αφορά την Ελλάδα και τη Μεγάλη Βρετανία.

    Ο πρωθυπουργός κ. Καραμανλής τόνισε ότι "αρχικά δεν αποτελεί μόνο ελληνικό αίτημα. Είναι υπόθεση επανένωσης ενός πολύ σημαντικού μνημείου παγκόσμιας εμβέλειας και θα πρέπει να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας με όλους τους φίλους μας και σε όλες τις κυβερνήσεις. Πρέπει όλοι να ενώσουμε τις φωνές μας με στόχο την επιστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς του Παρθενώνα.

    Με τα ελληνόπουλα της Καμπέρα

    Με χορούς και τραγούδια υποδέχθηκαν τον πρωθυπουργό ελληνόπουλα της Καμπέρα στην κατοικία του έλληνα πρεσβευτή, όπου ο κ. Καραμανλής αντήλλαξε χειραψίες και δώρα με τους ομογενείς της αυστραλιανής πρωτεύουσας.

    Ο Κώστας Καραμανλής ευχαρίστησε τους Ελληνες της Αυστραλίας για την προσφορά τους και τη διατήρηση της γλώσσας,της θρησκείας και των παραδόσεων της πατρίδας μας. "Η ελληνική πολιτεία θα σταθεί αρωγός στις προσπάθειές σας. Ήδη προωθούμε ειδικά προγράμματα για την ενίσχυση της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσας, την κατάρτιση εκπαιδευτικών που θα προέρχονται από την Ομογένεια και την αύξηση της φιλοξενίας μικρών και μεγάλων παιδιών της Ομογένειας στην Ελλάδα", είπε ο πρωθυπουργός.

    Επίσης επανέλαβε ότι από τις μεθεπόμενες εθνικές εκλογές θα αποκτήσουν οι ομογενείς δικαίωμα ψήφου στον τόπο διαμονής τους, ώστε "να είναι ενεργοί συμμέτοχοι στην πολιτική ζωή της πατρίδας". Είναι, είπε, δέσμευση που κάνουμε πράξη,είναι χρέος στο οποίο ανταποκρινόμαστε με συναίσθηση ευθύνης,είναι υποχρέωση της πολιτείας στον οικουμενικό ελληνισμό.

    Ο κ.Καραμανλής ανέφερε τέλος ότι η κυβέρνηση στηρίζει τη λειτουργία του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού σε αναβαθμισμένο επίπεδο καθώς συμβάλλει ενεργά στη συσπείρωση των απανταχού Ελλήνων και τη διεθνή προβολή της χώρας μας.

    Γεύμα του Αυστραλού πρωθυπουργού προς τιμήν του Κ.Καραμανλή

    Ο Αυστραλός πρωθυπουργός στην προσφώνησή του κατά τη διάρκεια επίσημου γεύματος προς τιμήν του κ. Καραμανλή στο κοινοβούλιο αναφέρθηκε στους παλαιούς δεσμούς φιλίας μεταξύ των δύο χωρών οι οποίες σφυρηλατήθηκαν και από τους κοινούς αγώνες κατά του ναζισμού.

    Ο κ. Καραμανλής στην αντιφώνησή του τόνισε ότι Ελλάδα και Αυστραλία έχουν κοινή οπτική για τα περισσότερα σημαντικά ζητήματα της εποχής και τις αντίστοιχες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η παγκοσμιοποιημένη κοινωνία.

    Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα αποδίδει μεγάλη βαρύτητα στη δίκαιη λύση του κυπριακού προβλήματος η οποία θα πρέπει να συνάδει με όλα τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι η Ελλάδα ως μέλος της ΕΕ θα συνεχίσει να συμβάλει στην παγκόσμια προσπάθεια αντιμετώπισης των προκλήσεων και πρόσθεσε "παραμένουμε πιστοί στη δέσμευσή μας να κερδίσουμε τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και σταθερά αποφασισμένοι να εξασφαλίσουμε ειρηνική επίλυση όλων των ζητημάτων που αντιμετωπίζουμε σήμερα".

    Τέλος, ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι το διμερές εμπόριο μεταξύ Ελλάδας - Αυστραλίας παραμένει σε σχετικά χαμηλά επίπεδα εκφράζοντας την ελπίδα ότι η επίσκεψή του θα οδηγήσει την διεύρυνση και στην ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών.

    [02] "Χρέος μας η χάραξη εθνικής στρατηγικής"

    Στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ) θα μιλήσει το μεσημέρι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Στα αποκαλυπτήρια του Μνημείου του σμηναγού Κώστα Ηλιάκη, που χάθηκε πριν από ένα χρόνο νότια της Καρπάθου επιχειρώντας αναχαίτιση τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών, στα Πηγάδια της Καρπάθου παραβρέθηκε χθες ο κ. Γιώργος Παπανδρέου.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι χρέος μας είναι η ουσιαστική και ηθική στήριξη των Ενόπλων μας Δυνάμεων και η χάραξη μιας εθνικής στρατηγικής, που θα εξασφαλίζει ειρήνη και ασφάλεια, αλλά και θα διασφαλίζει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στα εθνικά μας δίκαια.

    Μιλώντας για το σμηναγό Ηλιάκη ανέφερε φράση του Γεωργίου Παπανδρέου για τον Ελευθέριο Βενιζέλο ο οποίος είχε πει πως "η ελευθερία δεν προσφέρεται κατακτάται".

    Τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου, έκανε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ενώ παρόντες -εκτός του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης- ήταν ο υπουργός Αιγαίου Αριστοτέλης Παυλίδης και ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης, καθώς και η οικογένεια Ηλιάκη.

    Στη συνέχεια έγιναν τα αποκαλυπτήρια πλάκας στην αρχή κεντρικού δρόμου της πρωτεύουσας του νησιού, που φέρει το όνομα του σμηναγού Κώστα Ηλιάκη.

    Κατά τη διάρκεια της τελετής ζεύγος μαχητικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας πραγματοποίησε δυο πτήσεις πάνω από την Κάρπαθο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 24 May 2007 - 4:30:23 UTC