Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-06-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ.Καραμανλής:"Η κυβέρνηση της Ν.Δ. κάνει πράξη τις δεσμεύσεις της"
  • [02] Επίσκεψη Γ.Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη
  • [03] Αλ.Παπαρήγα: Κριτική σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ
  • [04] Επίσκεψη Αλ.Αλαβάνου στο Θριάσιο Πεδίο.

  • [01] Κ.Καραμανλής:"Η κυβέρνηση της Ν.Δ. κάνει πράξη τις δεσμεύσεις της"

    Δέσμευση για συνέχιση των αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, πριν και μετά τις εκλογές, ανέλαβε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, στην ομιλία του στο πρώτο προσυνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» της Διεθνούς ΄Εκθεσης Θεσσαλονίκης.

    Η κυβέρνηση της Ν.Δ. κάνει πράξη τις δεσμεύσεις της, η αξιοπιστία και η συνέπεια στην πολιτική της είναι η διαφορά της από το ΠΑΣΟΚ, τόνισε ο πρωθυπουργός και αναφερόμενος στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος θα επισκεφθεί σήμερα τη Θεσσαλονίκη, είπε ότι τον καλωσορίζει, γιατί η Θεσσαλονίκη αναδεικνύει αυτή τη μεγάλη πολιτική διαφορά ανάμεσα στη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, τη διαφορά των λόγων και των έργων. «Επί δέκα χρόνια το ΠΑΣΟΚ, ως κυβέρνηση, κάθε Σεπτέμβρη, στη Διεθνή Εκθεση, υποσχόταν συνεχώς τα ίδια. Υποσχόταν Μετρό, αλλά Μετρό δεν βλέπαμε. Υποσχόταν υποθαλάσσια αρτηρία, αλλά υποθαλάσσια αρτηρία δεν βλέπαμε. Υποσχόταν επέκταση αεροδρομίου, έργα στο λιμάνι, νοσοκομεία. Αλλά δεν βλέπαμε τίποτε από όλα αυτά. Δέκα χρόνια υποσχέσεις και ψεύτικα λόγια. Δέκα χρόνια κοροϊδία. Θα έχει λοιπόν τώρα την ευκαιρία ο κ. Παπανδρέου να δει τα έργα που ξεκινήσαμε και δημιουργούμε μέσα σε τρία μόλις χρόνια. Γιατί και το Μετρό ξεκίνησε. Και το αεροδρόμιο επεκτείνεται. Και το λιμάνι αλλάζει. Και η υποθαλάσσια ξεκινά. Και δύο νέα νοσοκομεία χτίζονται».

    Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα να τον ακολουθήσει ο κ. Παπανδρέου και στις άλλεις πόλεις που θα γίνουν προσυνέδρια της Ν.Δ. και παρατήρησε: «Να έλθει λοιπόν και στη Λάρισα και στο Ηράκλειο και στα Γιάννενα και στην Πάτρα και στο Ναύπλιο. Να μας ακολουθήσει σε κάθε γωνιά της χώρας. Για να δει από κοντά τι σημαίνει αξιοπιστία στην πολιτική. Για να ανακαλύψει τι σημαίνει να τιμάς τις δεσμεύσεις σου στον πολίτη. Τι σημαίνει αντί για μεγάλα λόγια και υποσχέσεις του αέρα, να κάνεις έργα που βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής των πολιτών στην καθημερινότητα τους».

    Ο κ. Καραμανλής παρέθεσε τις διαφορές ανάμεσα στη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ σημειώνοντας ενδεικτικά:

    -Υπάρχουν αυτοί που είναι προσκολλημένοι στο χθες και από την άλλη μεριά εμείς, που μέρα με τη μέρα βελτιώνουμε το παρόν και χτίζουμε ισχυρά θεμέλια για ένα καλύτερο αύριο για όλους.

    -Υπάρχουν αυτοί που επιχειρούν να πολώσουν, να οξύνουν, να διχάσουν κι εμείς που τολμούμε να προχωρούμε μπροστά, ανοίγοντας νέους δρόμους.

    -Υπάρχουν αυτοί που αποδείχθηκαν και παραμένουν πάντα αναξιόπιστοι. Και εμείς που καθημερινά αποδεικνύουμε στην πράξη ότι τιμούμε τις δεσμεύσεις μας, ότι σεβόμαστε τον πολίτη, ότι είμαστε πολιτική δύναμη συνέπειας και εμπιστοσύνης.

    -Υπάρχουν αυτοί που επέλεξαν να γίνουν πολιτικοί εκφραστές της αντίδρασης και της συντήρησης. Και εμείς που δικαιωνόμαστε καθημερινά στη συνείδηση των Ελλήνων ως προοδευτική δύναμη μεταρρύθμισης.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην κατάσταση που κληρονόμησε από το ΠΑΣΟΚ στο κράτος, τη γραφειοκρατία, τη διαφθορά και τη διαπλοκή, που, όπως σημείωσε, τα αναγνώριζε ως κορυφαίο στέλεχος των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, ο σημερινός πρόεδρος του Γιώργος Παπανδρέου.

    Παρουσίασε τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση της Ν.Δ. για την αντιμετώπιση τους και υπογράμμισε: «Δεν αρνούμαστε ότι σε κάποιες περιπτώσεις αργήσαμε. Δεν αρνούμαστε ότι σε κάποιες περιπτώσεις έγιναν λάθος επιλογές. Κάνουμε την αυτοκριτική μας. Αποδεικνύουμε όμως ότι δεν συγκαλύπτουμε και δεν αποκρύπτουμε τίποτε. Εμείς δεν λέμε παθητικά, «όποιος βρει στοιχεία ας πάει στον εισαγγελέα». Ελέγχουμε, αποκαλύπτουμε και παραπέμπουμε, κάθε κρούσμα στη Δικαιοσύνη. Κανένας δεν μπορεί, σήμερα, να μιλά για ανοχή σε φαινόμενα διαφθοράς. Όμως, ο αγώνας αυτός απαιτεί συνέχεια και ένταση. Αυτό κάνουμε. Και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Αποφασιστικά, ασυμβίβαστα, απαρέγκλιτα».

    Ο κ. Καραμανλής έκανε σαφές ότι οι δημόσιοι λειτουργοί, σε κάθε επίπεδο, είναι υπηρέτες του πολίτη. Η δημόσια διοίκηση υπάρχει για να υπηρετεί τον πολίτη. Σε ό,τι αφορά δε το εργασιακό καθεστώς των υπηρετούντων ήδη δημοσίων υπαλλήλων διαβεβαίωσε με κατηγορηματικό τρόπο ότι αυτό δεν πρόκειται να θιγεί αλλά, σημειωσε, "όπως έχουμε προτείνει στο πλαίσιο της αναθεώρησης του συντάγματος, αμέσως μετά τις εκλογές, οφείλουμε να ανοίξουμε ένα σοβαρό υπεύθυνο και κυρίως απροκατάληπτο διάλογο στην κατεύθυνση της θεσμοθέτησης εγγυήσεων για όλους τους λοιπους υπαλληλους που είτε υπηρετούν είτε θα προσλαμβάνονται στο μέλλον με άλλη έννομη σχέση".

    "Στη νέα εποχή δεν χωρούν δογματικές αντιλήψεις και αναχρονιστικές νοοτροπίες. Είναι όλο και πιο πιεστική η αξίωση της κοινωνίας για ριζικές αλλαγές, για άρση των συντεχνιακών προνομίων και ανισοτήτων που ακυρώνουν και απαξιώνουν τη δημόσια διοίκηση.

    Η νέα εποχή απαιτεί πολιτικές διορατικότητας και ευθύνης, ριζικές μεταρρυθμίσεις". Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι "μέχρι το τέλος της τετραετίας η κυβέρνηση ολοκληρώνει τον διάλογο για τη μεγάλη και κρίσιμης σημασίας μεταρρύθμιση στη διοικητική δομή της χώρας. Το μεταρρυθμιστικό της σχέδιο για την αυτοδιοίκηση στον 21ο αιώνα στοχεύει σε πιο ισχυρές και αποτελεσματικές, πιο παραγωγικές, πιο διαφανείς αυτοδιοικητικές μονάδες. Μονάδες που με τη στήριξη της πολιτείας, την αξιοποίηση του θεσμικού πλαισίου και τις μητροπολιτικές συνεργασίες θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της νέας εποχής.

    Κάποιοι αρνούνται, αντιδρούν, ψεύδονται και παραπληροφορούν, επιχειρούν υπονομεύσεις, αναπτύσσονται ακρότητες από τους φύλακες της συντήρησης, αλλά η δημόσια διοίκηση σταδιακά αλλάζει".

    Ο κ. Καραμανλής είπε ότι ο προσυνεδριακός διάλογος άρχισε από τη Θεσσαλονίκη, την πόλη που άρχισε την πολιτική του σταδιοδρομία, την πόλη που αγάπησε, που έχει πάντα στην καρδιά του και διαμορφώνεται σε κέντρο ολόκληρης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη για να ενισχυθεί και να αναδειχθεί ο νέος ρόλος που αποκτά η Θεσσαλονίκη, η Μακεδονία και η Θράκη στη νέα γεωπολιτική πραγματικότητα, μετά την ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Στο προσυνέδριο συμμετείχαν οι υπουργοί Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Προκόπης Παυλόπουλος, Εθνικής Άμυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Επικρατείας Θεόδωρος Ρουσόπουλος, Μακεδονίας-Θράκης Γιώργος Καλαντζής, οι υφυπουργοί Εσωτερικών Αθανάσιος Νάκος, Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός, ο γραμματέας της Κ.Ε. της Ν.Δ. Λευτέρης Ζαγορίτης, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Απόστολος Σταύρου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Χρήστος Ζώης, οι πρόεδροι της ΕΝΑΕ Δημήτρης Δράκος, της ΚΕΔΚΕ Νικήτας Κακλαμάνης, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Γιώργος Παπανικολάου κ.α.

    Ο πρωθυπουργός σήμερα το βράδυ, θα μιλήσει στο δείπνο του οικονομικού Φόρουμ για τα Βαλκάνια που οργανώνουν ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος και το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, στο ξενοδοχείο «Hyatt».

    Το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Κ.Καραμανλής θα έχει συνεργασία με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελο Μπασιάκο.

    Ομιλίες στο προσυνέδριο της Νέας Δημοκρατίας

    Η διαφορά ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ είναι όπως η μέρα με τη νύχτα, είπε ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, στην ομιλία του, στο πρώτο προσυνέδριο της Ν.Δ.

    Για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου τόνισε ότι αντί για πολιτικός του μέλλοντος έγινε πολιτικός του παρελθόντος και σημείωσε πως στα τρία τελευταία χρόνια η κυβέρνηση Καραμανλή απέδειξε εμπράκτως ότι έχει αδιάλειπτα ανοιχτό δίαυλο με την κοινωνία, προώθησε και προωθεί μεταρρυθμίσεις, αφουγκραζόμενη τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.

    Εδωσε αναλυτικά στοιχεία για το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης στη δημόσια διοίκηση και την αυτοδιοίκηση και είπε πως προετοιμάζεται με γοργούς ρυθμούς ο Κώδικας για τη νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.

    Ο υφυπουργός Εσωτερικών Αθανάσιος Νάκος αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης που διασφαλίζουν τόσο τη θεσμική θωράκιση όσο και την οικονομική αυτοτέλεια της τοπικής αυτοδιοίκησης.

    Κατά την έναρξη του προσυνεδρίου, τον λόγο πήρε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της Ν.Δ. Λευτέρης Ζαγορίτης, ο οποίος τόνισε ότι τα τρία χρόνια που πέρασαν οι πολίτες διαπιστώνουν συγκεκριμένα χειροπιαστά αποτελέσματα που οδηγούν στην ενδυνάμωση της χώρας και στη βελτίωση της ζωής τους. Η διαφορά είναι αισθητή, ο κόσμος εμπιστεύεται τη Ν.Δ,.είπε και εξέφρασε τη βεβαιότητα για νέα εκλογική νίκη.

    Ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ, Δημήτρης Δράκος υπογράμμισε ότι για πρώτη φορά μετά το 2004, οι νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις έκαναν αναπτυξιακά προγράμματα, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Ζήτησε αύξηση από το 2% στο 4% του ΦΠΑ και στο 20% από 10% των τελών κυκλοφορίας.

    Ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, Νικήτας Κακλαμάνης αναφέρθηκε στο ζήτημα της επιστροφής στους ΟΤΑ των παρακρατηθέντων πόρων και είπε ότι ίσως πρέπει να πάνε στο σπίτι τους όσοι δημόσιοι λειτουργοί δείχνουν ότι πάσχουν από προϊούσα βαρηκοία και δεν ακούν τις εντολές του πρωθυπουργού.

    Τη λήψη μέτρων για όσους δεν ακολουθούν την εντολή για «σεμνά και ταπεινά», ζήτησε ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης, ενώ ο δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος πρότεινε να εφαρμοστεί η μητροπολιτική διοίκηση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με βάση τα διεθνή πρότυπα.

    Ο γραμματέας Αυτοδιοίκησης της Ν.Δ. Ιορδάνης Τζαμτζής επισήμανε ότι τα τρία τελευταία χρόνια έγιναν όσα δεν έκαναν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Οι εργασίες του προσυνεδρίου έκλεισαν με ομιλία του υπουργού Μακεδονίας-Θράκης Γ. Καλατζή.

    [02] Επίσκεψη Γ.Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου, επισκέπτεται σήμερα και αύριο την Θεσσαλονίκη. Το μεσημέρι θα επισκεφθεί Δημοτικά Σχολεία στην Νεάπολη και το Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης, «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 1». Το απόγευμα θα συναντηθεί με γονείς μαθητών στην Καλαμαριά. Αύριο το πρωί ο κ.Παπανδρέου θα επισκεφθεί τον Δήμο Εχέδωρου και το μεσημέρι θα μιλήσει σε εκδήλωση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (Σ.Β.Β.Ε.).

    Την ετοιμότητα του κόμματός του να κυβερνήσει και να πετύχει, διακήρυξε χθές από την Αμφισσα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας σε μια συγκέντρωση, η οποία χαρακτηρίστηκε από τοπικούς παράγοντες, απόλυτα πετυχημένη.

    Ταυτόχρονα, ο κ. Παπανδρέου εξαπέλυσε μία ακόμα δριμεία επίθεση κατά του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, αμφισβητώντας κατά πόσο τη χώρα κυβερνά ο πρωθυπουργός ή ένα άθλιο κατεστημένο.

    Ο κ. Παπανδρέου, μιλώντας στους κατοίκους της Αμφισσας, ανέλαβε δύο προσωπικές δεσμεύσεις, με πρώτη την εφαρμογή του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ, το οποίο, όπως τόνισε, είναι μελετημένο και εφικτό και όχι μια ακατάσχετη υποσχεσιολογία. Θέλω, τόνισε, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, να σας κοιτώ στα μάτια και αύριο ως πρωθυπουργός και όχι να τρέχω να κρύβομαι για τα μεγάλα προεκλογικά ψέματα.

    Η δεύτερη προσωπική δέσμευση που ανέλαβε ο κ. Παπανδρέου, αφορά στην ανατροπή αντιλήψεων και δομών καθώς και ενός κατεστημένου το οποίο έχει εγκλωβίσει το πολιτικό σύστημα για να μην εκπροσωπεί γνήσια και δημοκρατικά τον ελληνικό λαό. Θα δώσουμε τον αγώνα, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, ενάντια στη διαφθορά και το πελατειακό σύστημα που θέλει εξαρτημένο τον πολίτη και το νέο να τρέχει από γραφείο σε γραφείο για να βρει δουλειά. Εμείς σας ζητάμε, τόνισε, να κρατήσετε ψηλά το κεφάλι.

    Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συγκέντρωση και τόνισε ότι από την Αμφισσα στέλνουμε τρία μηνύματα:

    -Πρώτο, φθάνει πια η κοροϊδία της Νέας Δημοκρατίας. Και επιτέθηκε στον πρωθυπουργό, κατηγορώντας τον ότι μιλώντας σήμερα στο Βελλίδειο, μίλησε για έργο της Νέας Δημοκρατίας. Δεν υπάρχει κανένα έργο τα τρία αυτά χρόνια, ανέφερε και πρόσθεσε ότι το μόνο έργο της Νέας Δημοκρατίας είναι τα δεινά του ελληνικού λαού, η ακρίβεια και η φοροαπαλλαγές των πλουσίων.

    -Δεύτερο, από την Αμφισσα κάνουμε μια νέα αρχή για το ΠΑΣΟΚ και για την Ελλάδα.

    Τρίτο, η νέα αρχή θα έχει ως βάση τη δίκαιη κοινωνία.

    Εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, ο κ. Παπανδρέου έθεσε το ερώτημα ποιος κυβερνάει αυτό τον τόπο. Ο λαός και οι εκπρόσωποί του ή ένα άθλιο κατεστημένο και μια σπείρα προσώπων που λεηλατεί τη δημόσια περιουσία; Η περιουσία αυτή, πρόσθεσε, δεν ανήκει σε ένα άθλιο κατεστημένο, αλλά στον ελληνικό λαό.

    Κατηγόρησε επίσης τη Νέα Δημοκρατία, ότι παρέδωσε την εξουσία σε αυτό το άθλιο κατεστημένο, το οποίο υπηρετεί και από το οποίο εξυπηρετείται. Ολοι αυτοί, πρόσθεσε, κάνουν μπίζνες με τα λεφτά του ελληνικού λαού και με τον πρωθυπουργό να βρίσκεται στο επίκεντρο, αλλά αδύναμος και σε ομηρία. Σήμερα, πρόσθεσε, δεν κυβερνά ο πρωθυπουργός, αλλά η χώρα κυβερνιέται από εκείνους που εκβιάζουν και απειλούν με αποκαλύψεις.

    Και κάλεσε τους πολίτες στις εκλογές που έρχονται, όχι μόνο να ανατρέψουν αυτή την κυβέρνηση, αλλά και να αλλάξουν αυτό το πολιτικό σύστημα, το οποίο δεν αντέχει ο λαός.

    Αναφερόμενος σε αγροτικά θέματα, τόνισε ότι οι αγρότες ξέρουν πια από πρώτο χέρι τη Νέα Δημοκρατία, καθώς η μεγάλη απάτη και τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα αποκαλύφθηκαν και αποτελούν ένα κακόγουστο αστείο.

    Η Νέα Δημοκρατία, πρόσθεσε, δεν έχει κάνει έργο, είναι η παράταξη των εγκαινίων έργων που δημιούργησε άλλη κυβέρνηση και κάλεσε τους ακροατές του να θυμηθούν ότι η Νέα Δημοκρατία, παρά τις υποσχέσεις της, δεν έκανε ούτε ένα έργο στη Φωκίδα, ενώ σταμάτησε πολλά από τα έργα που είχε αρχίσει το ΠΑΣΟΚ.

    Επίσης, κατηγόρησε την κυβέρνηση για την πολιτική της στην παιδεία, χαρακτηρίζοντας μη σοβαρή την πολιτική της, καθώς, όπως είπε, η νέα χρονιά βάζει το όριο του 10% για να κόψει 20.000 σπουδαστές και την άλλη χρονιά βάζει εύκολα θέματα για να παρακάμψει το πρόβλημα που δημιούργησε η ίδια και να πάρει μερικές ψήφους.

    Η κυβέρνηση, πρόσθεσε, αντιμετωπίζει πλέον τη μήνι της νέας γενιάς, καθώς έπαιξε μαζί της, όπως έπαιξε και με την παιδεία. Η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Καραμανλής, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ήρθαν στην κυβέρνηση με υποσχεσιολογία, τάζοντας τα πάντα στους πάντες και μετατράπηκε σε κυβέρνηση σκανδάλων και συγκάλυψης. Υποκλοπές, παράνομες απαγωγές πολιτών, Χούπηδες, κουμπάροι, αδέρφια και ξαδέρφια, όλοι στο φαγοπότι της εξουσίας, ανέφερε ο κ. Παπανδρέου.

    Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ξεπουλά όσο-όσο την παρουσία του ελληνικού λαού που δημιουργήθηκε με κόπο τα προηγούμενα χρόνια, για να κερδίσουν κάποιοι ευνοούμενοι της Νέας Δημοκρατίας.

    Αναφέρθηκε στη διεθνή εικόνα της χώρας, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση την έχει διασύρει στο εξωτερικό με το φιάσκο του βασικού μετόχου, την απογραφή, την ταχυδακτυλουργική αύξηση του ΑΕΠ κατά 25% και με το μεγάλο κόλπο των ομολόγων.

    Η κυβέρνηση αυτή φεύγει, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, τη χαρακτήρισε "ληγμένη κυβέρνηση με τρίχρονη σύμβαση", και αφήνει πίσω της κερδισμένους τους αεριτζήδες, τους μεσάζοντες, μια ανάπτυξη στηριγμένη σε πήλινα πόδια και μισογκρεμισμένο το κοινωνικό κράτος που δημιούργησε το ΠΑΣΟΚ.

    Προτεραιότητα για το ΠΑΣΟΚ, πρόσθεσε, είναι η υγεία και κατηγόρησε την κυβέρνηση για την πολιτική της στο ΕΣΥ, μια πολιτική που ο ελληνικός λαός την πληρώνει ακριβά, ακόμα και με τη ζωή του, τόνισε, αναφερόμενος στο πρόσφατο περιστατικό του θανάτου ενός νεογνού, λόγω έλλειψης ασθενοφόρου με θερμοκοιτίδα.

    Το υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας, υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου, δεν μπορεί να είναι υπουργείο δημοσίων σχέσεων και κατηγόρησε τους υπουργούς ότι είναι άφαντοι, όπως άφαντος είναι και ο πρωθυπουργός.

    Αναφερόμενος στο θέμα των ομολόγων, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι στην περίπτωση αυτή το κράτος δανείσθηκε από τα ταμεία, αλλά στο δρόμο εφαρμόσθηκε οργανωμένο σχέδιο, με το οποίο κάποιοι γαλάζιοι μεσάζοντες πήραν τεράστιες προμήθειες. Αλήθεια, να τις κάνουν, τι, αναρωτήθηκε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι και αυτό αποτελεί ένα μεγάλο ερώτημα.

    Υστερα από όλα αυτά κανείς δεν μπορεί να εμπιστευθεί και να ξαναψηφίσει αυτή την κυβέρνηση για να διαχειριστεί με σιγουριά και ασφάλεια το ασφαλιστικό σύστημα και τα ταμεία.

    Αυτές τις ημέρες, πρόσθεσε, βλέπουμε και ακούμε απίστευτα πράγματα. Βαλίτσες που κυκλοφορούν στην Αθήνα, αποκαλύψεις στην Βουλή και την κυβέρνηση πανικόβλητη να προσπαθεί να επιρρίψει τις ευθύνες σε κατώτερα στελέχη. Αναρωτήθηκε πως μπορούν να μένουν σε μια κυβέρνηση οι κύριοι Αλογοσκούφης, Δούκας και Κουρής. Αλλά και να τους διώξει ο Καραμανλής, πρόσθεσε, την ίδια κυβέρνηση θα έχουμε. Γι' αυτό, στις εκλογές ο λαός θα διώξει την κυβέρνηση. Κατηγόρησε, επίσης, τον κ. Καραμανλή ότι συγκαλύπτει την υπόθεση, επισημαίνοντας ότι ύστερα από 96 ημέρες δεν έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις και δεν έδωσε στη δημοσιότητα τις συμβάσεις.

    Η κυβέρνηση αυτή, πρόσθεσε, θα χάσει τις εκλογές με έναν απλό αντίπαλο. Την αλήθεια, την οποία πλέον γνωρίζει ο ελληνικός λαός.

    Αναφερόμενος στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, τόνισε ότι πρώτη προτεραιότητα είναι η αναδιανομή του πλούτου υπέρ των αδυνάτων. Και πρόσθεσε ότι θα σταματήσει η αιμορραγία της ελληνικής οικογένειας για την παιδεία.

    Επίσης, θα υπογράψουμε, πρόσθεσε, μια νέα κοινωνική συμφωνία για την αγορά εργασίας και την απασχόληση, την οποία θα τιμήσουμε και θα τηρήσουμε στο ακέραιο.

    Υποσχέθηκε μείωση της ανεργίας κατά 3%, τον πρώτο χρόνο της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, αύξηση του επιδόματος ανεργίας στο 70%, ενώ, όπως είπε, στο επίκεντρο της κοινωνικής του πολιτικής είναι το παιδί και η οικογένεια.

    Επίσης, σε υψηλή προτεραιότητα είναι η ανάπτυξη κάθε περιφέρειας με συγκέντρωση αναπτυξιακών πόρων και αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι εγκατέλειψε τους αγρότες σε μια κρίσιμη στιγμή, που άλλαζαν πολλά πράγματα στο κόσμο. Εμείς, πρόσθεσε, θα περπατήσουμε μαζί με τον αγρότη, όσο δύσκολος και αν είναι ο δρόμος. Και υποσχέθηκε ότι δεν θα επιτρέψει να παιχθούν άλλα παιχνίδια στις πλάτες των αγροτών.

    Ο κ. Παπανδρέου κάλεσε τους κατοίκους της Φωκίδας να δώσουν τη μάχη των εκλογών για να φύγει η χειρότερη κυβέρνηση που είχε ο τόπος, μετά τη μεταπολίτευση. Και χρησιμοποιώντας δυο φράσεις του Γεωργίου Παπανδρέου και του Ανδρέα Παπανδρέου, ολοκλήρωσε την ομιλία του, τονίζοντας: "Η δημοκρατία θα νικήσει και ο λαός θα είναι στην εξουσία".

    [03] Αλ.Παπαρήγα: Κριτική σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ

    Σκληρή κριτική τόσο στη Νέα Δημοκρατία και στο ΠΑΣΟΚ, όσο και στο Συνασπισμό, άσκησε η γ.γ. της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε στην Καρδίτσα. Πιο αναλυτικά, για τη σημερινή κυβέρνηση η κα Παπαρήγα υπογράμμισε:

    " Η Ν.Δ. κάνει αυτό που της υπαγορεύει ο ιστορικός της ταξικός ρόλος, να υπηρετεί με συνέπεια, ανεξάρτητα από το επίπεδο της ικανότητάς της το κεφάλαιο, ελληνικό, ευρωπαϊκό, διεθνές. Φιλοδοξεί να κάνει την Ελλάδα ένα καλό πλασιέ και μεσίτη, αυτό δεν είναι όραμα για ένα λαό που παράγει τον πλούτο".

    Για το ΠΑΣΟΚ, αφού υπογράμμισε πως " προσπαθεί να πείσει ότι θα διασφαλίσει την κοινωνική οικονομία της αγοράς", πρόσθεσε: "Αυτό το μοντέλο δεν έχει υπάρξει ποτέ, ούτε θα υπάρξει. Όπως δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα στις γαλάζιες και πράσινες ιδιωτικοποιήσεις, ανάμεσα στη γαλάζια και πράσινη συμμετοχή στην Ε.Ε. το ΝΑΤΟ, στην εξυπηρέτηση των ΗΠΑ.".

    Για τον Συνασπισμό ανέφερε πως έχει πρόγραμμα που διακρίνεται για τις μικρές διαφορές με τη σοσιαλδημοκρατία προσθέτοντας: " Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που θα ενσωματωθεί πλήρως σε μια κεντροαριστερά ακόμα και κεντροαριστερή κυβερνητική λύση αν του κάνουν την χάρη να τον δεχθούν. Ο Συνασπισμός έχει την πολυτέλεια της πολυγλωσσίας και προσαρμοστικότητας που τον καθιστά απολύτως ακίνδυνο για το σύστημα. Την πολυγλωσσία και προσαρμοστικότητα, ανάλογα προς τα πού φυσάει ο άνεμος, την βαφτίζει αντιδογματική ανανέωση. Δεν είναι τυχαίο ότι το ΠΑΣΟΚ, ανάλογα με τις ανάγκες του, συνεχώς ζυμώνει σενάρια συνεργασίας με τον Συνασπισμό, ενώ και τα δύο κόμματα ουδέποτε έχουν κόψει την μεταξύ τους συνεργασία στο κίνημα στην τοπική αυτοδιοίκηση".

    Η γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, αναφερόμενη στον δικομματισμό, δήλωσε πως "παλεύουμε και εργαζόμαστε για την συμμαχία και συνεργασία από θέση αρχών", διευκρινίζοντας:

    " Όσο λαϊκές δυνάμεις εγκλωβίζονται στο δικομματισμό τόσο πιο δύσκολα μπορεί να προχωρήσει η συμμαχία που πρέπει να είναι και να γίνει υπόθεση μαζών και κοινωνικών κινημάτων".Ακολούθως τόνισε πως " στο μέτωπο θα συστεγάζονται ανομοιογενείς δυνάμεις οι οποίες αντιτίθενται μεν στο μονοπωλιακό καπιταλισμό, τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, όμως εκφράζουν διαφορετικό επίπεδο συνειδητοποίησης, διαφορετικές αντιλήψεις και τάσεις για το χαρακτήρα της εξουσίας, την αντίληψη για το σοσιαλισμό", υποστηρίζοντας στη συνέχεια :

    " Προύπόθεση για μια τέτοια πορεία είναι οι πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας, στην πρώτη γραμμή τα βασικά και συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, να περάσουν στην ιδιοκτησία της κοινωνίας, να μετατραπούν δηλαδή σε λαϊκή οικονομία στην οποία κυρίαρχο κίνητρο θα είναι η ευημερία του λαού, σε αντίθεση με την σημερινή οικονομία που έχει καθοριστικό, απόλυτο κίνητρο το μονοπωλιακό υπερκέρδος, τα συμφέροντα γενικότερα του κεφαλαίου".

    [04] Επίσκεψη Αλ.Αλαβάνου στο Θριάσιο Πεδίο.

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος θα επισκεφθεί σήμερα το Θριάσιο Πεδίο και το μεσημέρι θα παραχωρήσει συνέντευξη στο Δημαρχείο της Ελευσίνας.

    Με ομιλία του προέδρου του ΣΥΝ Αλέκου Αλαβάνου, ο οποίος επιτέθηκε κατά του δικομματισμού, ολοκληρώθηκαν χθές οι εργασίες της 6ης Συνδιάσκεψης της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΝ. Κατά τη διήμερη συζήτηση κυριάρχησε η προετοιμασία του κόμματος ενόψει των εθνικών εκλογών.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ στην ομιλία του αναφέρθηκε εκτενώς στην πολιτική των δύο μεγάλων κομμάτων, υποστηρίζοντας ότι "όχι απλώς εξαντλούνται τα πολιτικά περιθώρια του δικομματισμού, και αυτό το βλέπει κανείς από την αγωνιώδη αναζήτηση ημερομηνίας για τις εκλογές, ενδεχομένως αλλαγής του εκλογικού νόμου γι' αυτές τις εκλογές, νέου εκλογικού νόμου για τις άλλες εκλογές, αλλά ίσως το πιο αισιόδοξο στοιχείο είναι ότι αυτό το ``τέλος εποχής`` αρχίζει να γίνεται συνειδητό στην κοινωνία". Πρόσθεσε ότι ένα κεντρικό χαρακτηριστικό του δικομματισμού σήμερα, είναι η προϊούσα αποπολιτικοποίησή του και η απογύμνωσή του από προγραμματικές πολιτικές αντιπαραθέσεις και η λειτουργία του με έναν παρακμιακό τρόπο στην πολιτική ζωή.

    Ο κ. Αλαβάνος ανέφερε ότι στις μεγάλες μάχες που γίνονται δεν βλέπουμε τους δύο πόλους του δικομματισμού να τις ανοίγουν αυτοί ή να δίνουν έστω παρουσία, είτε αυτές οι μάχες έχουν σχέση με την παιδεία, είτε έχουν σχέση με το περιβάλλον, είτε με το χωρισμό εκκλησίας-κράτους.

    Φυσικά, σημείωσε, "διαφορετικός είναι ο ρόλος της κυβέρνησης, η οποία έχει μια πρωτοβουλία στις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις, και διαφορετικός της αξιωματικής αντιπολίτευσης", υπογραμμίζοντας ότι "η κύρια διαπάλη του δικομματισμού αναδεικνύεται πάνω στο πεδίο της διαφθοράς, της αδιαφάνειας, του κουκουλώματος και απλώς έχουν αντιστραφεί οι ρόλοι".

    Εκτίμηση του κ. Αλαβάνου είναι ότι "κεντρικό χαρακτηριστικό της αντιπαράθεσης είναι η προσωπική αντιπαράθεση μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών" , κάτι, που όπως είπε τα προηγούμενα χρόνια είχε κάπως αμβλυνθεί, από κάποια πολιτικά στοιχεία διαφορών, που έμπαιναν, έστω επιφανειακά, έστω τεχνητά, έστω μέσα στο πλαίσιο του δικομματισμού. Σήμερα, είπε ο κ. Αλαβάνος, επιστρέφουμε πάλι σε μια πολιτική καλλιστείων, η οποία δεν ήταν δευτερογενές αποτέλεσμα αλλά κεντρικό αποτέλεσμα.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ υπογράμμισε ότι "διαμορφώνονται πια ανώμαλες και υπόγειες συμμαχίες από τις δυνάμεις του δικομματισμού προκειμένου να εξασφαλίσουν τους όρους που θα τους δώσουν μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία ή που θα αφαιρέσουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία από τον αντίπαλό τους" και πρόσθεσε ότι "ακόμη και η ΝΔ θα 'θελε ένα είδος Αριστεράς η οποία κόβει ψήφους από το ΠΑΣΟΚ, φτάνει αυτή η Αριστερά να είναι διασπασμένη, αλληλοσπαρασσόμενη, να είναι κλεισμένη μέσα στα τείχη της και να μην τολμάει να βγει ανοιχτά σε πολίτες όλων των πεποιθήσεων μέσα σε πολύμορφα κινήματα, και φτάνει αυτή η Αριστερά να προσεύχεται στο ναό της μέσα, σχετικά με τη δεύτερη παρουσία ενός σοσιαλισμού που θα λύσει όλα τα προβλήματα, και που δεν θα δίνει μάχες για να λυθούν και σήμερα προβλήματα και να ανοίξουν δρόμοι για μπροστά".

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ εκτιμά ότι "γι' αυτό ακριβώς ενόχλησε η παρουσία του ΣΥΝ, από το εκπαιδευτικό κίνημα, το χωρισμό εκκλησίας-κράτους, μέχρι τα θέματα του περιβάλλοντος, όλα τα ζητήματα. Γιατί ήταν μια αριστερά σε κοινή δράση, μια αριστερά εκτός των τειχών-κι αυτή είναι η πολιτική μας- και μια αριστερά που επικεντρώνεται στα σημερινά προβλήματα".

    Ασκώντας κριτική και στο ΠΑΣΟΚ ο κ. Αλαβάνος είπε ότι αυτή η πλευρά έχει και το αντίστοιχό της, δηλαδή: "Είναι αυτό που γίνεται από την πλευρά του συστήματος ΠΑΣΟΚ. Είναι όλο αυτό το πλέγμα μέσα στους θεσμούς της ελληνικής πολιτείας που κάνει μια αγωνιώδη προσπάθεια να ενισχυθεί με κάθε τρόπο η ακροδεξιά. Να προβληθεί η ακροδεξιά προκειμένου να αφαιρέσει ψήφους από τη ΝΔ. Αυτό το θεωρούμε κατακριτέο, αρνητικό και επικίνδυνο".

    Ο κ. Αλαβάνος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αναδειχθεί στις επόμενες εκλογές μία κυβέρνηση με ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, τονίζοντας ότι αυτό το ενδεχόμενο δεν φοβίζει τον Συνασπισμό, γιατί όπως είπε, "οι δυνατές κυβερνήσεις έκαναν τα σκάνδαλα με τα αποθεματικά, τα μέτρα για τα Πανεπιστήμια, τη σιωπή σε πολέμους όπως το Ιράκ, ενώ οι αδύνατες κυβερνήσεις σημαίνουν δυνατές κοινωνίες, εφόσον και η αριστερά μπορεί να δράσει, εφόσον υπάρχουν οργανωμένα και συγκροτημένα κινήματα που ξέρουν τι θέλουν".

    Αναφερόμενος σε πιθανά σε μετεκλογικά σενάρια ο κ. Αλαβάνος κάλεσε τα δύο μεγάλα κόμματα "να σταματήσουν να κάνουν πρόσθεση, ως προς τον Συνασπισμό" και κατέληξε:

    " Δεν είμαστε αδιάφοροι για το τι θα γίνει μετά τις εκλογές, κάθε άλλο μάλιστα. Είναι όμως αφέλειά τους αν πιστεύουν, ότι με όρους δικομματισμού και με όρους επιβίωσης του δικομματισμού, θα χειριστούν μια ήττα του δικομματισμού μετά από αυτές τις εκλογές".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 4 June 2007 - 6:30:21 UTC