Visit the International Association for Greek Philosophy (IAGP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-06-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. Παπανδρέου: "Να σεβαστούν το Διεθνές Δίκαιο"
  • [02] 'Εξοδος της Ελλάδας από την επιτήρηση

  • [01] Γ. Παπανδρέου: "Να σεβαστούν το Διεθνές Δίκαιο"

    Τα εθνικά θέματα δεν πρέπει να εμπλακούν σε μια σκληρή προεκλογική αντιπαράθεση, τόνισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας σήμερα στη Θεσσαλονίκη στο 11ο Οικονομικό Φόρουμ, στον ίδιο χώρο απ' όπου χθες ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής απηύθυνε προειδοποιήσεις προς την Τουρκία και την ΠΓΔΜ.

    Οι αυστηρές συστάσεις είναι αναγκαίες, τόνισε ο κ. Παπανδρέου και κάλεσε με τη σειρά του τις γειτονικές μας χώρες να σεβαστούν απόλυτα και στο ακέραιο το Διεθνές Δίκαιο, τις υποχρεώσεις τους στη Διεθνή Κοινότητα, την Ευρωπαϊκή Ενωση και τα κράτη - μέλη.

    Ωστόσο, όπως παρατήρησε, οι συστάσεις δεν αρκούν και το βέτο είναι ένα ισχυρό όπλο, αρκεί να ξέρεις να το αξιοποιείς. Δεν μπορείς ούτε να το κραδαίνεις, ούτε να το χαρίζεις, όπως έκανε ο κ. Καραμανλής στην περίπτωση της Τουρκίας, πρόσθεσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Μια σωστή εξωτερική πολιτική, είπε, δρα προληπτικά και δεν επιτρέπει στα πράγματα να ξεφεύγουν, ενώ με σωστές και έγκυρες κινήσεις μπορεί κάποιος να υπερασπίζεται με επιτυχία τα εθνικά συμφέροντα. Αντί αυτού η κυβέρνηση συνεχίζει να αιφνιδιάζεται, είναι παρατηρητής και δημιουργεί καταστάσεις που δυσκολεύουν την επίλυση προβλημάτων, σημείωσε.

    Κατηγόρησε δε τον πρωθυπουργό ότι το 2005 συμφώνησε στην ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Και σήμερα η διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας είναι δυσμενέστερη, τόνισε.

    Αναφερόμενος εξ άλλου στη σημερινή ψήφιση της έκθεσης προόδου για την ΠΓΔΜ από την αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τόνισε ότι η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει ότι η Ελλάδα βρίσκεται συνέχεια μπροστά σε τετελεσμένα.

    Ο Γ. Παπανδρέου αναφερόμενος στην υπόθεση των ομολόγων επεκρινε τον πρωθυπουργό ότι επί 98 ημέρες συγκαλύπτει την υπόθεση και πρόσθεσε ότι κάθε μέρα καταρρέει και ένα ψέμα. Είδαμε, τόνισε, δύο καινούριες βαλίτσες με μαύρο χρήμα, ενώ οι μαρτυρίες από το Λονδίνο δείχνουν το υπουργείο Οικονομικών, την ώρα που ο πρωθυπουργός σιωπά.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποσχέθηκε διαφανή και αξιοκρατική επιλογή των διοικήσεων των ασφαλιστικών ταμείων, τονίζοντας ότι θα θέσει τέρμα στη λογική της επιλογής "φίλων, κουμπάρων και κολλητών που διαχειρίζονται με αδιαφάνεια το δημόσιο χρήμα". Δεν θα αποδεχθούμε, τόνισε, το σημερινό τρόπο διαχείρισης του δημοσίου χρήματος και χαρακτήρισε τραυματική εμπειρία την τριετή διακυβέρνηση της χώρας από τη ΝΔ.

    Η Ελλάδα και η Θεσσαλονίκη δεν αντέχουν άλλο χαμένο χρόνο. Και πρέπει ταχύτατα να αντιστρέψουμε την πορεία απαξίωσης της χώρας, τόνισε ο Γ. Παπανδρέου.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προέβη σε τέσσερις διαπιστώσεις οι οποίες, όπως είπε, χαρακτηρίζουν την Ελλάδα σήμερα: Πρώτον, βιώνουμε το τέλος του αναπτυξιακού μοντέλου που εφαρμόζεται από τη μεταπολίτευση και μετά. Δεύτερον, η Ελλάδα χάνει το τρένο της ανταγωνιστιότητας,τρίτον η ανάπτυξη αφήνει πολλούς απ΄ έξω και το σύνδρομο της τρίτης εβδομάδας τείνει να γίνει κανόνας. Τέταρτον,η Ελλάδα δεν επενδύει στο μέλλον και ανέφερε ως παράδειγμα τη μείωση των επενδύσεων στην εκπαίδευση σε τρεις διαδοχικούς προϋπολογισμούς της ΝΔ.

    Αναφερόμενος στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι είναι προσβλητική για την πόλη η ιστορία των μάγων με τα δώρα.

    Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, πρόσθεσε, θα βλέπει ισότιμα τη Θεσσαλονίκη και δεν θα επιδιώξει να δημιουργήσει πελατειακές σχέσεις με κάποιους στην περιοχή.

    Ο Γ. Παπανδρέου παραδέχθηκε εμμέσως ότι τέτοια φαινόμενα υπήρξαν στο παρελθόν, όπως έγιναν και άλλα λάθη και είπε στο ακροατήριό του ότι αυτές τις αναφορές μπορούν να τις εκλάβουν και ως αυτοκριτική.

    Δεν με ενδιαφέρει, τόνισε επίσης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, να κυριαρχήσω στη Θεσσαλονίκη, αλλά να κυριαρχήσει η Θεσσαλονίκη στη χώρα και την ευρύτερη περιοχή.

    Με τις πολιτικές του ΠΑΣΟΚ, πρόσθεσε, η ανάπτυξη της περιοχής δεν θα είναι υπόθεση μικροκομματικών επιλογών, ούτε αποφάσεων της Αθήνας. Ο ρόλος της Θεσσαλονίκης πρέπει να είναι πρωτοπόρος και μπορεί να συμπαρασύρει και την υπόλοιπη χώρα στην ανάπτυξη, στην εποχή που ζούμε. Αλλά, όπως παρατήρησε, η στάση ορισμένων απέναντι στην Αθήνα την καθιστούν ουραγό έτσι και αλλιώς.

    Ο Γ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παρά τις μεγαλοστομίες της προεκλογικά, η Θεσσαλονίκη δεν απέκτησε τις υποδομές που χρειάζεται.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση, λόγω και της ημέρας, στο περιβάλλον,τονίζοντας ότι μπορεί να αποτελέσει εργαλείο για την ανάπτυξη στην Ελλάδα. Η χώρα,είπε,μπορεί να είναι πρωτοπόρα στο περιβάλλον παγκοσμίως. Και, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η Ελλάδα πρέπει να γίνει πράσινη χώρα ως το 2020.

    Αναφερόμενος σε επιχειρηματικά θέματα, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι τα αδιανέμητα κέρδη στα νομικά πρόσωπα θα φορολογούνται με χαμηλό συντελεστή, ενώ θα υπάρξουν και τομές στο φορολογικό σύστημα με στόχο τη διαφάνεια και την απλούστευση των γραφειοκρατικών διαδικασιών.

    Ο στόχος, όπως τόνισε, είναι μέσα σε μια πενταετία να απαιτείται μόνο μία εβδομάδα για την έναρξη λειτουργίας μιας επιχείρησης.

    Δεσμεύτηκε επίσης για την αναμόρφωση του πτωχευτικού δικαίου στην κατεύθυνση της δεύτερης ευκαιρίας, ενώ, όπως τόνισε, θα ενισχυθούν οι ελληνικοί όμιλοι, προκειμένου να γίνουν εθνικοί ή περιφερειακοί πρωταθλητές. Χρειάζεται, επίσης, σύγχρονο χρηματοπιστωτικό σύστημα αλλά και μια νέα σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, είπε.

    Σήμερα, ανέφερε, υπάρχει διαρθρωτική κρίση στην οικονομία και ανασφάλεια ως αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής. Χάθηκαν αυτά τα τρία χρόνια, πρόσθεσε,η αξιοπιστία και η εμπιστοσύνη, στοιχεία απαραίτητα προκειμένου να γίνουν βαθειές μεταρρυθμίσεις.

    Η κυβέρνηση αντί των μεταρρυθμίσεων ακολούθησε το δρόμο των μικροκομματικών επιλογών και αντί για δημοσιονομική εξυγίανση ακολούθησε το δρόμο της απογραφής και της επιτήρησης, από την οποία βγαίνουμε ύστερα από τρία χρόνια, με πανάκριβο κόστος.

    Κατηγόρησε την κυβέρνηση για παραποίηση των οικονομικών μεγεθών προκειμένου, όπως είπε, να πετύχει την επιτήρηση και ως παράδειγμα ενδεικτικό της οικονομικής διαχείρισης από την κυβέρνηση της ΝΔ ανέφερε ότι στους τρεις πρώτους μήνες του 2007 η χώρα δανείστηκε περισσότερα απ ΄ότι προέβλεπε ο ετήσιος στόχος.

    Επίσκεψη στο Δήμο Εχεδώρου

    Το πρωί ο κ. Παπανδρέου επισκέφθηκε το Δήμο Εχεδώρου Θεσσαλονίκης, μια από τις πιο υποβαθμισμένες περιβαλλοντικά περιοχές στο νομό, συνοδευόμενος από βουλευτές και τοπικά κομματικά στελέχη.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας για το περιβάλλον επισκέφθηκε αρχικά το δημαρχείο Εχεδώρου όπου ο δήμαρχος Γιώργος Αρβανιτίδης και οι δημοτικοί σύμβουλοι τον ενημέρωσαν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή από τη ρύπανση.

    Οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, μέσω ενός συστήματος multimedia, παρουσίασαν στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης εικόνες από την περιβαλλοντική υποβάθμιση στις περιοχές Καλοχωρίου και Σίνδου κυρίως από τη βιομηχανική δραστηριότητα και την παράνομη απόρριψη σκουπιδιών, ενώ είπαν στον κ. Παπανδρέου ότι ο Δήμος Εχεδώρου και ο Θερμαϊκός κόλπος αντιμετωπίζουν προβλήματα και από την ελλιπή επεξεργασία της λυματολάσπης στις εγκαταστάσεις της μονάδας βιολογικού καθαρισμού.

    Λίγο αργότερα ο κ. Παπανδρέου επισκέφθηκε τη μονάδα βιολογικού καθαρισμού και κατέληξε σε κάποιο σημείο της ακτής Καλοχωρίου όπου παρατηρείται εκτεταμένη ρύπανση από τις ποσότητες σκουπιδιών και αποβλήτων.

    Ο κ. Παπανδρέου σε δηλώσεις του χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη περιοχή «περιβαλλοντολογικό απαρτχάϊντ» και είπε ότι το περιβάλλον θα πρέπει να αποτελεί δικαίωμα για όλους, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προεκλογικά εξαγγέλθηκε η δημιουργία εθνικού πάρκου στο Δήμο Εχεδώρου, χωρίς, όπως είπε, να υλοποιηθεί η υπόσχεση.

    Τον κ. Παπανδρέου συνόδευαν ο υπεύθυνος Δημοσίων Έργων και Περιβάλλοντος του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Α. Λοβέρδος, οι βουλευτές Α.Τσοχατζόπουλος, Χ. Καστανίδης, Γ. Μαγκριώτης, Β. Γερανίδης, Χ. Τσιόκας, και άλλα τοπικά κομματικά στελέχη.

    [02] 'Εξοδος της Ελλάδας από την επιτήρηση

    Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας μειώθηκε κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ "με αξιόπιστο και διατηρήσιμο τρόπο", επισημαίνεται στην απόφαση που υιοθέτησε σήμερα στο Λουξεμβούργο το Συμβούλιο υπουργών Οικονομίας της ΕΕ για τον τερματισμό της διαδικασίας περί υπερβολικού ελλείμματος στην Ελλάδα.

    Το βασικό συμπέρασμα που συνάγεται από αυτή την απόφαση, είναι ότι, κατά το Συμβούλιο, "η κατάσταση υπερβολικού ελλείμματος στην Ελλάδα έχει διορθωθεί και ως εκ τούτου το Συμβούλιο αποφασίζει να ακυρώσει προηγούμενη απόφασή του για την ύπαρξη υπερβολικού ελλείμματος στην Ελλάδα".

    Στο κείμενο της απόφασης του Συμβουλίου επισημαίνεται ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας μειώθηκε από 7,9% του ΑΕΠ το 2004 σε 2,6% του ΑΕΠ το 2006, κυρίως με μέτρα μόνιμου χαρακτήρα, αλλά και με κάποια μέτρα προσωρινού χαρακτήρα που αναλογούσαν στο 0,6% του ΑΕΠ.

    Για το 2007 το Συμβούλιο εκτιμά ότι το έλλειμμα θα μειωθεί κατά 0,25% του ΑΕΠ για να φτάσει στο 2,4%, με μέτρα προσωρινού χαρακτήρα ύψους 0,5% του ΑΕΠ. Σε αυτό το σημείο το Συμβούλιο επισημαίνει την ανάγκη επαγρύπνησης σε ό,τι αφορά την τήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας στο μέλλον και επαναλαμβάνει την προτίμησή του για τη λήψη μέτρων μόνιμου χαρακτήρα στις προσπάθειες δημοσιονομικής σταθεροποίησης.

    Σε ό,τι αφορά το δημόσιο χρέος, το Συμβούλιο αναφέρει ότι μειώνεται επαρκώς προς την τιμή αναφοράς του 60% του ΑΕΠ, καθώς από 108,5% του ΑΕΠ το 2004 μειώθηκε στο 104,6% το 2006, για να σημειώσει περαιτέρω μείωση στο 97,6% το 2008.

    Αναφερόμενο εξάλλου στη συλλογή και επεξεργασία των στατιστικών δεδομένων, το Συμβούλιο σημειώνει ότι οι "ελληνικές στατιστικές αρχές βελτίωσαν τις διαδικασίες, με αποτέλεσμα να υπάρξει μείωση των στατιστικών αποκλίσεων και συνολική βελτίωση της ποιότητας των στατιστικών στοιχείων". Επισημαίνει ότι, μετά από αυτή την εξέλιξη, η Eurostat "απέσυρε τις επιφυλάξεις της για την ποιότητα των στοιχείων που κοινοποιούνται από την Ελλάδα".

    Παράλληλα, σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις που γίνονται για τα βασικά οικονομικά μεγέθη, το Συμβούλιο σημειώνει ότι οι εκτιμήσεις αυτές βασίζονται στα παλαιά στοιχεία και όχι στα αναθεωρημένα που κοινοποιήθηκαν από τις ελληνικές αρχές, στοιχεία τα οποία οδηγούν σε αναθεώρηση προς τα πάνω του ΑΕΠ κατά 26%. Το Συμβούλιο επισημαίνει ακόμη ότι, λόγω του μεγέθους αλλά και του σύνθετου χαρακτήρα αυτής της αναθεώρησης, τα νέα στοιχεία εξετάζονται ακόμη από την Eurostat και ότι σχετικές αποφάσεις αναμένονται μέσα στο 2007. Στη συνέχεια, το Συμβούλιο αναφέρει ότι σε περίπτωση που η κοινοτική στατιστική υπηρεσία επικυρώσει πλήρως την αναθεώρηση προς τα πάνω κατά 26% του ΑΕΠ, τότε το έλλειμμα θα μειωθεί κάτω από το 2%. Οπως σημειώνει πάντως το Συμβούλιο, η αναθεώρηση του ακαθάριστου εγχώριου εισοδήματος θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της συνεισφοράς της Ελλάδας στον κοινοτικό προϋπολογισμό, η οποία μπορεί να είναι ύψους 0,25% του ΑΕΠ, και μια αναδρομική καταβολή, η οποία μπορεί να είναι ύψους 0,75% του ΑΕΠ. Οι εξελίξεις αυτές αναμένεται να έχουν ως αποτέλεσμα μια επιβάρυνση για το δημοσιονομικό έλλειμμα που όμως, όπως διευκρινίζει το Συμβούλιο, σε κάθε περίπτωση θα παραμείνει κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2008.

    Γ. Αλογοσκούφης: Ιστορικής σημασίας απόφαση

    "Ιστορικής σημασίας" χαρακτήρισε σήμερα, από το Λουξεμβούργο, ο Γιώργος Αλογοσκούφης την απόφαση του Eco/Fin να προχωρήσει στην απαλλαγή της Ελλάδας από τη διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος.

    Ο υπουργός Οικονομίας & Οικονομικών, σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους λίγο μετά το πέρας των εργασιών του Συμβουλίου, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι "η εμπειρία μας είναι ένα παράδειγμα της επιτυχούς εφαρμογής του αναθεωρημένου Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης", αφού, όπως σημείωσε, κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών "το υπερβολικό έλλειμμα διορθώθηκε στην Ελλάδα, η κατάσταση των δημοσιονομικών στατιστικών στοιχείων βελτιώθηκε, ο ρυθμός ανάπτυξης παραμένει ισχυρός και η ανεργία μειώθηκε". Και όλα αυτά ενώ πολλοί, μεταξύ των οποίων και διεθνείς οργανισμοί, ανέμεναν επιβράδυνση της οικονομικής μεγέθυνσης στην Ελλάδα μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, πρόσθεσε.

    "Ήταν μια δύσκολη διαδικασία, λόγω του μεγέθους της απαιτούμενης διόρθωσης, αλλά και των αβεβαιοτήτων σχετικά με τα δημοσιονομικά στοιχεία", δήλωσε ο κ.Αλογοσκούφης, τονίζοντας πως η διόρθωση των δημοσίων οικονομικών στην Ελλάδα "ήταν χωρίς προηγούμενο", καθώς το δημοσιονομικό έλλειμμα μειώθηκε από 7,9% του ΑΕΠ το 2004 σε 2,6% του ΑΕΠ το 2006. "Η προσαρμογή πραγματοποιήθηκε χωρίς αρνητικές επιπτώσεις στο ρυθμό ανάπτυξης", επισήμανε ο υπουργός Οικονομίας, υπενθυμίζοντας ότι "η ανάπτυξη ήταν 3,7% το 2005 και 4,3% το 2006".

    "Η προσοχή μας τώρα στρέφεται στην προληπτική πτυχή του Συμφώνου Σταθερότητας", συνέχισε ο κ.Αλογοσκούφης, σημειώνοντας ωστόσο ότι "κατά τα τρία τελευταία χρόνια, η Ελλάδα πέτυχε μια δημοσιονομική προσαρμογή της τάξης των 5,5 εκατοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ" και ότι αυτό "αντιστοιχεί σε μια προσαρμογή της τάξης του 1,8% του ΑΕΠ το χρόνο από το 2004". Ο υπουργός τόνισε, στο σημείο αυτό, ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στο ευρώ συνεπάγεται αυξημένες υποχρεώσεις, τις οποίες η χώρα είναι πλέον σε θέση να εκπληρώσει.

    Ως προς το μέλλον, ο υπουργός Οικονομίας εμφανίσθηκε σχετικώς αισιόδοξος, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "για να επιτύχουμε το στόχο των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, χρειαζόμαστε μια ετήσια προσαρμογή κατά περίπου 0,7-0,8% του ΑΕΠ για την περίοδο από το 2008 έως το 2010, που είναι μικρότερη από τη μισή αυτής που έχουμε πετύχει κατά τα έτη από το 2005 έως το 2007. Ο στόχος αυτός είναι φιλόδοξος, αλλά εφικτός".

    Σε γενικές γραμμές ο υπουργός δήλωσε απολύτως ικανοποιημένος από το γεγονός ότι, για πρώτη φορά μετά την ένταξή της στο ευρώ, η Ελλάδα εμφανίζει υγιή δημοσιονομική εικόνα, με στοιχεία αξιόπιστα και αποδεκτά από τις κοινοτικές υπηρεσίες. Αυτό, όπως σημείωσε, οφείλεται, εν πολλοίς, στο πνεύμα συνεργασίας, το οποίο δέσποσε τα τελευταία χρόνια στις σχέσεις των κοινοτικών υπηρεσιών με τις ελληνικές.

    Ο υπουργός Οικονομίας ανέφερε, στο σημείο αυτό, ότι αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία, όπως σημείωσε, "στάθηκε στο πλευρό της Ελλάδας". Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι στο επόμενο διάστημα θα προωθηθεί το σχέδιο δράσης, το οποίο από κοινού εκπόνησαν τα τελευταία χρόνια Αθήνα και Βρυξέλλες, με στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή αξιοπιστία στα οικονομικά στοιχεία των δήμων και των νοσοκομείων της χώρας.

    Ο κ.Αλογοσκούφης σημείωσε επίσης με έμφαση τα ποιοτικά στοιχεία της οικονομικής ανάπτυξης στην Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια. "Η οικονομική ανάπτυξη της χώρας βασίζεται πλέον πολύ λιγότερο στη δημόσια κατανάλωση και πολύ περισσότερο στις ιδιωτικές επενδύσεις", ανέφερε.

    Επισήμανε ακόμη ότι η μείωση των κρατικών ελλειμμάτων επιτεύχθηκε τα τελευταία χρόνια μέσω της μείωσης της σπατάλης στις δημόσιες δαπάνες. Η πρακτική αυτή θα πρέπει να συνεχισθεί, τόνισε, υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα εκταμιεύει ετησίως περί τα 10 δισ. ευρώ για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους και ότι τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν προς όφελος του κοινωνικού κράτους.

    Καταλήγοντας ο Γιώργος Αλογοσκούφης χαρακτήρισε τη σημερινή απόφαση των "27" για την Ελλάδα "απόφαση-σταθμό", τονίζοντας ότι ναι μεν αυξάνονται τα περιθώρια κινήσεων στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής, πλην όμως δεν σημαίνει ότι σταματούν οι προσπάθειες για την εδραίωση της δημοσιονομικής εξυγίανσης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 5 June 2007 - 16:30:31 UTC