Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-06-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Καθοριστική συμβολή στην ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας»

  • [01] «Καθοριστική συμβολή στην ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας»

    Στην καθοριστική συμβολή του ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή στην ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας και στην αποκατάσταση της Δημοκρατίας, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στον χαιρετισμό που απηύθυνε στο Διεθνές Συνέδριο "Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στον 20ό αιώνα ", που διοργανώνει το Ίδρυμα που φέρει το όνομά του.

    Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η επιστημονική, νηφάλια και τεκμηριωμένη αποτίμηση της προσωπικότητας του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ο οποίος ήταν πολιτικός της μετριοπάθειας και των έργων, είναι το καλύτερο μνημόσυνο έπβ ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός αιώνα από την γέννησή του.

    Η μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων από κάθε πολιτικό χώρο αναγνωρίζει την συμβολή του Κωνσταντίνου Καραμανλή στη διαμόρφωση της νέας Ελλάδας, στην οικονομία και την ανάπτυξη, τα εθνικά ζητήματα και την εξωτερική πολιτική, τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό, την εδραίωση της δημοκρατίας και της εθνικής ενότητας, τόνισε ο πρωθυπουργός.

    Συνεχίζοντας τον χαιρετισμό του, υπογράμμισε ότι η παρακαταθήκη που αφήνει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής υποχρεώνει όλους να ανταποκριθούν στο παράδειγμά του, να προτάσσουν το εθνικό συμφέρον έναντι οποιουδήποτε άλλου, να ακυρώνουν στην πράξη κάθε προσπάθεια διχασμού και όξυνσης του πολιτικού κλίματος, να πολιτεύονται με γνώμονα την αλήθεια, μακριά από τον λαϊκισμό και τον μικροκομματισμό.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα δύο μεγάλα επιτεύγματα του Κωνσταντίνου Καραμανλή, την ένταξη της χώρας στην τότε ΕΟΚ και την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Η ένταξη στην ΕΟΚ, ανέφερε, είχε διπλή σημασία για την επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης, για την ενίσχυση της εθνικής ασφάλειας και ακεραιότητας και τέλος για την εμπέδωση της δημοκρατίας.

    Αναφερόμενος στην αποκατάσταση της Δημοκρατίας, υπενθύμισε την νομιμοποίηση όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας, την οριστική επίλυση του πολιτειακού ζητήματος με δημοψήφισμα που ανακήρυξε την προεδρευόμενη δημοκρατία και την ομαλοποίηση της λειτουργίας της κρατικής μηχανής, κινήσεις που υπογράμμιζαν την προσήλωση του Κωνσταντίνου Καραμανλή στο στόχο της εθνικής συμφιλίωσης.

    Η σημαντικότερη παρακαταθήκη του Κωνσταντίνου Καραμανλή, σημείωσε ο πρωθυπουργός, είναι ότι απέδειξε πως η ιστορία πάνω απ' όλα γράφεται από ανθρώπους, γράφεται από πολίτες και πολιτικούς που διαθέτουν την οξύνοια να αντιληφθούν τα μηνύματα των καιρών καθώς επίσης την τόλμη και την υπευθυνότητα να υπερβούν το παρελθόν και να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες για κοινή προκοπή.

    Το βράδυ, ο πρωθυπουργός θα εγκαινιάσει την έκθεση φωτογραφιών και τεκμηρίων με τίτλο «Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και η εποχή του», στο Μουσείο Μπενάκη.

    Αύριο, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού θα συνεδριάσει στις 11.00 το πρωί η Κυβερνητική Επιτροπή και θα ασχοληθεί με θέματα του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών. Στις 13.00 ο κ.Καραμανλής θα δεχθεί τον απερχόμενο αμερικανό πρέσβη Τσάρλς Ρίς.

    Κ. Καραμανλής: «Η δράση για το περιβάλλον είναι χρέος όλων μας»

    «Η παγκόσμια ημέρα για το περιβάλλον, δυστυχώς, δεν είναι αφορμή εορτασμού. Αντιθέτως, υπογραμμίζει μια απειλητική πραγματικότητα, τις συνέπειες της οποίας, ολοένα και περισσότερο, ολοένα και πιο έντονα, βιώνουμε πλέον σε καθημερινή βάση», τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στο μήνυμά του για την Παγμόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και σημείωσε «Η δράση για το περιβάλλον είναι χρέος όλων μας».

    «Η κλιματική αλλαγή και η γενικότερη υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος αντιπροσωπεύουν τη μεγαλύτερη απειλή που έχει γνωρίσει η βιόσφαιρα στην καταγεγραμμένη ανθρώπινη ιστορία. Η αλήθεια είναι - αλήθεια που οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε με θάρρος, ειλικρίνεια και υπευθυνότητα - ότι βρισκόμαστε σε μια μόνιμη πλέον, παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Μια κατάσταση που απαιτεί συγκεκριμένες, στοχευμένες και συντονισμένες δράσεις για τον περιορισμό και την τελική αναστροφή των συνεπειών του ανθρώπινου αποτυπώματος στον πλανήτη μας» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι σβ αυτή την προσπάθεια, η Ελλάδα αναλαμβάνει τις ευθύνες που τις αντιστοιχούν, αναφερόμενος στις συγκεκριμένες δράσεις της κυβέρνησης .

    «Σύμφωνα και με τις υποχρεώσεις που απορρέουν τόσο από την ιδιότητα της χώρας ως κράτος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και από την υπογραφή της Συνθήκης του Κυότο, η κυβέρνηση εφαρμόζει μια συνολική και συγκροτημένη στρατηγική αειφόρου ανάπτυξης. Μια στρατηγική με άξονες τον περιορισμό της εκπομπής αερίων θερμοκηπίου και την προώθηση της πράσινης ενέργειας, τη θεσμική κατοχύρωση της προστασίας του περιβάλλοντος, τη διατύπωση συγκεκριμένων κανόνων συμπεριφοράς και την εξασφάλιση της αυστηρής και απαρέγκλιτης εφαρμογής τους απβ όλους.

    Εφαρμόζουμε μια συνολική πολιτική για το περιβάλλον όχι μόνο επειδή το επιτάσσουν οι διεθνείς μας υποχρεώσεις, αλλά, πολύ περισσότερο διότι το αντιλαμβανόμαστε ως αυτονόητο χρέος μας απέναντι σβ αυτή τη γενιά και στις επόμενες.

    Προχωρούμε με αποφασιστικά βήματα για την προστασία της βιοποικιλότητας, την ορθολογική διαχείριση των υδάτων, την ανακύκλωση και την οικολογική διαχείριση απορριμμάτων και αποβλήτων, την προώθηση φιλικών προς το περιβάλλον μορφών γεωργικής και βιομηχανικής δράσης, την ουσιαστική βελτίωση της ποιότητας ζωής στις μεγάλες πόλεις και την περιφέρεια. Όμως, ο δρόμος για την προστασία του περιβάλλοντος είναι μακρύς και δύσκολος. Χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια απβ όλους μας».

    Ο κ.Καραμανλής ανάφερε ότι η διαπίστωση ότι το περιβαλλοντικό είναι πρόβλημα περίπλοκο και δυσεπίλυτο δεν πρέπει να χρησιμεύει ως άλλοθι για κανέναν και τόνισε πως «η δράση για το περιβάλλον είναι χρέος όλων: της διεθνούς κοινότητας, της πολιτείας, του επιχειρηματικού κόσμου, της κοινωνίας των πολιτών, κάθε πολίτη ξεχωριστά. Απαιτεί αφύπνιση και δράση».

    «Το περιβάλλον είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που καλείται να διαχειριστεί η γενιά μας. Μια πρόκληση, στην οποία δεν έχουμε άλλη επιλογή, από το να ανταποκριθούμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Με απτά αποτελέσματα για τον πλανήτη, για εμάς τους ίδιους και τα παιδιά μας» κατέληξε ο πρωθυπουργός.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 5 June 2007 - 18:30:23 UTC